Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

100 Favorite Male Characters Part 1


Πάει ο παλιός χρόνος. Τέλος το 2011, καλωσήρθες 2012! Να ευχηθώ σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά, με όλα τα αυτονόητα (υγεία, ευτυχία, χαμόγελο) και ό,τι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά. Εκτός από τον ερχομό της νέας χρονιάς, το Film Addicted γιορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση 2 ετών από την έναρξή του. Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα πορεία και θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όσους παρακολουθούν, διαβάζουν, σχολιάζουν ή απλά σταματάνε να ρίξουν μια ματιά. Η διάθεση για κείμενα παραμένει ίδια, υλικό υπάρχει και υπόσχομαι να προσπαθήσω να συνεχίσω το ίδιο και γιατί όχι και καλύτερα. Ας περάσουμε στο κυρίως κείμενο.

Για τα δύο χρόνια λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια λίστα με τους 100 αγαπημένους μου χαρακτήρες από ταινίες που έχω δει. Η λίστα είναι καθαρά προσωπική. Οι επιλογές είναι ταξινομημένες κατά χρονολογική σειρά και όχι σειρά προτίμησης (καθώς θα μπλέκονταν πολύ τα πράγματα). Έχοντας κάνει παρόμοια λίστα για γυναικείους χαρακτήρες, προκειμένου να είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε αυτή τη λίστα και πιο εύκολο να τη γράψω,  θα ολοκληρωθεί σε 4 μέρη μέσα στο Γενάρη.  Η λίστα περιλαμβάνει χαρακτήρες για όλα τα γούστα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1) Count Dracula - Bela Lugosi   Dracula (1931)
Δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για έναν από τους πιο γνωστούς Κόμηδες στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας από ταινίες τρόμου και σίγουρα ο πιο ενδιαφέρων. Ο Bram Stoker εξέδωσε το βιβλίο του Dracula το 1897, αναφερόμενος στον ομώνυμο Κόμη και ο κινηματογράφος το έχει τιμήσει ούκω λίγες φορές. H συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη με το ίδιο όνομα στον κινηματογράφο,όχι όμως και η πρώτη, αφού είχε μεταφερθεί και το 1922 με το όνομα Nosferatu.

2) Little Caesar / Rico - Edward G. Robinson   Little Caesar (1931)
Οι ταινίες gangster είχαν την τιμητική τους τη δεκαετία του '30, εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην καθημερινότητα της Αμερικής (Al Capone, John Dillinger). Πολλοί χαρακτήρες έκαναν την εμφάνιση τους τότε σε βιβλία και ιστορίες και μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας ήταν από τους πρώτους κινηματογραφικούς gangster και σίγουρα ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς (εκπληκτική ερμηνεία από τον Edward Robinson), καθώς μέσα από τις πράξεις του αντικατοπτρίζεται πλήρως η προσπάθεια τέτοιων ανδρών να ανέλθουν στην κοινωνία με οποιοδήποτε κόστος.

3) Nick Charles - William Powell   The Thin Man movies
Ο χαρακτήρας του ελληνικής καταγωγής Nick Charles οφείλεται στον Dashiell Hammett, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο The Thin Man το 1934, ενώ παράλληλα έγινε και ταινία. (ακολούθησαν άλλες 5, παρόλο το γεγονός ότι ο Hammett δεν έγραψε κάποια συνέχεια). Πρόκειται για έναν ντετέκτιβ, ο οποίος επίσημα έχει αποσυρθεί, ωστόσο όλοι απευθύνονται σε αυτόν για βοήθεια. Είναι πανέξυπνος, αστείος και με μεγάλη αγάπη για το ποτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην λύσει την υπόθεση που εξετάζει, παρατηρώντας λεπτομέρειες που οι περισσότεροι θα αγνοούσαν.

4) Sherlock Holmes - Basil Rathbone   Sherlock Holmes movies
Ο πιο διάσημος ντετέκτιβ στην ιστορία βιβλίων και κινηματογράφου. Δημιούργημα του Sir Arthur Conan Doyle, ο φαινομενικά συνηθισμένος αυτός ντετέκτιβ είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Φημίζεται για τη λογική του, την ικανότητά του στις μεταμφιέσεις και τις πολλές γνώσεις του. Όπως και ο Nick Charles πιο πάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να μη λύσει υπόθεση. Εξαιρετικός ο Basil Rathbone, τον οποίο προσωπικά θεωρώ τον καλύτερο κινηματογραφικό Sherlock Holmes.

5) Rhett Butler - Clark Gable   Gone with the Wind (1939)
Ένας από τους πιο έξυπνους και κυνικούς χαρακτήρες που έχω δει σε ταινία. Η φήμη που τον ακολουθεί δεν είναι και η καλύτερη, ωστόσο τα καταφέρνει άψογα απέναντι σε όλους. Ειδικά η κλασική του ατάκα "Frankly, my dear, I don't give a damn" δείχνει πραγματικά το χαρακτήρα του. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντική, αλλά τότε ισοδυναμούσε με πραγματική προσβολή και βρισιά.

6) Jefferson Smith - James Stewart   Mr Smith Goes To Washington (1939)
Ένας απλός άνθρωπος, που με το απλό του μυαλό πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση αρκετών πραγμάτων μέσω της πολιτικής του θέσης. Η άγνοια του για τη διαφθορά που επικρατεί θα τον εκπλήξει, ωστόσο πρόκειται για έναν άνθρωπο, που όσο και να τον πολεμήσουν, δεν θα προδώσει τα πιστεύω του. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι ο ρόλος που ανέδειξε τον Stewart σε πρωταγωνιστή.

7) Hynkel Dictator of Tomania - Charles Chaplin   The Great Dictator (1940)
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να μιλήσουμε για την ευφυία του Charlie Chaplin. Ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στην ιστορία του κινηματογράφου, με τη δυνατότητα να φτιάχνει ταινίες που αντέχουν στο χρόνο. Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες του ήταν και ο Hynkel, ο οποίος είναι μια δριμεία κριτική και αρκετά καλή απεικόνιση του Αδόλφου Χίτλερ. 

8) Charles Foster Kane - Orson Welles   Citizen Kane (1941)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας βασίζεται στoν μεγιστάνα William Randolph Hearst και στη ζωή του Welles. Δυναμικός και αδίστακτος ορισμένες φορές, ο Kane κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτύχει τους στόχους, αγνοώντας όσους τον στηρίζουν και καταλήγωντας να πεθάνει μόνος. Μια από τις καλύτερες απεικονίσεις της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, με τον Orson Welles στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο.

9) Sam Spade - Humphrey Bogart   The Maltese Falcon (1941)
Έξυπνος, κυνικός, αλλά με την αίσθηση του δικαίου μέσα του, ο Sam Spade είναι ένας ακόμη χαρακτήρας του Dashiell Hammett. Ο χαρακτήρας, με τον οποίο έγινε γνωστός ο Bogart, δεν είναι ένας συνηθισμένος ντετέκτιβ. Μπορεί να χάσει την συγκέντρωσή του, να αποπροσανατολιστεί με κίνδυνο της ζωής του, ωστόσο θα καταφέρει να ξεμπλέξει και να κάνει το σωστό, με όχι και τόσο συμβατικές μεθόδους.

10) Rick Blaine -  Humphrey Bogart   Casablanca (1942)
Ένας πρώην επαναστάτης αποφασίζει να αποσυρθεί στην ομώνυμη πόλη και να ξεκινήσει εκεί το cafe του. Έχει δώσει όρκο να μείνει ουδέτερος σε οτιδήποτε προκύψει, μέχρι που εμφανίζεται η γυναίκα που αγάπησε περισσότερο από κάθε τι στη ζωή του μαζί με άλλο άνδρα. Παρά τις όποιες αδυναμίες του, στο τέλος θα κάνει το σωστό. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Bogart.

11) Philip MarloweHumphrey Bogart   The Big Sleep (1946)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι ντετέκτιβ. όπως ο Sam Spade και αποτελεί δημιούργημα του Raymond Chandler. Είναι πιο σκληροτράχηλος και πιο κυνικός, κατά τα άλλα όμως μοιάζει με τον Spade και θα λύσει όποια υπόθεση του δοθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

12) George BaileyJames Stewart   It's a Wonderful Life (1946)
Ο καλύτερος οικογενειάρχης στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο αλτρουισμός του, η έννοια του για τους συνανθρώπους του είναι παράδειγμα προς μίμηση και ο λόγος που όλοι τον αγαπάνε και προσεύχονται γι' αυτόν. Όπως λέει και ο αδερφός του στο τέλος της ταινίας: "ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη". 

13) Dobbs -  Humphrey Bogart   The Treasure of the Sierra Madre (1948)
Το ποιόν ενός ανθρώπου φαίνεται όταν αποκτήσει εξουσία ή χρήματα. Μόνο τότε μπορεί να φανεί ο πραγματικός του εαυτός. Όταν ο φτωχός Dobbs ανακαλύπτει χρυσάφι, ξεχνάει φιλίες και ανθρωπιά και ζει μόνο για το χρυσό. Εξαιρετική απεικόνιση της απληστίας, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

14) Harry Lime - Orson Welles   The Third Man (1949)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι στην ίδια περίπου μοίρα με τον Dobbs. Προσπαθεί να αποκτήσει χρήματα με κάθε πιθανό τρόπο, αγνοώντας τους γύρω. Γίνεται αγνώριστος, με αποτέλεσμα να μην τον αναγνωρίζουν οι φίλοι του. Η απληστία του και η απανθρωπιά του που τον οδήγησαν στο κέρδος θα είναι και ο λόγος της πτώσης του. 

15) Cody Jarrett - James Cagney   White Heat (1949)
Μια από τις επιτυχημένες ταινίες gangster της δεκαετίας του '40. Ο James Cagney είχε διαπρέψει στο είδος από τις απαρχές του και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο παρανοϊκός Cody Jarrett έχει σκοπό να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Είναι αρκετά έξυπνος, ωστόσο η παράνοια του αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσει τα λογικά του και τη ζωή του. 

16) Dixon Steele -  Humphrey Bogart   In a Lonely Place (1950)
Ο Dixon Steele είναι εκεί που λέει ο τίτλος της ταινίας, σε ένα μοναχικό μέρος. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, ζει τη ζωή του χωρίς ενδιαφέροντα. Μέχρι τη στιγμή που θα μπει η Laurel στη ζωή του. Ωστόσο, η άσχημη πλευρά του εαυτού του δεν θα τον αφήσει να χαρεί την αγάπη αυτή και θα επηρεάσει πολύ άσχημα και την ζωή της Laurel. Η παρακάτω φράση αποτυπώνει τα συναισθήματά του: "I was born when she kissed me. I died when she left me. I lived a few weeks while she loved me."

17) Stanley Kowalski - Marlon Brando   A Streetcar Named Desire (1951)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας αποτελεί δημιούργημα του Tennessee Williams. Ο Stanley Kowalski είναι ένας βίαιος άνθρωπος, παντρεμένος με μια γυναίκα πολύ καλύτερη από αυτόν, η οποία ζει στον φόβο. Όταν η αδερφή της τον αντιμετωπίζει στα ίσια χωρίς φόβο, θα βαλθεί να ανακαλύψει κάθε κρυμμένο μυστικό της και θα την τρελάνει. Δυνατή και ρεαλιστική (ίσως ενοχλητική σε κάποια σημεία) ερμηνεία από τον Brando, ο οποίος έγινε γνωστός με το ρόλο αυτό.

18) Ebenezer Scrooge - Alistair Sim   Scrooge (1951)
Ένας από τους πιο γνωστούς τσιγγούνηδες στην ιστορία του κινηματογράφου. Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δημιούργημα της πένας του Charles Dickens, ο Ebenezer Scrooge είναι ένας κακός και μίζερος άνθρωπος. Όταν τα Πνεύματα των Χριστουγέννων του δείξουν τι τον περιμένει, θα αλλάξει ριζικά την συμπεριφορά του και τη ζωή του. Οι μεταφορές της συγκεκριμένης ιστορίας είναι πολλές (δείτε εδώ), ωστόσο κατά πολλούς (και κατ' εμέ) ο Alistair Sim ενσάρκωσε πιο επιτυχημένα τον χαρακτήρα αυτό.

19) Harry Powell - Robert Mitchum   The Night of the Hunter (1955)
Παρανοϊκός, καιροσκόπος, επικίνδυνος και βαθιά θρήσκος. Αυτές οι λέξεις πιστεύω ότι περιγράφουν πλήρως τον Harry Powell, ο οποίος θα περιμένε κανείς λόγω της πίστης του να είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ωστόσο, αποδεικνύεται πολύ κατώτερος της θέσης του και δέσμιος της απληστίας και των χρημάτων. Ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) ρόλους του Robert Mitchum.

20) Antonius Block - Max von Sydow  Det sjunde inseglet (1957)
Ένας ιππότης γυρνάει από τις Σταυροφορίες, για να συναντήσει το Θάνατο στο δρόμο του. Όταν ο τελευταίος του λέει ότι έχει έρθει για εκείνον, ο Antonius του ζητάει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι. Αν κερδίσει, ο Θάνατος πρέπει να του χαρίσει τη ζωή του, αλλιώς θα τον ακολουθήσει χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της παρτίδας, ο Antonius με ερωτήσεις προσπαθεί να λύσει το αιώνιο πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο: τι ακολουθεί μετά το Θάνατο;

21) John "Scottie" Ferguson -  James Stewart   Vertigo (1958)
Ο Scottie είναι ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, λόγω του ιλίγγου του. Όταν θα κληθεί από ένα φίλο του να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, δεν περιμένει αυτά που θα ακολουθήσουν. Θα πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες του για την βοηθήσει να σωθεί. Θα τα καταφέρει; Μια ακόμη δυνατή ερμηνεία από τον πάντα εξαιρετικο James Stewart.

22) Paul Biegler -  James Stewart   Anatomy of a Murder (1959)
Ο Paul Biegler αποτελεί δημιούργημα του Robert Traver. Πρόκειται για έναν πρώην εισαγγελέα, ο οποίος περνάει τον περισσότερο χρόνο του ασχολούμενος με τα χόμπι του. Όταν μια ιδιαίτερη περίπτωση δολοφονίας κάνει την εμφάνισή της και του ζητάνε να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο, ο Biegler θα αναλάβει την υπόθεση. Πρόκειται για το καλύτερο δικαστικό δράμα που έχει γυριστεί και έναν από τους καλύτερους ρόλους του Stewart.

23) Judah Ben-Hur - Charlton Heston   Ben-Hur (1959)
Η ιστορία του Ιουδαίου πρίγκιπα είναι λίγο πολύ γνωστή. Είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην πίστη του και στην ελευθερία του λαού του. Όταν θα συλληφθεί άδικα, η πίστη του θα δοκιμαστεί έντονα και η ανάγκη για εκδίκηση θα γεννηθεί μέσα του. Σε καμία περίπτωση όμως, δε θα χάσει την ευγένειά του και την έννοια του για τον συνάνθρωπό του, ανεξαρτήτως καταγωγής. Ο Charlton Heston στον πιο γνωστό του ρόλο.

24) Roger O. Thornhill - Cary Grant   North by Northwest (1959)
Ένα δίκτυο κατασκόπων μπερδεύει τον διαφημιστή Roger Thornhill για τον κυβερνητικό κατάσκοπο George Kaplan. Χωρίς την υποστήριξη κανενός, αφού ο George Kaplan δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, προσπαθεί μόνος του να βρει την άκρη και να γλιτώσει από τους διώκτες του. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Cary Grant, σε μια ταινία γεμάτη suspense και μια από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης.

25) Norman Bates - Anthony Perkins   Psycho (1960)
Ο χαρακτήρας του Norman Bates βασίστηκε στον κατα συρροή δολοφόνο Ed Gein. Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο είχε κακοποιηθεί ψυχολογικά από τη μάνα του, όταν ήταν μικρός. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων, οδηγείται στην τρέλα, στη δολοφονία της μάνας του και στο διχασμό της προσωπικότητάς του, αποτελώντας κίνδυνο για όποιον τον πλησιάζει. Ο Anthony Perkins δίνει μια εξαιρετική και ρεαλιστική ερμηνεία, κάνοντάς σε να φοβάσαι για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο Bates.

Κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος. Σε περίπου μια βδομάδα θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος. Στο μεταξύ, σχολιάστε τις παραπάνω επιλογές και αναφέρετε με σχόλια ή mail τους δικούς αγαπημένους χαρακτήρες. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί, θα κάνω μετά το τέλος της λίστα αυτής μια με τις δικές επιλογές. Να ευχηθώ και πάλι καλή χρονιά σε όλους και ό,τι καλύτερο σε εσάς και τους δικούς σας.



4 σχόλια:

  1. Little Caesar...No other comments. Τα ρέστα μου αδερφέ ζωγράφισες. H μοναδική γκανκστερική ταινία που γουστάρω με χίλια χωρίς να παίζει ο James Cagney. Rico/Eddie Robinson και τα μυαλά στα μπλέντερ. Εξαιρετικός και στο Key Largo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Όσον αφορά τον Robinson, πραγματικά πρόκειται για έναν εξαιρετικό ηθοποιό. Όποιος και αν ήταν ο ρόλος του (τουλάχιστον στις ταινίες που τον έχω δει), κατάφερνε να ξεχωρίσει, είτε αυτός ο ρόλος ήταν πρωταγωνιστικός είτε δευτερεύων. Καθιερώθηκε με τη δουλειά του στις γκανγκστερικές ταινίες τη δεκαετία του '30 και έδωσε μερικές ακόμη εξαιρετικές ερμηνείες στα film-noir της δεκαετίας του '40. Πέρα από το Key Largo, πολύ καλές οι ερμηνείες του και σε Double Indemnity και The Stranger (μαζί με τον Orson Welles).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και πήδηξα τον Cody Jarrett στο νο15! Kαι η πλάκα είναι πως εκείνη την ώρα είχα ξεκινήσει να γράφω κείμενο για το White Heat. Επίσης ξέχασα σαν καλός κάφρος που είμαι...Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τους καλύτερους ρόλους του Cagney και γενικά, πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή και δυνατή ταινία. Καλή χρονιά και σε σένα και ό,τι επιθυμείς! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή