Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

The Third Man (1949)



Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά είναι  Τhe Third Man με τους Joseph Cotten, Orson WellesAllida Valli και Trevor Howard. Γυρίστηκε το 1949 και σκηνοθετήθηκε από τον Carol Reed. Βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Graham Greene και θεωρείται ένα από τα καλύτερα θρίλερ που έχουν γυριστεί.

Υπόθεση : Ο Αμερικανός συγγραφέας Holly Martins ( Cotten ) φτάνει στη μεταπολεμική Βιέννη, η οποία είναι χωρισμένη σε 4  ζώνες από τους Συμμάχους. Ο Μartins  φτάνει προσκεκλημένος του φίλου του Harry Lime ( Welles ) , ο οποίος του προσέφερε δουλειά. Με την άφιξή του διαπιστώνει ότι ο φίλος του σκοτώθηκε σε περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μιλώντας με τον Άγγλο αξιωματικό Calloway ( Howard ), διαπιστώνει ότι ο Lime καταζητούνταν ως μαυραγορίτης. Γνωρίζει την κοπέλα του την Anna Schmidt ( Valli ), η οποία είναι από την Τσεχία και έχει πλαστά χαρτιά.Από φίλους και συναδέλφους του Lime, διαπιστώνει ότι υπάρχουν ανακρίβειες στις διηγήσεις τους και μαζί με την Anna προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη στον Harry Lime. Το τέλος είναι πραγματικά ανατρεπτικό.

Σε σενάριο του Graham Greene, ο Carol Reed μας προσφέρει ένα εξαιρετικά έξυπνο και καθηλωτικό θρίλερ. Οι Welles και Cotten συνεργάζονται για άλλη μια φορά μετά από ταινίες όπως Citizen Kane (1941), The Magnificent Ambersons (1942), Journey Into Fear (1943) με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα. H ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας ( Robert Krasker ), ενώ προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Reed ) (το Όσκαρ κέρδισε ο Joseph Mankiewicz για την ταινία All About Eve) και για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ ( Osvald Hafenrichter ) (το Όσκαρ κέρδισε οι Ralph Winters και Conrad Nervig  για την ταινία King Solomon's Mines).

Με εκπληκτική φωτογραφία (θυμηθείτε το στις σκηνές που προβάλλει ο Orson Welles από το σκοτάδι), σκηνές δράσης (το κυνηγητό στους υπονόμους)  την επιλογή μιας πανέμορφης πόλης όπως η Βιέννη και τη συμμέτοχη ενός από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που έχει αναδείξει ο κινηματογράφος, του Οrson Welles, η ταινία υπόσχεται να ικανοποιήσει απόλυτα και τους πιο απαιτητικούς του είδους και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή μέχρι το τέλος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου