Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

A Christmas Carol


Αν και άργησα αρκετά από την τελευταία φορά που έγραψα, πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο. Με τις γιορτές να πλησιάζουν και τον καιρό επιτέλους να θυμίζει κάτι από χειμώνα, σκέφτηκα ότι επιβάλλεται μια αντίστοιχη ανάρτηση. Έτσι, άρχισα να κάνω μια λίστα με ποιες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες έχω διαβάσει και ποιες εορταστικές ταινίες έχω δει από μικρός. Πρέπει να ήμουν Β' ή Γ' Δημοτικού, όταν πρωτοείδα τη συγκεκριμένη ιστορία σε ταινία κινουμένων σχεδίων (μεταγλωττισμένη φυσικά). Τη βιντεοκασέτα την έχω ακόμη και μέχρι τα τέλη του Δημοτικού, την έβλεπα φανατικά (τουλάχιστον 5 με 6 φορές) κάθε Χριστούγεννα. Αναφέρομαι στη γνωστή σε όλους Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, την πιο κλασική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, την ιστορία του Ebenezer Scrooge. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω ένα αφιέρωμα σε αυτή και στις διάφορες μεταφορές της σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Ο τίτλος, με τον οποίο κυκλοφόρησε η ιστορία αυτή, είναι A Christmas Carol και γράφτηκε από τον Charles Dickens σε διάρκεια 6 εβδομάδων. Πρωτοκυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1843, γνωρίζοντας άμεση επιτυχία και αποδοχή και από τότε έχει γίνει η πιο γνωστή ίσως Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Το κύριο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο πλούσιος Ebenezer Scrooge. Η ιστορία διαδρματίζεται στο Λονδίνο της Βικτωριανής Εποχής και ξεκινάει μια παραμονή των Χριστουγέννων, 7 χρόνια μετά το θάνατο του συνεργάτη του Scrooge Jacob Marley. Ο Scrooge είναι ένας άπληστος και τσιγγούνης επιχειρηματίας, που αρνείται να γιορτάσει την οποιαδήποτε γιορτή και να σπαταλήσει λεφτά χωρίς σοβαρό λόγο. Δεν έχει χώρο στη ζωή του για συμπόνοια, ευγένεια, φιλανθρωπία και καλοσύνη. Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν σύντομα. Αφού επιστρέφει στο σπίτι του το βράδυ της παραμονής, το φάντασμα του Marley θα τον επισκεφτεί.


Ο Scrooge θα ταραχτεί από την εμφάνισή του και ο Marley θα τον προειδοποιήσει να αλλάξει τρόπο ζωής, πριν να είναι πολύ αργά. Πριν φύγει, θα του πει ότι το βράδυ αυτό θα τον επισκεφτούν τα 3 Φαντάσματα των Χριστουγέννων: το Φάντασμα των Χριστουγέννων που Ήταν, το Φάντασμα των Χριστουγέννων που Είναι και το Φάντασμα των Χριστουγέννων που Θα Έρθουν. Το πρώτο Φάντασμα θα μεταφέρει τον Scrooge σε στιγμές από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, προκειμένου να του δείξει την εποχή που ήταν πιο αθώος. Το δεύτερο Φάντασμα θα τον μεταφέρει σε στιγμές από τα τωρινά Χριστούγεννα, προκειμένου να του ξυπνήσει την έννοια για το συνάνθρωπό του. Τέλος, το τρίτο Φάντασμα θα του δείξει στιγμές από τα Χριστούγεννα που θα έρθουν, προκειμένου να του δείξει ότι αν δεν αλλάξει σύντομα τρόπο ζωής, τότε όλοι θα τον ξεχάσουν και θα καταλήξει να πεθάνει μόνος. Ο Scrooge, φοβούμενος τα τελευταία οράματα, αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ελπίζοντας να αλλάξει τις σκιές όσων μπορεί να έρθουν. Το πρωί των Χριστουγέννων θα ξυπνήσει άλλος άνθρωπος, με χαρά και αγάπη στην καρδιά του. Θα περάσει τη μέρα με την οικογένεια του ανιψιού του, θα στείλει ανώνυμα μια μεγάλη γαλοπούλα στην οικογένεια του υπαλλήλου Bob Cratchit και θα αναλάβει τη θεραπεία του μικρού γιου του Cratchit Timmy. Ο Scrooge είναι πλέον διαφορετικός άνθρωπος και γιορτάζει τα Χριστούγεννα με όλη του την καρδιά, χωρίς να ξεχνά τους συνανθρώπους του.

Πέρα από το εορταστικό χαρακτήρα της ιστορίας, όπως σε κάθε ιστορία, ο συγγραφέας προσπαθούσε να περάσει κάποια μηνύματα μέσω αυτής. Την εποχή που ο Dickens έγραψε την συγκεκριμένη ιστορία, ήταν μια εποχή αλλαγών στη νομοθεσία της Αγγλίας, προκειμένου να φτιαχτεί ένα σύστημα πρόνοιας για τους φτωχούς (για περισσότερα διαβάστε εδώ). Επηρεασμένος και από τα παιδικά του χρόνια, αποφάσισε να προσπαθήσει να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας σε αυτό το θέμα. Η αρχική του σκέψη ήταν κάποιο πολιτικό κείμενο. Ωστόσο, μετά από σκέψη και βλέποντας την επιρροή άλλων Χριστουγεννιάτικων ιστοριών που προηγήθηκαν της δικής του, κατέληξε ότι μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία ήταν ό,τι χρειαζόταν, προκειμένου το μήνυμα να φτάσει σε όλους. Έτσι, στην αρχική συμπεριφορά του Scrooge προσωποποίησε την αδιαφορία και τη σκληρότητα που επικρατούσε εις βάρος των φτωχών και όσων ζούσαν με δυσκολία, ενώ στη συμπεριφορά του μετά την επίσκεψη των Φαντασμάτων, προσωποποίησε όσα πρέπει να γίνουν οι άνθρωποι και ειδικά, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να βοηθήσουν: καλοσυνάτοι, εύσπλαχνοι και γενναιόδωροι Μείζονος σημασίας για την αλλαγή συμπεριφοράς του Scrooge είναι οι εικόνες που βλέπει: της αθώας παιδικής του ηλικίας, των όσων συμβαίνουν γύρω του και των άσχημων πραγμάτων που θα του συμβούν, αν δεν αλλάξει τρόπο ζωής. 


Όντας η πιο γνωστή Χριστουγεννιάτικη ιστορία, δεν υπήρχε περίπτωση να μην μεταφερθεί σε κινηματογράφο και τηλεόραση (και όχι μόνο εκεί φυσικά, καθώς έχει ανέβει πολλάκις στο θέατρο, αλλά και έχει μεταδοθεί μέσω ραδιοφώνου). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την αναδρομή με τις μεταφορές στον κινηματογράφο.

- Η πιο παλιά γνωστή μεταφορά της ταινίας έγινε το 1901 με τον τίτλο Scrooge, or, Marley's Ghost (IMDb - Wiki). Πρόκειται προφανώς για ταινία του βωβού κινηματογράφου (οι πρώτες ομιλούσες ταινίες προβλήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '20) και από αυτή σώζονται σήμερα μόνο 5 λεπτά. Οι επόμενες δύο μεταφορές έγιναν το 1908 και το 1910, έχοντας ως τίτλο τον τίτλο του βιβλίου. 
- Η επόμενη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1913 με τον τίτλο Scrooge (IMDb - Wiki). Ο πρωταγωνιστής Seymour Hicks είχε ήδη υποδυθεί τον Ebenezer Scrooge στο θέατρο. 
- Θα ακολουθήσει η ταινία The Right to Be Happy το 1916, η οποία έχει χαθεί και θεωρείται η πρώτη ταινία, κατά την οποία προβλήθηκε ολόκληρη η ιστορία και όχι μέρος της.
- Eρχόμαστε στην πρώτη ομιλούσα μεταφορά της ιστορίας σε ταινία μεγάλου μήκους το 1935 (η πρώτη ομιλούσα μεταφορά μέρους της ιστορίας χρονολογείται το 1928) με τον τίτλο Scrooge (IMDb - Wiki) και πρωταγωνιστή πάλι τον Seymour Hicks (δείτε εδώ την ταινία). 
- Το 1938, με πρωταγωνιστή τον Reginald Owen, έχουμε την Αμερικάνικης παραγωγής ταινία Scrooge. (IMDb - Wiki - poster - δείτε εδώ την ταινία)
- Το 1951, έχουμε την καλύτερη κατά πολλούς μεταφορά της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο Scrooge και πρωταγωνιστή τον Alastair Sim. (IMDb - Wiki - trailer - poster
- Το 1970 η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σαν musical με τη συμμεοχή των Albert Finney και Alec Guiness, κερδίζοντας 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ. (IMDb - Wiki  - poster - δείτε εδώ την ταινία)
- Το 1983, η Disney κυκλοφόρησε τη δική της έκδοση της ιστορίας με τον τίτλο Mickey's Christmas Carol, με τον Scrooge McDuck στο ρόλο του Ebenezer Scrooge και τον Mickey στο ρόλο του Bob Cratchit.(IMDb - Wiki - poster - δείτε εδώ την ταινία) (Ευχαριστώ τη Nevir που μου τη θύμισε)
- Το 1984 κρατώντας τον τίτλο του βιβλίου, η ιστορία μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον George C. Scott. Θεωρείται μια από τις καλύτερες μεταφορές της ιστορίας. (IMDb - Wiki - poster - δείτε εδώ την ταινία)
- Επόμενη μεταφορά και πρώτη με μοντέρνο χαρακτήρα είναι η ταινία Scrooged το 1988 με πρωταγωνιστή τον Bill Murray να υποδύεται ένα κυνικό τηλεοπτικό παραγωγό, τον οποίο επισκέπτονται τα Φαντάσματα των Χριστουγέννων. Είναι μια από τις αγαπημένες μου μεταφορές της ιστορίας. (IMDb - Wiki - trailerposter)
- Η επόμενη μεταφορά έγινε το 1992 με τον τίτλο The Muppet Christmas Carol, με τους γνωστούς χαρακτήρες του Muppet Show να διηγούνται την ιστορία με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Στο ρόλο τoυ Ebenezer Scrooge o Michael Caine. (IMDb - Wiki - trailer - poster)
- Τέλος, η πιο πρόσφατη μεταφορά της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας κρατώντας τον τίτλο του βιβλίου ήταν αυτή του 2009. Η παραγωγή έγινε από την Disney και γυρίστηκε όπως η ταινία The Polar Express (2004). Τη φωνή του στον Ebenezer Scrooge και στα Φαντάσματα των Χριστουγέννων δανείζει ο Jim Carrey. (IMDb - Wiki - trailer - poster)


Μένει να δούμε μερικές μεταφορές στην τηλεόραση. Από αυτές ξεχώρισα 3:
- To 1988 έγινε μεταφορά της ιστορίας με τον τίτλο Blackadder's Christmas Carol. Για όσους έχουν παρακολουθήσει την ομώνυμη σειρά γνωρίζουν τι εστί Blackadder. Για όσους δεν την έχουν παρακολουθήσει, πρόκειται για μια σειρά του BBC με πρωταγωνιστή τον Rowan Atkinson (το γνωστό Mr. Bean), η οποία προβλήθηκε σε τέσσερις κύκλους των έξι επεισοδιών. Η ιδιαιτερότητα αυτής της τηλεταινίας είναι ότι ο πρωταγωνιστής Ebenezer Blackadder είναι ακριβώς ό,τι είναι στο τέλος της ιστορία ο Scrooge: καλοσυνάτος, συμπονετικός και γενναιόδωρος. Το Φάντασμα των Χριστουγέννων κάνει το λάθος να τον επισκεφτεί, προκειμένου να τον συγχαρεί. Κάπου εκεί τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. (IMDb - Wiki - poster - δείτε εδώ την ταινία)
- To 1999 η ιστορία γυρίστηκε σε τηλεταινία, κρατώντας τον τίτλο του βιβλίου. Το ρόλο του Ebenezer Scrooge υποδύθηκε ο Patrick Stewart. (IMDb - Wiki - trailer - poster
- Τέλος, το 2004 η ιστορία θα γυριστεί σε τηλεταινία σαν musical με τον τίτλο του βιβλίου με πρωταγωνιστή τον Kelsey Grammer. (IMDb - Wiki - trailer - poster)

Εδώ τελειώνει το αφιέρωμα αυτό. Αν παρέλειψα κάποια καλή μεταφορά ή αν κάποιος γνωρίζει κάποια καλή θεατρική παράσταση που βασίζεται στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ευχαρίστως να την προσθέσω. Γράψτε για αυτή είτε σε σχόλιο είτε στείλτε μου mail. Όσα χρόνια και να περάσουν δε θα βαρεθώ καθόλου τη συγκεκριμένη ιστορία. Είναι από τα πρώτα βιβλία που δίαβασα και από τις πρώτες ταινίες που είδα. Περιέχει διαχρονικά μηνύματα και με φόντο μια από τις πιο αγαπημένες εποχές του χρόνου, τα Χριστούγεννα καταφέρνει να αγγίξει τον καθένα με τον τρόπο της.

Καλά Χριστούγεννα.
Χρόνια πολλά και καλά με υγεία και ευτυχία για όλους μας.
Ραντεβού το νέο έτος με την εορταστική ανάρτηση ενός έτους του Film Addicted!!!

Υ.Γ.1 Η κύρια εικόνα του αφιερώματος είναι μια εικόνα από την πρώτη έκδοση του βιβλίου το 1843. Οι υπόλοιπες εικόνες φιλοτεχνήθηκαν από τον P.J. Lynch (επισκεφτείτε το site του για να δείτε άλλες δουλειές του, πραγματικά αξίζει) και είναι από την έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Walker Books/Candlewick Press. Η έκδοση αυτή κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίσωπος.

Υ.Γ.2 Μερικά quiz:  Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3  Quiz 4  Quiz 5  Quiz 6

Υ.Γ.3 Για κάθε ταινία έχω προσθέσει trailer. Επομένως, ακολουθούν μερικά εορταστικά τραγούδια (Ευχαριστώ τον Korbi για τη βοήθεια στην επιλογή των τραγουδιών). Και πάλι χρόνια πολλά!!! 









14 σχόλια:

  1. Υπέροχο και πληρέστατο αφιέρωμα.

    Καλές γιορτές, Fingolfin!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστω πολύ Art. Καλές γιορτές και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό αφιέρωμα! Τόσες αξιόλογες ταινίες και δυσεύρετες δυστυχώς.

    Καλές και παραμυθένιες γιορτές Fingolfin...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι όντως δυσάρεστο που δεν μπορείς να τις βρεις εύκολα. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και ανταποδίδω τις ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό αφιέρωμα. Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ουαου, τελικα ειναι τοσες? χεχ. η version της disney που εγραψες ειναι αυτη που παιζει ο σκρουτζ και ο μικυ κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι περισσότερες, απλώς εδώ έχω αναφέρει τις πιο γνωστές μόνο. Όσον αφορά τη version της Disney που λες, αυτή που αναφέρω στο κείμενο γυρίστηκε το 2009 και είναι animation. Αυτή που λες εσύ βγήκε το 1983 με τον τίτλο Mickey's Christmas Carol. Την πρόσθεσα κι αυτή στο κείμενο. Σ' ευχαριστώ που μου τη θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετική ανάρτηση fingolfin, καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστώ πολύ moody. Καλές γιορτές και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Fingolfin σου εύχομαι καλές γιορτές και καλές αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστώ πολύ akis. Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ
    Κ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ... ΠΟΥ ΤΟ 2010 ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ
    ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ Κ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ..
    ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ... ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΑΝ!!!!
    ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΜΕΤΡΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστό σε βρίσκω argiris. Θα χρειαστούμε όσες οικονομίες μπορούμε να μαζέψουμε. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και ελπίζω να πιάσεις το στόχο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή