Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Αφιέρωμα : Peter Sellers


Γι αυτή τη βδομάδα, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα για έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς και κωμικούς στην ιστορία του κινηματογράφου, τον Peter Sellers. Στα 30 χρόνια καριέρας του υποδύθηκε ρόλους όπως ο επιθεωρητής Jacques Clouseau στην σειρά ταινιών Panther, o Dr. Strangelove στην μαύρη κωμωδία του Stanley Kubrick Dr.Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love The Bomb, ο κηπουρός Chance στη ταινία Being There. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ο Richard Henry Sellers, όπως ήταν το όνομα του, γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925, στο θέρετρο Southsea στο Portsmouth της Αγγλίας. Το ψευδώνυμο Peter του το έδωσαν οι γονείς του, στη μνήμη του μεγαλύτερου αδερφού του, ο οποίος δε γεννήθηκε ποτέ. Ακολουθώντας τους γονείς του σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και show στα οποία συμμετείχαν, ήρθε από νωρίς σε επαφή με τον χώρο του θεάματος. Πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι του θεάτρου σε ηλικία 5 ετών, σε ένα έργο στο οποίο πρωταγωνιστούσε η μητέρα του. Ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος και συνεχώς βελτιωνόταν, μαθαίνοντας να χορεύει και να παίζει διάφορα μουσικά όργανα, όπως ντραμς, banjo και ukelele. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατετάγη στη Βασιλική Αεροπορία και στην Entertainments National Service Association, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να εξασκήσει το ταλέντο του. Μετά την απόλυση του από την Αεροπορία το 1948, συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις, μέχρι το 1951, οπότε και ξεκίνησε τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή The Goon Show στο BBC. Παράλληλα, άρχισε και την καριέρα του στον κινηματογράφο. Πρώτος σημαντικός του ρόλος στην κωμωδία The Ladykillers (1955),  ενώ ακολούθησαν οι ρόλοι του στις ταινίες The Mouse That Roared (1959) και The Millionairess (1960), οι οποίοι άρχισαν να τον κάνουν παγκοσμίως γνωστό. Το 1963 θα υποδυθεί για πρώτη φορά τον ρόλο  με τον οποίο έχει ταυτιστεί : τον επιθεωρητή Jacques Clouseau στην ταινία The Pink Panther. Αυτή η ταινία μαζί με τις δύο επόμενες Dr.Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love The Bomb (1964) και A Shot in the Dark (1964) θα τον κάνουν πλέον πασίγνωστο. Θα ακολουθήσουν ταινίες όπως After The Fox (1966), Casino Royale (1967), The Party (1968), The Return of the Pink Panther (1975), The Pink Panther Strikes Again (1976), Murder by Death (1976), Revenge of the Pink Panther (1978), Being There (1979), κατατάσσοντάς τον επάξια στους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, παντρεύτηκε 4 φορές και έγινε πατέρας 3 παιδιών. Το 1964, σε ηλικία 38 ετών, υπέστη 13 εμφράγματα σε διάστημα λίγων ημερών, τα οποία απέφεραν μόνιμες βλάβες στην καρδιά του. Το 1977, υπέστη ένα ακόμη σοβαρό έμφραγμα, που οδήγησε στο χειρουργείο και σε βηματοδότη. Δυστυχώς, την τρίτη φορά δεν άντεξε και πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1980 σε ηλικία 54 ετών.

Ταινίες

The Ladykillers (1955) : Η πρώτη από τις πολλές κωμωδίες που πρωταγωνίστησε ο Peter Sellers. Μια συμμορία 5 κλεφτών σχεδιάζει να κλέψει μια τράπεζα και νοικιάζει ένα διαμέρισμα δίπλα σε μια ηλικιωμένη, η οποία νομίζει ότι είναι μουσικοί. Όταν θα αποφασίσουν να σκοτώσουν την ηλικιωμένη, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι, το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο και τελικά παίρνουν αυτό που τους αξίζει.

 The Mouse That Roared (1959) : To δουκάτο Grand Ferwick αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Αμερική, να χάσει και να δεχτεί ξένη βοήθεια, προκειμένου να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Ωστόσο, οι ανώτεροί του ξεχνάνε να ενημερώσουν τον αρχηγό του στρατού για το ακριβές σχέδιο και αυτός με όλες του τις δυνάμεις και μέσα από τρομερές συμπτώσεις θα κερδίσει τον πόλεμο. Έτσι προκύπτει το ερώτημα: ποιος πρέπει να βοηθήσει ποιον;

The Pink Panther (1963) : Ο επιθεωρητής Clouseau είναι ο μόνος που μπορεί να συλλάβει τον διάσημο κλέφτη κοσμημάτων Φαντομά. Πηγαίνει από το Παρίσι στην Ελβετία, όπου βρίσκεται το διάσημο διαμάντι Ροζ Πάνθηρας, πιστεύοντας ότι εκεί θα χτυπήσει ο Φαντομάς. Ωστόσο, δε γνωρίζει ποιος είναι πραγματικά και οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν σε αποκαλύψεις που κανείς δεν περιμένει.

A Shot in the Dark (1964) : Ο διάσημος επιθεωρητής Clouseau ερευνά το φόνο του σοφέρ του κυρίου Ballon στο εξοχικό του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η καμαριέρα Maria διέπραξε το φόνο. Ωστόσο, ο Clouseau είναι πεπεισμένος ότι κρύβει κάτι και έτσι την ελευθερώνει και προσπαθεί να την ακολουθήσει μυστικά. Καθώς οι φόνοι αυξάνονται, με τη Maria να δείχνει ένοχη, ο Clouseau συνεχίζει την παρακολούθηση του, οδηγώντας τον αρχηγό της αστυνομίας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Dr.Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love The Bomb (1964) : Ο Αρχηγός της Αεροπορίας της Αμερικής τρελαίνεται και διατάσσει τα βομβαρδιστικά του να καταστρέψουν την Σοβιετική Ένωση. Ο πρόεδρος της Αμερικής και το επιτελείο του, αφού ειδοποιηθούν από τον πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν την επερχόμενη καταστροφή.

After The Fox (1966) : O διάσημος ληστής Aldo Vanucci (the Fox) δραπετεύει από τη φυλακή που κρατείται και αποφασίζει με τους φίλους του να κλέψουν ένα μεγάλο φορτίο χρυσού, το οποίο θα παραδοθεί σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην Ιταλία. Βρίσκει το τέλειο σχέδιο: παριστάνοντας τον σκηνοθέτη, πείθει όλους τους ανθρώπους εκεί ότι διάλεξε το χωριό τους για την επόμενη ταινία του. Όλοι, ακόμη και ο αρχηγός της αστυνομίας του χωριού, είναι ενθουσιασμένοι, χωρίς καν να μπορούν να υποπτευθούν ότι στην ουσία βοηθούν σε μια μεγάλη ληστεία.

The Party (1968) : Ο Ινδός ηθοποιός Hrundi V. Bakshi κάνει ένα τρομερό λάθος κατά τη διάρκεια της ταινίας που συμμετέχει, με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης να τον απολύσει και να ζητήσει να μην ξαναδουλέψει πουθενά. Ωστόσο, αντί το όνομα να γραφτεί στη "μαύρη" λίστα, γράφεται στην λίστα προσκεκλημένων ενός πάρτι που παραθέτει ο ιδιοκτήτης των studios, που γυρίζεται η ταινία. Έτσι, ο Hrundi βρίσκεται προσκεκλημένος σε ένα πάρτι, στο οποίο προσπαθεί να ταιριάξει, δημιουργώντας κωμικές καταστάσεις και χάος.

The Return of the Pink Panther (1975) : Το διάσημο διαμάντι Ροζ Πάνθηρας για άλλη μια φορά γίνεται αντικείμενο κλοπής. Ο επιθεωρητής Clouseau είναι πεπεισμένος ότι πίσω από την κλοπή βρίσκεται ο Φαντομάς. Μαζί με τον πιστό Ασιάτη υπηρέτη του, αναλαμβάνουν να αποκαλύψουν την αλήθεια και την αληθινή ταυτότητα του Φαντομά.


The Pink Panther Strikes Again (1976) : Ο Charles Dreyfous, πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος τρελάθηκε από τις γκάφες του Clouseau, δραπετεύει από το ψυχιατρείο και αποφασίζει να σκοτώσει τον Clouseau. Μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, αποφασίζει να φτιάξει μια μηχανή μαζικής καταστροφής και απειλεί ότι θα καταστρέψει πόλεις και χώρες, αν δεν σκοτώσει κάποιος τον Clouseau. Με τουλάχιστον 20 πληρωμένους δολοφόνους να τον κυνηγούν, ο Clouseau αποφασίζει να βρει μόνος του τον Dreyfous και να τον ξανακλείσει στο ψυχιατρείο.

Murder by Death (1976) : O εκκεντρικός εκατομμυριούχος Lionel Twain καλεί τους 5 πιο διάσημους ντετέκτιβ σε γεύμα, το οποίο θα συνοδευτεί από ένα φόνο. Πως μπορούν να αρνηθούν; Στην ιστορία συμπεριλαμβάνονται ένας τυφλός μπάτλερ, μια κωφάλαλη υπηρέτρια, κραυγές, δωμάτια που γυρίζουν, μυστικά περάσματα, πλαστές ταυτότητες και πιο πολλές αλλαγές και απρόσμενες στροφές στην πλοκή από ό,τι περιέχει μια οποιαδήποτε ταινία.

Revenge of the Pink Panther (1978) : Ο επιθεωρητής Clouseau είναι νεκρός. Τουλάχιστον, έτσι νομίζουν όλοι και o Charles Dreyfous, όταν θα βρεθεί ένα πτώμα στο αμάξι του Clouseau, το οποίο έχει οδηγηθεί εκτός δρόμου. Ωστόσο, ο Clouseau ζει και μαζί με τον πιστό του υπηρέτη, αποφασίζει να ψάξει ποιος έστησε την  απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Being There (1979) : Ο Chance είναι ένας αγαθός κηπουρός, ο οποίος έχει περάσει όλη του τη ζωή στο σπίτι ενός ηλικιωμένου άντρα στην Washington. Όταν το αφεντικό του πεθάνει, ο Chance θα πρέπει να φύγει από το σπίτι και να αντιμετωπίσει τον κόσμο, με τις μόνες του γνώσεις να προέρχονται από την τηλεόραση. Μετά από ένα ατύχημα, θα βρεθεί ως φιλοξενούμενος στο σπίτι της Eve και του άντρα της Ben, ενός μεγάλου σε ηλικία επιχειρηματία με μεγάλη επιρροή,ο οποίος είναι πολύ άρρωστος. Με το όνομα Chauncey Gardner, γίνεται φίλος του Ben, ο οποίος τον εμπιστεύεται και ζητά συχνά τις συμβουλές του, γνωρίζοντας τον σε υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Αμερικής.

Αυτές είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές του ταινίες κατά τη γνώμη μου.Γι αυτές και όχι μόνο, προτάθηκε 3 φορές για Όσκαρ, κέρδισε ένα βραβείο BAFTA και προτάθηκε για άλλα 3, κέρδισε 1 Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για άλλες 4. Αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να δείξουν το μέγεθος του ταλέντου του Peter Sellers και της κληρονομιάς που άφησε. Ο θάνατος του σε τόσο μικρή ηλικία άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς ο Peter Sellers έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για έναν από τους χαρισματικούς ανθρώπους στην ιστορία του κινηματογράφου, ο οποίος συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε άτομο, το οποίο αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Y.Γ.1 Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μια συνέντευξη του Peter Sellers στον Michael Parkinson to 1974.

Y.Γ. 2 Αν είστε fan του Peter Sellers, δοκιμάστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις σε αυτά τα δύο quiz : Quiz 1   Quiz 2









3 σχόλια: