Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Se7en (1995)



Έχοντας καιρό να γράψω για θρίλερ, αποφάσισα να γράψω αυτή τη φορά για την ταινία Se7en. Γυρίστηκε το 1995 σε σκηνοθεσία David Fincher και με πρωταγωνιστές τους Morgan Freeman και Brad Pitt (σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του κατά τη γνώμη μου). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική και τον Καναδά στις 22 Σεπτεμβρίου 1995.

Υπόθεση : Σε μια σκοτεινή πόλη με συνεχή βροχή και γεμάτη διαφθορά, ο ντετέκτιβ Somerset ( Freeman ) βρίσκεται κοντά στην συνταξιοδότησή του, όταν στο τμήμα καταφθάνει ο νεαρός αντικαταστάτης του ντετέκτιβ Mills ( Pitt ). Μαζί θα αναλάβουν να διαλευκάνουν το φόνο ενός υπερβολικά παχύσαρκου άντρα, ο οποίος σύμφωνα με τον ιατροδικαστή εξαναγκάστηκε να φάει μέχρι σκασμού. Την επόμενη μέρα ο Mills καταφθάνει στο γραφείο ενός δικηγόρου,  ο οποίος έχει δολοφονηθεί και στο χαλί του γραφείου είναι γραμμένη με αίμα η λέξη Απληστία. Την ίδια ώρα, στο σκηνικό του πρώτου φόνου, o Somerset ανακαλύπτει τη λέξη Λαιμαργία γραμμένη με λίπος στην κουζίνα του θύματος. Οι δύο ντετέκτιβ θα συμπεράνουν ότι οι δύο φόνοι είναι δουλειά ενός serial killer, ο οποίος διαπράττει τελετουργικούς φόνους με βάση τις επτά θανάσιμες αμαρτίες. Την ίδια μέρα, ο Mills καλεί τον Somerset για γεύμα στο σπίτι του, όπου γνωρίζει τη γυναίκα του Tracey ( την υποδύεται η Gwyneth Paltrow ). Μετά το γεύμα, οι δύο ντετέκτιβ θα επιστρέψουν στο γραφείο τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αποτρέψουν τους επερχόμενους 5 φόνους. Με στοιχείο που θα ανακαλύψουν στο γραφείο του δολοφονηθέντος δικηγόρου, θα οδηγηθούν στο σπίτι ενός εμπόρου ναρκωτικών, τον οποίο θα βρουν ημιθανή και δεμένο στο κρεβάτι του, με τη λέξη Οκνηρία γραμμένη με περιττώματα πάνω από το κρεβάτι του. Ο Somerset, μετά από ψάξιμο σε λίστες βιβλιοθηκών, θα ανακαλύψει τον ύποπτο για τους φόνους ονόματι John Doe. Οι δύο ντετέκτιβ θα οδηγηθούν στο διαμέρισμά του, όπου θα τους αιφνιδιάσει ανοίγοντας πυρ εναντίον τους. Ο Mills θα καταδιώξει τον Doe σε ένα στενό. O Doe θα τον αφοπλίσει και θα φτάσει κοντά στο να τον σκοτώσει, ωστόσο απλά θα απομακρυνθεί. Στο διαμέρισμά του, οι δύο ντετέκτιβ θα ανακαλύψουν βιβλία και χαρτιά, που δείχνουν ότι ο Doe σχεδίαζε τους φόνους για πάνω από ένα χρόνο. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσουν οι φόνοι της Λαγνείας και της Αλαζονείας. Ο Doe θα παραδοθεί, λέγοντας ότι θα ομολογήσει όλους τους φόνους, αν δεχτούν να τους οδηγήσει στους τάφους των δύο τελευταίων θυμάτων : της Ζηλοφθονίας και της Οργής. Κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει και η ταινία τελειώνει με τον Somerset να χρησιμοποιεί μια φράση από το βιβλίο του Ernest Hemingway For Whom The Bell Tolls : " The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part.

Η ταινία έχει ψηφιστεί από το Entertaiment Weekly ως η όγδοη πιο τρομακτική όλων των εποχών. Έγινε θετικά αποδεκτή από κοινό και κριτικούς και αποτελεί ένα από τα καλύτερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου που έχουν γυριστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Andrew Walker, o οποίος έκανε δύο χρόνια να το ολοκληρώσει και δυσκολεύτηκε πολύ να βρει παραγωγή, μιας και τότε ήταν άγνωστος. Ο σκηνοθέτης David Fincher, πριν από αυτή την ταινία, είχε σκηνοθετήσει την ταινία Alien 3 (1992), ενώ στη συνέχεια θα σκηνοθετούσε ταινίες όπως Fight Club (1999), Panic Room (2002), Zodiac (2007), The Curious Case of Benjamin Button (2008). Ακόμη έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως Aerosmith, Sting, Madonna, George Michael.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς :
-  Τα λόγια είναι περιττά για τον Morgan Freeman. Αν και πλέον έχει κουράσει σε ρόλους ντετέκτιβ, οι ερμηνείες του είναι τις περισσότερες φορές μοναδικές και πολύ δυνατές. Τέτοιες ερμηνείες είναι του Azeem στην ταινία Robin Hood : Prince of Thieves (1991), του Ned Logan στην ταινία Unforgiven (1992), του Ellis Boyd 'Red' Redding στην ταινία The Shawshank Redemption (1994), του Eddie Scrap-Iron στην ταινία Million Dollar Baby (2004) (ρόλος που του απέφερε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, το μοναδικό που έχει κερδίσει), του Boss στην ταινία Lucky Number Slevin (2006), του Nelson Mandela στην ταινία Invictus (2009). Αυτοί είναι μονάχα μερικοί από τους ρόλους που έχει υποδυθεί και κατά τη γνώμη μου οι καλύτεροι. Έχει προταθεί άλλες δύο φορές για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και άλλες δύο για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Άλλες ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει : Under Suspicion (2000), Dreamcatcher (2003), Bruce Almighty (2003), Batman Begins (2005), The Bucket List (2007), The Dark Knight (2008).
- Όσον αφορά τον έτερο πρωταγωνιστή της ταινίας, ο Brad Pitt είναι ένας αρκετά ταλαντούχος ηθοποιός (τουλάχιστον αρκετά πιο ταλαντούχος από άλλους ηθοποιούς της γενιάς του, όπως ο Tom Cruise). Έχει προταθεί μια φορά για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την πολύ καλή ταινίας επιστημονικής φαντασίας Twelve Monkeys (1995) και μια φορά για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Curious Case of Benjamin Button (2008). Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Interview with the Vampire (1994), Seven Years in Tibet (1997), Meet Joe Black (1998), Fight Club (1999), Ocean's Eleven (2001), Troy (2004), Babel (2006).
H ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Apollo 13 ). Όσον αφορά τα βραβεία Saturn, η ταινία κέρδισε 2 :
- Καλύτερου Μακιγιάζ
- Καλύτερου Σεναρίου
ενώ προτάθηκε για άλλα 5 :
- Καλύτερης Ταινίας Δράσης ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Usual Suspects )
- Καλύτερου Ηθοποιού ( Morgan Freeman ) ( το βραβείο κέρδισε ο George Clooney για την ταινία From Dusk Till Dawn )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( David Fincher ) ( το βραβείο κέρδισε η Kathryn Bigelow για την ταινία Strange Days )
- Καλύτερης Μουσικής ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Usual Suspects )
- B' Γυναικείου Ρόλου ( Gwyneth Paltrow ) ( το βραβείο κέρδισε η Bonnie Hunt  για την ταινία Jumanji )
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία :
- Ο σεναριογράφος Andrew Walker εμφανίζεται στην ταινία ως το πρώτο θύμα του John Doe στο φόνο της Λαιμαργίας.
Παρόλο που αποτελεί έναν από τους τρομακτικότερους και πιο σαδιστικούς δολοφόνους της ιστορίας του κινηματογράφου, ο John Doe δεν σκοτώνει κανέναν μπροστά στα μάτια του θεατή.
Ενώ γυριζόταν η σκηνή της καταδίωξης ανάμεσα στον Mills και τον John Doe στη βροχή, ο Μπραντ Πιτ έπεσε και το χέρι του διαπέρασε ένα παρμπρίζ αυτοκινήτου, απαιτώντας χειρουργική επέμβαση. Το ατύχημα κατόπιν προστέθηκε στο σενάριο.
- Όλα τα βιβλία που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του John Doe είναι αληθινά βιβλία, τα οποία γράφτηκαν σε διάστημα 2 μηνών για τις ανάγκες της ταινίας και κόστισαν 15.000 δολάρια.
- Οι παραγωγοί σκέφτηκαν το όνομα του τραγουδιστή των R.E.M. Michael Stipe για το ρόλο του John Doe.
- O Denzel Washington απέρριψε το ρόλο του ντετέκτιβ Mills, λέγοντας ότι η ταινία είναι πολύ σκοτεινή.
- Ο σεναριογράφος Andrew Walker, καθώς έγραφε το σενάριο, οραματιζόταν τον William Hurt στο ρόλο του ντετέκτιβ Somerset.

Η ταινία Se7en είναι μια σκοτεινή και ψυχολογικά βίαιη ταινία, με δυνατή πλοκή και δράση. Οι χαρακτήρες ζουν και δρουν σε μια ανώνυμη πόλη, όπου η φρίκη, η διαφθορά και η διαστροφή είναι καθημερινά φαινόμενα. Μια ίσως υπερβολική απεικόνιση του κόσμου που ζούμε, με πολλές όμως ενδιαφέρουσες και αληθινές πλευρές, οι οποίες σίγουρα δίνουν αρκετή τροφή για σκέψη και την ευκαιρία στον θεατή να προβληματιστεί και να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τα όσα παρακολούθησε.

Y.Γ.1 Εκτός από το trailer της ταινίας, παραθέτω και το κομμάτι Straight, No Chaser του Thelonious Monk, το οποίο υπάρχει στο soundtrack της ταινίας.

Y.Γ.2 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου