Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Filming Locations - Μέρος 1ο ( - 1970)



Πάνε 2 βδομάδες από την τελευταία ανάρτηση και ως επόμενη, έχω ετοιμάσει ένα αφιέρωμα σε 2 μέρη. Γνωρίζω ότι είχα υποσχεθεί αφιέρωμα στον Ennio Morricone και δεν το ξεχνάω. Ήδη το έχω ξεκινήσει και θα ακολουθήσει μετά από αυτό το αφιέρωμα. Το αφιέρωμα αυτό, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, αναφέρεται σε τοποθεσίες, που έχουν χρησιμοποιηθεί για το γύρισμα ταινιών. Όσο καλό και να είναι ένα σενάριο, όσο καλή και να είναι η σκηνοθεσία  και όσο καλές και να είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών, είναι πολύ βασικό να στήσεις και το κατάλληλο σκηνικό για την ιστορία που θες να διηγηθείς. Σε αυτό το μέρος του αφιερώματος, θα δούμε μερικές ταινίες που ξεχώρισα, οι οποίες γυρίστηκαν πριν το 1970. Να ξεκαθαρίσω πριν συνεχίσουμε ότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες που γυριστήκαν ως επί το πλείστον εξωτερικά και όχι εξολοκλήρου σε στούντιο. Κάθε μια από τις ταινίες έχει ένα slideshow με μερικές σκηνές και μερικές εικόνες από τις τοποθεσίες. Προσπάθησα να βρω όσο ήταν δυνατόν φωτογραφίες εποχής για κάθε ταινία. Όπου δεν κατάφερα να βρω, έχω βάλει σύγχρονες φωτογραφίες, οι οποίες πιστεύω ότι δείχνουν την ομορφιά των τοποθεσιών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Πρώτη ταινία που ξεχώρισα είναι ένα από τα αριστουργήματα στην ιστορία του κινηματογράφου Gone With the Wind, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 1936. Πρόκειται για από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε το πότε γυρίστηκε. Η ταινία γυρίστηκε στο μεγάλυτερο μέρος της στην πολιτεία της Καλιφόρνια και μας ταξιδεύει στον Αμερικάνικο Νότο του 19ου αιώνα και στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου.


Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα film-noir που έχουν γυριστεί. Ο Robert Mitchum, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του χωρίς επιτυχία. Είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει όλη τη διαφθορά και τη σαπίλα της μεγάλης πόλης. Με την πλειοψηφία των γυρισμάτων σε μερικά από τα ομορφότερα σημεία της πολιτείας της Καλιφόρνια, πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία με πλοκή και ρυθμό. 


Συνεχίζουμε με ένα από τα αριστουργήματα του John Huston. Η ανθρώπινη απληστία και το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή απεικονίζονται μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των Humphrey Bogart, Tim Holt και Walter Huston, με γυρίσματα στο Μεξικό και στην έρημο Mojave.


Κατα τη γνώμη μου, η ταινία αυτή είναι μια από τις καλύτερες με ασπρόμαυρη φωτογραφία, αν όχι η καλύτερη. Γυρισμένη εξολοκλήρου στη μεταπολεμική Βιέννη, η οποία ήταν τότε χωρισμένη σε 4 ζώνες, μας διηγείται την ιστορία του Holly Martins, ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για το θάνατο του φίλου Harry Lime. Ένα από τα καλύτερα δίδυμα εκείνης της εποχής, οι Orson Welles και Joseph Cotten ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες του ομώνυμου βιβλίου του Graham Greene.


Άλλη μια ταινία του John Huston. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του W. R. Burnett, πρόκειται για ένα ακόμη εξαιρετικό film-noir, το οποίο διαδραματίζεται στην πόλη των Αγγέλων, το Λος Άντζελες. Ένα ακόμη εξαιρετικό παράδειγμα φωτογραφίας και τοποθεσιών, που μας μεταφέρει για τα καλά στην ιστορία και το Λος Άντζελες του 1950.


Με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck και μια από τις ομορφότερες γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου, Audrey Hepburn, η ταινία αυτή μας πηγαίνει διακοπές εκεί που λέει ο τίτλος της, στη μαγευτική Ρώμη και μας διηγείται την ιστορία του Joe Brandley και της πριγκίπισσας Ann σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.


Μια από τις καλύτερες ταινίες του Σουηδού Ingmar Bergman. Με εξαιρετικά γυρίσματα στη πανέμορφη σουηδική ύπαιθρο, ακολουθούμε την ιστορία του Σταυροφόρου ιππότη Antonius Block, ο οποίος μέσα από μια παρτίδα σκάκι που παίζει με τον Θάνατο, προσπαθεί να βρει απάντηση για το αιώνιο μυστήριο της ζωής.


Δεύτερη ταινία που μας ταξιδεύει στην πανέμορφη Ρώμη είναι το αριστούργημα του Federico Fellini, με τον εξαιρετικό Marcelo Mastroianni. Παρακολουθούμε την ιστορία ενός δημοσιογράφου, του Marcelo, ο οποίο βρίσκεται σε διακοπές στη Ρώμη, ψάχνοντας να βρει κάποιο νόημα στη μέχρι εκείνη τη στιγμή άδεια από συναισθήματα και χαρές ζωή του.


Μια από τις ταινίες σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Με γυρίσματα στο Μαρόκο και την Ανδαλουσία της Ισπανίας, μεταφερομάστε στο 1916 στα μέσα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία του T. E. Lawrence, ο οποίος από απλός αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών των Βρετανών στο Κάιρο έγινε ο ηγέτης της επανάστασης και του αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη μεγάλη εξέγερση των Αράβων για την ανεξαρτητοποίησή τους από τυς Τούρκους.


The Sound of Music (1965) (poster - trailer - filming locations)
Ένα από τα καλύτερα musical στην ιστορία του κινηματογράφου, η ταινία The Sound of Music μας διηγείται την αληθινή ιστορία της Maria, η οποία αναλαμβάνει να μεγαλώσει τα επτά παιδιά του χήρου αξιωματικού του Ναυτικού Georg. Από την αρχική εχθρική αντιμετώπιση μέχρι την αποδοχή και την αγάπη που κερδίζει, παρακολουθούμε ένα ταξίδι στις ανθρώπινες σχέσεις με φόντο την αυστριακή ύπαιθρο και τις Άλπεις.


Τέλος, έχουμε την ταινία Where Eagles Dare με τους Richard Burton και Clint Eastwood. Πρόκειται για μια πολεμική ταινία με γυρίσματα στην Αυστρία και τη Γερμανία, με το εντυπωσιακό Hohenwerfen Castle στα νότια της πόλης Salzburg και τις χιονισμένες Άλπεις να συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους (κατά τη γνώμη μου πάντα).


Κάπου εδώ τελειώνει το 1ο μέρος του αφιερώματος. Θα ακολουθήσει σύντομα και το 2ο μέρος με ταινίες μετά το 1970. Έχω κάνει ήδη μια λίστα από ταινίες που σκέφτομαι να συμπεριλάβω, ωστόσο μπορείτε να προτείνετε τις δικές με σχόλιο ή κάποιο e-mail. Υπενθυμίζω ότι οι επιλογές των παραπάνω ταινιών είναι προσωπικές και τις περιόρισα αρκετά, ώστε να καταλήξω σε αυτές. Δεν περιμένω να αρέσουν όλες, αλλά αυτή είναι η ομορφιά και η επιτυχία μιας ταινίας, αφού ο καθένας μπορεί να δει κάτι διαφορετικό που οι άλλοι δεν το βλέπουν.


6 σχόλια:

  1. Poli oraio to afieromasou opos kai ta ypolipa.
    gia to 2o meros sou protino Papillon (1973)
    http://www.imdb.com/title/tt0070511/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Πολύ καλή η ταινία που προτείνεις. Την είχα ήδη στη λίστα μου. Λογικά το 2ο μέρος θα έχει περισσότερες ταινίες από το 1ο, ανάλογα τις προτάσεις και τις εικόνες που θα καταφέρω να βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό το αφιέρωμα και ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος. Το "Where Eagles Dare" είναι από τις αγαπημένες μου κλασικές πολεμικές ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Το Where Eagles Dare είναι από τις καλύτερες ταινίες του είδους που έχω δει και σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου. Λογικά σε 2 βδομάδες το πολύ θα ανέβει και το 2ο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια ! Πολύ καλό αφιέρωμα.

    Όταν ασχολείσαι σε βάθος με τον κινηματογράφο, προσέχεις όλες τις πτυχές μιας ταινίας, οι οποίες απο έναν επιφανειακό θεατή μπορεί να περάσουν απαρατήρητες. Ασφαλώς οι τοποθεσίες παίζουν πολύ βασικό ρόλο, και επηρρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη μιας σκηνής.

    Φαντάσου π.χ τη σκηνή απο το Dolce Vitta στη fontana di Trevi να είναι γυρισμένη κάπου αλλού. Ε, δε γίνεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ. Εννοείται πως οι τοποθεσίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ταινίες που κερδίζουν εξαιτίας τοποθεσίας και φωτογραφίας. Πάρα πολλά συνθέτουν μια ταινία και όχι μόνο το σενάριο και οι ηθοποιοί.

    Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να φανταστείς αυτή τη σκηνή σε διαφορετικό σημείο της Ρώμης. Όπως προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ την ταινία The Third Man γυρισμένη σε οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός της Βιέννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή