Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

The Treasure of the Sierra Madre (1948)




Συνέχεια στις αναρτήσεις με μια ακόμη ταινία από την δεκαετία του '40. Πρόκειται για την ταινία The Treasure of the Sierra Madre, σε σκηνοθεσία ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα του John Huston και με πρωταγωνιστές τους Humphrey Bogart, Walter Huston και Tim Holt. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1927 του B. Traven, το οποίο ο Huston ακολούθησε πιστά. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιανουαρίου του 1948 στην Αμερική, ενώ προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. 

Υπόθεση : Η ιστορία διαδραματίζεται στο Μεξικό τη δεκαετία του '20. Στις αρχές της δεκαετίας, η Μεξικάνικη Επανάσταση ουσιαστικά έχει λήξει, με αρκετές ομάδες παρανόμων να βρίσκονται διασκορπισμένοι στις επαρχίες της χώρας, τρομοκρατώντας και ληστεύοντας κατοίκους χωριών και ταξιδιώτες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, γνωρίζονται δύο άφραγκοι Αμερικάνοι, o Dobbs ( Bogart ) και ο Curtin ( Holt ). Μένουν σε ένα μικρό χωριό, κάνοντας διάφορες δουλειές, προκειμένου να βρουν χρήματα. Γνωρίζονται με ένα ηλικιωμένο, τον Howard ( Huston ), ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή και τα βουνά γύρω από το χωριό. Γνωρίζει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρουν χρυσό. Έτσι, οι τρεις τους ξεκινούν για την οροσειρά Sierra Madre, προς την αναζήτηση χρυσού και του τέλους της φτώχειας τους. Σύντομα και μετά από αρκετή δυσπιστία, ο Howard θα καταφέρει να εντοπίσει χρυσάφι. Θα ξεκινήσουν την ανασκαφή ενός ορυχείου, προκειμένου να βγάλουν όσο χρυσό μπορούν. Αρχικά, όλα θα λειτουργήσουν καλά, με τους τρεις να χωρίζουν στα ίσα το χρυσό που βρίσκουν. Στη συνέχεια όμως, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα σημάδια απληστίας από μεριάς του Dobbs, ο οποίος θα φτάσει σε σημείο παράνοιας και να πιστεύει ότι οι συνέταιροί του θα τον σκοτώσουν. Από το σημείο εκείνο, ακολουθεί μια σειρά γεγονότων, τα οποία, μαζί με τα προηγούμενα, δείχνουν πώς ο πλούτος μπορεί να αλλάξει ένα άνθρωπο, κάνοντάς τον ικανό για τα πάντα και οδηγώντας τον προς την καταστροφή του.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες παραγωγές της Warner Bros τη δεκαετία αυτή. Ήταν από τις πρώτες ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός Αμερικής ( ελάχιστες σκηνές γυρίστηκαν σε στούντιο ). Τα μεγαλύτερα ονόματα στους συντελεστές της ταινίας ήταν ο σκηνοθέτης John Huston και ο Humphrey Bogart. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
- Ο σκηνοθέτης John Huston, όπως ανέφερα και στην αρχή, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, καθώς και στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει στο ενεργητικό του 47 ταινίες, μεταξύ των οποίων είναι The Maltese Falcon (1941), Key Largo (1948), The Asphalt Jungle (1950) (η πρώτη ταινία της Marilyn Monroe), The African Queen (1951), Moulin Rouge (1952)Moby Dick (1956), The Bible: In the Beginning... (1966), ενώ έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες και σαν ηθοποιός. Έχει κερδίσει 2 Όσκαρ, έχει προταθεί για άλλα 13 και έχει κερδίσει άλλα 37 βραβεία και 47 υποψηφιότητες.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- Έχω ξαναπεί σε παλιότερες αναρτήσεις ( The Maltese Falcon (1941) και Casablanca (1942) ) ότι ο Humphrey Bogart είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς, αν ο όχι ο πιο αγαπημένος. Έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου, έχοντας μια μεγάλη καριέρα από τα μέσα της δεκαετίας του '30 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '50, οπότε και πέθανε. Στην ταινία αυτή, δίνει μια από τις καλύτερες και πιο δυνατές ερμηνείες του. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως High Sierra (1941), All Through the Night (1941), Sahara (1943), To Have and Have Not (1944), The Big Sleep (1946), Dark Passage (1947), Key Largo (1948), In a Lonely Place (1950), The African Queen (1951) (ταινία η οποία του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου), The Caine Mutiny (1954), Sabrina (1954), The Harder They Fall (1956) (η οποία ήταν και η τελευταία του ταινία).
- Ο Walter Huston είναι ο πατέρας του σκηνοθέτη John Huston. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1929 και διήρκησε μέχρι και το 1950, οπότε και απεβίωσε. Κέρδισε ένα Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου και συμμετείχε σε ταινίες όπως Dodsworth (1936), All That Money Can Buy (1941), Yankee Doddle Dandy (1942) (ταινίες για τις οποίες προτάθηκε για Όσκαρ Α', Β' και Β' Ανδρικού ρόλου αντίστοιχα), And Then There Were None (1945), Duel in the Sun (1946).
- O Tim Holt ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο περίπου την ίδια εποχή με τον Humphrey Bogart, χωρίς να έχει την εξέλιξη του τελευταίου. Πρωταγωνίστησε κυρίως σε western, όπως Stagecoach (1939), Bandit Ranger (1942), Fighting Frontier (1943), My Darling Clementine (1946). Ακόμη, είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία The Magnificent Ambersons (1942), σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στην ιστορία του κινηματογράφου, του Orson Welles.
Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ :
- Β' Ανδρικού Ρόλου ( Walter Huston )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( John Huston )
- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου ( John Huston )
ενώ προτάθηκε και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Hamlet ). Συνολικά, η ταινία κέρδισε άλλα 9 βραβεία και 4 υποψηφιότητες, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών στην 38η θέση.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 5 1/2 μήνες, υπερβαίνοντας έτσι το αρχικό πρόγραμμα κατά 29 μέρες.
- Η ατάκα "Badges? We ain't got no badges! We don't need no badges! I don't have to show you any stinking badges!" έχει συμπεριληφθεί στην λίστα με τις 100 καλύτερες ατάκες από ταινίες του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ταινιών στην 36η θέση.
- Υπάρχουν αρκετά μέρη στο σενάριο, τα οποία είναι στα Ισπανικά.
- Αρχικά για τους τρεις ρόλους υπολογίζονταν οι ηθοποιοί George Raft, Edward G. Robinson και John Garfield.
- Στις 18 Απριλίου 1949, η ραδιοφωνική εκπομπή Lux Radio Theater μετέδωσε μια ωριαία ραδιοφωνική μεταφορά της ταινίας, με τους Humphrey Bogart και Tim Holt να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους.

Αν κάποιο βράδυ του καλοκαιριού προτιμήσετε να μείνετε μέσα με παρέα για να δείτε κάποια ταινία, τότε η ταινία The Treasure of the Sierra Madre είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Η πλοκή και η δράση θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας για μια ταινία, η οποία εμβαθύνει και παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο ένα από τα πλέον διαχρονικά θέματα, την ανθρώπινη απληστία και πώς αυτή μπορεί να μεταμορφώσει ένα άνθρωπο σε κάτι τελείως διαφορετικό, στρέφοντάς εναντίον των γύρω του αλλά και του ίδιου του του εαυτού.

Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.





2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ καλή ταινία. Ο Huston είναι δάσκαλος. Και ένας απο τους καλύτερους ρόλους του Bogart.

    Επίσης, πολύ όμορφο το blog σου. Καλή συνέχεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή