Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Juno (2007)




Μετά από δύο συνεχόμενες αναρτήσεις για ταινίες της δεκαετίας του '40, μεταφερόμαστε στο 2007. Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά ονομάζεται Juno. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη κωμωδία, με έξυπνο σενάριο και δυνατούς διαλόγους. Σκηνοθέτης είναι ο Jason Reitman και πρωταγωνιστούν οι Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman και J.K. Simmons. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2007 στο Toronto International Film Festival.

Υπόθεση : Η 16χρονη Juno McGuff ( Page ) μένει έγκυος από τον χρόνια φίλο και ερωτευμένο μαζί της Paulie Bleeker ( Cera ). Παρά τον αρχικό πανικό, η Juno αρχίζει να σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Όντας αρκετά μικρή για να μεγαλώσει ένα παιδί, αποφασίζει να κάνει έκτρωση. Ωστόσο, θα αλλάξει την απόφασή της και θα αρχίσει να ψάχνει μέσω αγγελιών την τέλεια οικογένεια, προκειμένου να δώσει το μωρό για υιοθεσία. Μιλάει με τον πατέρα της Mac ( Simmons ) και την μητριά της Brenda, οι οποίοι την στηρίζουν. Μαζί με τον πατέρα της, θα επισκεφτεί τον Mark ( Bateman ) και την Vanessa ( Garner ), οι οποίοι δείχνουν να είναι ακριβώς τα άτομα που ψάχνει η Juno. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τέλεια όπως δείχνουν και η Juno καλείται να περάσει ένα ταξίδι από την εφηβεία της στην ενηλικίωση, έχοντας να αντιμετωπίσει συναισθήματα, σχέσεις και μια εγκυμοσύνη και να πάρει τη σωστή απόφαση για το μέλλον της και του μωρού της.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κωμωδία. Πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα της σύγχρονης κοινωνίας: μια ανύπαντρη γυναίκα μένει έγκυος και καλείται να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει. Ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται αυτό, είναι ανάλαφρος και χαλαρός, χωρίς να κάνει το θεατή να βαριέται, αλλά και χωρίς να μειώνει τη σοβαρότητα του θέματος. Είναι η τρίτη από μια σειρά ταινιών, που κυκλοφόρησαν το 2007, η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι άλλες δύο είναι οι ταινίες Knocked Up και Waitress. Διαφέρει, όμως, από τις άλλες δύο, αφού εδώ η ανύπαντρη μητέρα είναι έφηβη, δείχνοντας τη νέα διάσταση αυτού του θέματος τα τελευταία χρόνια. Η ταινία, σύμφωνα με την πρωταγωνίστρια Ellen Page, δε στηρίζει κάποια από τις δύο πλευρές, δηλαδή αυτούς που στηρίζουν ότι έκτρωση ίσον φόνος και αυτούς που στηρίζουν ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει τι θα κάνει. Αυτό που δείχνει ξεκάθαρα η ταινία είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής.

Η ταινία γυρίστηκε σε διάρκεια 6 εβδομάδων από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2007, στο Βανκούβερ του Καναδά. Ο Jason Reitman προσέγγισε αρχικά την Ellen Page και τον J.K. Simmons  και στη συνέχεια τους υπόλοιπους ηθοποιούς, με τον Jason Bateman να είναι ο τελευταίος που υπέγραψε. Ας δούμε λίγα πράγματα για τους συντελεστές. 
Ο Jason Reitman θεωρείται από τους ταλαντούχους και ανερχόμενους σκηνοθέτες στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ξεκίνησε την καριέρα του γυρνώντας ταινίες μικρού μήκους και γύρισε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους το 2005 με τίτλο Thank You for Smoking, η οποία τον έκανε αμέσως γνωστό. Στη συνέχεια, γύρισε την ταινία Juno, ενώ η τελευταία ταινία που γύρισε ήταν το 2009 με τίτλο Up in the Air, με πρωταγωνιστή τον George Clooney. Έχει προταθεί για 4 Όσκαρ : 2 Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 1 Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και 1 Καλύτερης Ταινίας. Συνολικά, έχει κερδίσει 46 βραβεία και έχει προταθεί για άλλα 26.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- Η 23χρονη Ellen Page δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία, ως μια δυναμική, ειλικρινής έφηβη με αυτοπεποίθηση και χιούμορ. Ξεκίνησε την καριέρα της από την τηλεόραση το 1997, παίζοντας στην πρώτη της ταινία το 2002. Πρόκειται μια από τις πιο ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Ο ρόλος που την έκανε γνωστή ήταν ο ρόλος της 14χρονης Hayley Stark στο θρίλερ Hard Candy (2005). Έχει παίξει σε ταινίες όπως X-Men: The Last Stand (2006), An American Crime (2007), Smart People (2008), Whip It (2009), Inception (2010). Έχει προταθεί για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, έχει κερδίσει 26 βραβεία και έχει προταθεί για άλλα 18.
- O 22χρονος Michael Cera είναι κι αυτός ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της νέας γενιάς. Ξεκίνησε κι αυτός την καριέρα του από την τηλεόραση το 1999. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος, ο οποίος τον έκανε γνωστό, ήταν αυτός του Evan στην ταινία Superbad (2007). Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Nick and Nora's Infinite Playlist (2008), Extreme Movie (2008), Year One (2009), Youth in Revolt (2009), Scott Pilgrim vs. the World (2010).
- H Jennifer Garner ξεκίνησε την καριέρα της το 1995. Έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Alias, για την οποία έχει κερδίσει και Χρυσή Σφαίρα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Daredevil (2003), Elektra (2005), The Kingdom (2007), Ghosts of Girlfriends Past (2009), The Invention of Lying (2009), Valentine's Day (2010).
- O Jason Bateman ξεκίνησε την καριέρα του το 1981. Ωστόσο, έγινε γνωστός από το 2003 και μετά, ως Michael Bluth στην τηλεοπτική σειρά Arrested Development. Έχει παίξει σε ταινίες όπως Dodgeball: A True Underdog Story (2004), Starsky & Hutch (2004), The Break-Up (2006), The Kingdom (2007), Hancock (2008), Extract (2009), Couples Retreat (2009).
- Τέλος, ο J.K. Simmons ξεκίνησε την καριέρα του το 1986. Έγινε γνωστός ως Vern Schillinger στην τηλεοπτική σειρά Oz, ως Dr. Emil Skoda στην τηλεοπτική σειρά Law & Order και ως Will Pope στην τηλεοπτική σειρά The Closer. Έχει παίξει σε ταινίες όπως Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004), Thank You for Smoking (2005), Spider-Man 3 (2007), Burn After Reading (2008), Extract (2009), Up in the Air (2009).
H ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ προτάθηκε για άλλα 3:
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Jason Reitman ) ( το βραβείο κέρδισαν οι αδερφοί Coen για την ταινία No Country fo Old Men )
- Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία No Country fo Old Men )
- Α' Γυναικείου Ρόλου ( Ellen Page ) ( το βραβείο κέρδισε η Marion Cotillard για την ταινία La vie en rose ).
Συνολικά, η ταινία κέρδισε άλλα 59 βραβεία και προτάθηκε για 39 ακόμη. 
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Η ταινία κόστισε 6,5 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε κέρδη 231,5 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, όντας έτσι η πιο επιτυχημένη από άποψη κερδών από τις υπόλοιπες 4 υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2007.
- Το soundtrack της ταινίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ellen Page, την οποία ο Jason Reitman συμβουλεύτηκε ως προς την μουσική που πρέπει να ακούει η Juno.
- Το soundtrack της ταινίας είναι το πρώτο μετά από αυτό της ταινίας Dreamgirls (2006), το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των μουσικών charts και το πιο επιτυχημένο soundtrack ταινίας της 20th Century Fox μετά από το soundtrack της ταινίας Titanic (1997).
- Η Jennifer Garner δέχτηκε να μειώσει την αμοιβή της, προκειμένου να μην ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός της ταινίας και δικαιώθηκε, καθώς τα κέρδη της ταινίας της απέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη ταινία έχει πρωταγωνιστήσει.
- Η Jennifer Garner ήταν αυτή που πρότεινε στο σκηνοθέτη Jason Reitman τον Jason Bateman, αφού είχαν συνεργαστεί στην ταινία The Kingdom.
- Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Junebug, αλλά αλλάχτηκε σε Juno, προκειμένου να μην μπερδεύεται με την ομώνυμη ταινία του 2005.
- Οι τίτλοι αρχής της ταινίας χρειάστηκαν 8 μήνες για να δημιουργηθούν.

Αν ψάχνετε μια ευχάριστη κωμωδία για να περάσετε το βράδυ σας, τότε σας προτείνω την ταινία Juno. Καταφέρνει να κάνει το θεατή να βιώσει όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της Juno, προσφέρει ωραίες και αστείες στιγμές και στο τέλος, σίγουρα ο θεατής νιώθει κερδισμένος και ευχαριστημένος από μια διαφορετική και φρέσκια κωμωδία.

Y.Γ.1 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.

Υ.Γ.2 To soundtrack της ταινίας:

Barry Louis Polisar – "All I Want Is You" (2:37)
Kimya Dawson – "My Rollercoaster" (0:53)
The Kinks – "A Well Respected Man" (2:41)
Buddy Holly – "(Ummm, Oh Yeah) Dearest" (1:53)
Mateo Messina – "Up the Spout" (0:53)
Kimya Dawson – "Tire Swing" (3:07)
Belle & Sebastian – "Piazza, New York Catcher" (3:01)
Kimya Dawson – "Loose Lips" (2:24)
Sonic Youth – "Superstar" (4:06)
Kimya Dawson – "Sleep" (0:52)
Belle & Sebastian – "Expectations" (3:35)
Mott the Hoople – "All the Young Dudes" (3:35)
Kimya Dawson – "So Nice So Smart" (2:47)
Cat Power – "Sea of Love" (2:20)
Kimya Dawson and Antsy Pants – "Tree Hugger" (3:14)
The Velvet Underground – "I'm Sticking with You" (2:29)
The Moldy Peaches – "Anyone Else but You" (2:58)
Antsy Pants – "Vampire" (1:20)
Michael Cera and Ellen Page – "Anyone Else but You" (1:56)

Υ.Γ. 3 Εκτός από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω τους τίτλους αρχής της ταινίας και κάποια τραγούδια από το soundtrack.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου