Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Laura (1944)



Επιστροφή στο γράψιμο μετά από σχεδόν ένα μήνα, με εξεταστική και δουλειά. Μετά το τελευταίο αφιέρωμα, επέλεξα μια ταινία, αντιπροσωπευτική ενός εκ των αγαπημένων μου ειδών ταινιών, του film-noir. Η ταινία ονομάζεται Laura και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Vera Caspary. Πρωταγωνιστούν οι Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb και Vincent Price, σε σκηνοθεσία ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του είδους, του Otto Preminger. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 11 Οκτωβρίου 1944.

Υπόθεση : Η ιστορία μας διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη. Ο ντετέκτιβ της Αστυνομίας της πόλης Mark McPherson ( Andrews ) αναλαμβάνει τις έρευνες για την διαλεύκανση του φόνου της πετυχημένης διαφημίστριας Laura Hunt ( Tierney ). Ο McPherson θα αρχίσει τις έρευνες αυτές από τον κοντινό φίλο της Laura, συντάκτη εφημερίδας και ραδιοφωνικό παραγωγό, Waldo Lydecker ( Webb ). O τελευταίος θα αρχίσει να διηγείται στον McPherson πώς γνώρισε τη Laura, πώς έγινε ο μέντοράς της,πώς χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του και τη φήμη του, προκειμένου να προωθήσει την καριέρα της και πώς τελικά κατέληξε να την ερωτευτεί. Εκτός από τον Lydecker, ο McPherson θα ανακρίνει τον αρραβωνιαστικό της Laura, Shelby Carpenter ( Price ), την θεία της Ann Treadwell και την υπηρέτριά της Bessie Clary. Έχοντας ακούσει τις μαρτυρίες όλων αυτών και προκειμένου να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα για τη Laura, περνά αρκετή ώρα στο διαμέρισμά της, όπου βρέθηκε δολοφονημένη, διαβάζοντας το ημερολόγιό της και προσωπικά της γράμματα. Μέσα από όλα αυτά, ο McPherson αρχίζει να γνωρίζει σιγά σιγά το χαρακτήρα της Laura και του γίνεται έμμονη ιδέα να βρει το δολοφόνο της , σε σημείο που ο Lydecker θα τον κατηγορήσει ότι ερωτεύεται μια νεκρή γυναίκα. Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν, όταν ένα βράδυ ο McPherson θα ξυπνήσει στο σπίτι της Laura από το θόρυβο κάποιου που μπαίνει στο διαμέρισμα.

Όπως ανέφερα και στον πρόλογο, η ταινία αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του film-noir, το οποίο άνθησε από την αρχή της δεκαετίας του '40 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50. Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με αρκετές αναδρομές. Η ταινία χαρακτηρίζεται από δυνατούς διαλόγους, εξαιρετική σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας και μουσική. Το κομμάτι, που ακούγεται στην αρχή της ταινίας και έχει τίτλο Laura's Theme (συνθέτης τους ο David Raksin), είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ταινίας (θεωρείται κλασικό jazz κομμάτι, με ερμηνείες από καλλιτέχνες όπως ο Frank Sinatra και o Nat King Cole). Ας περάσουμε όμως στους συντελεστές της ταινίας.
Ο Αυστρο-Ουγγαρικής καταγωγής Otto Preminger είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Στη διάρκεια της καριέρας του, γύρισε 41 ταινίες, μεταξύ των οποίων ταινίες όπως Fallen Angel (1945), Whirpool (1949), Where the Sidewalk Ends (1950) , Anatomy of a Murder (1959). Αρκετές φορές δέχτηκε λογοκρισία, εξαιτίας του θέματος κάποιων ταινιών του. Προτάθηκε δύο φορές για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- Η Gene Tierney θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιό, με ερμηνείες σε ταινίες όπως Leave Her to Heaven (1945) (η οποία της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου), Whirpool (1949), Night and the City (1950), Where the Sidewalk Ends (1950). Δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο και ούτε και η ίδια τον ήθελε, ωστόσο η ερμηνεία της στην ταινία αυτή μαζί με την ερμηνεία της στην ταινία Leave Her to Heaven θεωρούνται ως οι καλύτερες της καριέρας της.
- Ο Dana Andrews είναι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς των δεκαετιών του '40 και του '50. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως The Ox-Bow Incident (1943), Fallen Angel (1945), Boomerang! (1947), Where the Sidewalk Ends (1950), Beyond a Reasonable Doubt (1956), Zero Hour! (1957), Night of the Demon (1957). Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και το τέλος της καριέρας του, συνέχισε την καριέρα του στην τηλεόραση.
- Ο Clifton Webb ξεκίνησε την καριέρα του το 1917 και το 1930 άφησε τον κινηματογράφο, προκειμένου να αφοσιωθεί στο θέατρο. Ο Otto Preminger ήθελε να του δώσει το ρόλο, αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή και οι παραγωγοί διαφωνούσαν. Το αποτέλεσμα της επιστροφής του στον κινηματογράφο: 1 υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου και 2 για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως The Dark Corner (1946), The Razor's Edge (1946), Sitting Pretty (1948).
- O Vincent Price έγινε γνωστός κυρίως για τις πολλές ταινίες τρόμου, στις οποίες πρωταγωνίστησε από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και μετά. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως Leave Her to Heaven (1945), House of Wax (1953), House on Haunted Hill (1959), Tower of London (1962), The Haunted Palace (1963), The Last Man on Earth (1964) (πρώτη μεταφορά του βιβλίου I Am Legend στη μεγάλη οθόνη, στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του 2007 με τον Will Smith).
Η ταινία έχει συμπεριληφθεί σε αρκετές λίστες, μεταξύ των οποίων και η λίστα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ταινιών με τις δέκα καλύτερες ταινίες μυστηρίου το 2008. Στην 17η απονομή των Βραβείων Όσκαρ, στις 15 Μαρτίου του 1945, η ταινία Laura κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας, ενώ προτάθηκε για άλλα 4:
- Β' Ανδρικού Ρόλου ( Clifton Webb ) ( το βραβείο κέρδισε ο Barry Fitzgerald για την ταινία Going My Way )
- Καλύτερων Σκηνικών (Ασπρόμαυρο) ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Gaslight )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Otto Preminger ) ( το βραβείο κέρδισε ο Leo McCarey για την ταινία Going My Way )
- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Going My Way ).

Αν επιλέξετε κάποιο βράδυ του καλοκαιριού να μείνετε μέσα και να δείτε ταινία, τότε σας προτείνω την ταινία Laura. Σε όσους αρέσει ο κλασικός κινηματογράφος, είναι μια από τις ταινίες που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε. Όσοι πάλι δεν μπορείτε να δείτε ασπρόμαυρη ταινία, για την συγκεκριμένη αξίζει να κάνετε μια εξαίρεση, καθώς είναι σίγουρο ότι δε θα σας απογοητεύσει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου