Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

North by Northwest (1959)



Μεταφερόμαστε αυτή τη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 50 και πιο συγκεκριμένα το 1959.Η ταινία ονομάζεται Νorth by Northwest ( Στη Σκιά Των Τεσσάρων Γιγάντων ) σε σκηνοθεσία του μαιτρ του suspense  Alfred Hitchcock. Πρωταγωνιστούν οι Cary GrantEva Marie Saint και James Mason. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία μυστηρίου-περιπέτεια και έκανε πρεμιέρα  στο San Sebastian International Film Festival.

Υπόθεση :  H ιστορία μας ξεκινά στην Νέα Υόρκη. Ένα δίκτυο κατασκόπων μπερδεύει τον  διαφημιστή Roger Thornhill ( Grant ) για τον κυβερνητικό κατάσκοπο George Kaplan.Τον απαγάγουν και τον οδηγούν στο σπίτι του διπλωμάτη Lester Townsend. Εκεί ο άνθρωπος που παρουσιάζεται ως Τownsend, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο Phillip Vandamm ( Mason ) ο αρχηγός του δικτύου , ανακρίνει τον Thornhill. Ο Thornhill αρνείται ότι είναι ο Kaplan και ο Vandamm τον διώχνει. δίνοντας εντολή να τον σκοτώσουν. Προσπαθούν να το κάνουν να φανεί ως ατύχημα, ωστόσο ο Thornhill καταφέρνει να ξεφύγει. Επισκέπτεται το ξενοδοχείο του Kaplan, ωστόσο δε βρίσκει κανένα εκεί και φτάνει πολύ κοντά στο να τον ξαναπιάσουν. Αφού το σκάσει, επισκέπτεται την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συναντήσει τον Townsend. Διαπιστώνει ότι δεν ήταν αυτός που τον ανέκρινε, αλλά μέχρι να προλάβει να εξηγήσει τι έχει συμβεί, ο Townsend δολοφονείται και ο Thornhill κατηγορείται ως δολοφόνος. Αποφεύγοντας τη σύλληψη και γνωρίζοντας ότι ο Kaplan θα βρίσκεται την επόμενη μέρα στο Chicago, παίρνει το τρένο 20th Century Limited προκειμένου να μεταβεί εκεί. Στη διάρκεια του ταξιδιού, γνωρίζει την Eve Kendall ( Saint ), η οποία τον κρύβει δύο φορές από την αστυνομία. Φτάνοντας στο Chicago, η Kendall λέει στον Thornhill ότι έχει κανονίσει συνάντηση με τον Kaplan εκτός της πόλης και του δίνει οδηγίες. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για παγίδα, από την οποία ο Thornhill καταφέρνει οριακά να ξεφύγει. Πηγαίνει στο ξενοδοχείο της Κendall, όπου μαθαίνει ότι ο Vandamm θα βρίσκεται σε μια δημοπρασία.Εκεί τον παγιδεύουν οι κατάσκοποι του Vandamm, καταφέρνει όμως να ξεφύγει αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να καλέσουν την αστυνομία για να τον συλλάβει. Οδηγείται στο αεροδρόμιο, όπου συναντά τον Καθηγητή, o οποίος ηγείται του κυβερνητικού δικτύου κατασκόπων. Του αποκαλύπτει τι ακριβώς συμβαίνει : o Vandamm καταζητείται και στην οργάνωση του έχει εισχωρήσει ένας κυβερνητικός πράκτορας, ώστε να βοηθήσει στη σύλληψή του. Ο Thornhill αποφασίζει να βοηθήσει και μεταβαίνουν με αεροπλάνο στη Rapid City, στην Νότια Dakota. Εκεί, μετά από μια συνάντηση με τον Vandamm και την Kendall, ο Τhornhill πυροβολείται από την τελευταία. Οδηγείται στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει πάθει τίποτα. Ο Καθηγητής τον κλειδώνει στο δωμάτιό του, από το οποίο θα το σκάσει και θα πάει στο σπίτι του Vandamm κοντά στο Mount Rushmore, προκειμένου να "καθαρίσει" μια και καλή το όνομά του , να γλιτώσει τον μυστικό πράκτορα και να βοηθήσει στη σύλληψη του Vandamm.

Η ταινία αυτή θεωρείται μια από τις καλύτερες του Hitchcock ( μέχρι τότε είχε ήδη 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και θα κέρδιζε άλλη μια, χωρίς να κερδίσει ποτέ το χρυσό αγαλματίδιο) και όχι αδίκως :
- Η πολύ καλή επιλογή ηθοποιών : ο Grant είχε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (στις ταινίες Penny Serenade το 1941 και None But The Lonely Heart το 1944) και είχε παίξει σε  ταινίες όπως The Philadelphia Story ( 1941 ), Arsenic And old Lace ( Αρσενικό και παλιά δαντέλα 1944), The Bishop's Wife ( 1947 ) και είχε ξανασυνεργαστεί με τον Hitchcock σε άλλες 3 ταινίες : Suspicion ( 1941 ), Notorious ( 1946 ) και To Catch A Thief (1955 ). H Saint είχε κερδίσει Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου στον πρώτο της ρόλο στη μεγάλη οθόνη στη βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας On The Waterfront ( 1954 ) με συμπρωταγωνιστή τον Marlon Brando. Τέλος, ο Mason είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ( για την ταινία Α Star Is Born το 1954) και είχε παίξει σε ταινίες όπως Odd Man Out ( O απόκληρος της κοινωνίας 1947), Madame Bovary ( 1949 ), The Desert Fox : The Story Of Rommel ( 1951 ), 20000 Leagues Under The Sea ( 1954 ).
- Η μουσική της ταινίας, γραμμένη από τον βραβευμένο με Όσκαρ  Bernard Herrmann με τον οποίο ο Hitchcock είχε ξανασυνεργαστεί στις ταινίες Τhe Trouble With Harry ( 1955 ), The Man Who Knew Too Much ( 1956 ) και Vertigo ( 1958 ). Μέχρι τότε, ο Herrman είχε γράψει τη μουσική σε ταινίες όπως Citizen Kane ( 1941 ), The Magnificent Ambersons ( 1942 ), Jane Eyre ( 1944 ), The Day the Earth Stood Still ( 1951 ), ενώ τον επόμενο χρόνο θα συνεργαζόταν με τον Hitchcock για να γράψει τη μουσική της πιο γνωστής και ίσως της καλύτερης του ταινίας Psycho.
- Τέλος, η ταινία είχε κάτι το πρωτοποριακό.Ήταν η πρώτη ταινία στην οποία χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα η τεχνική της κινητικής τυπογραφίας ( kinetic typography ), δηλαδή η τεχνική του " κινούμενου κειμένου ", τεχνική η οποία χρησιμοποιείται έως σήμερα στους τίτλους αρχής των ταινιών και σε πολλά διαφημιστικά.
Για όλα αυτά, η ταινία κέρδισε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ : Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου ( το Όσκαρ κέρδισαν οι Greene, Richlin, Rouse και Shapiro για την ταινία Pillow Talk), Καλύτερων Σκηνικών ( το Όσκαρ κέρδισαν οι Horning, Carfagno και Hunt για την ταινία που σάρωσε τα Όσκαρ εκείνη τη χρονιά Ben-Hur) και Καλύτερου Μοντάζ ( το Όσκαρ κέρδισαν οι Winters και Dunning για την ταινία Ben-Hur).

Όποιος θέλει να λέγεται πραγματικός fan των ταινιών του Hitchcock, δεν πρέπει να παραλείψει να δει αυτή την ταινία. Αν πάλι θέλετε να ξεκινήσετε να βλέπετε ταινίες του Hitchcock, η ταινία North By Northwest είναι η ιδανική επιλογή, καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία που έκαναν τον Hitchcock μαιτρ του είδους : δράση, πλοκή, ανατροπές και πάνω από όλα suspense.

Υ.Γ.1 Στις περισσότερες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, ο Hitchcock εμφανίζεται φευγαλέα σε κάποια σκηνή. Προσπαθήστε να βρείτε σε ποιο σημείο συμβαίνει αυτό.

Y.Γ.2 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.



2 σχόλια:

  1. Είναι η πρώτη ταινία που είδα με προτροπή του blog... Είχα πολύυυ καιρό να νοικιάσω ταινία απ' το video club της γειτονιάς μου... Πήγα, την ζήτησα, με κοιτάξανε σαν εξωγήινο και μου είπαν ότι την είχαν μόνο σε VHS... Την νοίκιασα και την είδα!
    Πολύ ωραία ταίνια.. Είναι Hitchkock άλλωστε, δεν είναι ό,τι και ό,τι..!
    Καλή συνέχεια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Αλφρέδο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ελπίζω το blog να αποτελέσει αφορμή και για άλλους και να διατηρήσει όσους ήδη το παρακολουθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή