Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Halloween (1978)



Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και πιο συγκεκριμένα το 1978, επέλεξα την επόμενη ταινία.Ονομάζεται Halloween και ανήκει στην κατηγορία slasher film, που αποτελεί υποκατηγορία  των ταινιών τρόμου.Πρωταγωνιστούν οι Donald PleasenceJamie Lee Curtis και Tony Moran σε σκηνοθεσία ενός από τους καλύτερους του είδους John Carpenter.Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1978 στο Kansas City.

Υπόθεση : Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην φανταστική περιοχή Haddonfield στο Illinois. Τη νύχτα του Halloween του 1963, ο εξάχρονος Michael Myers δολοφονεί την αδερφή του με ένα κουζινομάχαιρο και κλείνεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Dr. Sam Loomis ( Pleasence ).Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ο Loomis πείθεται ότι ο Myers ( Moran ) δεν έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα , αλλά ότι κρύβει μέσα του μόνο κακία.15 χρόνια αργότερα από το συμβάν, ο Loomis μεταφέρει τον Myers προκειμένου να διωχθεί ως ενήλικος για το έγκλημα που είχε διαπράξει.Ωστόσο ο Myers καταφέρνει να αποδράσει και να κατευθυνθεί στο Haddonfield.O Loomis αναλαμβάνει να τον βρει πάση θυσία.Στο Haddonfield, o Myers οδηγώντας το αμάξι του Loomis, περνάει δίπλα από την Laurie Strode ( Curtis ), η οποία μένει δίπλα στο σπίτι του.Το σπίτι έχει μείνει κλειστό από το βράδυ του 1963. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Strode έχει συνεχώς την αίσθηση ότι ένας άντρας με μια άσπρη μάσκα την παρακολουθεί. Το βράδυ του Halloween, η Strode και μια φίλη της αναλαμβάνουν να κρατήσουν τα παιδιά δύο  γειτόνων τους σε ξεχωριστά σπίτια. Η φίλη της την αφήνει να κρατήσει τα παιδιά, προκειμένου να πάει στο άλλο σπίτι με τον φίλο της. Στο μεταξύ, ο Loomis μαζί με τον σερίφη της πόλης ψάχνουν όλη την πόλη για να βρουν τον Myers.Αυτός, όμως, κατευθύνεται στο σπίτι που βρίσκεται η φίλη της Strode. Εκεί θα δολοφονήσει αυτήν και άλλο ένα ζευγάρι, αναγκάζοντας την Strode να πάει εκεί αφού κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο. Θα βρει τα πτώματα και ο Myers  θα την κυνηγήσει μέχρι το άλλο σπίτι.Ο Loomis θα φτάσει την τελευταία στιγμή προκειμένου να γλυτώσει την Strode και να προσπαθήσει να πιάσει τον Myers.

Γενικά η δεκαετία του '70 είχε δώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή μερικές από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών : The Exorcist (1973), Black Christmas (1974), The Texas Chain Saw Massacre (O σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι 1974), Carrie (1976), The Omen (Ο Οιωνός 1976), The Hills Have Eyes (1977), Dawn Of The Dead (1978).Όλες αυτές οι ταινίες ήταν απίστευτα επιτυχημένες και όλες είχαν παραγωγή από κάποιο studio.Ωστόσο το Halloween ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή με budget 320.000 δολάρια, επιφέροντας κέρδη 60 εκατομμυρίων δολαρίων με την κυκλοφορία του στους κινηματογράφους.Ο Donald Pleasence μέχρι τότε είχε μια αξιοσημείωτη καριέρα στην τηλεόραση και συμμετοχή σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αρκετές ταινίες, ενώ η Jamie Lee Curtis ήταν στην αρχή της καριέρας της. Ο John Carpenter, μετά την επιτυχία της ταινίας Assault on Precinct 13 ( Επίθεση Στο Σταθμό 13, πιο γνωστή από το remake του 2005 με τους Ethan Hawk και Laurence Fishburne) δυο χρόνια νωρίτερα, σκηνοθετεί την ταινία που θα τον καθιερώσει στο χώρο των ταινιών τρόμου.Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ταινίας είναι το κομμάτι στους τίτλους αρχής, το οποίο ονομάζεται Laurie's Theme και αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές μελωδίες ταινιών τρόμου.Η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για βραβείο Saturn ως Καλύτερη Ταινία Τρόμου για το 1978 από την Ακαδημία ταινιών επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας και τρόμου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Τhe Wicker Man ).Η ταινία αποτελεί ορόσημο για το είδος της και σημείο αναφοράς για πολλούς σκηνοθέτες ταινιών τρόμου.

Αν είστε λάτρης των ταινιών τρόμου, δεν επιτρέπεται να μην έχετε δει αυτή την ταινία.Αν πάλι θέλετε απλά να δείτε μια ταινία τρόμου με την παρέα σας, τότε το Halloween είναι μια ιδανική επιλογή.Πέρα από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και το Laurie's Theme.





2 σχόλια:

  1. Αυτή την φορά την ταινία την έχω δει... Εντελώς τυχαία όμως, αφού την είχε κάποια στιγμή μια από τις κυριακάτικες εφημερίδες... Την εποχή που είχαν αρχίσει να βάζουν ταινίες.
    Παρ' όλα αυτά, και εν όψει εξεταστικής, δεν θα ήταν καθόλου κακή επιλογή, για φιλαράκια, πίτσες και μπυρίτσες...
    Μία ακόμη πολύ καλή επιλογή, και προσωπικά την κατάτασσω στα καλύτερα θρίλερ εκείνης της εποχής που έχω δει, παρέα με την Λάμψη και την Ψυχό.

    Καλή εβδομάδα και καλά κουράγια!

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή την φορά την ταινία την έχω δει... Εντελώς τυχαία όμως, αφού την είχε κάποια στιγμή μια από τις κυριακάτικες εφημερίδες... Την εποχή που είχαν αρχίσει να βάζουν ταινίες.
    Παρ' όλα αυτά, και εν όψει εξεταστικής, δεν θα ήταν καθόλου κακή επιλογή, για φιλαράκια, πίτσες και μπυρίτσες...
    Μία ακόμη πολύ καλή επιλογή, και προσωπικά την κατάτασσω στα καλύτερα θρίλερ εκείνης της εποχής που έχω δει, παρέα με την Λάμψη και την Ψυχό.

    Καλή εβδομάδα και καλά κουράγια!

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή