Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

The Name of the Rose (1986)



Η επόμενη ταινία βασίζεται σε ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία.Πρόκειται για Το Όνομα Του Ρόδου από τον Umberto Eco, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1980 στα ιταλικά  και το 1983 μεταφρασμένο στα αγγλικά.Γυρίστηκε το 1986 από τον Jean-Jacques Annaud με πρωταγωνιστές τους Sean Connery και Christian Slater.Αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

Υπόθεση : Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και πιο συγκεκριμένα το 1327 σε ένα ιταλικό μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών σε διάρκεια επτά ημερών.Ο William of Baskerville ( Connery ) καταφθάνει στο μοναστήρι με τον μαθητευόμενο του Adso of Melk ( Slater ) για ένα θεολογικό συνέδριο.Η κοινωνία του μοναστηριού συνταράσσεται από το θάνατο ενός νεαρού μοναχού, του Adelmo of Otranto και ο William παίρνει την άδεια του ηγούμενου, για να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο μοναχός.Συναντούν τον μοναχό  Remigio de Varagine και τον προστατευόμενο του Salvatore, τους οποίους ο William θεωρεί ως υπόπτους, εξαιτίας του γεγονότος ότι και οι δύο άνηκαν παλιότερα σε θρησκευτική αίρεση.Αρκετοί μοναχοί θεωρούν ότι ο  θάνατος του Adelmo ήταν έργο του Διαβόλου.Γνωρίζοντας ότι ο Adelmo ήταν γραφέας στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, ο William αποφασίζει να επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο, στο οποίο σώζονται έργα μεγάλων συγγραφέων από όλες τις εποχές, αρκετά πολύπλοκο με λαβυρίνθους και κρυφά δωμάτια, του οποίου τα μυστικά γνώριζε κάθε φορά ο εκάστοτε βιβλιοθηκάριος.Εκεί ο William με τον Malachi of Hildesheim, το βιβλιοθηκάριο, ο οποίος του εξηγεί ότι ελάχιστα άτομα έχουν πρόσβαση στα ανώτερα επίπεδα του κτιρίου, με το μεγαλύτερό του μέρος να είναι προσβάσιμο μόνο από τον βιβλιοθηκάριο.Από την επίσκεψή του στη βιβλιοθήκη, ο William αντιλαμβάνεται ότι ο Adelmo δολοφονήθηκε και η δολοφονία του συνδέεται με το μοναδικό αντίγραφο του δεύτερου βιβλίου της Ποιητικής του Αριστοτέλη, το οποίο αναφέρεται στην κωμωδία και το γέλιο.Κατά τη διάρκεια των ερευνών, θα συμβούν κι άλλοι παράξενοι θάνατοι και όλοι, όπως θα ανακαλύψουν οι ήρωές μας, συνδέονται με το παραπάνω βιβλίο.Στο μεταξύ καταφθάνει στο μοναστήρι και ο Ιεροεξεταστής Bernardo Gui, ο οποίος συνοπτικά θα κατηγορήσει και θα καταδικάσει τον Remigio de Varagine, τον Salvatore και ένα κορίτσι από το κοντινό στο μοναστήρι χωριό ( το οποίο νωρίτερα έχει συναντήσει και έχει ερωτευτεί ο Adso) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του William. Ο τελευταίος αποφασίζει να ανέβει στον απαγορευμένο τρίτο όροφο της βιβλιοθήκης  με τον Αdso, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει τους θανάτους των μοναχών, θέτοντας τις ζωές τους και την ύπαρξη της βιβλιοθήκης και των σπάνιων βιβλίων της σε κίνδυνο.

Η ταινία είναι μια αρκετά πιστή μεταφορά του βιβλίου του Eco.Πρόκειται για μια Γερμανο-Γαλλικο-Ιταλική παραγωγή, μιας και πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, η Columbia Pictures αποσύρθηκε από την παραγωγή.Ο σκηνοθέτης Jean-Jacques Annaud προετοίμαζε την ταινία για τέσσερα χρόνια, ψάχνοντας τους κατάλληλους συντελεστές. Αρχικά o Connery δεν ήταν στις επιλογές για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και οι προηγούμενοι ρόλοι που είχε υποδυθεί ( ήταν ευρέως γνωστός ως ο πράκτορας 007 James Bond ) δεν ταίριαζαν με τον χαρακτήρα του William of Baskerville.Ωστόσο ο Connery έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, αποδεικνύοντας σε όσους έλεγαν ότι η καριέρα του δεν θα έχει ανάλογη συνέχεια με την μέχρι τότε επιτυχία του πόσο καλός και προσαρμόσιμος ηθοποιός ήταν.Εξάλλου είχε ήδη αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες και 2 χρόνια αργότερα θα κέρδιζε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Τhe Untouchables ( Οι Αδιάφθοροι ). Ο έτερος πρωταγωνιστής Christian Slater, έφηβος στο ξεκίνημα της καριέρας του, επιλέχθηκε ανάμεσα από αρκετούς άλλους για το ρόλο του Adso, δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία. Οι  πρώτοι σημαντικοί ρόλοι που θα τον κάνουν πιο γνωστό θα έρθουν το 1991 και το 1994 στις ταινίες Robin Hood : Prince Of Thieves ( με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner )  και Interview With A Vampire ( με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Tom Cruise ).Όσον αφορά τα γυρίσματα, αυτά έγιναν σε ένα λόφο έξω από την Ρώμη, όπου κατασκευάστηκαν αντίγραφα του εξωτερικού και μερικών σημείων του εσωτερικού του μοναστηριού ( ήταν το μεγαλύτερο εξωτερικό σκηνικό που στήθηκε στην Ευρώπη μετά το 1963 και την ταινία Cleopatra με πρωταγωνιστές την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton ) και στο Αβαείο Eberbach στη Γερμανία. H ταινία κέρδισε δύο βραβεία ΒAFTA ( τα αντίστοιχα " Όσκαρ " της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ) : Α' Ανδρικής Ερμηνείας ( Sean Connery ) και Καλύτερου Μακιγιάζ ( Ηasso von Hugo ), ενώ έχει άλλα 12 βραβεία και 2 υποψηφιότητες.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες μυστηρίου και οι ταινίες με θεματολογία το Μεσαίωνα, τότε η ταινία The Name of the Rose είναι μια πολύ καλή επιλογή, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας στις περίπου δύο ώρες που διαρκεί.



4 σχόλια:

  1. Γειά σας και πάλι...
    Για μία ακόμη φορά ο blogger διαλέγει πολύ καλή ταινία...
    Με τον Sir σε καταπληκτική ερμηνεία...
    Η ταινία αποτελεί μία πρώτης τάξεως μεταφόρα βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, και είναι ό,τι πρέπει για όσους βαριούνται το διάβασμα...
    Και εγώ με την σειρά μου την συστείνω ανεπιφύλακτα...
    Καλή προβολή.
    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την παρακολούθηση και το συνεχή σχολιασμό Αλφρέδο.Όντως είναι ό,τι πρέπει για όποιον βαριέται το διάβασμα, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.Γενικά είμαι της άποψης πρώτα να διαβάζεις το βιβλίο και μετά να δεις την ταινία.Φυσικά η σύγκριση μεταξύ των δύο βγάζει το βιβλίο νικητή στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά πιστεύω ότι αν κάποιος δει πρώτα την ταινία θα του δημιουργηθεί, αν η ταινία είναι καλή και η όρεξη για να διαβάσει το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι χαρά μου να διαβάζω το blog σου. Πραγματικά γράφεις πολύ ωραία και είναι ακόμη πιο όμορφο ότι όλα τα κείμενα είναι δικά σου.
    Πέραν αυτού, πάντα μία σύγκριση ενός βιβλίου με την αντίστοιχη ταινία βγάζει νικητή το πρώτο αφού το βιβλίο σε ταξιδεύει.. Σε αφήνει να το ζωντανέψεις μόνος σου στο μυαλό σου.. Γι' αυτό πάντα μιλάμε για καλές μεταφορές στην μεγάλη οθόνη και όχι για άριστες σε σημείο να ξεπερνάνε το βιβλίο..

    Sorry για την μακρυγορία..
    Καλή εβδομάδα.

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή ταινία, απο έναν πολύ καλό σκηνοθέτη. Και εγώ την είδα επειδή το βιβλίο έχει απαγορευτικό μέγεθος για τα γούστα μου. Πολύ καλός ο Connery, αλλά και το άγριο κορίτσι είναι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή