Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

L.A. Confidential (1997)



Άλλη μια ταινία που αποτελεί μεταφορά βιβλίου στη μεγάλη οθόνη είναι η ταινία που επέλεξα αυτή την φορά.Ονομάζεται L.A. Confidential και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του James Ellroy, το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 και στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Άγρα. Πρωταγωνιστούν οι Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger, James Cromwell και Danny DeVito σε σκηνοθεσία του Curtis Hanson. Ανήκει στην κατηγορία neo-noir και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Υπόθεση : Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Los Angeles στις αρχές της δεκαετίας του '50 και ακολουθεί την πορεία τριών αστυνομικών της Αστυνομίας της πόλης : του υπαστυνόμου Edmud Exley ( Pearce ), του αρχιφύλακα Jack Vincennes ( Spacey ) και του αστυνομικού Wendell 'Bud' White ( Crowe ).Ο πρώτος, γιος ενός θρυλικού Επιθεωρητή Ντετέκτιβ της Αστυνομίας, έξυπνος και ανερχόμενος γρήγορα στην ιεραρχία, αντιπαθής στους συναδέλφους του. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής ανάμεσα σε συναδέλφους και την αφρόκρεμα του Hollywood, δουλεύοντας ως σύμβουλος σε διάσημη αστυνομική τηλεοπτική σειρά και έχοντας συλλάβει αρκετούς διάσημους, σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Sid Hudgens ( DeVito ). Ο τρίτος ένας βίαιος αστυνομικός που "στρατολογείται" από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας Dudley Smith ( Cromwell ) για τη διαχείριση "ειδικών περιπτώσεων" όπως τις ονομάζει ο τελευταίος.Η ιστορία ξεκινά με ένα γεγονός που αναστατώνει την Αστυνομία και γίνεται γνωστό ως Ματωμένα Χριστούγεννα. Ο συνεργάτης του White, Stensland διώκεται χάρη στην κατάθεση του Exley και ο White ορκίζεται εκδίκηση. Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα συμβεί ένα γεγονός, το οποίο θα μπλέξει και τους τρεις αστυνομικούς στην ίδια μοίρα : ένα πολλαπλό φονικό στο Nite Owl Cafe.Ο White εμπλέκεται πιο προσωπικά, μιας και ο πρώην συνεργάτης του είναι ένα από τα θύματα, ενώ η φιλοδοξία του Exley ώστε να γίνει ντετέκτιβ τον οδηγεί να συμμετάσχει στις έρευνες ως δεύτερος στην ιεραρχία υπό τις οδηγίες του Smith.O Vincennes βρίσκει ένα νεαρό ηθοποιό νεκρό και οι έρευνές του τον εμπλέκουν και αυτόν στο πολλαπλό φονικό. Πίσω από αυτό το φονικό, κρύβονται το οργανωμένο έγκλημα, η πολιτική διαφθορά και ο πόλεμος για την τότε ανερχόμενη "βιομηχανία" των ναρκωτικών. Μέσα στην ιστορία εμπλέκεται το πρακτορείο Fleur-de-lis, ένα πρακτορείο με call-girls, που έχουν κάνει πλαστικές εγχειρήσεις ώστε να μοιάζουν σε σταρ του κινηματογράφου. Μια από αυτές είναι και η Lynn Bracken ( Basinger ), που θα γίνει μήλον της έριδος για τους White και Exley. Η διαφθορά της πόλης και των ανθρώπων της δεν θα αργήσει να δείξει τα σημάδια της στους τρεις αστυνομικούς. Η συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική : νέοι φόνοι και απρόσμενες συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε ένα απροσδόκητο και ανατρεπτικό φινάλε.

Η ταινία αποτελεί μια αρκετά καλή μεταφορά του βιβλίου, έχοντας τις αναμενόμενες διαφορές από αυτό. Ο Hanson, πριν αρχίσει να συγγράφει το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Brian Helgeland, είχε διαβάσει αρκετά βιβλία του Ellroy προκειμένου να αντιληφθεί πλήρως την ατμόσφαιρα και το πως παρουσίαζε τους ήρωες του.Ο ίδιος ο Ellroy δήλωσε άλλωστε : "Μέσα σε περίπου 40 λεπτά κατάλαβα πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης στο δικό του επίπεδο. Ήταν εκπληκτικό να βλέπεις τη φυσική απεικόνιση των χαρακτήρων". Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική επιλογή των ηθοποιών :
- Kevin Spacey : Είχε κερδίσει ένα χρόνο νωρίτερα Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία για την ταινία Usual Suspects, ενώ είχε παίξει 2 χρόνια νωρίτερα τον serial killer στην ταινία Se7en με τους Brad Pitt και Morgan Freeman. Αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1999, θα κερδίσει Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία American Beauty.
- Russell Crowe : Μέχρι τότε άγνωστος στη βιομηχανία του Hollywood. Μετά από αυτή την ταινία η καριέρα του θα απογειωθεί. Θα κερδίσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο BAFTA για την ίδια κατηγορία για την ταινία Gladiator το 2000 και βραβείο BAFTA, Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία A Beautiful Mind το 2001, ενώ θα παίξει σε ταινίες όπως The Insider ( 1999 ), Cinderella Man ( 2005 ), A Good Year ( 2006 ).
- Guy Pearce : Ομοίως με τον Αυστραλό συμπατριώτη του Russell Crowe, δεν ήταν γνωστός στο Hollywood χωρίς να κάνει αντίστοιχη καριέρα στην συνέχεια, αλλά δίνοντας μια πάρα πολύ καλή ερμηνεία στην συγκεκριμένη ταινία.
- James Cromwell : Είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Babr το 1995 ενώ ήταν πιο γνωστός για τη συμμετοχή σε ταινίες της γνωστής σειράς Star Treck.
- Kim Basinger : Είχε δύο υποψηφιότητες για βραβείο Saturn από την Ακαδημία ταινιών επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας και τρόμου : Α' Γυναικείου ρόλου για την ταινία My Stepnother is an Alien το 1988 και Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Batman το 1989.Είχε παίξει στο πλευρό του Sean Connery το 1983 στην ταινία Never Say Never Again και με τον Μickey Rourke στην ταινία 9 1/2 Weeks το 1986.
- Danny DeVito : Είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Batman Returns το 1992.Είχε κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα και 3 υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου σε τηλεοπτική σειρά και δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε κωμωδία. Είχε παίξει σε ταινίες όπως Ruthless People ( 1986 ), Throw Momma from the Train ( 1987 ), Twins ( 1988 ), The War of the Roses ( 1989 ), Junior ( 1994 ), Matilda ( 1996 ).
Πέρα από την επιλογή των ηθοποιών, τόσο τα σκηνικά όσο και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας συνετέλεσαν στην μεγάλη επιτυχία της. Η ταινία κέρδισε 2 Όσκαρ :
- Β' Γυναικείου Ρόλου ( Kim Basinger )
- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου ( Curtis Hanson, Brian Helgeland )
ενώ είχε ακόμη 7 υποψηφιότητες :
- Καλύτερων Σκηνικών ( το βραβείο κέρδισε η ταινία που σάρωσε τα Όσκαρ εκείνη τη χρονιά Τitanic)
- Καλύτερης Φωτογραφίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Titanic )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( το βραβείο κέρδισε ο James Cameron για την ταινία Titanic )
- Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Titanic )
- Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης για Δραματική Ταινία ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Titanic )
- Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Titanic )
- Καλύτερου Ήχου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Titanic ).
Συνολικά η ταινία κέρδισε άλλα 69 βραβεία και 43 υποψηφιότητες και είχε κέρδη περίπου 126 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, τυγχάνοντας μεγάλης αποδοχής από τους κριτικούς και το κοινό.

Αν σας αρέσουν τα αστυνομικά και οι ιστορίες μυστηρίου, το L.A. Confidential αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, αφού με τη δράση και τις ανατροπές της θα σας καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz : Part I  Part II



4 σχόλια:

  1. Δεν έχω ιδέα για την εν λόγω ταινία... Η αλήθεια είναι πως την έχω ακούσει πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία για να την δω...
    Τι σημαίνει αυτό? Ότι βρήκα πως θα γεμίσω κάποιο απ' τα επόμενα βράδυα μου...
    Συνεπώς, περισσότερα όταν την δω.

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...
    Ενα μεγάλο μπράβο καταρχην για το εγχείρημα σου αυτό, με σκοπό να μοιραστείς μαζί μας τις προσωπικές σου γνώσεις και απόψεις πάνω σε διάφορες ταινίες.
    Είναι αλήθεια οτι ζούμε σε μία εποχή στην οποία η 7ή τέχνη έχει χάσει την αίγλη της,ο κόσμος έχει μάθει να βλέπει ταινίες (τις αποκαλούμενες εμπορικές περισσότερο)απλά και μόνο για να τις δεί, γιατί έτσι είδε στα τηλεοπτικά κανάλια ,στα περιοδίκα κτλ. .
    Πιστεύω απο τις ταινίες που έχεις ανεβάσει μέχρι τώρα οτι, είσαι απο τα άτομα τα οποία δέν έχουν μια επιφανειακή άποψη για τις ταινίες αλλα εμβαθύνεις σε αυτές ψάχνοντας τα διάφορα νοήματα του εκάστοτε έργου.

    συνέχισε έτσι...

    p.s. ΤΟ ΝΕΡΑΤΖΙ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουρδιστό Νεράτζι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πολύ σωστά κατάλαβες το σκοπό μου. Η εμπορικότητα δεν λέει τίποτα για το ποιόν μιας ταινίας. Καλή ταινία για μένα και για τον οποιονδήποτε πιστεύω, είναι εκείνη η οποία στη διάρκεια της θα σε πάρει μακριά από σκοτούρες και έγνοιες και θα σε ταξιδέψει στον κόσμο της, κάνοντάς σε να γελάσεις, να προβληματιστείς ή να νιώσεις οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, το οποίο θα αξίζει να θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουρδιστό Νεράτζι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πολύ σωστά κατάλαβες το σκοπό μου. Η εμπορικότητα δεν λέει τίποτα για το ποιόν μιας ταινίας. Καλή ταινία για μένα και για τον οποιονδήποτε πιστεύω, είναι εκείνη η οποία στη διάρκεια της θα σε πάρει μακριά από σκοτούρες και έγνοιες και θα σε ταξιδέψει στον κόσμο της, κάνοντάς σε να γελάσεις, να προβληματιστείς ή να νιώσεις οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, το οποίο θα αξίζει να θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή