Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

The Illusionist (2006)



Μεταφερόμαστε από τη δεκαετία του '40 στο 2006 και από τη νότια Αγγλία στην Βιέννη. Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά ονομάζεται The Illusionist. Πρωταγωνιστές είναι οι Edward Norton, Jessica Biel και Paul Giamatti, υπό τη σκηνοθεσία του Neil Burger. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance εκείνης της χρονιάς και άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Seattle.

Υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στη Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα, πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας τότε. Ο Eisenheim ( Norton ) είναι ο γιος ενός επιπλοποιού. Σε νεαρή ηλικία, θα συναντήσει ένα περιπλανόμενο μάγο και από τότε, θα αποκτήσει εμμονή με τη μαγεία. Την ίδια περίπου εποχή θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Sophie ( Biel ), η οποία είναι Δούκισσα και με τα δεδομένα της εποχής, ο έρωτάς τους θεωρείται απαγορευμένος. Αυτό ωστόσο δεν θα τους σταματήσει από το να συναντιούνται κρυφά. Όταν θα τους ανακαλύψουν, ο Eisenheim θα φύγει από τη Βιέννη και θα ταξιδέψει για αρκετά χρόνια, τελειοποιώντας την τέχνη του στην μαγεία και τις οφθαλμαπάτες. Όταν θα επιστρέψει, θα γίνει σύντομα διάσημος χάρη στις παραστάσεις του. Σε μια από αυτές, θα ξανασυναντήσει την Sophie και θα μάθει ότι πρόκειται να παντρευτεί τον Πρίγκηπα Leopold ( Sewell ). Ο τελευταίος θα εντυπωσιαστεί από τον Eisenheim και θα τον καλέσει για μια ιδιωτική παράσταση, όπου ο Eisenheim θα τον ταπεινώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τις παραστάσεις του και ο Leopold να βάλει τον αρχηγό της Αστυνομίας Walter Uhl ( Giamatti ) να παρακολουθεί και αυτόν και την Sophie. Όταν η Sophie θα προσφερθεί να βοηθήσει τον Eisenheim, θα αποφασίσουν να φύγουν μαζί από την αυτοκρατορία, αφού πρώτα αποτρέψουν τον Leopold από το να σφετεριστεί τον θρόνο της αυτοκρατορίας. Κάπου εκεί ο Eisenheim θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο του. Θα καταφέρει να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο του κόλπο χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές τους;

Η ταινία βασίζεται στη σύντομη ιστορία "Eisenheim the Illusionist" από τη συλλογή The Barnum Museum του Steven Millhauser. Περιλαμβάνει φανταστικούς και ιστορικούς χαρακτήρες, όπως αυτός του Πρίγκηπα Leopold, ο οποίος μοιάζει αρκετά στο Πρίγκηπα της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας Rudolf. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Τσεχία και ως επί το πλείστον στην Πράγα, είτε σε στούντιο είτε σε πραγματικές τοποθεσίες, όπως το ιστορικό φρούριο Konopiště (κατοικία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand) και το Κάστρο της Πράγας. Ο Άγγλος μάγος James Freedman μαζί με άλλους τρεις συμβούλους βοήθησαν στις σκηνές των μαγικών κόλπων, με τον Freedman να εκπαιδεύει προσωπικά τον Norton και να τον ντουπλάρει σε κάποιες σκηνές. Ας περάσουμε να δούμε μερικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς.
Ο Neil Burger αποφοίτησε από το Yale με πτυχίο στις Καλές Τέχνες. Ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα ως σκηνοθέτης μουσικών βίντεο κλιπ και στη συνέχεια, δημιούργησε και σκηνοθέτησε μια σειρά διαφημιστικών για το MTV. Η πρώτη του δουλειά για τον κινηματογράφο ήρθε το 2002 με την ταινία Interview with the Assassin. Η επόμενη δουλειά του ήταν η ταινία The Illusionist, για να ακολουθήσουν οι ταινίες The Lucky Ones (2008) και Limitless (2011).
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- O Edward Norton είναι ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς και ένας από τους καλύτερους της γενιάς του. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1996 στην ταινία Primal Fear (1996), στο πλευρό του Richard Gere, κερδίζοντας άμεσα αναγνώριση και δείχνοντας από νωρίς το ταλέντο του. Ακολούθησαν ταινίες όπως The People vs Larry Flynt (1996)American History X (1998)Rounders (1998)Fight Club (1999)The Score (2001)Death to Smootchy (2002)Red Dragon (2002)25th Hour (2002)The Painted Veil (2006)The Incredible Hulk (2008)Pride and Glory (2008). Έχει προταθεί από μια φορά για Όσκαρ Α' και Β' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες American History X και Primal Fear αντίστοιχα, ενώ έχει κερδίσει 16 βραβεία και έχει προταθεί για άλλα 17. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Edward Norton στο αφιέρωμα του Film Addicted.
- Η πανέμορφη Jessica Biel ξεκίνησε την καριέρα της από την τηλεόραση και έγινε γνωστή μέσα από την τηλεοπτική σειρά 7th Heaven. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως The Rules of Attraction (2002), The Texas Chainsaw Massacre (2003), Cellular (2004), Blade: Trinity (2004), London (2005), I Now Pronounce You Chuck & Larry (2006), Easy Virtue (2008), Powder Blue (2009). Οι ρόλοι περιλαμβάνουν κωμικούς και δραματικούς και έχει δείξει αρκετά καλά στοιχεία (ελπίζω να δείξει στο μέλλον κάτι καλύτερο και να ξεχωρίσει). Έχει κερδίσει 4 βραβεία και 15 υποψηφιότητες.
- Τέλος, ο Paul Giamatti είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, ο οποίος έχει γίνει γνωστός κυρίως μέσα από τη δουλειά του σε indy ταινίες. Αποφοίτησε κι αυτός, όπως και o Norton, από το Yale. Οι δυο τους μάλιστα γνωρίζονταν και είχαν ανεβάσει αρκετές παραστάσεις στα πλαίσια του πανεπιστημίου. Ξεκίνησε την πορεία του στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι αρχικοί του ρόλοι ήταν δευτερεύοντες σε ταινίες όπως Saving Private Ryan (1998), The Negotiator (1998), The Truman Show (1998), Man on the Moon (1999). Με τη δουλειά του σε αυτές, εξασφάλισε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως American Splendor (2003), Sideways (2004), Cinderella Man (2005), Lady in the Lake (2006), Fred Claus (2007), John Adams (2008), Barney's Version (2010), Win Win (2011), The Ides of March (2011). Έχει προταθεί μια φορά για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Cinderella Man, ενώ έχει κερδίσει 35 βραβεία και άλλες 19 υποψηφιότητες.
Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Pan's Labyrinth (2006) ), ενώ κέρδισε 5 βραβεία και προτάθηκε για 6 ακόμη. Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο της ταινίας ήταν το soundtrack της, το οποίο συνέθεσε ο Philip Glass. Το budget της ταινίας ήταν περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε περίπου κέρδη 88 εκατομμύρια παγκοσμίως, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές τόσο ως προς την ιστορία όσο και ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Η Jessica Biel αντικατέστησε στο ρόλο της Sophie την Liv Tyler, η οποία αποχώρησε λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας.
- Ο χαρακτήρας του Eisenheim είναι βασισμένος στον μάγο και μέντιουμ Eric Jan Hanussen, ο οποίος ήταν διάσημος στη Βιέννη στις αρχές του 20ου αιώνα και δολοφονήθηκε από τους Ναζί το 1933.
- Τόσο οι σκηνές στο τέλος της ταινίας όσο και το όνομα του Eisenheim αποτελούν ένα φόρο τιμής στον σκηνοθέτη Sergei Eisenstein.

Αν ψάχνετε μια καλή ταινία μυστηρίου, τότε η ταινία The Illusionist είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού συνδυάζει μυστήριο, ατμόσφαιρα, καλή πλοκή και δυνατές ερμηνείες, που υπόσχονται να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή έως το τέλος.

Υ.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία,δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.





2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη ταινία, με σασπένς και εξαιρετικό φινάλε.

    Ε, για τον Νόρτον τι να λέμε τώρα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λόγια είναι περιττά για τον Norton, η δουλειά του μιλάει από μόνη της γι αυτόν. Όπως είχα πει και στο αφιέρωμα γι αυτόν, έχει δείξει και με το παραπάνω το ταλέντο του και περιμένουμε ανάλογες και γιατί όχι καλύτερες ερμηνείες από αυτόν. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή