Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Dial M for Murder (1954)



Η ταινία αυτής της εβδομάδας ονομάζεται Dial M for Murder. Πρωταγωνιστούν οι Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams σε σκηνοθεσία του μαιτρ του suspense Alfred Hitchcock. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του Hitchcock και μια από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αγγλία στο BBC το 1952 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο, το οποίο ανέβηκε την ίδια χρονιά τον Ιούνιο στο West End theatre στο Λονδίνο και τον Οκτώβριο στο Broadway theatre στη Νέα Υόρκη.

Υπόθεση : Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο. Ο Tony Wendice ( Milland ) είναι ένας πρώην παίκτης τέννις, που σταμάτησε να παίζει για χάρη της πλούσιας γυναίκας του Margot Mary Wendice ( Kelly ). Εκείνο τον καιρό, ωστόσο, η Margot είχε συνάψει σχέση με τον Αμερικανό συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Mark Halliday ( Cummings ). O Tony θα ανακαλύψει αυτή τη σχέση, χωρίς ο Mark και  η Margot να το γνωρίζουν και θα αρχίσει να εκβιάζει τη γυναίκα του ανώνυμα. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν περίπου ένα χρόνο πριν από το σημείο που ξεκινά η ταινία. Ο Μark έρχεται στο Λονδίνο και πηγαίνει στο σπίτι της Margot, όπου θα γνωριστεί με τον άντρα της. Ο Tony θα τους στείλει στο θέατρο και θα καλέσει έναν πρώην συμμαθητή του, τον οποίο παρακολουθούσε τους τελευταίους μήνες, τον Charles Swann. Ο Swann είναι ένας μικροαπατεώνας και ο Tony θα του προσφέρει χρήματα για να σκοτώσει τη γυναίκα του. Ο Swann θα διστάσει αρχικά, αλλά θα δεχτεί και ο Tony θα του εξηγήσει το τέλειο σχέδιο, το οποίο έχει σκεφτεί και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο βράδυ. Ο Tony και ο Mark θα φύγουν από το σπίτι αφήνοντας τη Margot μόνη. Ο Tony έχει φροντίσει, ώστε ο Swann να μπει εύκολα στο σπίτι. Ωστόσο, κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο και έτσι, τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει o Tony, αφού η Margot θα σκοτώσει τον Swann, βρισκόμενη σε αυτοάμυνα. Η συνέχεια είναι καθηλωτική, με τον Επιθεωρητή Hubband ( Williams ) να αναλαμβάνει τις έρευνες τις αστυνομίας και να προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη, τον Mark να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα της Margot με κάθε δυνατό τρόπο και τον Tony να προσπαθεί να αντισταθμίσει την αναποδιά του σχεδίου του και να αποφύγει τη σύλληψη.

Η ταινία αυτή ανήκει στην αμερικανική περίοδο του Hitchcock, περίοδο κατά την οποία καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του είδους και όχι μόνο. Το Dial M for Murder γυρίστηκε σε 36 μέρες και ακολούθησε ταινίες όπως Rebecca (1940),  Lifeboat (1944), Spellbound (1945), Stage Fright (1950), Strangers on a Train (1951), ενώ στη συνέχεια ο Hitchcock θα σκηνοθετήσει άλλες 18 ταινίες, μεταξύ των οποίων 3 από τις καλύτερες του : Vertigo (1958), North By Northwest (1959) και Psycho (1960). Όσον αφορά τους ηθοποιούς της ταινίας :
- Ο Ray Milland ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους ηθοποιούς της δεκαετίας του 40, κερδίζοντας μάλιστα το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Lost Weekend (1945). Είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Ministry of Fear (1944), The Uninvited (1944), The Big Clock (1948).
- H Grace Kelly μέχρι τότε είχε μια σημαντική τηλεοπτική καριέρα. Η ταινία Dial M for Murder ήταν η πρώτη από τις 3, στις οποίες συνεργάστηκε με τον Hitchcock. Οι άλλες δύο ήταν : Rear Window (1954) και To Catch a Thief (1955). Κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία The Country Girl (1954).
- Ο Robert Cummings έπαιξε σε αρκετές ταινίες μέχρι το 1950, έχοντας συνεργαστεί ξανά με τον Hitchcock στην ταινία Saboteur (1942). Από εκεί και πέρα, είχε μια πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα, η οποία του απέφερε ένα βραβείο Emmy.
- Ο John Williams είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην τηλεόραση και το θέατρο. Υποδύθηκε το ρόλο του Επιθεωρητή Hubband και στην ταινία και στο ομώνυμο θεατρικό έργο.
Η ταινία απέσπασε μια υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA ( Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού - Grace Kelly ), καθώς και άλλα 3 βραβεία και 1 υποψηφιότητα. Τον Ιούνιο του 2008, το American Film Institute συμπεριέλαβε την ταινία στην ένατη θέση των καλύτερων ταινιών μυστηρίου όλων των εποχών.

Αν είστε λάτρης των ταινιών του Alfred Hitchcock, τότε απαραίτητα πρέπει να έχετε δει ή να δείτε την ταινία Dial M for Murder. Για όσους ψάχνετε μια πολύ καλή ταινία μυστηρίου, τότε η ταινία αυτή είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς έχει πάρα πολύ καλή πλοκή και suspense, από τον άνθρωπο που καθόρισε τη σημασία αυτού του όρου στην ιστορία του κινηματογράφου.

Υ.Γ. Στις περισσότερες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, ο Hitchcock εμφανίζεται φευγαλέα σε κάποια σκηνή. Προσπαθήστε να βρείτε σε ποιο σημείο συμβαίνει αυτό.



3 σχόλια:

  1. Μία πολύ καλή ταινία, και μάλλον υποτιμημένη, καθώς ποτέ δεν αναφέρεται στις καλύτερες ταινίες του Hitchcock (αν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου).

    Το remake με την ατάλαντη Paltrow και τον φιλότιμο Aragorn δεν καταφέρνει να αγγίξει ούτε το μικρό δαχτυλάκι της υπέροχης αυθεντικής.

    Παλιός, καλός, κλασικός Hitchcock !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ταινία.
    Υ.Γ. Ο Hitchcock εδώ εμφανίζεται στη φωτογραφία από το reunion (αριστερή πλευρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή