Μεταφερόμαστε αυτή τη φορά στο 1997. Η ταινία αυτής της εβδομάδας ονομάζεται La vita è bella. Πρωταγωνιστούν ο Roberto Benigni ( ο οποίος και σκηνοθέτησε την ταινία ), η Nicoletta Braschi και ο πεντάχρονος τότε Giorgio Cantarini. Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ιταλία έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 1997, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο το Μάιο του 1998 στο Φεστιβάλ των Καννών.
Αν ψάχνετε μια ενδιαφέρουσα ταινία για να περάσετε το βράδυ σας, τότε η ταινία La vita è bella είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς θα σας κάνει να γελάσετε, να συγκινηθείτε και θα σας καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκτός από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και το κομμάτι Buon Giorno Principessa από το soundtrack της ταινίας.
Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.
Υπόθεση : Η ιστορία ξεκινά στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του '30, με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προ των πυλών. Το πρώτο μισό της ταινίας είναι μια ρομαντική κωμωδία. Ο εβραϊκής καταγωγής Guido Orefice ( Benigni ) είναι ένας ευχάριστος, αστείος και χαρισματικός άνθρωπος. Στο δρόμο του για την επαρχία Arezzo, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια δασκάλα, την Dora ( Braschi ). Φτάνοντας στην πόλη, θα δουλέψει ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο ενός θείου του, με σκοπό κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο. Θα συναντήσει ξανά τη Dora στην πόλη, η οποία έχει συμφωνήσει να παντρευτεί κάποιον άλλο, όπως μαθαίνει ο Guido. Ωστόσο, η Dora την ημέρα των επίσημων αρραβώνων της θα παρατήσει τον αρραβωνιαστικό της για χάρη του Guido. Από εκεί, μεταφερόμαστε στο δεύτερο μισό της ταινίας. Βρισκόμαστε 5 χρόνια αργότερα, στις τελευταίες μέρες του πολέμου. Ο Guido και η Dora έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Giosué ( Cantarini ). O Guido έχει ανοίξει το βιβλιοπωλείο που ήθελε. Με την εισβολή Γερμανικών δυνάμεων στην Ιταλία, διατάσσεται η σύλληψη και η μεταφορά όλων των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι, Guido, ο γιος του και ο θείος του θα συλληφθούν. H Dora, η οποία δεν είναι Εβραία, θα ζητήσει και θα μεταφερθεί και αυτή στο ίδιο στρατόπεδο. Ο Guido θα κρύψει το γιο του και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μην καταλάβει τη φρίκη που επικρατεί σε ένα τέτοιο μέρος, όπου παιδιά και ηλικιωμένοι σκοτώνονται, γιατί δεν είναι δυνατοί αρκετά για να δουλέψουν. Έτσι, θα του πει ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο το πρώτο παιδί που θα συγκεντρώσει 1000 πόντους κερδίσει ένα τανκ. Παρακολουθούμε λοιπόν, μέχρι το τέλος της ταινίας, την προσπάθεια και την εφευρετικότητα του Guido, με το χαμόγελο διαρκώς στα χείλη του, προκειμένου να προστατεύσει το γιο του και να βρει τη γυναίκα του.
Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Ο τρόπος ερμηνείας του Benigni είναι εξαιρετικός και μοναδικός, κάτι που τον ξεχωρίζει από πολλούς ηθοποιούς. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Il piccolo diavolo ( 1988 ), Son of the Pink Panther ( 1993 ), Il monstro ( 1994 ), Astérix et Obélix contre César (1999), Pinocchio (2002), προσφέροντας άφθονες σκηνές γέλιου. Αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα της ταινίας στην επαρχία του Arezzo, στην οποία ανήκει και η γενέτειρά του Misericordia. H ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Όσον αφορά τα Όσκαρ, κέρδισε 3:
- Α' Ανδρικού Ρόλου ( Roberto Benigni )
- Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
- Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης ( Soundtrack )
ενώ είχε άλλες 4 υποψηφιότητες:
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Roberto Benigni ) ( το βραβείο κέρδισε ο Steven Spielberg για την ταινία Saving Private Ryan)
- Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Saving Private Ryan )
- Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Shakespeare in Love )
- Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Shakespeare in Love )
Συνολικά η ταινία κέρδισε άλλα 51 βραβεία και 28 υποψηφιότητες.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία :
- Η Nicoletta Braschi, η οποία υποδύεται τη γυναίκα του χαρακτήρα του Benigni, Guido, είναι στην πραγματικότητα η σύζυγος του Benigni. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της πρώτης σκηνοθετικής προσπάθειας του Benigni Tu mi turbi το 1983 και παντρεύτηκαν το 1991.
- Σύμφωνα με τον Benigni, ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μια φράση του Leon Trotsky.
- O αριθμός της φόρμας του Guido στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ο ίδιος με αυτόν της φόρμας του Charlie Chaplin στην ταινία Great Dictator ( 1940 ).
- Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου που κερδίζει ένας ηθοποιός Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Η πρώτη φορά ήταν το 1948 και το Όσκαρ κέρδισε ο Laurence Olivier στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Hamlet.
- Είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει ηθοποιός Όσκαρ Α' Ρόλου για ερμηνεία εξολοκλήρου στα ιταλικά. Η πρώτη φορά ήταν το 1960 και το Όσκαρ κέρδισε η Sophia Lauren για την ταινία La ciociara.
Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου