Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Monty Python and the Holy Grail (1975)



Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες των τελευταίων 50 χρόνων. Υπεύθυνη γι αυτή η ευφυέστατη ομάδα των Monty Python : John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman, Terry Jones, Michael Palin και Terry Gilliam. Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από τους Jones και Gilliam και η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 3 Απριλίου 1975 στο Λονδίνο και 24 μέρες αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Υπόθεση : Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης ( όπως την ονομάζουν οι Monty Python ) στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο το 932 μ.Χ. Η πρώτη σκηνή της ταινίας είναι ένα ομιχλώδες τοπίο έξω από ένα κάστρο, στο οποίο εμφανίζεται ο βασιλιάς Αρθούρος ( Chapman ) με τον πιστό ακόλουθό του Πάτσυ ( Gilliam ). O Αρθούρος ψάχνει να βρει γενναίους και άξιους ιππότες για να τον ακολουθήσουν στο Κάμελοτ και γίνουν μέλη της Ελεεινής Τραπέζης.  Ο Αρθούρος θα συγκεντρώσει 4 ιππότες : τον "σοφό" Sir Bedevere ( Jones ), τον Sir Lancelot the Brave ( Cleese ), τον Sir Galahd the Pure ( Palin ) και τον Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir-Lancelot ( Idle ). Στο δρόμο προς το Κάμελοτ, ο Θεός θα εμφανιστεί μέσα από τα σύννεφα και θα αναθέσει στον Αρθούρο και τους ιππότες του να αναζητήσουν το Άγιο Δισκοπότηρο. Μετά την ατυχή προσπάθειά τους να καταλάβουν ένα κάστρο Γάλλων ( με χρήση ενός Δούρειου Κουνελιού ), θα αναζητήσουν ξεχωριστά ο καθένας το Δισκοπότηρο, συναντώντας στο δρόμο τους διάφορους ιππότες, δαιμονισμένα κουνέλια, μάγους μέχρι να ξαναενωθούν και να καταλήξουν σε ένα κάστρο, υπό την κατοχή των ίδιων Γάλλων που είχαν συναντήσει και νωρίτερα. Οι ήρωές μας ετοιμάζονται για την τελική εφόρμηση, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους ανέθεσε ο Θεός, χωρίς όμως να μπορούν να προβλέψουν ( ούτε κι εμείς ) το τέλος της εκστρατείας τους.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία των Μonty Python, βασισμένη σε ένα πρωτότυπο σενάριο, στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε όλη η ομάδα. Η πρώτη τους απόπειρα ήταν το And Now For Something Completely Different το 1971, το οποίο περιλάμβανε επιλεγμένα sketch από τις δύο πρώτες seasons της άκρως επιτυχημένης σειράς, η οποία τους καθιέρωσε, Monty Python's Flying Circus ( προβαλλόταν στο BBC από το 1969 μέχρι το 1974 ). Όσον αφορά τις επόμενες παραγωγές της ομάδας :
- Το 1979 θα βγει η δεύτερη πιο επιτυχημένη κωμωδία τους Life of Brian, η οποία αναφέρεται στη ζωή του Brian, ο οποίος γεννήθηκε δίπλα στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός.
- Το 1982 θα δώσουν μια ζωντανή παράσταση στο Hollywood, αναπαριστώντας sketch από  τη σειρά τους  Monty Python's Flying Circus. Η παράσταση αυτή θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο Monty Python Live at the Hollywood Bowl.
- Το 1983 θα βγάλουν την κωμωδία Monty Python's the Meaning of Life, στην οποία θα παρουσιάζουν διάφορα sketch σατιρίζοντας και θίγοντας αρκετές πτυχές της καθημερινότητας τότε ( πχ απαρχές της παγκοσμιοποίησης ).
Οι καινοτομίες τους, το ιδιαίτερο χιούμορ τους και η εφευρετικότητά τους επαναπροσδιόρισαν τον όρο κωμωδία και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γράφονταν και γυρίζονταν κωμωδίες από εκεί και πέρα. Πολλοί κριτικοί (και όχι μόνο) παρομοιάζουν την προσφορά και την επιρροή των Monty Python στην κωμωδία με τη σημαντικότητα και το αντίκτυπο των Beatles στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
Όσον αφορά τα γυρίσματα της ταινίας, αυτά έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle ( στη Σκωτία ), το ιδιόκτητο Castle Stalker ( επίσης στη Σκωτία ), το Kidwelly Castle ( στη νότια Ουαλία ) και το Bodiam Castle ( στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία ). Το budget της ταινίας ήταν περίπου 230.000 λίρες και προήλθε από τη χρηματοδότηση rock συγκροτημάτων, όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin και οι Jethro Tull. Ωστόσο, με καθολική αποδοχή από κριτικούς και κοινό, η ταινία απέφερε κέρδη της τάξης των 80,5 εκατομμυρίων λιρών παγκοσμίως. Tο 2004, σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Amazon UK και το site IMDb, η ταινία ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών, πέραν όλων των άλλων υψηλών θέσεων που κατέχει σε διάφορες λίστες κωμωδιών από διάσημα περιοδικά, εφημερίδες και sites.

Αν ψάχνετε μια κωμωδία για να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας, τότε η ταινία Monty Python and the Holy Grail είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς είναι σίγουρο ότι οι περιπέτειες του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης θα σας κάνουν να γελάσετε μέχρι δακρύων. Εκτός από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και δύο sketch από τη σειρά Monty Python's Flying Circus.

Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου