Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

100 Favorite Male Characters Part 3


Μπήκαμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη και έχουμε φθάσει αισίως στα μέσα της λίστας με τους 100 αγαπημένους χαρακτήρες από ταινίες. Σήμερα, λοιπόν, συνεχίζουμε με το 3ο μέρος της λίστας (1ο μέρος, 2ο μέρος). Όπως είπα και τις προηγούμενες φορές, η λίστα είναι καθαρά προσωπική. Οι επιλογές είναι ταξινομημένες κατά χρονολογική σειρά και όχι σειρά προτίμησης (καθώς θα μπλέκονταν πολύ τα πράγματα). Μπαίνουμε σιγά σιγά στη δεκαετία του '90, ενώ το επόμενο και τελευταίο μέρος είναι χαρακτήρες από τη νέα χιλιετία. Η λίστα περιλαμβάνει χαρακτήρες για όλα τα γούστα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

51) Raymond Babbitt - Dustin Hoffman   Rain Man (1988)
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα. Ο Raymond Babbitt είναι αυτιστικός, ωστόσο έχει πολύ δυνατή μνήμη και είναι πολύ καλός στα μαθηματικά. Ο αδερφός του θα προσπαθήσει να τον εκμεταλλευτεί, προκειμένου να πάρει την περιουσία του πατέρα τους, ο οποίος πέθανε. Ο Raymond, όμως, με τον δικό του απλό τρόπο θα δείξει στον αδερφό του πόσο σημαντικό είναι να έχεις οικογένεια και κάποιον να σε νοιάζεται. Προσωπικά, θεωρώ τον συγκεκριμένο ρόλο τον καλύτερο του Hoffman.

52) Joker - Jack Nicholson   Batman (1989)
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά για τον Joker. O κυριότερος εχθρός του Batman είναι ένας ψυχοπαθής, πολύ έξυπνος και με διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ. Η μόνη λογική επιλογή για τον ενσαρκώσει ήταν ο Jack Nicholson (αν και υπήρχαν και οι περιπτώσεις των Willem Dafoe, Robin Williams, Tim Curry και David Bowie), ο οποίος είχε υποδυθεί παρόμοιους ρόλους στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

53) Edward Scissorhands - Johnny Depp    Edward Scissorhands (1990)
Μια από τις ωραιότερες ιστορίες που έχω δει στη μεγάλη οθόνη και ένας από τους καλύτερους ρόλους του Johnny Depp. Ο Edward είναι μια μισοτελειωμένη δημιουργία, που έχει ψαλίδια για χέρια. Ουσιαστικά αυτή είναι η μόνη του διαφορά από έναν κανονικό άνθρωπο, καθώς μπορεί να αισθανθεί ό,τι κι ένας κανονικός άνθρωπος, όντας πολύ ευγενικότερος από πολλούς.

54) Dr. Hannibal Lecter - Anthony Hopkins   The Silence of the Lambs (1991)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας ήταν από τους λίγους που μου έφερναν εφιάλτες, όποτε τον έβλεπα (θα μου πεις γιατί συνέχιζες;). Πρόκειται για έναν πανέξυπνο ψυχολόγο, ο οποίος όμως είναι κατά συρροή δολοφόνος και σα να μην έφτανε αυτό, είναι και κανίβαλλος. Ένας άξιος αντιπρόσωπος των χαρακτήρων θρίλερ και τρόμου, ο Dr. Hannibal Lecter είναι από τους πιο γνωστούς ρόλους του Anthony Hopkins.

55) Count Dracula - Gary Oldman   Dracula (1992)
Δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για έναν από τους πιο γνωστούς Κόμηδες στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας από ταινίες τρόμου και σίγουρα ο πιο ενδιαφέρων. Ο Bram Stoker εξέδωσε το βιβλίο του Dracula το 1897, αναφερόμενος στον ομώνυμο Κόμη και ο κινηματογράφος το έχει τιμήσει ούκω λίγες φορές. Η συγκεκριμένη ταινία σε σκηνοθεσία Coppola και με τον Gary Oldman στον ομώνυμο ρόλο αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές του βιβλίου.

56) Lieutenant Colonel Frank Slade - Al Pacino   Scent of a Woman (1992)
Ο Frank Slade είναι ένας απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος έχει χάσει την όρασή του και έχει καταφύγει στο ποτό. Όταν ο νεαρός Charlie αναλάβει να τον προσέχει, μέσα από ένα ταξίδι και κάποιες κοινές εμπειρίες θα επωφεληθούν και οι δύο. Πολύ δυνατή ερμηνεία από τον Pacino, με μια από τις πιο γνωστές σκηνές στον κινηματογράφο (δείτε εδώ).

57) Phil Connors - Bill Murray  Groundhog Day (1993)
Ο Phil είναι ένας εγωιστής και δύστροπος άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει ως μετεωρολόγος σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Μέσα από μια σειρά γεγονότων, θα βρεθεί να επαναλαμβάνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά, όντας ο μόνος που το θυμάται. Ενώ αρχικά θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί για προσωπικό όφελος, σύντομα θα αρχίσει να αναθεωρεί και να σκέφτεται τη ζωή του μέχρι εκείνο το σημείο. Εξαιρετική ιστορία, πολύ διδακτική, με τον Bill Murray να προσφέρει γέλιο σε έναν πολύ καλό ρόλο.

58) Oskar Schindler - Liam Neeson   Schindler's List (1993)
Σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, ο Γερμανός Oskar Schindler έδειξε ότι υπάρχει ανθρωπιά, σώζοντας πάνω από 1000 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, προσλαμβάνοντάς τους στο εργοστάσιό του. Πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, η ιστορία του οποίου ενέπνευσε βιβλίο και ταινία. Η ομώνυμη λίστα μάλιστα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια σε μια βιβλιοθήκη του Sydney (διαβάστε εδώ).

59) Forrest Gump - Tom Hanks   Forrest Gump (1994)
Ένας ακόμη χαρακτήρας, που παρά τα όποια προβλήματα (νοητικά ή σωματικά) μπορεί να είχε, έδειξε ότι δεν υστερεί σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλο. Ο Forrest Gump με το δικό του απλό τρόπο βλέπει τη ζωή και προσπαθεί να τη βελτιώσει για τους γύρω του και για τους ανθρώπους που νοιάζεται.

60) Louis - Brad Pitt   Interview With the Vampire (1994)
Θεωρώ τη συγκεκριμένη ταινία την καλύτερη με θέμα τους βρικόλακες, μετά την κλασική ιστορία του Stoker. Ο Louis γίνεται βρικόλακας το 1791, προκειμένου να αφήσει πίσω τις λύπες του παρελθόντος. Το βλέπει σαν ευκαιρία να αναγεννηθεί και να αρχίσει από την αρχή. Δε θα χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς από μέσα του, προσφέροντας στο θεατή την αρνητική πλευρά της αθανασίας και της μόνιμης ζωής στη σκιά. Τρομερή ερμηνεία από τον Brad Pitt.

61) Lestat - Tom Cruise   Interview With A Vampire (1994)
O Lestat είναι αυτός, ο οποίος μετέτρεψε τον Louis σε βρυκόλακα. Σε αντίθεση με αυτόν, δεν υπάρχει ίχνος ανθρώπινου στοιχείου μέσα του, έχοντας ασπαστεί πλήρως τη φύση του. Η επιβίωσή του είναι πάνω από όλα, ό,τι κι αν του κοστίσει ή πρέπει να κάνει. Δείχνει πλήρως την άλλη όψη του νομίσματος. Θεωρώ το συγκεκριμένο ρόλο από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) του Tom Cruise.

62) Léon - Jean Reno   Léon (1994)
O Léon είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 19 ετών και ο μόνος του φίλος είναι ένα φυτό. Η ζωή του είναι πολύ απλή, μέχρι που παίρνει υπό την προστασία του τη 12χρονη Mathilda. Μοναδικός του σκοπός από εκείνο το σημείο είναι να την προστατεύσει με κάθε κόστος. Δυνατή ερμηνεία από έναν πολύ καλό ηθοποιό.

63) Stansfield - Gary Oldman   Léon (1994)
Ο Stansfield ανήκει στη Δίωξη Ναρκωτικών. Ωστόσο, πρόκειται για ένα διεφθαρμένο αστυνομικό, με εθισμό στα ναρκωτικά και βίαιο χαρακτήρα. Αυτός ευθύνεται για τη δολοφονία της οικογένειας της Mathilda. Σύντομα, θα έρθει αντιμέτωπος με τον Léon και θα πληρώσει για όσα έχει κάνει. Ο Gary Oldman προσθέτει την ερμηνεία του με τις ερμηνείες των Reno και Natalie Portman, προσφέροντας στο κοινό μια εξαιρετική ταινία.

64) Vincent Vega - John Travolta   Pulp Fiction (1994)
Ο Vincent Vega είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος, ο οποίος βασίζεται στη λογική, προκειμένου να αιτιολογήσει τα πιστεύω του και να εξακριβώσει οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεται, όσο δύσκολη κι αν είναι, προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει. Τρομερή ερμηνεία από τον Travolta, η οποία βοήθησε στο να ξαναπάρει τα πάνω του (αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο).

65) Jules Winnfield - Samuel L. Jackson   Pulp Fiction (1994)
O Jules είναι ο συνεργάτης του Vincent. Σε αντίθεση με αυτόν, ο Jules βασίζεται στην πίστη και τη διαίσθηση, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα δράσει. Μέσα από τις συζητήσεις τους, σχολιάζουν πολλά σύγχρονα θέματα της καθημερινότητας, δείχνοντας τα πιστεύω και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών (λογική και πίστη). Οι δύο ρόλοι αλληλοσυμπληρώνονται και ο Jackson δίνει εξίσου καλή ερμηνεία με τον Travolta, προσφέροντας ένα δυνατό και ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

66) Andy Dufresne - Tim Robbins   The Shawshank Redemption (1994)
Ο Andy είναι ένας νεαρός τραπεζίτης, ο οποίος καταδικάζεται αδίκως σε ισόβια για τη δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της. Η καθημερινότητά του αλλάζει δραστικά και έρχεται σε επαφή με κάθε λογής άνθρωπους, βιώνοντας τη ζωή στη φυλακή. Θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα, αναπτύσσοντας φιλίες και αξιοποιώντας τις γνώσεις του, χωρίς να βγάλει στιγμή από το μυαλό του το πώς θα αποκτήσει την ελευθερία του ξανά.

67) William Wallace - Mel Gibson   Braveheart (1995)
Υπάρχουν σίγουρα παρόμοιες ταινίες και παρόμοιοι χαρακτήρες. Ωστόσο, ο William Wallace ήταν ο πρώτος που είδα και μου έχει μείνει έντονα στη μνήμη. Ηγετική μορφή, ο Wallace επιθυμεί την απελευθέρωση της πατρίδας του πάνω από οτιδήποτε άλλο. Το τι στενοχώρια με έπιασε στο τέλος δε λέγεται. Γενικά, δεν είμαι fan του Gibson, αλλά εδώ η ερμηνεία του είναι πολύ καλή.

68) Detective David Miles - Brad Pitt   Se7en (1995)
Άπειρος ντετέκτιβ αναλαμβάνει την πρώτη του σοβαρή υπόθεση. Δυστυχώς γι' αυτόν, είναι πολύ παραπάνω από μια δολοφονία, κάτι το οποίο σταδιάκα θα επηρεάσει τον ίδιο και τη σύζυγό του. Η όλη ατμόσφαιρα της ταινίας είναι εξαιρετική και η ερμηνεία του Pitt ταιριάζει απόλυτα με αυτή (όπως και των Freeman και Spacey). 

69) James Cole - Bruce Willis   Twelve Monkeys (1995)
Ο James Cole είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σε μια περίοδο, όπου εξαιτίας ενός θανατηφόρου ιού, όσοι επιβίωσαν ζουν κάτω από τη γη. Προκειμένου να πάρει χάρη, συμφωνεί να ταξιδέψει στο παρελθόν, προκειμένου να βρει πώς ξεκίνησε ο ιός και αν μπορεί, να φέρει κάποιο δείγμα μαζί του. Μια ακόμη ατμοσφαιρική ταινία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους χαρακτήρες της, με τον Bruce Willis να ενσαρκώνει ένα χαρακτήρα, που φτάνει στα όρια της λογικής του, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του.

70) Guido Orefice - Roberto Benigni   La vita è bella (1997)
Ένας ακόμη εξαιρετικός κινηματογραφικός πατέρας και οικογενειάρχης. Ο Guido, παρά τις πραγματικές δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικογένειά του, προσπαθεί να αποκρύψει με το δικό του μοναδικό τρόπο την τρομακτική αλήθεια από τον μικρό γιο του. Είναι με το χαμόγελο στα χείλη μέχρι την τελευταία του στιγμή. Από τις λίγες ταινίες που με έχουν συγκινήσει τόσο πολύ.

71) Derek Vinyard - Edward Norton   American History X (1998)
Η ταινία συνολικά είναι ίσως από τις πιο ενοχλητικές και ωμές ταινίες που έχω δει. Είναι ωστόσο τρομερά ρεαλιστική. Και ο λόγος ακούει στο όνομα Edward Norton. Ο Derek πιστεύει στην κυριαρχία των λευκών, όντας εξαιρετικά βίαιος. Όταν όμως περάσει χρόνο στη φυλακή, θα του δοθεί η ευκαιρία (μέσα από αρκετά επίπονα επεισόδια) να διαπιστώσει τη ζωή που έκανε. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον μικρό του αδερφό, ο οποίος τον θαυμάζει, να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

72) Jeffrey Lebowski / The Dude - Jeff Bridges   The Big Lebowski (1998)
The Dude! Από τους πιο cool χαρακτήρες που έχω δει σε ταινία. Ο Jeff ζει ήρεμα τη ζωή του, απολαμβάνοντάς την και αποφεύγοντας τη δουλειά. Όταν, ωστόσο, του επιτεθούν λανθασμένα, μπεδρεύοντάς τον λόγω ονομάτος με έναν εκατομμυριούχο, θα ψάξει να βρει τι ακριβώς συνέβη, μπλέκοντας άθελα του σε μια υπόθεση απαγωγής.

73) Truman Burbank - Jim Carrey   The Truman Show (1998)
Ο Truman Burbank είναι ένας ασφαλιστής, ο οποίος έχει μια ήρεμη ζωή. Σιγά σιγά, ωστόσο, θα αρχίσει να παρατηρεί αρκετά παράδοξα στην σχεδόν τέλεια ζωή του και θα αρχίσει να ψάχνει τι πραγματικά συμβαίνει. Όταν ανακαλύψει ότι η ζωή του είναι ένα καλοφτιαγμένο ψέμα, με σκοπό την τηλεθέαση και το κέρδος, θα δραπετεύσει στον πραγματικό κόσμο συντετριμμένος. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα, του οποίου ο κόσμος γύρω του καταρρέει. Από τους σοβαρούς ρόλους του Carrey, που δείχνει ότι πραγματικά κατέχει την υποκριτική.

74) The Narrator - Edward Norton   Fight Club (1999)
Πόσο μπορεί η μονοτονία και η επανάληψη να επηρεάσει το ποιος είσαι και την ψυχολογία σου; Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής στην ταινία αποτελεί παράδειγμα. Έχοντας βαρεθεί την μίζερη ζωή του, γνωρίζει τον Tyler Durden, ο οποίος εκφράζει και είναι όσα θα ήθελε να είναι εκείνος. Καταφεύγει στη βία, για να βγει από τη ρουτίνα και να νιώσει ζωντανός. Πόσο μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του εαυτού του;

75) Tyler Durden - Brad Pitt   Fight Club (1999)
O Tyler Durden είναι το alter ego του ανώνυμου πρωταγωνιστή. Δε θα κωλώσει να πει και να κάνει αυτά που θέλει. Θα προσπαθήσει να φέρει τον πρωταγωνιστή στα όριά του, προκειμένου να ξεφύγει από την μίζερη καθημερινότητά του, εκφράζοντας ό,τι μπορεί να έχει στο υποσυνείδητό του. Πραγματικά, οι δύο ρόλοι θα μπορούσαν να είναι σε μια θέση της λίστας, ωστόσο τόσο ο Norton όσο και ο Pitt εκφράζουν τις δύο όψεις του νομίσματος, που ονομάζεται ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και πώς αυτή επηρεάζεται από τη ζωή που ζει κάποιος, γι' αυτό και βρίσκονται ξεχωριστά. 

Εδώ τελειώνει και το τρίτο μέρος της λίστας. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανέβει και το τέταρτο και τελευταίο. Διαβάστε και τα προηγούμενα δύο και σχολιάστε ή μοιραστείτε τους δικούς σας αγαπημένους χαρακτήρες.



6 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πολύ.

    Υ.Γ. Είδα το Cocaine Cowboys. Πάρα πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Zήλεψες καθόλου? Αυτό είναι το θέμα με το Cocaine Cowboys...χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχα! Τι σκαρφίζονταν για να κρύβουν τα χρήματα; Πέρα από την πλάκα, είναι ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει. Πραγματικά καλύπτει εκείνη την περίοδο λεπτομερώς. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίες επιλογές.Εγώ θα ήθελα να σταθώ λίγο στον Jim Carrey ο οποίος κάνει αρκετά καλή ερμηνεία και στο The Majestic όχι τόσο πολύ εφάμμιλη του The Truman Show αλλά είναι και αυτή αρκετά καλή.Αυτά ως προς τις ¨σοβαρές¨του ερμηνείες γιατί και στις κωμωδίες πραγματικά δίνει τα ρέστα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ πολύ. Όντως πολύ καλή η ερμηνεία του και στο The Majestic. Από σοβαρές, καλή ήταν και η ερμηνεία του και στο Eternal Sunshine of the Spotless Mind (είναι και στο τελευταίο μέρος). Όσον αφορά τις κωμωδίες, εντάξει ο άνθρωπος βγάζει γέλιο χωρίς να μιλήσει. Μια γκριμάτσα του πιστεύω ότι είναι αρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή