Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Léon (1994)




Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά είναι μια από τις αγαπημένες μου. Πρόκειται για την ταινία Léon, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 στη Γαλλία. Πρωταγωνιστούν οι Jean Reno, Gary Oldman και η Natalie Portman ( σε ηλικία 13 ετών ) στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Luc Besson.

Υπόθεση : Ο Léon ( Reno ) είναι ένας πληρωμένος εκτελεστής, που άφησε την Ιταλία σε ηλικία 19 ετών και ζει στην περιοχή Little Italy, στο Μanhattan της Νέας Υόρκης. Οι περισσότερες δουλειές του προέρχονται από ένα μαφιόζο, τον Tony. Ζει σε μια πολυκατοικία μαζί με ένα φυτό, το οποίο αποκαλεί καλύτερό του φίλο. Στο διπλανό διαμέρισμα, ζει η 12χρονη Mathilda ( Portman ) με την οικογένεια της. Ο πατέρας της φυλάει στο σπίτι τους ναρκωτικά για μια ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο αρχηγός τους είναι ο Norman "Stan" Stansfield ( Oldman ), ένας βίαιος και εθισμένος στα ναρκωτικά άνθρωπος.Μόλις ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της Mathilda κρατάει ένας μέρος από τα ναρκωτικά για λογαριασμό του, οδηγεί την ομάδα του στο σπίτι τους και σκοτώνει όλη της την οικογένεια. Η Mathilda θα γλιτώσει, καθώς εκείνη την ώρα έλειπε για ψώνια. Γυρνώντας και συνειδητοποιώντας τι έχει συμβεί, χτυπάει την πόρτα του Léon, αφού ο Stansfield με την ομάδα του ήταν ακόμη στο σπίτι της. O Léon, έχοντας καταλάβει τι έχει συμβεί, θα ανοίξει την πόρτα διστακτικά και θα πάρει τη Mathilda υπό την προστασία του. Η Mathilda θα ανακαλύψει ότι ο Léon είναι εκτελεστής και θα του ζητήσει να τη διδάξει, ώστε να εκδικηθεί το θάνατο της οικογένειάς της. Σε αντάλλαγμα, εκείνη θα καθαρίζει και θα τον διδάξει γραφή και ανάγνωση. Παρ'όλο τη διαφορά των χαρακτήρων τους, ο Léon και η Mathilda θα δεθούν πολύ. Μια μέρα, η Mathilda θα αφήσει μήνυμα στο Léon ότι πήγε να βρει τον Stansfield και να πάρει την εκδίκησή της. Ο Léon θα πάει στο τμήμα που βρίσκεται η Μathilda και θα τη γλιτώσει, σκοτώνοντας την ομάδα του Stansfield. O τελευταίος, εξοργισμένος από αυτό που συνέβη, θα εκβιάσει το αφεντικό του Léon και θα μάθει που μένει. Θα στείλει μια ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων και θα φτάσει και ο ίδιος εκεί, στην προσπάθειά του να πιάσει το Léon.

Η ταινία έγινε αποδεκτή με πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από αρκετούς η καλύτερη ταινία του Besson. O Besson, μετά από αυτή την ταινία, θα σκηνοθετήσει ταινίες όπως The Fifth Element ( 1997 ), The Messenger : The Story of Joan Arc ( 1999 ), ενώ θα γράψει το σενάριο για ταινίες όπως The Transporter ( 2000 ), Crimson Rivers 2 : Angels of the Apocalypse ( 2004 ), Transporter 2 ( 2005 ), Transporter 3 ( 2008 ). Όσον αφορά τους  ηθοποιούς:
- O Jean Reno, μέχρι τότε, ήταν πιο γνωστός στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Η ερμηνεία του στην ταινία αυτή θεωρείται μια από τις καλύτερές του. Τα επόμενα χρόνια θα παίξει σε ταινίες όπως Godzilla ( 1998 ), The Crimson Rivers ( 2000 ), Crimson Rivers 2 : Angels of the Apocalypse ( 2004 ), The Pink Panther ( 2006 ), με τον πιο πρόσφατο ρόλο του να είναι στην ταινία Couples Retreat ( 2009 ).
- O Gary Oldman έγινε πολύ γνωστός δύο χρόνια πριν το Léon, όταν έπαιξε στην ταινία Dracula ( 1992 ), για την οποία κέρδισε και βραβείο Saturn από την Ακαδημία ταινιών επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας και τρόμου. H ερμηνεία του στην ταινία Léon δίχασε τους κριτικούς, με μερικούς να την αποκαλούν εκπληκτική και άλλους πολύ γελοία. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους ρόλους που έχει υποδυθεί. Τα επόμενα χρόνια θα παίξει σε ταινίες όπως The Fifth Element ( 1997 ), Air Force One ( 1997 ), Lost In Space ( 1998 ), The Contender ( 2000 ), Hannibal ( 2001 ), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) με τους πιο πρόσφατους ρόλους του να είναι στις ταινίες Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), The Dark Knight ( 2008 ) και The Unborn ( 2009 ).
- H Natalie Portman στο ξεκίνημα της κινηματογραφικής της καριέρας δίνει μια πάρα πολύ καλή ερμηνεία, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η καριέρα της θα πάρει την ανιούσα, όταν θα συμμετάσχει ως Padmé Amidala στις 3 καινούριες ταινίες Star Wars, για τις οποίες θα κερδίσει 3 υποψηφιότητες για βραβείο Saturn. Θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Closer ( 2004 ), ενώ το 2007 θα κερδίσει βραβείο Saturn για την ερμηνεία της στην ταινία V for Vendetta ( 2005 ).
Τα εσωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στη Γαλλία, ενώ τα εξωτερικά σε διάφορα σημεία στο Manhattan στη Νέα Υόρκη. Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία και 8 υποψηφιότητες κυρίως στην Ευρώπη, ενώ οι εισπράξεις στους κινηματογράφους δεν έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Το 1996, κυκλοφόρησε στη Γαλλία μια νέα έκδοση της ταινίας, που περιείχε 20 επιπλέον λεπτά υλικού, τα οποία επικεντρωνόντουσαν κυρίως στη σχέση του Léon και της Mathilda. Ο Besson δήλωσε ότι αυτή η έκδοση ήθελε να προβληθεί εξαρχής, αλλά λόγω των προβολών που είχαν γίνει πριν την επίσημη πρεμιέρα στο Los Angeles σε επιλεγμένο κοινό και της αδιάφορης αντίδραση του κοινού αυτού στις εν λόγω σκηνές, προχώρησε με την "κομμένη" έκδοση της ταινίας.

Αν ψάχνετε μια διαφορετική ταινία δράσης, τότε η ταινία Léon είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Δεν έχει συνεχή δράση, ωστόσο η απόδοση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς των χαρακτήρων που συμμετέχουν σε αυτή, μέσα από τις καταστάσεις βίας τις οποίες βιώνουν, είναι τόσο καλή που σίγουρα θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκτός από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και το τραγούδι Shape of my Heart του Sting ( από το δίσκο του Ten Summoner's Tales , ο οποίος κυκλοφόρησε το 1993 ), το οποίο υπάρχει στο soundtrack της ταινίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου