Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

100 Favorite Male Characters Part 4


Φτάσαμε πλέον στα τέλη του Γενάρη και αυτό είναι το 4ο και τελευταίο μέρος της λίστας με τους 100 αγαπημένους χαρακτήρες από ταινίες. (1ο μέρος2ο μέρος, 3ο μέρος) Όπως είπα και τις προηγούμενες φορές, η λίστα είναι καθαρά προσωπική. Οι επιλογές είναι ταξινομημένες κατά χρονολογική σειρά και όχι σειρά προτίμησης (καθώς θα μπλέκονταν πολύ τα πράγματα). Οι χαρακτήρες σε αυτό το τελευταίο μέρος είναι από τη νέα χιλιετία (εκτός από τους δύο πρώτους). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

76) Andy Kaufman - Jim Carrey   Man on the Moon (1999)
Η ταινία ουσιαστικά παρουσιάζει τη ζωή του Andy Kaufman, ενός πολύ γνωστού καλλιτέχνη και κωμικού (αν και ο ίδιος δε δεχόταν αυτόν τον χαρακτηρισμό). Πρόκειται για ένα τρομερά ενδιαφέρων χαρακτήρα, ο οποίος είναι ακόμη και σήμερα υψηλά στην εκτίμηση συναδέλφων του. Μια ακόμη σοβαρή ερμηνεία από τον Carrey, που δείχνει ότι μπορεί να κάνει και δράμα εκτός από κωμωδία εξίσου καλά.

77) Dr. Malcolm Crowe - Bruce Willis   The Sixth Sense (1999)
Ο Willis στην πιο ώριμη ίσως ερμηνεία του ενσαρκώνει τον Malcolm Crowe, έναν γνωστό παιδοψυχίατρο, ο οποίος αναλαμβάνει τη περίθαλψη του Cole, ενός 9χρονου αγοριού, βλέποντάς το σαν ευκαιρία να εξιλεωθεί για μια παλιότερη αποτυχία του. Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι τρομερή (γιατί ρε Shaymalan το έχασες στη συνέχεια;) και οι ερμηνείες καθηλώνουν τον θεατή.

78) Maximus - Russell Crowe   Gladiator (2000)
Ο Maximus είναι ένας επιτυχημένος Ρωμαίος Στρατηγός. Χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού του αυτοκράτορα, ο οποίος επιθυμεί να τον κάνει αυτοκράτορα αντί του γιου του Κόμμοδου. Ο τελευταίος θα δολοφονήσει τον πατέρα του και θα διατάξει το θάνατο του Maximus και της οικογένειάς του. Ο Maximus θα ξεφύγει, όχι όμως και η οικογένειά του. Μόνος του, θα ψάξει την εκδίκηση. Καταπληκτική ερμηνεία από τον Crowe, σε έναν από τους πολύ αγαπημένους μου χαρακτήρες.

79) Leonard Shelby - Guy Pearce   Memento (2000)
Ο Leonard Shelby έχει πρόβλημα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη του, μετά την επίθεση δύο αγνώστων στο σπίτι του, οι οποίοι σκότωσαν τη γυναίκα του και τραυμάτισαν τον ίδιο στο κεφάλι. Προσπαθεί βήμα βήμα και με όσες αναμνήσεις μπορεί να συλλέξει και να κρατήσει (με όποιο τρόπο μπορεί) και να φθάσει στον έναν από τους δύο δολοφόνους. Πολύ καλή ιστορία ενός ανθρώπου να προσπαθεί πραγματικά να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του, ώστε να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη.

80) Logan / Wolverine - Hugh Jackman   X-Men Trilogy
Από τους πιο badass χαρακτήρες σε comic και ταινίες. Ο Logan ήταν μεταλλαγμένος από μικρός, έχοντας οξυμένες αισθήσεις, τρομερή φυσική αντοχή, από 3 κοκκάλινα "νύχια" σε κάθε χέρι και την ικανότητα να θεραπεύεται γρήγορα. Όταν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα, ώστε να επενδυθεί ο σκελετός του με αδαμάντιο, θα γίνει σχεδόν ανίκητος, χάνοντας όμως την μνήμη του. Έτσι θα γίνει ο Wolverine. Πρόκειται για το ρόλο που έκανε ευρέως γνωστό τον Hugh Jackman.

81) Aragorn - Viggo Mortensen   The Lord of the Rings Trilogy
Ίσως ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Ο Aragorn είναι από τους τελευταίους Dunedain, τους ανθρώπους της Δύσης. Είναι ακόμη ο διάδοχος του Isildur και επόμενος βασιλιάς τους, αν και πλέον το βασίλειό τους έχει εξαφανιστεί. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού ηγέτη: λογικός, σοφός, δίκαιος, ατρόμητος και αποφασιστικός όπου και όποτε χρειάζεται, θα πολεμήσει όλες τις μάχες στην πρώτη γραμμή. Είναι από τους κύριους λόγους που οι κάτοικοι της Μέσης Γης κατάφεραν να νικήσουν τον Sauron και να αποκαταστήσουν την ειρήνη.

82) Gandalf - Ian McKellen   The Lord of the Rings Trilogy
Ένας καλός βασιλιάς χρειάζεται έναν εξίσου καλό σύμβουλο. Ο Gandalf ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ίσως ο σοφότερος χαρακτήρας που κυκλοφορεί στη Μέση Γη, προσφέροντας τις συμβουλές, τη βοήθεια, το σπαθί  και την αποφασιστικότητά του σε όποιον τα έχει ανάγκη. Είναι ο οργανωτής όλης της προσπάθειας να νικηθεί ο Sauron, παραμένοντας πάντα ταπεινός και χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική του δύναμη, αν δεν είναι πραγματικά αναγκαίο.

83) Monty Brogan - Edward Norton   25th Hour (2002)
Ο Monty έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή του, τα οποία θα τον οδηγήσουν στην φυλακή. Μια μέρα πριν τη φυλάκισή του έχει το χρόνο να σκεφτεί όσα έχει κάνει και να την περάσει με τους φίλους του. Οργή, προδοσία, μίσος, στενοχώρια, φόβος είναι απλά μερικά από τα συναισθή,ματά του. Θα δεχθεί την τιμωρία του ή θα προσπαθήσει να το σκάσει;

84) Chuck Barris - Sam Rockwell   Confessions of a Dengerous Mind (2002)
Ο Chuck Barris είναι ένας πολύ γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός, ο οποίος έγινε γνωστός από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά. Το 1984 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, όπου υποστήριζε ότι ήταν πράκτορας και δολοφόνος για τη CIA. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του, με τον Sam Rockwell να δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία.

85) Bill "The Butcher" Cutting - Daniel Day-Lewis   Gangs of New York (2002)
O Bill είναι αρχηγός μιας εκ των δύο ομάδων που μάχονται για την κυριαρχία της περιοχής Five Points του Manhattan, σε μια εποχή που οι μετανάστες που καταφθάνουν στην περιοχή από την Ιρλανδία αυξάνονται. Πρόκειται για έναν σκληρό άνθρωπο, ο οποίος θα κάνει τα πάντα (σε σημείο υπερβολής) για την πατρίδα του, έχοντας τη δική του αίσθηση του δικαίου. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν τον σεβασμό του. Πολύ δυνατή ερμηνεία από τον Day-Lewis.

86) Barry Egan - Adam Sandler   Punch-Drunk Love (2002)
Ο Barry είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, με εκρήξεις οργής κατά καιρούς. Είναι κλεισμένος στον εαυτό του, με τις αδερφές του να τον πιέζουν συχνά να αλλάξει. Ο ίδιος θέλει απλώς να μένει μόνος του, μέχρι που θα γνωρίσει την Lena. Τότε θα νιώσει όπως δεν έχει ξανανιώσει και θα ψάξει να βρει τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Τελείως διαφοφετική ερμηνεία για τον Sandler, ο οποίος τα καταφέρνει άψογα.

87) Jason Bourne - Matt Damon   The Bourne Trilogy
Ο Jason Bourne πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά του να θυμηθεί ποιος είναι, θα αρχίσουν επιθέσεις σε βάρος του, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Παρ'όλα αυτά, θα συνεχίσει μέχρι τέλους, προκειμένου να ανακαλύψει το παρελθόν του. Η συγκεκριμένη σειρά ταινιών είναι μια από τις καλύτερες κατασκοπικές σειρές ταινιών που έχω δει (με τις αντίστοιχες των James Bond και Harry Palmer να είναι πρώτες).

88) David Gale - Kevin Spacey   The Life of David Gale (2003)
Ο David Gale είναι καθηγητής πανεπιστημίου και πολέμιος της θανατικής ποινής. Θα κατηγορηθεί άδικα για το βιασμό και τη δολοφονία μιας φίλης του και θα καταδικαστεί σε εκτέλεση. Μόνο μια δημοσιογράφος θα τον πιστέψει και θα προσπαθήσει να βρει τι πραγματικά συνέβη, ενόσω ο Gale περιμένει την εκτέλεσή του. Καταπληκτική ερμηνεία από τον Kevin Spacey.

89) Joel Barish - Jim Carrey    Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Ο αγαπημένος μου ρόλος του Jim Carrey. O Joel θα ανακαλύψει ότι η πρώην σύντροφός του τον έσβησε από την μνήμη της, εξαιτίας των όσων είχαν συμβεί μεταξύ τους. Στενοχωρημένος, αποφασίζει να κάνει κι αυτός το ίδιο. Το μόνο που κανένας τους δεν υπολόγιζε ήταν ότι θα ξανασυναντιόντουσαν και θα άρχιζαν από την αρχή. Τι θα συμβεί; Θα μπορέσουν να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος;

90) Ron Burgundy - Will Ferrell   Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)
Παρουσιαστές σαν αυτόν υπάρχουν λίγοι. Ο Ron Burgundy είναι ο αγαπημένος παρουσιαστής ειδήσεων της πόλης του. Γυναικάς και γλεντζές, απολαμβάνει τη ζωή του, μέχρι την εμφάνιση της Veronica. Ο Ron θα την ερωτευτεί και θα προσπαθήσει να την εντυπωσιάσει. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως, όταν μάθει ότι κυνηγάει τη θέση του. Την κωμωδία ο Will Ferrell την κατέχει και με το παραπάνω. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι ο καλύτερος του (κωμικός) πιστεύω.

91) Harold Crick - Will Ferrell   Stranger Than Fiction (2006)
Ο Harold ζει τη ζωή του με βάση το πρόγραμμά του και τους αριθμούς. Μέχρι που από ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, όλη του η καθημερινότα θα αλλάξει. Θα γνωρίσει μια γυναίκα τελείως διαφορετική από αυτόν και όλα αυτά θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του. Πολύ ώριμη ερμηνεία από τον Will Ferrell, δείχνοντας ότι είναι πολύ καλός και στο δράμα.

92) V- Hugo Weaving   V for Vendetta (2006)
Στο κοντινό μέλλον, η Αγγλία κυβερνάται από ένα ολοκληρωτικό και καταπιεστικό καθεστώς. Ο V είναι ένας άνθρωπος, που υπέφερε στα χέρια του καθεστώτος και αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια σε αυτό, ό,τι κι του κοστίσει αυτό. Μια από τις καλύτερες μεταφορές comic στην μεγάλη οθόνη (κατά τη γνώμη μου).

93) Eisenheim - Edward Norton   The Illusionist (2006)
Ο Eisenheim χάρισε από νωρίς την καρδιά του στη μαγεία και στη Sophie. Όταν θα του απαγορέψουν να βλέπει τη Sophie, θα αφοσιωθεί στη μαγεία. Μετά από χρόνια, θα ξανασυναντηθούν σε μια παράστασή του και θα διαπιστώσουν ότι ακόμη τρέφουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. Η Sophie όμως πρόκειται να παντρευτεί το διάδοχο του θρόνου, ένα βίαιο άνθρωπο. Θα καταφέρει ο Eisenheim να την σώσει; Για μια ακόμη φορά, ο Edward Norton δείχνει πόσο ταλαντούχος ηθοποιός είναι με μια καταπληκτική ερμηνεία.

94) Sweeney Todd - Johnny Depp   Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)
Ο Benjamin Βarker είναι ένας κουρέας, ο οποίος ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του στο Λονδίνο. Όταν ένας διεφθαρμένος δικαστής την θελήσει για εκείνον, θα εξορίσει τον Barker χωρίς λόγο. 15 χρόνια αργότερα, θα επιστρέψει με το ψευδώνυμο Sweeney Todd, μαθαίνοντας την τύχη της γυναίκας του και αποφασίζοντας να πάρει εκδίκηση για όσα της συνέβησαν. Ένα πολύ ωραίο γοτθικό παραμύθι ενός ανθρώπου που έχασε τα πάντα και θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να εκδικηθεί. 

95) Daniel Plainview - Daniel Day-Lewis   There Will Be Blood (2007)
Ο Daniel Plainview είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποκτήσει πλούτο. Θα μετατρέψει το ορυχείο αργύρου που έχει σε πετρελαιοπηγή, προκειμένου να συνεχίσει να βγάζει κέρδος. Θα προσπαθήσει να επεκταθεί σε βάρος άλλων. Όποιο στοιχείο ανθρωπιάς έχει οφείλεται στο θετό του γιο, με τον οποίο όμως σιγά σιγά θα αρχίσει να αποξενώνεται. Σε τι συμπεριφορά θα οδηγηθεί;

96) Walt Kowalski - Clint Eastwood   Gran Torino (2008)
O Walt Kowalski είναι ένας συνταξιούχος και βετεράνος του πολέμου στην Κορέα. Ζει μόνος του και υπάρχουν πολλά πράγματα που τον ενοχλούν στην κοινωνία που μένει. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας δίκαιος άνθρωπος και αν κερδίσει κάποιος τον σεβασμό του, θα τον στηρίξει. Ο Eastwood δήλωσε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος ρόλος του και αν όντως είναι έτσι, τότε σταμάτησε την υποκριτική του καριέρα (η σκηνοθετική του συνεχίζεται) με τον καλύτερο τρόπο.

97) Bruce Wayne / Batman - Christian Bale   The Dark Knight (2008)
O πολυεκατομμυριούχος Bruce Wayne είδε τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του. Αυτό το γεγονός τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Όταν μεγάλωσε, αποφάσισε να μην αφήσει ατιμώρητο το έγκλημα και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Batman. Ο πρώτος Batman (της νέας εποχής) ήταν ο Michael Keaton (ο οποίος ήταν αρκετά καλός), για να ακολουθήσουν οι (αδιάφοροι) Val Kilmer και George Clooney. Το 2005 ωστόσο ο Christian Bale ανέλαβε να ενσαρκώσει τον μασκοφόρο προστάτη της Gotham City, δίνοντας καταπληκτική ερμηνεία και κάνοντάς τον (κατά τη γνώμη μου) τον καλύτερο Batman στη μεγάλη οθόνη.

98) Joker - Heath Ledger   The Dark Knight (2008)
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά για τον Joker. O κυριότερος εχθρός του Batman είναι ένας ψυχοπαθής, πολύ έξυπνος και με διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ. Ο Jack Nicholson είχε ενσαρκώσει ήδη τον Joker το 1989, κάνοντας το πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάποιον άλλο στη θέση του. Όμως, ο Heath Ledger έκανε καταπληκτική δουλειά, μπαίνοντας τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου του (σε σημείο που ίσως του κόστισε και τη ζωή).

99) Teddy Daniels - Leonardo DiCaprio   Shutter Island (2010)
Ο Teddy Daniels θα μεταβεί σε μια ψυχιατρική κλινική σε ένα απομονωμένο νησί, προκειμένου να εξιχνιάσει την εξαφάνιση μιας ασθενούς. Καθώς η ιστορία θα εξελίσσεται, θα αρχίσει να επιρεάζει τον ίδιο τον Daniels, κάνοντάς τον να αμφιβάλλει για την ίδια την ψυχική υγεία. Τι θα συμβεί και τι θα ανακαλύψει, φτάνοντας στο τέλος της έρευνάς του; Ο DiCaprio έχει ωριμάσει από τον ρόλο του στον Τιτανικό και έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό ηθοποιό, με εξαιρετικές ερμηνείες στο ενεργητικό του. Η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση.

100) Dom Cobb - Leonardo DiCaprio   Inception (2010)
Κλείνουμε τη λίστα με τους 100 αγαπημένους χαρακτήρες με τον Dom Cobb. O Cobb είναι ένας επαγγελματίας κλέφτης ονείρων. Μπαίνει στο υποσυνείδητο των θυμάτων του και κλέβει ιδέες. Ζει μακριά από τα παιδιά του, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αφού κατηγορείται για το θάνατο της γυναίκας του. Θα του παρουσιαστεί η ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του, αν καταφέρει να φυτέψει αυτή τη φορά μια ιδέα. Πόσο βαθιά είναι διατεθειμένος να φτάσει, προκειμένου να πετύχει το στόχο του και πώς θα τον επηρεάσει το παρελθόν του; Προσωπικά, είναι ο αγαπημένος μου ρόλος του DiCaprio (περιμένω και ελπίζω να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο).

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η λίστα με τους 100 αγαπημένους χαρακτήρες. Ευχαριστώ όσους τη διαβάσατε μέχρι τώρα και όσους θα τη διαβάσετε. Θα ήθελα να μοιραστείτε κι εσείς τους δικούς σας αγαπημένους χαρακτήρες (το 100 είναι μεγάλος αριθμός, περιοριστείτε στους 10. Αν θέλετε να γράψετε παραπάνω βέβαια, είναι ευπρόσδεκτο). Ραντεβού στα τέλη Φλεβάρη ή στις αρχές Μαρτίου (έχουμε και μια εξεταστική) με καινούρια ανάρτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου