Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

100 Favorite Male Characters Part 2


100 αγαπημένοι χαρακτήρες μέρος 2ο (δείτε το 1ο μέρος). Όπως είπα και την προηγούμενη φορά, η λίστα είναι καθαρά προσωπική. Οι επιλογές είναι ταξινομημένες κατά χρονολογική σειρά και όχι σειρά προτίμησης (καθώς θα μπλέκονταν πολύ τα πράγματα). Έχοντας κάνει παρόμοια λίστα για γυναικείους χαρακτήρες, προκειμένου να είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε αυτή τη λίστα και πιο εύκολο να τη γράψω, θα ολοκληρωθεί σε 4 μέρη μέσα στο Γενάρη. Η λίστα περιλαμβάνει χαρακτήρες για όλα τα γούστα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

26) Eddie Felson - Paul Newman   The Hustler (1961)
Ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για το μπιλιάρδο, αλλά χωρίς να ξέρει πού πρέπει να σταματήσει. Όταν θα τα χάσει όλα σε ένα μεγάλο στοίχημα, θα πρέπει να βρει το κουράγιο και τον τρόπο να ανταπεξέλθει. Θα τα καταφέρει ή θα χάσει όση ανθρωπιά του μένει στην προσπάθεια του; Τρομερή ερμηνεία από τον Paul Newman.

27) T.E. Lawrence - Peter O'Toole   Lawrence of Arabia (1962)
O Άγγλος στρατιωτικός T.E. Lawrence ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξέγερση των Αράβων κατά των Τούρκων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γι' αυτόν και τον ονόμασαν Lawrence της Αραβίας. Ένας πραγματικός ηγέτης και ήρωας. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι ο πιο γνωστός του Peter O'Toole.

28) Atticus Finch - Gregory Peck   To Kill a Mockingbird (1962)
Ο χαρακτήρας αυτός αποτελεί δημιούργημα της Harper Lee. Πρόκειται για το δικηγόρο μιας μικρής πόλης, ο οποίος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί ένα νεαρό μαύρο, ο οποίος κατηγορείται άδικα για βιασμό. Πέρα από το να του σώσει τη ζωή, καλείται να εξηγήσει στα παιδιά του την όλη κατάσταση και να τους διδάξει πόσο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχουν η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός. Ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχω δει σε ταινία.

29) James Bond - Sean Connery
Ο πιο γνωστός και πιο cool πράκτορας της μεγάλης οθόνης. Ο χαρακτήρας που δημιούργησε ο Ian Fleming μπορεί να δείχνει ότι οι γυναίκες είναι η μεγάλη του αδυναμία, ωστόσο έχει πάντα συναίσθηση του κινδύνου, δε φοβάται να ρισκάρει και έχει πάντα τα καλύτερα gadget. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην φέρει σε πέρας αποστολή όσο κι αν κινδυνέψει.

30) Insp. Jacques Clouseau - Peter Sellers   The Pink Panther Film Series
Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αυτός ο χαρακτήρας. Ο Επιθεωρητής Clouseau είναι μακράν ο πιο αστείος επιιθεωρητής του κινηματογράφου. Οι σκηνές που του επιτίθεται ο υπηρέτης του Cato μόνο και μόνο για να είναι σε εγρήγορση είναι όλα τα λεφτά. Μπορεί να μην το συνειδητοποιεί μέσα από τις γκάφες του, αλλά πάντα λύνει τις υποθέσεις που του δίνονται.

31) Harry Palmer - Michael Caine
Ο χαρακτήρας αυτός αποτελεί δημιούργημα του Len Deighton. Πρόκειται για έναν ακόμη πράκτορα, ο οποίος ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τον 007. Η συγκεκριμένη απεικόνιση του επαγγέλματος του πράκτορα είναι πιο ρεαλιστική. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους πράκτορες της μεγάλης οθόνης και έναν από τους καλύτερους ρόλους του Michael Caine.

32) Alec Leamas - Richard Burton   The Spy Who Came in from the Cold (1965)
O Alec Leamas είναι στην ίδια κατηγορία με τον Harry Palmer. O χαρακτήρας του John le Carré είναι ένας πράκτορας στη δύση της καριέρας του, έχοντας κουραστεί από τις αποστολές και θέλοντας να αποσυρθεί. Θα αναλάβει με βαριά καρδιά μια τελευταία αποστολή στο Ανατολικό Βερολίνο, προκειμένου να καταφέρει την καταδίκη ενός αξιωματούχου του καθεστώτος της χώρας. Θα τα καταφέρει ή θα του κοστίσει τη ζωή;

33) Blondie - Clint Eastwood   The Good The Bad And The Ugly (1966)
Από το Ανατολικό Βερολίνο του Ψυχρού πολέμου μεταφερόμαστε στην Άγρια Δύση. Ο Blondie είναι ένας μοναχικός cowboy, που ταξιδεύει με σκοπό να βγάλει χρήματα. Είναι πολύ γρήγορος στο πιστόλι και θα προστατέψει τη ζωή του και το συμφέρον του με κάθε τρόπο, έχοντας τη δική του αίσθηση δικαίου (διαφέρει από τον συνηθισμένο cowboy). Ένας από τους πολλούς επιτυχημένους ρόλους του Clint Eastwood.

34) Harry CallahanClint Eastwood
Ο ντετέκτιβ Harry Callahan δεν διαφέρει και πολύ από τον Blondie. Έχοντας κι αυτός τη δική του αίσθηση δικαίου και τις αντισυμβατικές μεθόδους του και με συντροφιά το Magnum του, θα ξεπεράσει τα όρια, όπου πιστεύει ότι ο νόμος δεν είναι αρκετός και το γενικότερο καλό απειλείται. Ένας από τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες στην μεγάλη οθόνη.

35) Vito Corleone - Marlon Brando   The Godfather (1972)
Ο πιο γνωστός νονός της μεγάλης οθόνης. Δημιούργημα του Mario Puzo, o Vito Corleone είναι ο αρχηγός μιας από τις 5 μεγάλες οικογένειες της Μαφίας στη Νέα Υόρκη. Οι λέξεις οικογένεια, τιμή και αξιοπρέπεια είναι πολύ σημαντικές γι' αυτόν και δε διστάζει να επιπλήξει και τα ίδια του τα παιδιά, αν κάποιο από αυτά δεν πράττει σωστά. Εξ'αιτίας της μεγάλης δύναμής του, είναι ταυτόχρονα αγαπητός και μισητός σε πολλούς. Ένας από τους καλύτερους ρόλους του Marlon Brando.

36) Michael Corleone - Al Pacino   The Godfather Trilogy
Το μήλο δεν θα πέσει μακριά από τη μηλιά. Αυτό νομίζω περιγράφει πλήρως τον Michael Corleone, τον μικρότερο γιο του Vito. Ο πατέρας του δεν ήθελε να μπλέχτει με τις υποθέσεις της οικογένειας. Ωστόσο, όταν τα μεγαλύτερα αδέρφια αποδειχθούν λίγα για να διαδεχθούν τον πατέρα του, αυτός θα αναλάβει πρωτοβουλία και σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι πιο αδίστακτος από τον πατέρα του. Ο συγκεκριμένος ρόλος έκανε ευρέως γνωστό τον Al Pacino και απογείωσε την καριέρα του.

37) Henri "Papillon" Charriere - Steve McQueen   Papillon (1973)
Ο Henri Carriere ήταν ένας καταδικασμένος δολοφόνος (άδικα κατηγορούμενος όπως δήλωνε ο ίδιος συνεχώς), ο οποίος έγινε γνωστός για την απόδρασή του από την φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του. Αργότερα εξέδωσε βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Ένας διαφορετικός χαρακτήρας, τον οποίο ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία ο Steve McQueen.

38) R.P. McMurphy - Jack Nicholson   One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
O R.P. Murphy δεν έχει και το καλύτερο ιστορικό: καταδικασμένος για μια σειρά αδικημάτων, διωγμένος από τον στρατό λόγω απειθαρχίας (αν και είχε τιμηθεί με μετάλλιο για τις ενέργειές του στον πόλεμο). Δηλώνει ότι είναι τρελός, προκειμένου να εκτίσει την ποινή σε ψυχιατρική κλινική με άνεση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε και επαναστατεί ενάντια στον τρόμο που έχει επιβάλλει η νοσοκόμα Ratched στους ασθενείς. 

39) Howard Beale - Peter Finch   Network (1976)
Ο Howard Beale αρχίζει και τρελαίνεται σιγά σιγά από την κατάσταση που επικρατεί γύρω του. Οι υπεύθυνοι του καναλιού που εργάζεται θέλουν να τον μετατρέψουν σε τηλεκήρυκα, προκειμένου να επωφεληθούν από την απήχηση που έχει. Όταν όμως στραφεί ανοικτά εναντίον τους, χωρίς να υπολογίζει τίποτα και έχοντας ως μοναδικό σκοπό να κυρήξει την αλήθεια, θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν από τη μέση. Μια από τις πιο δυναμικές και ρεαλιστικές ερμηνείες που έχω δει.

40) Travis Bickle - Robert De Niro   Taxi Driver (1976)
Ένας ακόμη ενδιαφέρων και αγαπημένος χαρακτήρας είναι αυτός του Travis Bickle. Ο Travis είναι ένας νέος, ο οποίος έχοντας πολεμήσει στο Βιετνάμ, απολύεται από τον στρατό. Δεν είναι πολύ κοινωνικός, έχει λίγους φίλους και υποφέρει από αϋπνία. Όταν θα ξεκινήσει να δουλεύει αργά τη νύχτα ως οδηγός ταξί, οι πελάτες του θα είναι ως επί το πλείστον άτομα του υποκόσμου. Σιγά σιγά, θα αρχίσει να φαντάζεται πώς θα ήταν να καθαρίσουν οι δρόμοι από τέτοια άτομα..

41) Michael Myers - Tony Moran   Halloween (1978)
Όπως είπα, η λίστα έχει χαρακτήρες για όλα τα γούστα. Οι χαρακτήρες από ταινίες τρόμου δεν λείπουν. Ένας από αυτούς είναι ο Michael Myers. Σε μικρή ηλικία και χωρίς να έχει δείξει προηγούμενα σημάδια βίας, δολοφονεί την αδερφή του. Όντας πολύ μικρός, οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική, από όπου θα το σκάσει 15 χρόνια, γυρνώντας στην πόλη που ξεκίνησαν όλα.

42) Chance - Peter Sellers   Being There (1979)
Ένας διαφορετικός χαρακτήρας για τον Peter Sellers, χωρίς φυσικά να λείπουν τα κωμικά στοιχεία. Ο Chance είναι επί σειρά ετών κηπουρός ενός πλούσιου. Βλέπει με πολύ απλό τρόπο τα πράγματα γύρω του (με παιδική αθωότητα σχεδόν) και όλες του οι γνώσεις προέρχονται από την τηλεόραση. Όταν ο εργοδότης του πεθάνει, το σπίτι θα κλείσει και ο Chance θα αναγκαστεί να φύγει, ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο για πρώτη φορά στη ζωή του.

43) Jake LaMottaRobert De Niro   Raging Bull (1980)
Ο Jake LaMotta ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο box στα μέσα του 20ου αιώνα. Η ζωή του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με τον Robert De Niro να τον ενσαρκώνει. Μοναδική ερμηνεία για ένα χαρακτήρα που πέρασε πολλά και έφαγε πολύ ξύλο, προκειμένου να καταφέρει να πετύχει το στόχο του. Η ιστορία του δεν είναι ευχάριστη, ούτε έχει και το πιο ευτυχισμένο τέλος, αυτό όμως είναι που την κάνει ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.

44) Jack Torrance - Jack Nicholson   The Shining (1980)
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι δημιούργημα του Stephen King και εκπροσωπεί επάξια τις ταινίες τρόμου στη λίστα. Ο Jack Torrance έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλκοολισμού και τον οξύθυμο χαρακτήρα του, που του έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, δέχεται τη δουλειά του επιστάτη σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο αποκλείεται από τα χιόνια κάθε χειμώνα. Θα πάει να μείνει με τη γυναικά του και το γιο τους. Το ξενοδοχείο, όντας "ζωντανό", θα ωθήσει τον Jack στην χειρότερη του κατάσταση και την παράνοια. Τρομερή ερμηνεία από τον Jack Nicholson.

45) Snake Plissken - Kurt Russell   Escape from New York (1981)
Ένας ακόμη δυναμικός χαρακτήρας. Ο Snake Plissken είναι πρώην στρατιωτικός με πολλά κατορθώματα. Όταν κουραστεί από την υποκρισία της κυβέρνησης, θα στραφεί στο έγκλημα, κάτι το οποίο θα επιφέρει την φυλάκισή του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, είναι τρομερά κυνικός, έχει ωστόσο τον δικό του κώδικα τιμής. Όταν χαθεί ο Πρόεδρος της χώρας, θα στραφούν σε αυτόν, προκειμένου να τους βοηθήσει. 

46) Mahatma Gandhi - Ben Kingsley   Gandhi (1982)
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ο Mahatma Gandhi ήταν ο κύριος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Ινδίας, μέσω της ειρηνικής διαμαρτυρίας, την οποία είχε και δίδασκε ως τρόπο ζωής. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες στον κόσμο (και όχι άδικα) και το παράδειγμα του ενέπνευσε πολλά παρόμοια κινήματα. Ο Ben Kingsley κατάφερε να αποδώσει υπέροχα την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου σε μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία.

47) Tony MontanaAl Pacino   Scarface (1983)
Ένας άνθρωπος, ο οποίος κυνήγησε το όνειρό του και έφυγε από την χώρα του. Ήθελε όσο τίποτα να πετύχει και να κερδίσει χρήματα, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος. Ο οξύθυμος χαρακτήρας του, η αποφασιστικότητά του και η φιλοδοξία του ήταν αυτά που οδήγησαν στην άνοδο, αλλά και την πτώση του. Μια ακόμη εξαιρετική ερμηνεία από τον Al Pacino, απεικονίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '80.

48) Clark Griswold - Chevy Chase   The National Lampoon movies
Στο 1ο μέρος της λίστας, ανέφερα ότι ο George Bailey είναι ο καλύτερος οικογενειάρχης στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Clark Griswold είναι μακράν ο πιο αστείος οικογενειάρχης. Ο Clark επιδιώκει πάντα τις καλύτερες οικογενειακές διακοπές. Ωστόσο, οι γκάφες που κάνει στην προσπάθειά του είναι πάρα πολλές, σε σημείο να απειλούνται άμεσα οι διακοπές αυτές. Πάντα, όμως, στο τέλος, θα καταφέρει να σώσει την παρτίδα και να κάνει τους δικούς να εκτιμήσουν την έννοια της οικογένειας.

49) Freddy Krueger - Robert Englund   A Nightmare on Elm Street (1984)
Ένας ακόμη εκπρόσωπος των ταινιών τρόμου. "1,2. Freddy's Coming for You! 3,4, Better Lock Your Door! 5,6. Grab Your Crucifix! 7,8. Better Stay Up Late! Nine,Ten. Never Sleep Again! ". Κάπως έτσι περιγράφεται η δράση του Freddy Krueger, ο οποίος επιτίθεται στα θύματά του και τα δολοφονεί στα όνειρά τους. Ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις είναι να καταφέρεις να τον φέρεις στον πραγματικό κόσμο. Για να το πετύχεις αυτό όμως, πρέπει να ξεπεράσεις όλες τις φοβίες σου.

50) Harry Angel - Mickey Rourke   Angel Heart (1987)
Τελευταίος χαρακτήρας για το μέρος αυτό ο Harry Angel. O Harry είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος προσλαμβάνεται από τον μυστηριώδη Louis Cyphre, για να ανακαλύψει τι απέγινε ο Johnny Favorite, με τον οποίο είχε κάποιο συμβόλαιο. Όσο ο Harry προχωρά, τα στοιχεία και οι καταστάσεις που βρίσκει γίνονται ιδιαίτερως ενοχλητικά, αποκαλύπτωντας σιγά σιγά και μέρος του παρελθόντος του. Προσωπικά, θεωρώ τον συγκεκριμένο ρόλο τον καλύτερο του Mickey Rourke.

Κάπου εδώ τελειώνει το δεύτερο μέρος, ενώ ετοιμάζονται και τα επόμενα δύο. Στο μεταξύ, σχολιάστε τις επιλογές στα 2 πρώτα μέρη και αναφέρετε με σχόλια ή mail τους δικούς αγαπημένους χαρακτήρες. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί, θα κάνω μετά το τέλος της λίστα αυτής μια με τις δικές επιλογές.



2 σχόλια:

  1. We love Fingolfin! Αλλά αν δεν το πω θα σκάσω! Ποιος Blondie? Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez known as the Rat...Eli Wallach! Φυσικά σε πειράζω και κουβέντα να γίνεται! Και κάτι δευτερεύον επειδή ξέρω πως σου θα σου αρέσει με αφορμή Tony Montana-Miami...Τσέκαρε Cocaine Cowboys (documentary) Θα αγαπήσεις Mickey Munday. Μην έχεις όμως τις ίδιες προσδοκίες για το 2ο...Έχει να κάνει κυρίως με έναν μαύρο ψιλικατζή. (Κρακ-έμπορος=Ψιλικοκό) επειδή "βόλευε" την μυθική Γκριζέλντα Μπλάνκο (God mother of cocaine)
     

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν ανάμεσα σε Blondie και Wallach, αλλά κατέληξα στον πρώτο. Όσον αφορά το documentary, ευχαριστώ για την πρόταση. Όντως ακούγεται ενδιαφέρον. Θα το δω και θα σου πω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή