Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

30 Favorite Movie Soundtracks Part I


Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα οποία μπορούν να κάνουν μια ταινία επιτυχημένη. Πρώτα και κυριότερα είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών και η σκηνοθεσία, τα οποία τις περισσότερες φορές αρκούν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια δευτερεύοντα στοιχεία, τα οποία αν δέσουν με τα πρώτα, δημιουργούν μια ταινία άψογη από καλλιτεχνική και αισθητική άποψη. Ένα από αυτά τα δευτερεύοντα στοιχεία είναι η μουσική μιας ταινίας (ανάλογα και το είδος της ταινίας βέβαια πχ σε ένα musical, η μουσική είναι πρωτεύων στοιχείο). Με τη σωστή επιλογή της μουσικής, ο εκάστοτε δημιουργός μπορεί να αποδώσει καλύτερα το αίσθημα που επικρατεί σε μια σκηνή, συμπληρώνοντας ή βοηθώντας τις ερμηνείες των ηθοποιών. Σε αυτό το αφιέρωμα, λοιπόν, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, θα ασχοληθώ με 30 αγαπημένα soundtrack. Μερικά από αυτά τα έχω ξεχωρίσει από όταν ήμουν μικρός και τα απολαμβάνω μέχρι τώρα, κάθε φορά που βλέπω τις αντίστοιχες ταινίες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα πρώτα 15 και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν εντός το πολύ 2 εβδομάδων.

Από τις καλύτερες μεταφορές παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη. Είχα διαβάσει πρώτα το βιβλίο προς τα τέλη του δημοτικού και μέσα σε κάποιες γιορτές, είχα δει στην τηλεόραση και την ταινία. Πραγματικά την απόλαυσα και ταξίδεψα στη χώρα του Οζ, μαζί με όλους τους ήρωες και την υπέροχη μουσική.


Η Fantasia ήταν από τις πρώτες ταινίες μεγάλου μήκους της Disney. Την είδα σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι την ταινία The Wizard of Oz και πραγματικά μαγεύτηκα. Όλες οι ιστορίες που αποτελούν την ταινία είναι υπέροχες, με την επιλογή αρκετών κομματιών κλασσικής μουσικής να πλαισιώνει τόσο ταιριαστά αυτό το δίωρο θέαμα εικόνων και χρωμάτων. Εκπληκτική ταινία κινουμένων σχεδίων, από τις καλύτερες που έχω δει.


Τη συγκεκριμένη ταινία την είδα πριν από τρία χρόνια. Όλα τα τραγούδια  είναι υπέροχα και ταιριάζουν με τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ο κύριος λόγος όμως, που θυμάμαι αυτή την ταινία, είναι το τραγούδι White Christmas, το καλύτερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι κατά τη γνώμη μου, το οποίο ακούστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την ταινία.


Από τα καλύτερα musical στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Gene Kelly ήταν ένας από τους  καλύτερους χορευτές στην μεγάλη οθόνη (ο άλλος ήταν ο Fred Astaire) και η σκηνή που χορεύει και τραγουδάει το Singin' in the Rain έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου.


Ίσως το καλύτερο δικαστικό δράμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Robert Traver, η ταινία συμπληρώνεται από την υπέροχη μουσική μιας από τις εμβληματικότερες μορφές στην ιστορία της jazz, του Duke Ellington.


Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά για τη συγκεκριμένη ταινία. Σκηνοθετημένη από την κινηματογραφική ιδιοφυία Blake Edwards, με μουσική από τον μοναδικό Henry Mancini και με πρωταγωνιστή  τον καλύτερο ίσως κωμικό όλων των εποχών τον Peter Sellers, η ταινία αυτή είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου.


Η πιο αγαπημένη και διασκεδαστική νταντά στην μεγάλη οθόνη. Κλασική ταινία, την οποία είχα δει μικρός μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και είχα ενθουσιαστεί πάρα πολύ, σε σημείο που ζήλευα τα μικρά παιδάκια που έπαιζαν στην ταινία και ήθελα να είμαι εγώ στη θέση τους. Μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια κάθε φορά που τη βλέπω (και φυσικά πάντα το διασκεδάζω το ίδιο όπως την πρώτη φορά!)


Τη συγκεκριμένη ταινία την είδα πριν από δύο-τρεις μήνες. Την εποχή που γυρίστηκε, οι Frank Sinatra, Dean Martin και Sammy Davis Jr. ήταν στο απόγειο της καριέρας τους και η συμπλήρωση του καρέ των πρωταγωνιστών από τον έμπειρο σε musical Bing Crosby με έκαναν να λατρέψω αυτή την ταινία. Η υπόθεση και οι ερμηνείες ίσως δεν είναι οι καλύτερες των πρωταγωνιστών, ωστόσο από μουσικής άποψης η ταινία είναι άψογη. 


Περιττά τα λόγια για ένα από τα καλύτερα western που έχουν γυριστεί ποτέ. Με εξαιρετικές ερμηνείες και την μουσική του μοναδικού Ennio Morricone να πλαισιώνει όλη τη δράση, η ταινία σε κρατάει καθηλωμένο από την αρχή έως το τέλος.


Η ομώνυμη ιστορία του Charles Dickens σε musical (από τις καλύτερες μεταφορές της στη μεγάλη οθόνη). Είχα διαβάσει την ιστορία όταν ήμουν μικρός και η πρώτη φορά που την είδα σε ταινία ήταν με κινούμενα σχέδια. Όταν είδα τη συγκεκριμένη μεταφορά, παρά τις αρχικές μου επιφυλάξεις, μιας και η ιστορία δεν είναι τόσο ευχάριστη, μαγεύτηκα. Είναι τόσο ωραία η απόδοση, με όλους τους χαρακτήρες να ζωντανεύουν από το βιβλίο και να τραγουδούν και να χορεύουν, χωρίς να μειώνουν σε τίποτα την μαγεία και την ομορφιά της ιστορίας του Dickens.


Απίστευτα διαχρονική και ρεαλιστική ταινία από έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, τον Stanley Kubrick. Ωστόσο, πραγματικά πιστεύω ότι η ταινία δεν θα ήταν τόσο καλή χωρίς την επιλογή της συγκεκριμένης μουσικής, η οποία καθοδηγεί πλήρως τον θεατή ως προς τα αισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση του πρωταγωνιστή.


Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να πούμε για το αριστούργημα του Francis Ford Coppola. Είχα ακούσει το κλασικό τραγούδι τίτλων της τριλογίας, πριν την δω και είχα ανατριχιάσει πραγματικά. Όταν είδα και τις τρεις ταινίες, διαπίστωσα ότι η μουσική της ταινίας σαν σύνολο ήταν υπέροχη, με τους Nino Rota και Carmine Coppola να μας ταξιδεύουν με τις συνθέσεις τους μέσα στην ιστορία του Mario Puzo.


Από τις πρώτες και καλύτερες ταινίες του Martin Scorsese. To soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Rolling Stones και ο Eric Clapton και με την ωραία επιλογή τραγουδιών που έχει γίνει, ο θεατής ταξιδεύει στις κακόφημες γειτονιές της Νέας Υόρκης του δεκαετίας του '70.


Τη συγκεκριμένη ταινία την είδα πριν από ένα μήνα περίπου. Ίσως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο από άποψη υπόθεσης, ωστόσο προσωπικά την βρήκα πολύ καλή και έξυπνη και η επιλογή της μουσικής μεταφέρει τον θεατή στη δεκαετία του '30 και θυμίζει ταινίες γκάνγκστερ από εκείνη την εποχή. 


Μια από τις πιο γνωστές ταινίες της δεκαετίας του '70, με τον John Travolta στο ξεκίνημα της καριέρας του. Αρκετά από τα τραγούδια τα είχα ακούσει σε αποκριάτικα πάρτι, πριν δω την ταινία. Η ίδια η ταινία είναι ένα πάρτι και ένα "αφιέρωμα" στην μόδα των discotheques, οι οποίες ήταν το πρώτο μέρος διασκέδασης εκείνη την εποχή. Bee Gees και ξερό ψωμί!

  


4 σχόλια:

  1. Μπράβο Fingolfin! Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Εμένα μακράν αγαπημένα μου είναι το The Godfather του Ρότα και το Amelie του Τέρσεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ Eskli. Όπως είδες, το The Godfather είναι σε αυτό το μέρος, ενώ το Amelie θα ακολουθήσει στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρόσθετα μερικά εξίσου τεράστια soundtracks. Βlade Runner (Βαγγέλης Παπαθανασίου), Scarface (Giorgio Moroder, Paul Engelman, Debbie Harry,Amy Holland κ.α), Conan The Barbarian (του αξεπέραστου Βασίλη Πολυδούρη) και όλες τις δουλειές σχεδόν του τεράστιου John Williams (Star Wars, Indiana Jones, Schindler's List, Jaws κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και δεύτερο μέρος στη λίστα και υπάρχουν μέσα κάποια soundtrack από αυτά που ανέφερες. Θυμίζω ότι η λίστα είναι προσωπική και αποτελείται από αγαπημένα και όχι καλύτερα soundtracks, soundtracks που μου έχουν μείνει στο μυαλό. Αν ήταν τέτοια η λίστα, θα ήταν πιο δύσκολο να τη φτιάξω, καθώς θα έπρεπε να είμαι πιο αντικειμενικός και στην τελική, δε θα μπορούσα να τα περιλάβω όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή