Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Zombieland (2009)



Πριν ξεκινήσω την καινούρια ανάρτηση, να πω ότι πλέον θα τα λέμε και μέσω του Fingolfin's Corner, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμελήσω το Film Addicted. Η θεματολογία αυτού του blog είναι πολύ συγκεκριμένη, οπότε για οτιδήποτε άλλο (αστείες εικόνες, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, απόψεις, σκέψεις κτλ.), μπορείτε να μπαίνετε στο Fingolfin's Corner. 

Μετά την σύντομη εισαγωγή, συνεχίζουμε με την καινούρια ανάρτηση. Η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά ονομάζεται Zombieland. Πρωταγωνιστούν οι Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone και Abigail Breslin, σε σκηνοθεσία του Ruben Fleischer. Η ταινία αυτή ανήκει στο είδος zombie comedy και ακολουθεί το σκεπτικό της πολύ επιτυχημένης ταινίας Shaun of the Dead (2004). Έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 στο Austin Fantastic Fest.

Υπόθεση: Έχουν περάσει 2 μήνες, αφότου μια μετάλλαξη του ιού των τρελών αγελάδων έχει μετατρέψει τους περισσότερους ανθρώπους σε ζόμπι. Ο Columbus ( Eisenberg ) είναι φοιτητής και επιβιώνει, εφαρμόζοντας ένα σύστημα κανόνων. Αποφασίζει να ταξιδέψει στο Columbus του Ohio, για να δει αν οι γονείς του ζούνε ακόμη. Στο δρόμο του, θα συναντήσει τον Tallahassee ( Harrelson ), ένας ακόμη επιζήσαντα, ο οποίος ταξιδεύει οπλισμένος με το αμάξι του και αναζητά ένα συγκεκριμένο γλυκό. Θα ταξιδέψουν μαζί και σε μια στάση τους σε ένα σούπερ μάρκετ, θα γνωρίσουν 2 αδερφές τη Wichita ( Stone ) και τη Little Rock ( Breslin ). Οι δύο αδερφές θα τους ξεγελάσουν και θα τους κλέψουν το όχημα. Ο Tallahassee και ο Columbus θα βρουν καινούριο όχημα, το οποίο παρακάτω οι δύο αδερφές θα προσπαθήσουν πάλι να τους κλέψουν. Ωστόσο, ο Columbus θα προτείνει ανακωχή, την οποία όλη θα δεχτούν. Οι δύο αδερφές ταξιδεύουν προς το θεματικό πάρκο Pacific Playland, το οποίο φημολογείται ότι είναι ελεύθερο από ζόμπι. Όταν ο Columbus μάθει ότι κανείς δεν έχει επιβιώσει στο Columbus, αποφασίζει να μείνει μαζί με την ομάδα, η οποία συνεχίζει το ταξίδι της. Τι τους περιμένει στη σύντομη στάση τους στο Hollywood και στο πάρκο;

Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές, τόσο σαν απλή κωμωδία, όσο και από τους λάτρεις των ταινιών με θέμα τα ζόμπι. Το σενάριο υπήρχε σαν ιδέα από τους σεναριογράφους Rhett Reese και Paul Wernick από το 2005 και αρχικά γράφτηκε ως πιλοτικό επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Ruben Fleischer, το σενάριο μετετράπηκε σε σενάριο για ταινία. Τα γυρίσματα ξεκινήσαν το Φεβρουάριο του 2009 και ολοκληρώθηκαν μέσα σε 41 μέρες. Στην ταινία περιλαμβάνεται η cameo εμφάνιση ενός πολύ γνωστού κωμικού ηθοποιού, η οποία είναι από τα καλύτερα σημεία της εμφάνισης. Δε θα πω ποιος είναι (έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Saturday Night Live, ο πιο γνωστός του ρόλος είναι αυτός του Dr. Peter Venkman, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε μια πιο σύγχρονη απόδοση της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας A Christmas Carol), ωστόσο για την εμφάνιση αυτή υπήρχαν σκέψεις για τους Patrick Swayze, Sylvester Stalone, Joe Pesci, Dwayne Johnson, Jean-Claude Van Damme και Matthew McGonaughey. Ας περάσουμε στον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ταινίας.
Ο Ruben Fleischer ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές του 2000. Πριν τη συγκεκριμένη ταινία, οι δουλειές του ήταν κυρίως τηλεοπτικές και ιντερνετικές, έχοντας σκηνοθετήσει 2 επεισόδια της σειράς Between Two Ferns with Zach Galifianakis και άλλα βιντεάκια για την ιστοσελίδα Funny or Die. Έχει εργαστεί και ως σεναριογράφος και παραγωγός. Η καινούρια του ταινία 30 Minutes or Less με πρωταγωνιστή τον Jesse Eisenberg κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου στην Αμερική και αναμένεται από Οκτώβρη στις ελληνικές αίθουσες.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- Ο Woody Harrelson ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του '80 με τηλεοπτικούς ρόλους κυρίως. Ο πρώτος γνωστός του κινηματογραφικός ρόλος ήταν στην ταινία White Men Can't Jump (1992). Ακολούθησαν ταινίες όπως Natural Born Killers (1994), Kingpin (1996), The People vs Larry Flynt (1996), Welcome to Sarajevo (1997)North Country (2005), A Prairie Home Companion (2006), The Walker (2007), No Country for Old Men (2007), Transsiberian (2008), Semi-Pro (2008), The Messenger (2009), Defendor (2009). Οι επόμενες δύο ταινίες, στις οποίες συμμετέχει είναι η τηλεταινία Game Change και η ταινία The Hunger Games, η οποία θα προβληθεί στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2012. Έχει προταθεί από μια φορά για Όσκαρ Α' και Β' Ανδρικού Ρόλου. Προσωπικά, τον θεωρώ πολύ ταλαντούχο ηθοποιό και έχω απολαύσει κάθε ταινία του που έχω δει.
- Ο Jesse Eisenberg ξεκίνησε την καριέρα του τηλεοπτικά στις αρχές του 2000. Ο πρώτος του σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος ήταν το 2005 στην ταινία The Squid and the Whale (2005). Ακολούθησαν ταινίες όπως The Education of Charlie Banks (2007), The Hunting Party (2007), Adventureland (2009), Solitary Man (2009)Holly Rollers (2010) και The Social Network (2010), ταινία για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Για την καινούρια του ταινία 30 Minutes or Less είπα πιο πάνω. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ανερχόμενο ηθοποιό με καλές ερμηνείες, δραματικές και κωμικές, μέχρι τώρα και ελπίζω να συνεχίσει ανάλογα.
- Η Emma Stone ξεκίνησε την καριέρα της το 2005. Έχει παίξει στην τηλεοπτική σειρά Drive και σε ταινίες όπως Superbad (2007)The Rocker (2008)Paper Man (2010), Easy A (2010). Οι καινούριες της ταινίες για το 2011 είναι οι ταινίες Crazy, Stupid Love και The Help (η πρώτη προβάλλεται τώρα, ενώ για τη δεύτερη δε γνωρίζω). Όσον αφορά τη γνώμη μου για αυτή, αν με ρωτήσεις να ξεχωρίσω δύο νεαρές πρωταγωνίστριες με ταλέντο και μέλλον, η μια από αυτές είναι σίγουρα η Emma Stone (η άλλη είναι η Ellen Page).
- Τέλος, η μικρότερη της παρέας Abigail Breslin ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στην ταινία Signs. Ακολούθησαν ταινίες όπως Keane (2004), Little Miss Sunshine (2006) (ρόλος που την έκανε γνωστή και της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου), The Ultimate Gift (2006), No Reservations (2007), Definitely, Maybe (2008), Nim's Island (2008), My Sister's Keeper (2009), Janie Jones (2010). Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει πολύ καλές ερμηνείες στο ενεργητικό της και σίγουρα αξίζει να περιμένουμε επόμενες ταινίες της.
Η ταινία γυρίστηκε με budget ύψους 24 εκατομμυριών δολαρίων (λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τα εφέ και το μακιγιάζ που χρειάστηκε για τα ζόμπι) και απέφερε κέρδη ύψους 102 εκατομμυρίων δολαρίων. Προτάθηκε για 2 βραβεία Saturn:
- Καλύτερης Ταινίας Τρόμου  (το βραβείο κέρδισε η ταινία Drag Me to Hell)
- Β' Ανδρικού Ρόλου (Woody Harrelson) (το βραβείο κέρδισε ο Stephen Lang για την ταινία Avatar),
ενώ κέρδισε 2 βραβεία και 6 ακόμη υποψηφιότητες. Θεωρώ ότι η ταινία είναι από τις καλύτερες στο είδος της, αν και πρώτη με διαφορά έχω την ταινία Shaun of the Dead. Η επιτυχία της ταινίας έκανε τους σεναριογράφους και το σκηνοθέτη να σκέφτονται για sequel της ταινίας, το οποίο φημολογείται ότι θα είναι έτοιμο το 2013.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- O Woody Harrelson επιμελήθηκε μόνος του τα ρούχα του Tallahassee. Όπως ο ίδιος δήλωσε:  "I never worked so long and hard on an outfit in my life. What this guy wears is who he is. You want to get a sense of this guy as soon as you see him. So I pick out the necklaces, the sunglasses. But the hat? The minute you see that on Tallahassee, you buy him. He's real. And he's got a real cool hat".
- H σκηνοθεσία της ταινίας προσφέρθηκε στον John Carpenter, ο οποίος αρνήθηκε.
- Τόσο η Evan Rachel Wood, όσο και η Megan Fox απέρριψαν το ρόλο της Wichita (καλύτερα!).
- Ο μοναδικός χαρακτήρας, για τον οποίο μαθαίνουμε το πραγματικό του όνομα, είναι η Wichita (Krista).

Η ταινία Zombieland είναι μια πολύ καλή και διαφορετική κωμωδία. Ανεξάρτητα από το αν είστε fan των ταινιών ζόμπι, η ταινία δεν θα σας απογοητεύσει, καθώς και καλές ερμηνείες έχει και δράση και γέλιο. Την προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υ.Γ.1  Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2 

Υ.Γ.2 Το πολύ καλό soundtrack της ταινίας (δεν είναι το επίσημο, τα τραγούδια αυτά ακούγονται στην ταινία)
1. For Whom the Bell Tolls – Metallica
2. Feels So Good – Chuck Mangione
3. You’re a Wolf – Sea Wolf
4. No-one’s Gonna Love You – Band of Horses
5. Duelin’ Banjos – Arthur Smith
6. Gold Guns Girls – Metric
7. Everybody Wants Some!! – Van Halen
8. Puppy Love – Paul Anka
9. Oh! Sweet Nuthin’ – Velvet Underground
10. The Marriage of Figaro – London Philharmonic Orchestra
11. Blue Eyes Crying in the Rain – Willie Nelson
12. It’s Only Wednesday – Crash Kings
13. Hard to Come Back – Success
14. Death Prayer in Heaven’s Orchard – Howlin’ Rain
15. Moonlight Kiss – Raul Malo
16. Popular – Kristen Chenoweth
17. Kingdom of Rust – Doves
18. Ghostbusters – Ray Parker Jr.
19. Don’t Fear the Reaper – Blue Oyster Cult
20. I’m So Lonesome, I Could Cry – Hank Williams
21. Feel Good About It – Marching Band
22. Vienna Blood – Vienna State Orchestra
23. Your Touch – Black Keys
24. Salute Your Solution – The Raconteurs






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου