Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

The Sting (1973)



Επιστροφή στις αναρτήσεις. Μετά την ανανέωση της εμφάνισης του blog (πώς σας φαίνεται;), ήρθε η ώρα για καινούρια ανάρτηση. Τον τελευταίο μήνα, παρακολουθώ ταινίες από τις δεκαετίες '60 και '70. Από τη δεκαετία του '70 λοιπόν και πιο συγκεκριμένα από το 1973, προέρχεται η ταινία που επέλεξα αυτή τη φορά. Πρόκειται για την ταινία The Sting σε σκηνοθεσία του George Roy Hill και πρωταγωνιστές τους Paul Newman, Robert Redford και Robert Shaw. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία caper movies, οι οποίες είναι ταινίες με πολύπλοκη υπόθεση, όπου μια ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να ληστέψει κάποιον ή κάτι, χωρίς να λείπουν τα κωμικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη ταινία είναι μια από τις καλύτερες του είδους και έκανε πρεμιέρα σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1973.

Υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1936. Ο Johnny Hooker ( Redford ) είναι ένας μικροαπατεώνας, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Luther Coleman και Joe Erie καταφέρνουν να αποσπάσουν ένα σημαντικό ποσό από ένα ανυποψίαστο θύμα. Ο Luther, όντας μεγάλος σε ηλικία, αποφασίζει να αποσυρθεί και συμβουλεύει τον Hooker να συναντήσει τον παλιό του φίλο Henry Gondorff ( Newman ), προκειμένου να του μάθει όσα χρειάζονται για να κάνει μια "μεγάλη δουλειά". Για κακή τους τύχη, το άτομο που λήστεψαν εργαζόταν για το διεφθαρμένο τραπεζίτη Doyle Lonnegan ( Shaw ), ο οποίος αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και βάζει πληρωμένους δολοφόνους να τους σκοτώσουν. Όταν ο Hooker το καταλάβει, θα προσπαθήσει να προειδοποιήσει τον Luther, χωρίς να προλάβει. Έτσι, καταφεύγει στο Σικάγο, προκειμένου να συναντήσει τον Gondorff και μαζί να βρουν τρόπο να εκδικηθούν τον Lonnegan. Ο Gondorff καταζητείται από το FBI και αρχικά, θα αρνηθεί να βοηθήσει τον Hooker. Όταν αποφασίσει να τον βοηθήσει, μαζί με παλιούς φίλους γνώστες του "επαγγέλματος", θα καταστρώσουν το σχέδιό τους. Μιας και ο Lonnegan είναι αρκετά δικτυωμένος και συνεπώς, ενημερωμένος για κάθε λογής κομπίνα, αποφασίζουν να στήσουν ένα "γραφείο στοιχημάτων" ( wire ), ένα κόλπο που θεωρείται απαρχαιωμένο και δύσκολα θα γίνει αντιληπτό. Το μόνο που μένει είναι να τον προσελκύσουν, ώστε να στοιχηματίσει. Αυτό θα συμβεί στο τρένο από Νέα Υόρκη για Σικάγο, όπου ο Gondorff, παριστάνωντας τον ιδιοκτήτη του γραφείου, θα κερδίσει τον Lonnegan σε μια παρτίδα πόκερ και ο Hooker θα έρθει σε επαφή μαζί του, πείθοντάς τον ότι θέλει να κλέψει τον Gondorff μέσω κάποιων σίγουρων στοιχημάτων, ζητώντας την βοήθειά του. Ο Lonnegan, αφού πειστεί ότι θα έχει σίγουρο κέρδος από αυτή την υπόθεση, αποφασίζει να βάλει μισό εκατομμύριο. Τα πράγματα, ωστόσο, θα αρχίσουν να περιπλέκονται, όταν κάνουν την εμφάνισή τους ο πληρωμένος δολοφόνος και ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, που κυνηγάνε τον Hooker, καθώς και το FBI, που βρίσκεται εδώ και καιρό στα ίχνη του Gondorff και θέλει να τον πιάσει επ' αυτοφόρω. Θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας το ριψοκίνδυνο σχέδιό τους ή θα τους προλάβουν οι διώκτες τους;

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του David Maurer The Big Con: The Story of the Confidence Man, το οποίο καταγράφει την αληθινή ιστορία των απατεώνων Fred και Charley Gondorff. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στα στούντιο της Universal, με τις υπόλοιπες σκηνές να γυρίζονται σε τοποθεσίες στο Λος Άντζελες, το Σικάγο και τις περιοχές Santa Monica Pier και Pasadena. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική της επένδυση. Τα περισσότερα από τα κομμάτια που ακούγονται είναι εκτελέσεις, ελαφρώς παραλλαγμένες, κομματιών του συνθέτη και πιανίστα Scott Joplin, ο οποίος τα είχε συνθέσει στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πιο γνωστό από αυτά τα κομμάτια είναι το κομμάτι "The Entertainer", το οποίο μπορείτε να ακούσετε πιο κάτω. Ας περάσουμε τώρα στον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς.
Ο George Roy Hill ξεκίνησε την καριέρα του το 1954, σκηνοθετώντας αρκετά επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές. Η πρώτη του ταινία ήταν η ταινία Period of Adjustment (1962). Έκτοτε, ακολούθησαν ταινίες όπως The World of Henry Orient (1964), Hawaii (1966), Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) (όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τους Newman και Redford), Slaughterhouse-Five (1972), The Great Waldo Pepper (1975), Slap Shot (1977), A Little Romance (1979), The World According to Garp (1982), Funny Farm (1988). Κέρδισε μια φορά το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, προτάθηκε για αυτό άλλη μια φορά, ενώ κέρδισε άλλα 5 βραβεία και 8 υποψηφιότητες.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- O Paul Newman είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους και ταλαντούχους ηθοποιούς των δεκαετιών '60 και '70. Ξεκίνησε την καριέρα του με τηλεοπτικούς ρόλους και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη στα μέσα της δεκαετίας του '50. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως The Long, Hot Summer (1958), The Left Handed Gun (1958), Cat on a Hot Tin Roof (1958), The Hustler (1961), Sweet Bird of Youth (1962), Hud (1963), Harper (1966), Torn Curtain (1966)Cool Hand Luke (1967), Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Towering Inferno (1974), Slap Shot (1977), Absence of Malice (1981), The Verdict (1982), The Color of Money (1986), Nobody's Fool (1994), Road to Perdition (2002). Κέρδισε μια φορά το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, προτάθηκε άλλες 7 φορές για αυτό και μια για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, ενώ κέρδισε άλλα 38 βραβεία και 39 υποψηφιότητες.
- O Robert Redford θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Ξεκίνησε, όπως και ο Newman, την καριέρα του στην τηλεόραση, κάνοντας το άλμα στην μεγάλη οθόνη το 1966 στην ταινία The Chase, δίπλα στον μεγάλο Marlon Brando. Από τότε, πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως This Property is Condemned (1966), Barefoot in the Park (1967), Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969),  The Candidate (1972), Jeremiah Johnson (1972), The Great Waldo Pepper (1975), Three Days of the Condor (1975), All the President's Men (1976), The Natural (1984), Out of Africa (1985), Sneakers (1992), The Last Castle (2001), Spy Game (2001), An Unfinished Life (2005). Έχει σκηνοθετήσει 8 ταινίες, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία Ordinary People (1980). Συνολικά, έχει προταθεί μια φορά για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, άλλη μια φορά για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ έχει κερδίσει άλλα 23 βραβεία και 13 υποψηφιότητες.
- Ο Robert Shaw είναι από τους πιο γνωστούς Άγγλους ηθοποιούς της γενιάς του. Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του '50, με ρόλους τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως The Caretaker (1963), From Russia with Love (1963), Battle of the Bulge (1965), A Man for All Seasons (1966), Battle of Britain (1969), Young Winston (1972), The Taking of Pelham One Two Three (1974), Jaws (1975), Force 10 from Navarone (1978). Προτάθηκε μια φορά για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, ενώ κέρδισε 2 βραβεία και 2 υποψηφιότητες.
Η ταινία ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την κατάκτηση 7 Όσκαρ:
- Καλύτερων Σκηνικών
- Καλύτερων Κοστουμιών
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( George Roy Hill )
- Καλύτερου Μοντάζ
- Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης
- Καλύτερης Ταινίας
- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου
και την υποψηφιότητα για 3 ακόμη:
- Α' Ανδρικού Ρόλου ( Robert Redford) (το βραβείο κέρδισε ο Jack Lemmon για την ταινία Save the Tiger
- Καλύτερης Φωτογραφίας (το βραβείο κέρδισε η ταινία Viskningar och rop - Cries and Whispers)
- Καλύτερου Ήχου (το βραβείο κέρδισε η ταινία The Exorcist).
Συνολικά, η ταινία κέρδισε άλλα 9 βραβεία και 3 υποψηφιότητες και έχει μπει σε λίστες του έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου, ενώ τα κέρδη που απέφερε ήταν περισσότερο από 160 εκατομμύρια δολάρια, όντας έτσι μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες εκείνης της εποχής. Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Ο ρόλος του Hooker γράφτηκε από τον σεναριογράφο David Ward, έχοντας τον Redford στο μυαλό του. Ο Redford αρχικά απέρριψε το ρόλο, ο οποίο προτάθηκε στον Jack Nicholson, που τον απέρριψε. Ο Redford δέχτηκε το ρόλο τελικά, χωρίς να πιστεύει ότι η ταινία θα είναι επιτυχημένη και δεν την είδε, παρά την επιτυχία της, μέχρι το 2004.
- Ο George Roy Hill έμαθε για το σενάριο κατά τύχη και ζήτησε να σκηνοθετήσει την ταινία. Εκείνος το έδειξε στον Newman, ο οποίος δέχτηκε με ευχαρίστηση να συμμετάσχει.
- Οι Richard Boone, Oliver Reed και Stephen Boyd ήταν οι σκέψεις των παραγωγών για τον ρόλο του Lonnegan. Όταν κανείς δε δέχτηκε το ρόλο, αυτός πήγε στον Shaw, με τον Newman να πηγαίνει ο ίδιος προσωπικά στο Λονδίνο, προκειμένου να του παραδώσει το σενάριο.
- Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που απέσπασε η ταινία ήταν το πρώτο για ταινία παραγωγής των Universal Studios μετά την ταινία All Quiet on the Western Front (1930).

Αν σας αρέσουν οι ταινίες με πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα υπόθεση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε την ταινία The Sting, η οποία μπορεί να μην έχει έντονη δράση, ωστόσο θα κρατήσει σίγουρα το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος με τις πολύ καλές ερμηνείες και το εξίσου καλό σενάριο.

Υ.Γ.  Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2 






4 σχόλια:

  1. Λοιπόν την ταινία έχω μερικά χρονάκια που την είδα και δεν θυμάμαι και πολλά, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν ξετρελάθηκα! Απλά θέλω να πω πως μου αρέσει η νέα εμφάνιση του blog! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως δεν είναι τόσο εντυπωσιακή και η ταινία που θα σου μείνει να θυμάσαι, έχει πάντως ωραίες στιγμές και προσωπικά μου άρεσε όλη η πλοκή. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Ήταν καιρός για μια ανανέωση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένη ταινία όπως και οι δύο πρωταγωνιστές. Την 1η φορά που την είδα με είχε αιφνιδιάσει πολύ το τέλος...

    Τέλεια η καινούργια εμφάνιση του μπλογκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως το τέλος είναι πολύ καλό. Μέχρι την τελευταία στιγμή είχε ανατροπές και το καλό ήταν ότι μπορούσες να τις παρακολουθήσεις άνετα, χωρίς να γίνονται κουραστικές. Χαίρομαι που σου άρεσε η εμφάνιση του blog. Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, ήταν καιρός για μια ανανέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή