Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

30 Favorite Movie Soundtracks Part II


Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα οποία μπορούν να κάνουν μια ταινία επιτυχημένη. Πρώτα και κυριότερα είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών και η σκηνοθεσία, τα οποία τις περισσότερες φορές αρκούν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια δευτερεύοντα στοιχεία, τα οποία αν δέσουν με τα πρώτα, δημιουργούν μια ταινία άψογη από καλλιτεχνική και αισθητική άποψη. Ένα από αυτά τα δευτερεύοντα στοιχεία είναι η μουσική μιας ταινίας (ανάλογα και το είδος της ταινίας βέβαια πχ σε ένα musical, η μουσική είναι πρωτεύων στοιχείο). Με τη σωστή επιλογή της μουσικής, ο εκάστοτε δημιουργός μπορεί να αποδώσει καλύτερα το αίσθημα που επικρατεί σε μια σκηνή, συμπληρώνοντας ή βοηθώντας τις ερμηνείες των ηθοποιών. Σε αυτό το αφιέρωμα, λοιπόν, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, θα ασχοληθώ με 30 αγαπημένα soundtrack. Μερικά από αυτά τα έχω ξεχωρίσει από όταν ήμουν μικρός και τα απολαμβάνω μέχρι τώρα, κάθε φορά που βλέπω τις αντίστοιχες ταινίες. Τελειώνουμε το αφιέρωμα με τα υπόλοιπα 15 soundtrack (διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος)

16) Flash Gordon (1980) (soundtrack) "Flash a-ah... Savior of the Universe" Έτσι ξεκινάει το ομώνυμο τραγούδι από τους Queen και κάπου εκεί, το soundtrack με είχε κερδίσει. Πολύ ωραία μουσική για μια εξίσου ωραία διαστημική ιστορία.


17) The Blues Brothers (1980) (soundtrack) Πόσο κουλ ήταν οι Jake και Elwood; Ένα ακόμη εκπληκτικό soundtrack, με τη συμμετοχή θρύλων της μουσικής όπως οι James Brown και Ray Charles σε μια από τις καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας του '80.


18) Scarface (1983) (soundtrack) Μια ταινία σταθμός στην δεκαετία του '80 δεν 8α μπορούσε παρά να έχει ένα εξίσου δυνατό soundtrack. Μουσική έντονη και κατάλληλη για να μεταφέρει τον θεατή στον κόσμο του Tony Montana.


19) Schindler's List (1993) (soundtrack) Μια από τις καλύτερες ιστορικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η μουσική είναι γραμμένη από τον μοναδικό John Williams (άλλες δουλειές του η μουσική ταινιών όπως Star Wars, Superman, Indiana Jones κ.ά) και καταφέρνει να αποδώσει κάθε σκηνή και συναίσθημα στην ταινία.


20) Pulp Fiction (1994) (soundtrack) Η ταινιάρα του Quentin Tarantino δεν θα μπορούσε παρά να έχει έντονη και γρήγορη μουσική. Με το που ανοίγει η ταινία και αρχίζει η Μισιρλού, πρώτον καταλαβαίνεις τι θα ακολουθήσει και δεύτερον θες να αρχίσεις να χορεύεις!


21) The Lion King (1994) (soundtrack) Δεν γίνεται να μην λατρέψεις την μουσική αυτής της ταινίας. Μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν γυριστεί ποτέ, το The Lion King κατφέρνει μέχρι σήμερα να με συγκινεί το ίδιο με την πρώτη φορά και με την ιστορία και με την μουσική. Εννοείται ότι την είχα δει πρώτη φορά μεταγλωττισμένη, αλλά τα τραγούδια μου άρεσαν περισσότερο όταν τα άκουσα στα αγγλικά.


22) Braveheart (1995) (soundtrack) Η συγκεκριμένη ταινία ήταν από τις πρώτες βιογραφικού/ηρωικού είδους που είδα. Όποτε την έβαζε, την έβλεπα πάντα με ενδιαφέρον και πάντα με συγκινούσε η μουσική, η οποία είναι γραμμένη από τον James Horner (άλλες δουλειές του η μουσική ταινιών όπως Aliens, Titanic, A Beautiful Mind κ.ά.).


23) Toy Story (1995) (soundtrack) Τρεις ήταν οι πιο αγαπημένες μου ταινίες κινουμένων σχεδίων όταν ήμουν μικρός: The Lion King, The Aristocats και φυσικά το Toy Story. Πρώτη στο είδος της, δεν γινόταν να μην τη λατρέψω. Σε αντίθεση όμως με το The Lion King, τα τραγούδια μου άρεσαν και εξακολουθούν να μου αρέσουν στην ελληνική τους έκδοση (Τζίμης Πανούσης!!!).


24) La vita è bella (1997) (soundtrack -  περισσότερα) Πόσο όμορφη και πόσο λυπητερή μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια ταινία; Αποδίδει άψογα και το παραμικρό συναίσθημα των πρωταγωνιστών. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να έχει καλύτερη και καταλληλότερη μουσική.


25) Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) (soundtrack) Από τις πρώτες ταινίες που είδα, με την ιστορία να διαδραματίζεται στο Παρίσι. Η μουσική είναι γραμμένη από τον Yann Tiersen και μας ταξιδεύει στον κόσμο της Amélie και του Παρισιού.


Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να πούμε για το έπος του Tolkien. Η τριλογία του Peter Jackson μας μεταφέρει στη Μέση Γη και στις μάχες των λαών της ενάντια στον Sauron, προκειμένου να μην φτάσει στα χέρια του το Ένα Δαχτυλίδι. Σε καμία περίπτωση πάντως η τριλογία δεν θα ήταν η ίδια, χωρίς την μουσική του Howard Shore.


Δείτε εδώ τη σκηνή στην οποία ακούγεται το παραπάνω κομμάτι. Πραγματικά ανατριχιάζω!

27) Good Bye Lenin! (2003) (soundtrack) Δεύτερη ταινία στη λίστα, με τη μουσική να ανήκει στον Yann Tiersen. Σε αντίθεση με την Amélie, η ταινία δεν είναι τόσο ανάλαφρη και το ίδιο και η μουσική. Όπως όμως και στην Amélie, καταφέρνει να μας μεταφέρει στον κόσμο των πρωταγωνιστών και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ό,τι βιώνουν.


28) Kill Bill: Vol. 1 (2003) (soundtrack) & Kill Bill: Vol. 2 (2004) (soundtrack) Ο Quentin Tarantino μας αφηγείται τις περιπέτειες της Beatrix Kiddo και η μουσική, με τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών συμπληρώνουν τη δράση και τον καταιγιστικό ρυθμό, καθώς η Νύφη ψάχνει την εκδίκησή της.


29) Once (2006) (soundtrack) Τη συγκεκριμένη ταινία την είδα αρκετά πρόσφατα. Ωστόσο, η μουσική της με κέρδισε άμεσα. Είναι εξίσου σημαντική με την ιστορία και είναι βασική για την απόδοση των σκηνών και των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών.


30) Scott Pilgrim vs. the World (2010) (soundtrack) Η συγκεκριμένη ταινία ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 2010. Βασισμένη στο ομώνυμο comic, η ταινία έχει πολύ καλή και δυνατή μουσική και σε παρασέρνει με το ρυθμό και τη δράση της.




3 σχόλια:

  1. Σε βλέπω και για part 3. Write it and they will come (παραλλαγή από το field of dreams"

    Εξαιρετικό το part2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχαχα! Σε ευχαριστώ πολύ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο bonus part. Soundtrack που έμειναν απέξω υπάρχουν σίγουρα. Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To box office (επισκεψιμότητα στη δική σου περίπτωση) πήγε καλά. Οπότε επιβάλεται sequel. χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή