Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Home Alone (1990)



Συνεχίζουμε με μια κλασική και πολύ αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ταινία. Αναφέρομαι στην ταινία Home Alone με πρωταγωνιστές τους Macaulay Culkin, Joe Pesci και Daniel Stern. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Chris Colombus και το σενάριο γράφτηκε από τον John Hughes. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική στις 16 Νοεμβρίου 1990 και στη χώρα μας προβάλλεται συνήθως από τον ΑΝΤ1.

Υπόθεση: Η οικογένεια McCallister ζει στα προάστια του Chicago. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ετοιμάζονται για ταξίδι στο Παρίσι. Ο 8χρονος Kevin ( Culkin ), o μικρότερος γιος της οικογένειας, είναι αρκετά ζωηρός και τα αδέρφια του τον πειράζουν συνεχώς. Μετά ένα τσακωμό με τον μεγαλύτερο αδερφό του τον Buzz, η μητέρα του τον στέλνει στη σοφίτα για τιμωρία. Μέσα στο θυμό του, θα ευχηθεί να εξαφανιστεί η οικογένειά του. Το επόμενο πρωί, η οικογένεια θα φύγει βιαστικά, με αποτέλεσμα να τον ξεχάσουν μόνο του στο σπίτι. Μόνο πάρτι δε θα στήσει ο Kevin από τη χαρά του. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι ότι δύο ληστές, ο Harry ( Pesci ) και ο Marv ( Stern ), έχουν βάλει το σπίτ του στο μάτι. Μετά τον αρχικό του ενθουσιασμό και αφού καταλάβει το σχέδιο των ληστών, θα αρχίσει να του λείπει η οικογένειά του, κάτι στο οποίο ποντάρουν και οι Harry και Marv. Δυστυχώς γι αυτούς όμως, ο Kevin αποφασίζει να υπερασπιστεί το σπίτι του και κάπου ξεκινάει (για εμάς) η διασκέδαση.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες και πιο γνωστές Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Ακόμη, είναι η πιο κερδοφόρα κωμωδία όλων των εποχών, γεγονός που έχει καταγραφεί και στα ρεκόρ Guinness. Η Warner Bros. είχε αρχικά την παραγωγή, όταν όμως το αρχικό budget ανέβηκε, την απέρριψε και την ανέλαβε η 20th Century Fox. Πρόκειται για την πρώτη από τις 4 ταινίες της σειράς Home Alone: οι τρεις πρώτες γράφτηκαν από τον Hughes και η 4η από τον Rob Daniel (οι 2 πρώτες είναι φυσικά οι καλύτερες, με την τρίτη να είναι αρκετά καλή). Ας περάσουμε να δούμε μερικά στοιχεία για τους συντελεστές της ταινίας:
- Ο σκηνοθέτης Chris Colombus είναι ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος στα μέσα της δεκαετίας του '80. Δικές του δουλειές είναι τα σενάρια των ταινιών Gremlins (1984) και The Goonies (1985). Όσον αφορά τη σκηνοθετική του καριέρα, αυτή ξεκίνησε το 1987 με την ταινία Adventures in Babysitting. Άλλες δουλειές του: Home Alone 2: Lost in New York (1992), Mrs. Doubtfire (1993), Bicentennial Man (1999)Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001), Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002).
- Ο σεναριογράφος John Hughes ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους σεναριογράφους των  δεκαετιών του '80 και του '90. Πέρα από τις 3 ταινίες της σειράς Home Alone, ήταν υπεύθυνος για ταινίες όπως The Breakfast Club (1985)Ferris Bueller's Day Off (1986)Planes, Trains & Automobiles (1987)Dennis the Menace (1993), καθώς και για τη σειρά ταινιών του Τρελού Θηριοτροφείου.
- O Macaulay Culkin ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του '80. Έγινε ευρέως χάρη στο ρόλο του Kevin και θεωρούταν ως το πιο επιτυχημένο παιδί ηθοποιός μετά την Shirley Temple. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, είχε συμμετάσχει σε ταινίες όπως Uncle Buck (1989), My Girl (1991)Home Alone 2: Lost in New York (1992), The Good Son (1993), Richie Rich (1994). Ωστόσο, η καριέρα του δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Από τις μετέπειτα δουλειές του ξεχωρίζουν η ταινία Saved! (2004) και η συμμετοχή του στη σειρά Robot Chicken.
- O Joe Pesci είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός με αρκετούς αξιόλογους ρόλους στην καριέρα του. Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του '60. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως Raging Bull (1980), Once Upon a Time in America (1984), Moonwalker (1988), Goodfellas (1990) (ρόλος για τον οποίο κέρδισε Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου), JKF (1991)My Cousin Vinny (1992)Home Alone 2: Lost in New York (1992), Casino (1995).
- Τέλος, ο Daniel Stern ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του '70. Έχει αρκετούς τηλεοπτικούς ρόλους στο ενεργητικό του και περισσότερο είναι γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους. Μερικές δουλειές του: The Wonder Years (TV)My Blue Heaven (1990)Home Alone 2: Lost in New York (1992),  City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (1994), Celtic Pride (1996), Very Bad Things (1998).
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, πρόκειται για την πιο κερδοφόρα κωμωδία όλων των εποχών. Πιο συγκεκριμένα, είχε budget 18 εκατομμυρίων δολαρίων και απέφερε κέρδη 478 εκατομμυρίων περίπου παγκοσμίως. Προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το τραγούδι Somewhere in My Memory και Όσκαρ Καλύτερου Soundtrack, βραβεία τα οποία κέρδισαν οι ταινίες Dick Tracy και Dancing with the Wolves αντίστοιχα. Είναι και θα συνεχίσει να είναι στις ψηλές θέσεις πολλών λιστών του έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου.

Όσοι έχετε δει την ταινία, λόγω των ημερών αξίζει πραγματικά να την ξαναδείτε. Όσοι δεν την έχετε δει, πραγματικά αξίζει να τη δείτε, καθώς οι εμπνεύσεις και το θάρρος του Kevin υπόσχονται να σας διασκεδάσουν και να σας προσφέρουν στιγμές γέλιου.

Υ.Γ. 1 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3

Υ.Γ. 2 Πέρα από το trailer, παραθέτω και μερικά τραγούδια από το soundtrack της ταινίας.










5 σχόλια: