Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Elf (2003)



Συνέχεια στις εορταστικές αναρτήσεις! Μετά τα Χριστούγεννα της οικογένειας Griswold το 1989, μεταφερόμαστε στο 2003 και την ταινία Elf. Πρωταγωνιστούν οι Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel και Edward Asner,  σε σκηνοθεσία του Jon Favreau. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου 2003 στην Αμερική. Στην χώρα μας προβάλλεται από το συνήθη ύποπτο STAR ή τον Alpha.

Υπόθεση: Μια παραμονή Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης ( Asner ) επισκέπτεται ένα oρφανοτροφείο. Χωρίς να το πάρει είδηση, ένα μωρό θα μπει μέσα στο σάκο του. Θα επιστρέψει στο Βόρειο πόλο, όπου τα ξωτικά θα προσφερθούν να το μεγαλώσουν. Θα τον ονομάσουν William, αλλά όλοι θα τον φωνάζουν Buddy ( Ferrell ). Ο μικρός William θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι είναι ξωτικό. Σύντομα, όμως, λόγω ύψους θα ξεχωρίσει και ο αρχηγός των ξωτικών θα αναγκαστεί να του πει την αλήθεια. Θα μάθει ότι ο πατέρας του είναι ο Walter Hobbs ( Caan ) και θα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη να πάει να τον βρει στη Νέα Υόρκη που μένει. Παρά την προειδοποίηση του Άγιου Βασίλη ότι ο πατέρας του είναι στη λίστα με τα κακά παιδιά, ο Buddy θα ξεκινήσει να τον βρει. Κάπου εκεί ξεκινάει η περιπλάνησή του στη Νέα Υόρκη, όπου για πρώτη φορά θα έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους ( Walter, Jovie ( Deschanel ) κ.ά.). Θα μπορέσει η αθωότητα και ο ενθουσιασμός του να τους αγγίξει και να τους βοηθήσει να νιώσουν τι πραγματικά σημαίνουν τα Χριστούγεννα;

Μπορεί η ταινία να κυκλοφόρησε το 2003, ωστόσο ένα πρώιμο σενάριό της είχε γραφτεί 10 χρόνια πριν, με πιθανότερο πρωταγωνιστή τον Jim Carrey. Ωστόσο, δεν προχώρησε τότε η παραγωγή της, μέχρι το 2002, όπου o Jon Favreau ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Ας περάσουμε να δούμε μερικά στοιχεία για τους συντελεστές της ταινίας:
- Ο Jon Favreau ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του '90 και ως ηθοποιός στις αρχές της. Η δουλειά του ως σκηνοθέτης περιλαμβάνει ταινίες όπως Zathura: A Space Adventure (2005), Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Cowboys & Aliens (2011). Ως ηθοποιό, πιθανότατα να τον θυμάστε ως τον εκατομμυριούχο φίλο της Monica στα Φιλαράκια. Tαινίες που έχει συμμετάσχει: Swingers (1996), The Replacements (2000), The Break-Up (2006), Iron Man (2008), Couples Retreat (2009).
O Will Ferrell ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 από την τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή Saturday Night Live. Σήμερα, είναι από τους πιο γνωστούς κωμικούς του Hollywood, με ταινίες όπως Old School (2003), Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006), Stranger Than Fiction (2006)Blades of Glory (2007), Semi-Pro (2008), Step Brothers (2008) στο ενεργητικό του. Ίσως το χιούμορ του είναι κάπως κρύο και χοντροκομμένο κάποιες φορές, ωστόσο όποτε βλέπω το Anchorman, το Old School ή το Step Brothers λιώνω στα γέλια. 
Ο James Caan γεννήθηκε το 1940. Πρόκειται για ένα πολύ ταλαντούχο ηθοποιό με πολλούς ρόλους στο ενεργητικό του. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση το 1961. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως The Rain People (1969), The Godfather (1972)Rollerball (1975), Gardens of Stone (1987), Misery (1990), Eraser (1996), Dogville (2003), ενώ από το 2003 μέχρι το 2007 πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική σειρά Las Vegas
- Η Zooey Deschanel είναι ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του κινηματογράφου. Ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του '90 και έκτοτε έχει παίξει σε ταινίες όπως Almost Famous (2000), The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007), The Happening (2008), Yes Man (2008), (500) Days of Summer (2009), Your Highness (2011). Μπορείτε να τη δείτε στην καινούργια (και αρκετά καλή) τηλεοπτική σειρά New Girl.
- Τέλος, ο Edward Asner είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Αμερικάνικης τηλεόρασης, με πάρα πολλούς ρόλους, με πιο γνωστούς αυτούς στις σειρές Mary Tyler Show και Lou Grant. Η τελευταία του πολύ γνωστή δουλειά ήταν η φωνή του Carl Fredricksen στην ταινία κινουμένων σχεδίων Up (2009) (ο γέρος που μοιάζει με το Ζάχο Χατζηφωτίου δείτε εδώ).
Η ταινία έγινε δεκτή με πολλές καλές κριτικές και αποτελεί μια από τις αγαπημένες σύγχρονες Χριστουγεννιάτικες ταινίες του κινηματογραφικού (και όχι μόνο) κοινού. Κατάφερε να συγκεντρώσει κέρδη περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ το budget της, το οποίο ήταν στα 33 εκατομμύρια.

Αν έχετε δει την ταινία, ξαναδείτε τη οπωσδήποτε. Αν δεν την έχετε δει, είναι μια πολύ καλή επιλογή για τις γιορτές, καθώς ο συνδυασμός των ηθοποιών και της ιστορίας εγγυώνται διασκέδαση και γέλιο για μικρούς και μεγάλους.

Υ.Γ. 1 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3  Quiz 4

Υ.Γ. 2 Πέρα από το trailer, παραθέτω και μερικά τραγούδια από το soundtrack της ταινίας.













4 σχόλια:

  1. Αχ... έτσι να μπαίνουμε σιγά σιγά και στο ρυθμό των Χριστουγέννων.... 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φτιάξει το κέφι μας και να ξεχαστούμε λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρχοντας Ferrell και ξερό ψωμί. Έχω να το δω καιρό το συγκεκριμένο οπότε θα το τιμήσω ξανά, όπως τίμησα τους Γκριζγουολντς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποτε τον βλέπω, πραγματικά γελάω. Κι εγώ έχω καιρό να το δω και θα το τιμήσω σύντομα. Είτε είναι παρουσιαστής ειδήσεων, είτε μεγάλο παιδί, είτε οδηγός αυτοκινήτων, λιώνεις στο γέλιο. Για να είμαστε πλήρεις, έχει παίξει και πιο σοβαρούς ρόλους με επιτυχία. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά ταλέντο σε αυτό που κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή