Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα: Audrey Hepburn


Άλλο ένα καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του (τουλάχιστον ημερολογιακά). Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ανάρτηση, είδα μερικές ακόμη ταινίες από τις δεκαετίες του '60 και του '70 και μερικές από αυτή του '50. Αυτή τη φορά, επέλεξα να κάνω αφιέρωμα σε μια ηθοποιό και όχι σε κάποια ταινία συγκεκριμένα. Η ηθοποιός αυτή παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις ομορφότερες και πιο κομψές στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Όπως είναι προφανές και από την εικόνα, αναφέρομαι στην Audrey Hepburn. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 22 χρονών και κατά τη γνώμη μου, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές γυναικείες μορφές των κινηματογραφικών δεκαετιών του '50 και περισσότερο του '60. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Η Audrey Kathleen Ruston, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1929 στην περιοχή Ixelles των Βρυξελλών, από Άγγλο πατέρα και Βελγίδα μητέρα. Λόγω της δουλειάς του πατέρα της, ο οποίος ήταν ασφαλιστής, η οικογένειά της ταξίδευε συχνά σε Αγγλία, Βέλγιο και Ολλανδία. Το 1935, οι γονείς της χώρισαν και η Hepburn με τη μητέρα της και τα δύο ετεροθαλή της αδέρφια εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του παππού της στο Arnhem της Ολλανδίας μετά από 4 χρόνια. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή των Γερμανών στην Ολλανδία, η Hepburn χρησιμοποίησε το ψεύτικο όνομα Edda van Heemstra, προκειμένου να κρύψει την Αγγλική της καταγωγή. Μέχρι το 1944, ήταν πλέον επαγγελματίας μπαλαρίνα, δίνοντας μυστικά παραστάσεις, προκειμένου να στηρίξει με τα χρήματα που μάζευε την Ολλανδική αντίσταση. Με την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και τον βομβαρδισμό του Arnhem, οι Γερμανοί έκοψαν την τροφοδοσία ως αντίποινα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει λιμός στη χώρα (γνωστός ως Hunger winter). Όλες αυτές οι εμπειρίες και δυσκολίες ώθησαν την Audrey Hepburn να ασχοληθεί έντονα με τη UNICEF και να αναπτύξει σπουδαία ανθρωπιστική δράση στα τελευταία χρόνια της ζώης της.


Μετά το τέλος του πολέμου, μετακόμισε στο Άμστερνταμ και μετά στο Λονδίνο, όπου έγινε δεκτή σε μια από τις κορυφαίες σχολές χορού της Αγγλίας, δουλεύοντας παράλληλα και ως μοντέλο. Ωστόσο, παρά το ύψος της, οι κακουχίες που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου την απέτρεψαν από το να ακολουθήσει την καριέρα μπαλαρίνας. Έτσι, αποφάσισε να στραφεί στην ηθοποιία. Ξεκίνησε την καριέρα από το θέατρο και συμμετείχε με μικρούς ρόλους στις ταινίες One Wild Oat (1951), Laughter in Paradise (1951) και The Lavender Hill Mob (1951). Ακολούθησε η ταινία Monte Carlo Baby (1951), χάρη στην οποία κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Gigi. Το 1952, πήρε τον πρώτο της σημαντικό ρόλο στην ταινία The Secret People. Η αναγνώριση όμως θα ερχόταν ένα χρόνο αργότερα, με την Hepburn να πρωταγωνιστεί ως Princess Ann στην ταινία Roman Holiday στο πλευρό του Gregory Peck. Ο ρόλος αυτός την έκανε ευρέως γνωστή και της απέφερε τον μοναδικό της Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το αντίστοιχο Tony Award για τη συμμετοχή της στην παράσταση Ondine. Ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός της ρόλος ως Sabrina στην ομώνυμη ταινία του 1954, με συμπρωταγωνιστές τους Humphrey Bogart (για περισσότερα δείτε εδώ) και William Holden. Στην ταινία αυτή, η Hepburn γνωρίστηκε με έναν από τους χρόνιους φίλους και συνεργάτες της, τον Hubert de Givenchy, τα ενδύματα του οποίου συνέβαλλαν ώστε να καθιερωθεί ως fashion icon. Ακολούθησαν οι ταινίες War and Peace (1956), Funny Face (1957) με συμπρωταγωνιστή τον μοναδικό Fred Astaire, Love in the Afternoon (1957), Green Mansions (1959)The Nun's Story (1959) και The Unforgiven (1960) με συμπρωταγωνιστή τον Burt Lancaster.

Φτάνουμε έτσι στο 1961, με την Hepburn να ξεκινάει δυναμικά τη δεκαετία του '60 στον πιο γνωστό της ρόλο ως Holly Golightly στην εξαιρετική ταινία του Blake Edwards Breakfast at Tiffany's, η οποία βασίστηκε την ομώνυμη νουβέλα του Truman Capote. Ο ρόλος αυτός την καθιέρωσε ως συνώνυμο της κομψότητας και σημείο αναφοράς, όσον αφορά την εμφάνιση και τα ενδύματά της. Ακολούθησε η ταινία The Children's Hour, την ίδια χρονιά με συμπρωταγωνίστρια την Shirley MacLaine. Δύο χρόνια αργότερα, θα προσθέσει στο ενεργητικό της άλλη μια δυνατή συνεργασία στην κωμική ταινία Charade με συμπρωταγωνιστή τον Cary Grant, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1964, θα ξανασυνεργαστεί με τον William Holden στην ταινία Paris, When It Sizzles. Την ίδια χρονιά, θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία My Fair Lady, σε έναν από τους γνωστότερους της ρόλους ως Eliza Doolittle. Το 1966, πρωταγωνίστησε με τον Peter O'Toole στην ταινία How to Steal a Million, για να ακολουθήσουν το 1967 οι ταινίες Two for the Road και Wait Until Dark. Από το σημείο αυτό και μετά, αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια της. Το 1976 πρωταγωνίστησε στην ταινία Robin and Marian με τον Sean Connery. Ακολούθησαν οι ταινίες Bloodline (1979),  They All Laughed (1981) και η τελευταιά της ταινία με τον τίτλο Always τo 1989. Την ίδια χρονιά, θα γίνει Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF, συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο. Ταξίδεψε σε πολλές τοποθεσίες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Με την επιστροφή στην Ελβετία το 1992, λόγω έντονων πόνων στο στομάχι, αποφάσισε να περάσει ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να βρεθεί η αιτία. Οι γιατροί διέγνωσαν προχωρημένο καρκίνο στην σκωληκοειδή απόφυση, μια σπάνια μορφή καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι πέρασε χημειοθεραπειές και χειρουργεία, η κατάστασή της ήταν μη αναστρέψιμη. Έτσι, στις 20 Ιανουαρίου του 1993, πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 63 ετών. Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, είχε παντρευτεί 2 φορές και είχε 2 παιδιά, ένα από κάθε γάμο.


Ταινίες

Roman Holiday (1953) (poster - trailer - wiki)  Μια πριγκίπισσα ενός αγνώστου Ευρωπαϊκού κράτους πραγματοποιεί μια περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Όταν θα φτάσει με τη συνοδεία της στη Ρώμη, έχοντας βαρεθεί κάθε στιγμή της ζωής της να είναι προγραμματισμένη, θα το σκάσει, προκειμένου να ζήσει λίγο ξένοιαστα σαν μια απλή καθημερινή κοπέλα, να δει την πόλη και να γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός νεαρού Αμερικανού δημοσιογράφου.

Sabrina (1954) (poster - trailer - wiki) H Sabrina είναι η κόρη του σοφέρ της οικογένειας Larrabee. Από μικρή ήταν ερωτευμένη με τον μικρότερο γιο της οικογένειας David, ο οποίος την αγνοούσε και έβγαινε συνεχώς με άλλες. Όταν η νεαρή Sabrina γυρίσει από τις σπουδές της όντας πλέον μια γοητευτική κοπέλα,ο David θα θαμπωθεί. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον επερχόμενο γάμο του, ο μεγάλος του αδερφός Linus θα προσπαθήσει να την κρατήσει μακριά του. Ποιον από τους δύο θα διαλέξει η Sabrina;

Funny Face (1957) (poster - trailer - wiki) Ο φωτογράφος Dick Avery ψάχνει ένα διαφορετικό χώρο για την επόμενη φωτογράφησή του. Έτσι, θα επιλέξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο, όπου δουλεύει η νεαρή Jo Stockton. Όταν ο Dick τη δει στο φόντο μιας φωτογραφίας, θα μαγευτεί από την φωτογένεια και την μοναδική εμφάνισή της. Αποφασίζει λοιπόν να της προσφέρει συμβόλαιο μοντέλου, κάτι το οποίο η Jo θα δεχτεί διστακτικά στην αρχή, αλλάζοντας τη γνώμη της στη συνέχεια, καθώς περιλαμβάνει ένα ταξίδι στην πόλη του Φωτός, το πανέμορφο Παρίσι.

The Nun's Story (1959) (poster - trailer - wiki) Η Gabrielle van der Mal αποφασίζει να αφήσει την πλούσια ζωή της και να γίνει μοναχή. Όντας άριστη στις ιατρικές της σπουδές, θέλει να μεταφερθεί στο Κονγκό, προκειμένου να βοηθήσει. Όταν θα γυρίσει στη χώρα της στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρει τον πατέρα της δολοφονημένο από τους Γερμανούς. Πρέπει να πάρει μια σοβαρή απόφαση: να παραμείνει μοναχή και ουδέτερη σε ό,τι γινέται ή να αφήσει τη μοναστική ζωή και να συνδράμει στον αγώνα κατά των Γερμανών;

Breakfast at Tiffany's (1961) (poster - trailer - wiki) Ο νεαρός συγγραφέας Paul Varjak μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και γνωρίζει τη γειτόνισσά του Holly Golightly, μια νεαρή γοητευτική κοπέλα, που αρέσκεται στο να διοργανώνει πάρτυ, να συναναστρέφεται άτομα της υψηλής κοινωνίας και να περνάει καλά, χωρίς να δεσμεύεται. Ο Paul διαπιστώνει ότι αυτή η δημόσια συμπεριφορά της έρχεται σε αντίθεση με τον πραγματικό της χαρακτήρα: μια ευαίσθητη, ανασφαλής κοπέλα. Η Holly θα επιλέξει τον έρωτα ή την μεγάλη ζωή;

Charade (1963) (poster - trailer - wiki) Η Regina Lambert γυρίζει στο Παρίσι από τις διακοπές της, για να ενημερωθεί ότι ο σύζυγός της έχει δολοφονηθεί και ότι είναι ένας από τους 5 στρατιώτες που έκλεψαν χρυσό από την Αμερικανική κυβέρνηση κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Regina δεν έχει ιδέα για το πού βρίσκονται τα χρήματα, ωστόσο οι συνεργάτες του άντρα της δε φαίνεται να την πιστεύουν. Μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία, η Regina θα γνωρίσει τον Peter Joshua, ο οποίος θα προσφερθεί να τη βοηθήσει. Έτσι θα ξεκινήσει ένα περίπλοκο κυνηγητό, με συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις.

My Fair Lady (1964) (poster - trailer - wiki) Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αγγλία, ο καθηγητής Henry Higgins δέχεται το στοίχημα ενός συνταγματάρχη, προκειμένου να διδάξει τη νεαρή Eliza Doolittle και να τη μεταμορφώσει σε μια κανονική κυρία, κάνοντας τους πάντες να πιστεύουν ότι είναι πραγματική. Τα μαθήματα του Higgins είναι δύσκολα και απαιτητικά και η συμπεριφορά του σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη. Θα καταφέρει η Eliza να διαψεύσει τους πάντες και να κερδίσει την εκτίμηση του δασκάλου της;

How to Steal a Million (1966) (poster - trailer - wiki) Η Nicole Bonnet ζει με τον πατέρα της Charles, γνωστό συλλέκτη τέχνης, στο Παρίσι. Ωστόσο, ο πατέρας της δεν είναι παρά ένας επαγγελματίας πλαστογράφος έργων τέχνης. Ο πατέρας της θα δωρίσει ένα πασίγνωστο αγαλματίδιο (πλαστό πάντα) για  μια επερχόμενη έκθεση σε ένα μεγάλο μουσείο της πόλης. Όταν η Nicole μάθει ότι το αγαλματίδιο πρόκειται να εξεταστεί για την αυθεντικότητά του, ζητάει τη βοήθεια του κλέφτη Simon Demott, προκειμένου να κλέψει το αγαλματίδιο και να γλιτώσει τον πατέρα της.

Wait Until Dark (1967) (poster - trailer - wiki) Η Susie Hendrix, η οποία έχει τυφλωθεί πρόσφατα εξαιτίας ενός ατυχήματος, κρύβει στο διαμέρισμά της μια πάνινη κούκλα που της έδωσε ο άντρας της, την οποία ο ίδιος πήρε από μια γυναίκα που γνώρισε σε ένα ταξίδι του. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η κούκλα περιέχει ναρκωτικά. Έτσι, όταν ο άντρας της Susie φύγει για ταξίδι, 3 κλέφτες θα σκαρφιστούν μια ιστορία, ώστε να μπουν στο σπίτι και να βρουν πού είναι κρυμμένη η κούκλα. Η ζωή της Susie είναι σε κίνδυνο. Θα το αντιληφθεί εγκαίρως και πώς θα αντιδράσει;


Αυτές τις 10 ταινίες ξεχώρισα από τις συνολικά 29 ταινίες στην καριέρα της Audrey Hepburn. Όπως είπα και πιο πάνω, κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Roman Holiday (1953), ενώ προτάθηκε άλλες 4 φορές για το ίδιο βραβείο για τις ταινίες:
- Sabrina (1954) (το βραβείο κέρδισε η Grace Kelly για την ταινία The Country Girl)
- The Nun's Story (1959) (το βραβείο κέρδισε η Simone Signoret για την ταινία Room at the Top)
- Breakfast at Tiffany's (1961) (το βραβείο κέρδισε η Sophia Loren για την ταινία La ciociara)
- Wait Until Dark (1967) (το βραβείο κέρδισε η Katharine Hepburn για την ταινία Guess Who's Coming to Dinner)
Εκτός αυτών, κέρδισε άλλα 28 βραβεία, με 3 βραβεία BAFTA και  3 Χρυσές Σφαίρες μέσα σε αυτά, καθώς και άλλες 20 υποψηφιότητες. Έχει συμπεριληφθεί στις πρώτες θέσεις πάρα πολλών λιστών του έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου και έχει έρθει πρώτη σε πολλές ψηφοφορίες του κινηματογραφικού κοινού. Ο παρονομαστής σε όλα αυτά είναι κοινός: αυτή η πανέμορφη και κομψή γυναίκα, με τον εξαιρετικό χαρακτήρα και το μεγάλο ταλέντο έγραψε με μεγάλα χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του κινηματογράφου. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, αποτελεί έμπνευση και σημείο αναφοράς για νέες ηθοποιούς και όταν κάποιος μιλάει για μια ηθοποιό ή μια γυναίκα, η οποία συνδυάζει ομορφιά και χάρη, είναι σίγουρα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό του.

Υ.Γ. 1 Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας της ανακάλυψε έγγραφα που αφορούσαν τους προγόνους του, μερικοί εκ των οποίων είχαν το όνομα Hepburn. Έτσι, το πρόσθεσε στο επώνυμό του και το ίδιο έκανε και η Audrey.
- Οι παραγωγοί της ταινίας Roman Holiday (1953) ήθελαν αρχικά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Princess Ann την Elizabeth Taylor. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης William Wyler εντυπωσιάστηκε τόσο από την οντισιόν της Hepburn, που της έδωσε το ρόλο.
- Όταν ο Hubert de Givenchy έμαθε ότι θα επιμεληθεί την ενδυμασία της κυρίας Hepburn, νόμιζε ότι επρόκειτο για την Katharine Hepburn. Παρά την αρχική του δυσαρέσκεια, η συνεργασία του με την Audrey Hepburn οδήγησε σε μια μακροχρόνια φιλία.
- Απέρριψε το ρόλο της Gigi (ρόλο που είχε ενσαρκώσει στο θέατρο) στην ομώνυμη ταινία του 1958, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Funny Face (1957).
- Παρά το γεγονός ότι απόλαυσε το ρόλο της στην ταινία Breakfast at Tiffany's (1961), δήλωσε ότι ήταν ο πιο δύσκολος που είχε υποδυθεί, μιας και όντας εσωστρεφής, έπρεπε να υποδυθεί μια εξωστρεφή και κοινωνική κοπέλα.
- Ο Truman Capote διαφώνησε με πολλές από τις αλλαγές που έγιναν στη νουβέλα του για την ταινία Breakfast at Tiffany's (1961), ενώ δήλωσε ότι είχε γράψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας στο μυαλό του την Marilyn Monroe.
- Είναι μια από τους 12 ανθρώπους που έχουν κερδίσει Emmy, Grammy, Oscar και Tony (EGOT).

Υ.Γ. 2 Μερικές από τις καλύτερες ατάκες της:
- I never thought I'd land in pictures with a face like mine.
- I was asked to act when I couldn't act. I was asked to sing "Funny Face" when I couldn't sing and dance with Fred Astaire when I couldn't dance - and do all kinds of things I wasn't prepared for. Then I tried like mad to cope with it.
- Remember, if you ever need a helping hand, it's at the end of your arm. As you get older, remember you have another hand: the first is to help yourself, the second is to help others.
- I love people who make me laugh. I honestly think it's the thing I like the most, to laugh. It cures a multitude of ills. It's probably the most important thing in a person.
- My own life has been much more than a fairy tale. I've had my share of difficult moments, but whatever difficulties I've gone through, I've always gotten a prize at the end.
- For me, the only things of interest are those linked to the heart.
- I never think of myself as an icon. What is in other people's minds is not in my mind. I just do my thing.
- I probably hold the distinction of being one movie star who, by all laws of logic, should never have made it. At each stage of my career, I lacked the experience.
- It's that wonderful old-fashioned idea that others come first and you come second. This was the whole ethic by which I was brought up. Others matter more than you do, so 'don't fuss, dear; get on with it.'
- I'm an introvert anyway. Playing the extroverted girl in Breakfast at Tiffany's was the hardest thing I ever did.

Υ.Γ. 3 Αν είστε fan της Audrey Hepburn, δοκιμάστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις σε αυτά τα quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3  Quiz 4  Quiz 5








Το πρώτο από τα πέντε μέρη ενός ντοκυμαντέρ για τη ζωή της Audrey Hepburn. Δείτε εδώ τα υπόλοιπα: Part 2  Part 3  Part 4  Part 5


6 σχόλια:

  1.  Μπράβο για το αφιέρωμα Fingolfin! Η Όντρει έχει αφήσει εποχή τόσο ως ηθοποιός όσο και ως fashion icon. Εμβληματική η ερμηνεία της στο Πρόγευμα στα Τίφανυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Eskli. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της και η ερμηνεία της στο Breakfast at Tiffany's είναι άνετα μέσα στις 5 καλύτερες γυναικείες ερμηνείες στην ιστορία του κινηματογράφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Audrey... Σ ευχαριστούμε... :D

    Estella. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε. Κι εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Audrey Hepburn είναι μία από τις πραγματικές σταρ του σινεμά, μία από τις πιο κομψές γυναίκες σε όλα τα επίπεδα και μία πάρα πολύ καλή ηθοποιός!Πάρα πολύ όμορφο αφιέρωμα! Και πολύ ωραία η δουλειά που κάνεις στο blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Είναι μια από τις πραγματικές σταρ του σινεμά". Νομίζω ότι αυτή η φράση τα λέει όλα. Απέδειξε ότι είναι πολύ παραπάνω από μια απλά ωραία εμφάνιση, γράφοντας με μεγάλα γράμματα το όνομά της στην ιστορία του κινηματογράφου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, τόσο για το αφιέρωμα, όσο και για το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή