Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Rear Window (1954)



Έχοντας 2 εβδομάδες κενό μέσα στην εξεταστική, βρήκα το χρόνο για μια καινούρια ανάρτηση. Τον τελευταίο μήνα έχω δει αρκετές ταινίες στην πλειοψηφία τους των δεκαετιών '40 και '50, κάτι το οποίο είχα πολύ καιρό να κάνω. Έτσι, μεταφερόμαστε από το 2003 της προηγούμενης ανάρτησης στο 1954 και στην ταινία Rear Window, σε σκηνοθεσία του μοναδικού μαιτρ του suspense Alfred Hitchcock και πρωταγωνιστές τον James Stewart και τις Grace Kelly και Thelma Ritter. Έκανε πρεμιέρα στις 4 Αυγούστου 1954 στο Rivoli Theatre της Νέας Υόρκης και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του κινηματογράφου.

Υπόθεση: Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην περιοχή Greenwich Village, στο Manhattan της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο επαγγελματίας φωτογράφος L.B. "Jeff" Jeffries ( Stewart ) αναρρώνει στο σπίτι του, μετά το σπάσιμο του αριστερού ποδιού κατά τη διάρκεια της τελευταίας του δουλειάς. Το πίσω παράθυρο του σπιτιού βλέπει σε μια μικρή αυλή και σε γειτονικές πολυκατοικίες. Μην έχοντας τι άλλο κάνει, ο Jeff παρακολουθεί τις καθημερινές δραστηριότητες των γειτόνων του, δίνοντας σε κάποιους ψευδώνυμα: ένα νιόπαντρο ζευγάρι, μια μεσήλικη καλλιτέχνιδα (Miss Hearing Aid), μια μπαλαρίνα (Miss Torso), ένα νεαρό μουσικό, μια μοναχική γυναίκα (Miss Lonelyhearts), ένα παντρεμένο ζευγάρι που κοιμάται στη σκάλα κινδύνου λόγω του καύσωνα μαζί με το σκυλάκι τους και   το ζευγάρι των Lars Thorwald, ο οποίος είναι έμπορος και της κατάκοιτης γυναίκας του Emma. Σύντομα, θα παρατηρήσει την παράξενη συμπεριφορά ενός εξ αυτών, με αρκετές εξόδους μέσα σε ένα βράδυ με μια βαλίτσα στο χέρι. Τα μόνα άτομα που μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις του ο Jeff είναι η νοσοκόμα του Stella ( Ritter ) και η πλούσια κοπέλα του Lisa Fremont ( Kelly ), οι οποίες αρχικά θα τον αγνοήσουν, αλλά στη συνέχεια θα δώσουν βάση στα λεγόμενά του. Καλώντας ένα φίλο του ντετέκτιβ, ο Jeff με τη Lisa προσπαθούν να τον πείσουν ότι έχει διαπραχθεί κάποιος φόνος και όσα έχουν παρατηρήσει δεν είναι απλές συμπτώσεις. Μετά από έλεγχο των γεγονότων, ο φίλος του Jeff δε θα βρει κάτι το ύποπτο. Όταν όμως το επόμενο βράδυ το σκυλάκι των γειτόνων βρεθεί νεκρό, οι 3 πρωταγωνιστές αποφασίζουν να παγιδέψουν μόνοι τους το δολοφόνο, θέτοντας σε κίνδυνο και τις δικές τους ζωές. Θα καταφέρουν να τον ξεσκεπάσουν έγκαιρα και με ποιο τίμημα;

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα studio της Paramount, με το σκηνικό που στήθηκε να αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει στηθεί για εσωτερικά γυρίσματα μέχρι εκείνη την εποχή. Τα γυρίσματα διήρκησαν ένα μήνα και όταν η ταινία κυκλοφόρησε, έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κινηματογραφικό κοινό. Ωστόσο, μετα την προβολή της για κάποια χρόνια, η ταινία δεν ξαναπροβλήθηκε για αρκετά χρόνια μέχρι το 1984 (με εξαίρεση μια "παράνομη" τηλεοπτική της προβολή το 1971 από τον τηλεοπτικό σταθμό ABC), μιας και ο Hitchcock αγόρασε τα δικαιώματά της μαζί με τα δικαιώματα άλλων τεσσάρων ταινιών του ( Rope (1948), The Trouble with Harry (1955), The Man Who Knew Too Much (1956) και Vertigo (1958) ) και τα άφησε ως κληρονομιά στην κόρη του. Οι πέντε αυτές ταινίες ήταν γνωστές ως "The Five Lost Hitchcocks". Ας περάσουμε τώρα στο σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ταινίας.
Ο μαιτρ του suspense Alfred Hitchcock αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου, με πάνω από 50 ταινίες στο ενεργητικό του στη διάρκεια μιας καριέρας περίπου 60 ετών. έθεσε τις βάσεις για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σαν ψυχολογικό θρίλερ, ενώ μερικές από τις τεχνικές τις οποίες χρησιμοποίησε για να γυρίσει τις ταινίες του έφεραν επανάσταση και αποτέλεσαν πρόδρομο σημερινών τεχνικών, όπως η πιο τελευταία οι ταινίες 3D. Σκηνοθέτησε ταινίες όπως: The Lady Vanishes (1938)Rebecca (1940)Suspicion (1941)Shadow of a Doubt (1943)Spellbound (1945)Notorious (1946), Rope (1948), Strangers on a Train (1951)Dial M for Murder (1954), The Trouble with Harry (1955), To Catch a Thief (1955), The Man Who Knew Too Much (1956), The Wrong Man (1956), Vertigo (1958), North by Northwest (1959)Psycho (1960)The Birds (1963). Προτάθηκε 5 φορές για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, χωρίς να κερδίσει καμία φορά, ενώ βραβεύτηκε με το Irving G. Thalberg Memorial Award για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. Για περισσότερα, διαβάστε το αφιέρωμα του Film Addicted στον μεγάλο Άγγλο σκηνοθέτη.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- O James Stewart είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, μαζί με τους Humphrey Bogart και Marlon Brando. Γεννήθηκε το 1908, κάνοντας το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1935. Πρωταγωνίστησε σε πάνω από 30 ταινίες, όπως: Mr. Smith Goes to Washington (1939)The Shop Around the Corner (1940), The Philadelphia Story (1940), It's a Wonderful Life (1946), Call Northside 777 (1948), Winchester '73 (1950), Broken Arrow (1950), Harvey (1950), The Naked Spur (1953), Anatomy of a Murder (1959), How The West Has Won (1962)The Man Who Shot Liberty Valance (1962), The Flight of the Phoenix (1965). Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η 2η από τις 4 φορές που συνεργάστηκε με τον Hitchcock. Η πρώτη ήταν η ταινία Rope (1948) και οι άλλες δύο ήταν οι ταινίες The Man Who Knew Too Much (1956) και Vertigo (1958). Κέρδισε ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για το ρόλο του στην ταινία The Philadelphia Story και προτάθηκε άλλες 4 φορές για το ίδιο βραβείο. Συνολικά κέρδισε άλλα 25 βραβεία και 15 υποψηφιότητες.
- Η Grace Kelly θεωρείται μια από τις ωραιότερες γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1929 και έκανε το ντεμπούτο της το 1950 στην τηλεόραση. Συνέχισε με μια σημαντική τηλεοπτική καριέρα και πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως: Mogambo (1953), The Country Girl (1954), Green Fire (1954), The Bridges at Toko-Ri (1954), The Swan (1956), High Society (1956)Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η 2η από τις 3 φορές που συνεργάστηκε με τον Hitchcock. Η πρώτη ήταν η ταινία Dial M for Murder (1954) και η άλλη η ταινία To Catch a Thief (1955). Κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία The Country Girl και είχε προταθεί άλλη μια φορά για το ίδιο βραβείο για το ρόλο της στην ταινία Mogambo. Η τελευταία της ταινία ήταν η ταινία High Society, αφού γνώρισε και παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Rainier III του Μονακό και έκτοτε, αφοσιώθηκε στην οικογένειά της μέχρι τον τραγικό της θάνατο το 1982 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
- Τέλος, η Thelma Ritter μπορεί να μην ήταν τόσο γνωστή όσο οι δύο συμπρωταγωνιστές της, ωστόσο είχε μια πολύ αξιόλογη καριέρα. Γεννήθηκε το 1905 και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1949. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως All About Eve (1950), The Mating Season (1951), With a Song in My Heart (1952), Pickup on South Street (1953), A Hole in My Head (1959)Pillow Talk (1959)Birdman of Alcatraz (1962), How The West Has Won (1962). Για 6 από τις παραπάνω ταινίες, προτάθηκε για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.
Η ταινία προτάθηκε για 4 Όσκαρ:
- Καλύτερης Φωτογραφίας (έγχρωμη) ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Three Coins in the Fountain )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Alfred Hitchcock ) ( το βραβείο κέρδισε ο Elia Kazan για την ταινία On the Waterfront )
- Καλύτερου Ήχου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Glenn Miller Story )
- Καλύτερου Σεναρίου ( το βραβείο κέρδισε η ταινία On the Waterfront )
και κέρδισε 4 βραβεία και άλλες υποψηφιότητες. Η ταινία έχει συμπεριληφθεί σε πάρα πολλές λίστες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, όπως στις λίστες 100 Years... 100 Movies (48η θέση) και 100 Years...  100 Thrills (14η θέση) του Αμερικάνικου Ινστιτουτού Ταινιών.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Το ρόλο του νεαρού μουσικού, γείτονα του Jeff, τον υποδύεται ο μουσικός Ross Bagdasarian, δηιμουργός του γνωστού group Alvin and the Chipmunks.
- Όλοι οι ήχοι που ακούγονται στην ταινία (μουσική, ομιλίες κτλ), με εξαίρεση τη μουσική στους τίτλους έναρξης, προέρχονται από τον "κόσμο" της ταινίας.
- Η υπόθεση της ταινίας είναι βασισμένη στη σύντομη ιστορία "It Had to Be Murder" του Cornell Woolrich, ενώ περιέχει και στοιχεία εμνευσμένα από δύο παρόμοιες καταγεγραμμένες περιπτώσεις δολοφονίας: η μια το 1910 στο Λονδίνο και η άλλη το 1924 στο Sussex.
- Η αρχική ιστορία δεν περιέχει το ρομαντικό στοιχείο ανάμεσα στον Jeff και τη Lisa, ούτε επιπλέον γείτονες. Αυτά τα στοιχεία προστέθηκαν από τον Hitchcock και τον σεναριογράφο John Michael Hayes.
- Ο Hitchcock σκηνοθετούσε μόνο από το διαμέρισμα του Jeff, με εξαίρεση ελάχιστες σκηνές. Επομένως, όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί έπρεπε να φορούν ακουστικά, προκειμένου να τους δίνει οδηγίες.
- Χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1000 προβολείς, ώστε να προσομοιωθεί το φως του ήλιου. Χάρη σε αυτό το στοιχείο, υπήρχε η δυνατότητα να μεταβούν από το "πρωί" στο "βράδυ" μέσα σε 45 λεπτά.

Αν είστε λάτρης των ταινιών του Alfred Hitchcock, τότε απαραίτητα πρέπει να έχετε δει ή να δείτε την ταινία Rear Window. Για όσους δεν την έχετε δει και προτιμήσετε κάποιο βράδυ του καλοκαιριού να μείνετε μέσα, ψάχνοντας μια πολύ καλή ταινία μυστηρίου, τότε η ταινία αυτή είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς η πολύ καλή πλοκή και suspense θα σας κρατήσουν καθηλωμένους από την αρχή μέχρι το τέλος.

Υ.Γ.1 Στις περισσότερες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, ο Hitchcock εμφανίζεται φευγαλέα σε κάποια σκηνή. Προσπαθήστε να βρείτε σε ποιο σημείο συμβαίνει αυτό.

Υ.Γ.2  Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3 

Υ.Γ.3 Τα δύο τραγούδια Mona Lisa και That's Amore περιέχονται στα κομμάτια που ακούγονται στην ταινία. Και τα δύο ακούγονται σε instrumental εκδόσεις.


 

 




4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικη ταινια, μεσα στις κορυφαιες του αγαπημενου Χιτσκοκ, για τον απλο λογο οτι ειναι απιστευτα πρωτοποριακη, ενω πολλες μεταγενεστερες ταινιες τη μιμηθηκαν.
    Μπραβο φιλε για ακομη μια ακρως αναλυτικη παρουσιαση και καλα αποτελεσματα απο την εξεταστικη!

    ΥΓ: Ο Χιτς δεν κανει cameo εμφανισεις σε ολες τις ταινιες του, αλλα στην (συντριπτικη) πλειονοτητα αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πρωτοπορία άλλο τίποτα αυτός ο άνθρωπος. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τα καλά αποτελέσματα. Δίκιο έχεις για τις cameo εμφανίσεις του. Διορθώθηκε το υστερόγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την έχω δει παλιά. Πολύ καλή επιλογή! Εύχομαι καλό υπόλοιπο εξεταστικής και ανυπομονούμε για νέες αναρτήσεις...

    Έχε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Cascader. Καλό υπόλοιπο εξεταστικής και σε σένα. 2 βδομάδες ακόμη και μετά ξεκούραση, νέα ανάρτηση και διακοπές! 

    ΑπάντησηΔιαγραφή