Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Lost in Translation (2003)



Ένα μήνα μετά την τελευταία ανάρτηση και πλέον το καλοκαίρι έχει φτάσει. Προετοιμασία full για εξεταστική και υπομονή να τελειώσουμε, μήπως καταφέρουμε να φύγουμε μερικές μέρες. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε να βλέπουμε ταινίες, προκειμένου να χαλαρώσουμε λίγο από το διάβασμα. Μια από τις ωραιότερες επιλογές τώρα το καλοκαίρι είναι τα θερινά σινεμά, τα οποία είναι αρκετά στην Αθήνα, με μερικά να βρίσκονται σε πολύ ωραία σημεία. Όσον αφορά την ανάρτησή μας αυτή τη φορά, μετά από καιρό, δεν είναι αφιέρωμα, αλλά αφορά συγκεκριμένη ταινία. Ονομάζεται Lost in Translation και κυκλοφόρησε το 2003. Υπό τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταλαντούχας Sofia Coppola, πρωταγωνιστούν ένας από τους καλύτερους και αγαπημένους μου κωμικούς Bill Murray, σε ένα διαφορετικό ρόλο από τους συνηθισμένους του και η πανέμορφη Scarlett Johansson. H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Telluride Film Festival στην ομώνυμη πόλη στις 29 Αυγούστου 2003 και 2 μέρες αργότερα, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Υπόθεση: O Bob Harris ( Murray ), ένας Αμερικανός ηθοποιός στη δύση της καριέρας του, καταφθάνει στο Τόκυο, προκειμένου να γυρίσει μια σειρά από διαφημιστικά. Είναι παντρεμένος εδώ και 25 χρόνια και περνάει μια κρίση της μέσης ηλικίας, όπου όλα του φαίνονται ανούσια και βαρετά. Από την άλλη, έχουμε την 25χρονη Charlotte, η οποία είναι νιόπαντρη και έχει ταξιδέψει με τον άντρα της, ο οποίος είναι φωτογράφος, στο Τόκυο για δουλειά. Ο άντρας της λείπει όλη μέρα, όπως και το οποιόδηποτε ίχνος στοργής και ρομαντισμού στο γάμο της. Οι δύο πρωταγωνιστές μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου και θα γνωριστούν. Αποτελούν ιδανική συντροφιά ο ένας για τον άλλο: ο Bob προσπαθεί να ξαναβρεί ενδιαφέρον και ζωντάνια στη μονοτονία των τελευταίων χρόνων, ενώ η Charlotte, παραμελημένη και μόνη σε μια ξένη πόλη, προσπαθεί να προσδιορίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Η φιλία τους ξεκινά με μια απλή έξοδο με κάποιους φίλους της Charlotte, για να ακολουθήσουν πολλές ακόμη σε διάφορα μέρη της πόλης, με τους δύο πρωταγωνιστές να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Καθώς αρχίζουν να δένονται όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούν ότι σύντομα το ταξίδι τους στο Τόκυο θα τελειώσει. Πώς θα εκμεταλλευτούν τις τελευταιές τους στιγμές και πώς θα αποχωριστούν ο ένας τον άλλο;

Η ταινία αποτελεί μια υπέροχη σκιαγράφηση των ανθρωπίνων συναισθημάτων και σχέσεων σήμερα. Ασχολείται με αρκετά θέματα, όπως ο γάμος, η μοναξιά, οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους, οι απογοητεύσεις (παντός είδους) και οι διαφορές πολιτισμών. Το τελευταίο το διαπιστώνουμε μέσω των δραστηριοτήτων του Bob και της Charlotte στο Τόκυο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, τα εντοπίζουμε στις συζητήσεις τους. Και οι δύο ψάχνουν να βρουν κάποιο νόημα στη ζωή τους. Η Charlotte έχει ανάγκη την προσοχή, τη φροντίδα και το γέλιο που ο Bob της παρέχει και ο Bob έχει ανάγκη κάποιον να μιλήσει και να τον καταλάβει, όπως κάνει η Charlotte και να του θυμίσει την αγάπη και την έννοια του για την οικογένειά του. Όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές, απογοητεύσεις και προβληματισμούς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το να βρεις κάποιο άτομο να μοιραστείς όλα αυτά και να σε καταλάβει είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Μπορεί να βρεις το άτομο αυτό στα πιο απίθανα μέρη ή στα πιο αταίριαστα πρόσωπα, μπορεί να είναι δίπλα σου και να μην το έχεις καταλάβει. Σημασία έχει να ελπίζεις και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά.

Η ταινία προβλήθηκε αρχικά σε περιοσμένους κινηματογράφους, για να ακολουθήσει η ευρεία κυκλοφορία της. Έλαβε πολύ καλές κριτικές, με τις περισσότερες να κάνουν λόγω για μια "γλυκόπικρη ιστορία, με έντονα συναισθήματα και ρομαντισμό". Περνώντας τώρα στα πιο "τεχνικά" στοιχεία της ταινία;, η Sofia Coppola έγραψε το σενάριο, έχοντας στο μυαλό της τον Murray για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον "κυνήγησε", προκειμένου να αποδεχτεί να συνεργαστούν. Τα γυρίσμτα στο Τόκυο είχαν ξεκινήσει ήδη, όταν ο Murray εμφανίστηκε. Διήρκεσαν 27 μέρες και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2002. Έγιναν εξολοκλήρου στο Τόκυο, περιλαμβάνοντας πολλές τοποθεσίες όπως το New York Bar στο 52ο όροφο του Shinjuku Park Tower, το ναό Heian Jingu και το διάσημο club Air στην περιοχή Daikanyama. Όσον αφορά τη σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς:
- Η Sofia Coppola γεννήθηκε το 1971 και είναι κόρη του μεγάλου Francis Ford Coppola. Έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 1999 με την ταινία The Virgin Suicides. Ακολούθησαν οι ταινίες Marie Antoinette (2006) και Somewhere (2010), με την τελευταία να της χαρίζει το Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ της Βενετίας, καθιστώντας την την πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που το κερδίζει. Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (για τη συγκεκριμένη ταινία), καθώς και άλλα 42 βραβεία και 34 υποψηφιότητες. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη και ταλαντούχα σκηνοθέτη και σεναριογράφο (το έχει η οικογένεια άλλωστε) και περιμένω κι άλλες επιτυχίες με την υπογραφή της.
- Ο Bill Murray γεννήθηκε το 1950 και είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους καλύτερους κωμικούς των τελευταίων 30 χρόνων (μαζί με ονόματα όπως ο Steve Martin, o Chevy Chase, o Alec Baldwin). Ξεκίνησε την καριέρα του το 1975 στην τηλεόραση και έγινε ευρέως γνωστός την τριετία 1977-1980, όπου και συμμετείχε σε μια από τις μακροβιότερες ζωντανές εκπομπές της τηλεόρασης, το Saturday Night Live. Γύρισε την πρώτη του ταινία το 1980 με τον τίτλο Caddyshack, για να ακολουθήσουν οι ταινίες Tootsie (1982) και ένας από τους πιο γνωστούς του ρόλους ως Dr. Peter Venkman στην ταινία Ghostbusters (1984). Ακολούθησαν ταινίες όπως The Razor's Edge (1984), Scrooged (1988),  Ghostbusters II (1989), Groundhog Day (1993), Ed Wood (1994)The Royal Tenenbaums (2001), Broken Flowers (2005), The Lost City (2005), Get Low (2009). Έχει προταθεί μια φορά για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ έχει κερδίσει άλλα 27 βραβεία και 29 υποψηφιότητες, αν και αυτά αποτελούν απλά στατιστικά για έναν ηθοποιό με πολύ καλές ερμηνείες και έντονο χιούμορ.
- Τέλος, η Scarlett Johansson γεννήθηκε το 1984 και ξεκίνησε την καριέρα της το 1994. Συμμετείχε σε ταινίες όπως The Horse Whisperer (1998), My Brother the Pig (1999), The Man Who Wasn't There (2001). Έλαβε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο το 2001 στην ταινία Ghost World, για να ακολουθήσουν ταινίες όπως Girl with a Pearl Earring (2003), The Perfect Score (2004), A Good Woman (2004), Match Point (2005), The Prestige (2006), Vicky Cristina Barcelona (2008), Iron Man 2 (2010). Έχει προταθεί 4 φορές για Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει κερδίσει άλλα 15 βραβεία και 26 υποψηφιότητες. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες παρουσίες της γενιάς της, έχοντας δείξει καλά στοιχεία στους ρόλους που έχει υποδυθεί.
Όσον αφορά τα βραβεία, η ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου ( Sofia Coppola ), ενω προτάθηκε για 3 ακόμη:
- Α' Ανδρικού Ρόλου ( Bill Murray ) ( το βραβείο κέρδισε ο Sean Penn για την ταινία Mystic River )
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Sofia Coppola ) ( το βραβείο κέρδισε ο Peter Jackson για την ταινία The Lord of the Rings: The Return of the King )
- Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Lord of the Rings: The Return of the King ).
Συνολικά, κέρδισε άλλα 70 βραβεία και 59 υποψηφιότητες. Το budget της ταινίας ήταν 4 εκατομμύρια δολάρια, αποφέροντας κέρδη 120 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Μέρη των διαλόγων μεταξύ του Bob και της Charlotte ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού του Bill Murray.
- O Bill Murray έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η αγαπημένη του ταινία, από όσες έχει γυρίσει.
- Στο New York Bar, υπάρχει κοκτέιλ με το όνομα L.I.T, Lost in Translation , προς τιμήν της ταινίας.
- Η έμπνευση της Sofia Coppola να γυρίσει ο Bob Harris διαφημιστικό για το ουίσκι Suntory, προήλθε από το γεγονός ότι ο πατέρας της γύρισε ένα πραγματικό διαφημιστικό για το συγκεκριμένο ουίσκι τη δεκαετία του '70 με τον μεγάλο Akira Kurosawa.

Αν κάποιο βράδυ του καλοκαιριού προτιμήσετε να μείνετε μέσα και ψάχνετε κάποια ταινία να δείτε, τότε προτείνω ανεπιφύλακτα την ταινία Lost in Translation. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιστορία μεταξύ δύο φαινομενικά αταίριαστων ανθρώπων που καταλήγουν να δεθούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες του παρελθόντος, τους προβληματισμούς του παρόντος και να ανανεώσουν την ελπίδα τους για το μέλλον.

Υ.Γ.  Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου