Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Stephen King in Movies Part 4


Έστω και με καθυστέρηση, φτάσαμε στο 4ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Stephen King (1o μέρος2ο μέρος, 3ο μέρος). Με τις ζέστες να έχουν σφίξει επικίνδυνα, δεν είναι λίγες οι βραδιές που προτιμάμε (είτε μόνοι μας είτε με την παρέα μας) τη συντροφιά του air-condition και μια καλή ταινία. Μέσω του συγκεκριμένου αφιερώματος, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία ή σύντομες ιστορίες του Αμερικανού συγγραφέα (εκ πείρας, οι ταινίες τρόμου έχουν πάντα την μεγαλύτερη πλάκα για την παρέα).

Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και αυτό το μέρος αποτελείται από 10 ταινίες ή μίνι τηλεοπτικές σειρές. Η επιλογή είναι όπως πάντα καθαρά προσωπική. Άφησα εκτός διάφορα sequel, τα οποία βασίζονται απλώς στους χαρακτήρες, καθώς ο σκοπός είναι να παραθέσω μεταφορές αυτών καθ'αυτών των ιστοριών. Η σειρά που παρατίθενται είναι χρονολογική. Σχόλια για παραλείψεις, προσθήκες και περαιτέρω συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση λοιπόν, ας περάσουμε στο 4ο μέρος.

- The Green Mile (1999) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Η ιστορία πιστεύω είναι λίγο πολύ γνωστή. Ένας διαφορετικός κρατούμενος μεταφέρεται σε μια πτέρυγα θανατοποινιτών, κερδίζοντας τους πάντες με το χαρακτήρα του και το χάρισμά του. Από τις πιο ωραίες ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιβλίο του King, με τον ίδιο το συγγραφέα να δηλώνει ότι στο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σκεφτεί τον Hanks και να μένει ευχαριστημένος τόσο με την επιλογή των ηθοποιών όσο και με το συνολικό αποτέλεσμα.

- Hearts in Atlantis (2001) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια εξίσου όμορφη ιστορία βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του King. Ο 11χρονος Bobby και η παρέα του γνωρίζουν ένα ηλικιωμένο με τηλεπαθητικές δυνάμεις, ο οποίος προσπαθεί να κρυφτεί από μια ομάδα ανθρώπων που τον κυνηγούν.  Αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία μεταξύ των δύο, η οποία θα αλλάξει τη ζωή του Bobby και της μητέρας του. 

- Rose Red (2002) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια ομάδα ατόμων με ψυχικές δυνάμεις αποφασίζει να περάσει ένα βράδυ στην έπαυλη Rose Red, η οποία πιστεύεται ότι είναι στοιχειωμένη, ψάχνοντας για αποδείξεις ύπαρξης παραφυσικών φαινομένων. Ωστόσο, ανακαλύπτουν περισσότερα από απλές αποδείξεις. Μια κλασική ιστορία τρόμου από τον King, με αρκετά καλές ερμηνείες και ενδιαφέρον.

- Dreamcatcher (2003) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Η ετήσια εκδρομή 4 φίλων έξω από μια μικρή πόλη θα καταλήξει διαφορετικά αυτή τη χρονιά, καθώς θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται στην περιοχή. Δεν είναι από τις αγαπημένες μου μεταφορές, αλλά είχε αρκετό ενδιαφέρον και καλές ερμηνείες. 

- Riding the Bullet (2004) (IMDb - Wiki - trailer)


Ο Alan Parker μαθαίνει ότι η μητέρα του πεθαίνει και αποφασίζει να κάνει ωτοστόπ, ώστε να γυρίσει στην πόλη που μεγάλωσε και να τη δει. Στην πορεία ωστόσο αποδεικνύεται ότι ο οδηγός που τον πήρε κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Σίγουρα όχι μια από τις καλύτερες ιστορίες, αλλά η ώρα περνάει ευχάριστα βλέποντάς την.

- Salem's Lot (2004) (IMDb - Wiki - trailer)


Ένα remake της τηλεσειράς του 1979, το οποίο προσωπικά δε νομίζω ότι θα στενοχωρηθεί κάποιος αν δεν το δει. Οι ερμηνείες από μόνες τους δεν είναι τόσο κακές, ωστόσο το σύνολο δεν είναι τόσο πειστικό.

- Secret Window (2004) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Ένας επιτυχημένος συγγραφέας μυστηρίου θα κατηγορηθεί από ένα μυστηριώδη ξένο ότι του έκλεψε το σενάριο για ένα από τα βιβλία του. Στην αρχή θα το αντιμετωπίσει ψύχραιμα, αλλά σύντομα θα καταλάβει ότι διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από μια απλή μήνυση. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, με καλές ερμηνείες.

- Desperation (2006) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια οικογένεια συλλαμβάνεται από ένα διεφθαρμένο σερίφη έξω από την πόλη Desperation, η οποία για κάποιο παράξενο λόγο είναι γεμάτη πτώματα. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν απλό άνθρωπο. Αρκετά μέτρια ιστορία, αλλά ο Ron Perlman σε τέτοιους ρόλους είναι σταθερή αξία.

- 1408 (2007) (IMDb - Wiki - trailer)


Ένας συγγραφέας τρόμου, ο οποίος βασίζει τις ιστορίες του σε εξερευνήσεις στοιχειωμένων σπιτιών, αποφασίζει να επισκεφτεί το δωμάτιο 1408 ενός ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Ο διευθυντής προσπαθεί να τον αποτρέψει χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, η διαμονή του δε θα είναι τόσο ευχάριστη. Πολύ καλή ιστορία, με τον King να περιορίζει τον τρόμο σε ένα μόνο δωμάτιο.

- The Mist (2007) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια μικρή πόλη δίπλα σε μια λίμνη βιώνει μια παράξενη καταιγίδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να καλύφθει σιγά σιγά από μια ομίχλη. Ο τρόμος παραμονεύει μέσα στην ομίχλη και τότε κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη ταινία ανήκει άνετα στις top 3 αγαπημένες μου μεταφορές του King. O ίδιος ο King τη λάτρεψε και ειδικά το τέλος της, το οποίο έγραψε ο Frank Darabont για την μεταφορά της ιστορίας στην μεγάλη οθόνη.

Κάπου εδώ τελειώνει το αφιέρωμα για τις μεταφορές των ιστοριών του Stephen King στην μεγάλη και μικρή οθόνη. Περιμένω τα σχόλιά σας και τις δικές σας επιλογές. Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει προσφέρει πάρα πολλές ιστορίες και ελπίζω να συνεχίσει να προσφέρει, προσφέροντας έτσι υλικό για καλές ταινίες τρόμου, οι οποίες η αλήθεια είναι πως δεν είναι αρκετές πλέον.




4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Kαι μετά το τέλος του αφιερώματος, οφείλω να πω: Μπράβο και πάλι μπράβο για την τεράστια δουλειά που κάνατε!

    Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσες ταινίες που μεταφέρθηκαν στο σινεμα -βασιζόμενες σε βιβλία του Κινγκ, με τον οποίο μεγάλωσα και πέρασα ατέλειωτες νύχτες διαβάσματος μή μπορώντας να σταματήσω.

    Πριν λίγο είδα "Την ομίχλη", και για το βράδυ το μενού έχει "Hearts in Atlantis". Thanks to you!

    Πολλά χαιρετίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Τα σχόλια είναι ένα επιπλέον συν, προκειμένου να συνεχίσω να γράφω. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό συγγραφέα και δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα τα έργα από παραγωγούς και σκηνοθέτες. Πόσο καλή ταινία είναι η Ομίχλη! Περιμένω εντυπώσεις για το Hearts in Atlantis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο καλή ταινία η ομίχλη! Πράγματι. Ακόμα την έχω στο νου μου.

    Όσο για τις Καρδιές στην Ατλαντιδα, μου θύμισαν κάτι απο Stand by me, χωρίς όμως να έχουν αυτό το κάτι που είχε εκείνη η ταινία.
    Βεβαια και μονο η παρουσια του Χοπκινς, μερικές φορες ειναι αρκετη για να δω μια ταινια.

    Πραγματικά θαυμάζω τον τροπο που ο Κινγκ ισορροπεί ανάμεσα σε ιστορίες μεταφυσικού στοιχείου και βίας απο την μια, και ιστοριες τοσο τρφερες οπως τοΣτασου πλαι μου και οι Καρδιες στην Ατλαντιδα απο την αλλη.

    χαιρετω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ για το Hearts in Atlantis. Είναι όντως αξιοπρόσεκτο το πώς μπορεί να γράφει εξαιρετικές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες. Πιστεύω αυτό είναι που ξεχωρίζει ένα καλό συγγραφέα από ένα πολύ καλό συγγραφέα. Χαιρετώ κι εγώ κι ελπίζω να τα πούμε σε επόμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή