Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Man on the Moon (1999)



Οι βιογραφικές ταινίες είναι ένα ιδιαίτερο είδος στον κινηματογράφο. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και ταινίες, για να καλύψουν τη ζωή πολλών διάσημων ηθοποιών και μη. Η συγκεκριμένη ταινία αφορά τη ζωή του Andy Kaufman, ενός ηθοποιού και "διασκεδαστή" (entertainer - είναι η πιο κοντινή μετάφραση, αν και δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Jim Carrey, ένα χρόνο αργότερα από την μεγάλη του επιτυχία στην ταινία The Truman Show. Συμπρωταγωνιστές του οι Danny DeVito, Paul Giamatti και Courtney Love (η οποία παραδόξως φαίνεται πολύ normal σε σύγκριση με την πραγματική της ζωή), ενώ η σκηνοθεσία είναι του Milos Forman. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 20 Δεκεμβρίου 1999.

Υπόθεση: Η ταινία, όπως γίνεται αντιληπτό, μας διηγείται τη ζωή του Andy Kaufman ( Carey ). Ξεκίνησε την καριέρα του, παρουσιάζοντας το νούμερό του σε διάφορα comedy clubs, μέχρι να τον ανακαλύψει ο George Shapiro ( DeVito ). Έγινε γνωστός με 3 διαφορετικούς χαρακτήρες: ως ο εαυτός του, ως Latka Gravas στην τηλεοπτική σειρά Taxi και ως ο ιδιότροπος τραγουδιστής Tony Clifton. Τα νούμερα και τα σενάριά του τα έγραφε με τη βοήθεια του καλού του φίλου Bob Zmuda ( Giamatti ). Ο σκοπός του δεν ήταν να κάνει το κοινό να γελάσει με κάποιο απλό αστείο, ήταν να αντιδράσει (είτε θετικά είτε αρνητικά) σε αυτό που του παρουσιάζει. Οι συνεχόμενες εμφανίσεις του στην τηλεόραση τόσο στο Taxi όσο και στην σειρά Saturday Night Live τον έκαναν διάσημο και δεν ήξερε πώς να χειριστεί αυτή τη φήμη που αποκτούσε.Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συμμετοχή του με την επαγγελματική πάλη, όπου πάλευε ενάντια σε γυναίκες και η αντιπαλότητά του με τον Jerry "The King" Lawler. Χάρη στην ενασχόληση του με την πάλη, γνώρισε την Lynne Margulies ( Love ), την σύντροφό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ωστόσο, η ανάμειξή του με την πάλη οδήγησε σε μεγάλη αντιπάθεια του κοινού, με αποτέλεσμα να διωχθεί από τις τηλεοπτικές σειρές που συμμετείχε. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δύσκολη γι' αυτόν, αφού έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα. Από το σημείο αυτό και μετά, βλέπουμε πώς αντιμετώπισε την ασθένειά του, αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κάποιος για τον Kaufman είναι ότι ήταν μια πολύ ισχυρή και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ήταν διαφορετικός από τους σύγχρονους με αυτόν ηθοποιούς. O Milos Forman πρωτοείδε τον Kaufman το 1975 σε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού. Αρχικά, δεν αντιλήφθηκε το πώς ακριβώς λειτουργεί, ωστόσο η συνέχεια του προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Χρόνια μετά, το 1996 ή 1997, βρέθηκε με τον Danny DeVito (ο οποίος είχε τη δική του εταιρεία παραγωγής) και του είπε ότι θέλει να κάνει μια ταινία για τον Kaufman. O DeVito γνώριζε τον Kaufman, αφού είχαν εργαστεί μαζί στο Taxi και συμφώνησε με τον Forman για την ταινία. Για το ρόλο ενδιαφέρθηκαν και δοκίμασαν οι John Cusack, Kevin Spacey και Hank Azaria. Ο Jim Carey, όντας μεγάλος θαυμαστής του Kaufman, δοκίμασε κι αυτός για το ρόλο (δείτε εδώ την κασέτα που έστειλε) και τελικά τον κέρδισε. Όσο κράτησαν τα γυρίσματα, ήθελε να του φέρονται σαν να είναι ο Kaufman, προκειμένου να μείνει πιστός στο ρόλο του. Η συνεργασία του με τον Forman ήταν πάρα πολύ καλή, κάτι το οποίο φάνηκε στο αποτέλεσμα πιστεύω. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος ρόλος είναι ο δεύτερος καλύτερός του (μετά τον Truman Burbank στο The Truman Show). Έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πέρα από τις γκριμάτσες και το χιούμορ του, μπορεί να δώσει δυνατές και πειστικές δραματικές ερμηνείες (θα επαναλάβει παρόμοιες ερμηνείες το 2001 και το 2004 στις ταινίες The Majestic και Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Για τους DeVito και Giamatti δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Η εμπειρία του πρώτου είναι αδιαμφισβήτητη και την προσέφερε στη συγκεκριμένη ταινία και ως ηθοποιός και ως παραγωγός. Όσον αφορά τον δεύτερο, ο ρόλος του ήταν σχετικά μικρός, προκειμένου να δείξει το ταλέντο του (το οποίο φρόντισε να δείξει και με το παραπάνω τα χρόνια που ακολούθησαν), συμπλήρωσε ωστόσο ιδανικά τον Carey. Τέλος, μπορεί σκηνοθετικά να μην είναι η καλύτερη ταινία του Forman (One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) και Amadeus (1984) οι καλύτερες του πιστεύω), ωστόσο έβαλε την υπογραφή του σε μια από τις καλύτερες ταινίες του 1999.

Το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζετε πολλά για τον Andy Kaufman (ούτε κι εγώ γνώριζα, είχα δει μερικά βιντεάκια στο ΓιουΤούμπι). Αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει να δείτε την ταινία αυτή. Όσοι πάλι γνωρίζετε για τον Kaufman, μην δώσετε σημασία στη σειρά των γεγονότων.  Ο Jim Carey δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία και μαζί με τον Forman μας διηγούνται την ιστορία ενός πολύ ενδιαφέροντος ανθρώπου (γνώμη μου), την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε.

Υ.Γ.1 Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.

Υ.Γ.2 Το soundtrack της ταινίας γράφτηκε από τους R.E.M. Παρακάτω, παραθέτω τα τραγούδια Man on the Moon και The Great Beyond.

Υ.Γ.3 Όπως θα προσέξατε στο πλάι υπάρχουν δύο ψηφοφορίες. Αφορούν τα επόμενα δύο αφιερώματα του blog σε γυναίκες ηθοποιούς (κατηγορία την οποία έχω αμελήσει, με εξαίρεση το αφιέρωμα στην Audrey Hepburn). Η πρώτη ψηφοφορία θα κλείσει στις 5 Απριλίου και η δεύτερη στις 10. Ψηφίζετε μέχρι 3 ηθοποιούς και μπορείτε να προσθέσετε και μια δική σας επιλογή.







4 σχόλια:

  1. Δεν την έχω δει την ταινία αλλά φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις χρόνο και θες, δες την και πες μου πώς σου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάφερα τελικά να δω την ταινία. Οι βιογραφίες είναι όντως ένα δύσκολο είδος, ειδικά για τόσο ιδιαίτερες προσωπικότητες. Ο Jim Carrey έκανε πολύ καλή δουλειά και νομίζω ότι το εξωστρεφές ταλέντο του ταιριάζει απόλυτα με τον ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γνωρίζεις ή δε γνωρίζεις τον Kaufman, αξίζει να δει την ταινία λόγω του Carey. Εξαιρετική όντως η δουλειά του και θα συμφωνήσω μαζί σου για το ότι του ταίριαζε ο ρόλος. Όπως είπα και στο κείμενο, ο άνθρωπος έχει και ταλέντο, εκτός από χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή