Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Casablanca (1942)



Η επόμενη ταινία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών. Πρόκειται για την ταινία Casablanca, η οποία γυρίστηκε το 1942 σε σκηνοθεσία του Michael Curtiz. Πρωταγωνιστούν οι Humphrey Bogart, Ingrid Bergman και Paul Henreid, ενώ σημαντικούς δευτερεύοντες ρόλους ερμηνεύουν οι Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet και Peter Lorre. Η ταινία βασίστηκε στον ανέκδοτο θεατρικό έργο Everybody Comes To Rick's και έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 1942 στη Νέα Υόρκη.

Υπόθεση : Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη Casablanca στο Μαρόκο, η οποία είναι υπό γαλλική κατοχή. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται σε όλη την Ευρώπη και η Casablanca είναι η πόλη στην οποία καταφεύγουν όλοι όσοι θέλουν να περάσουν στην Λισσαβώνα  και από εκεί με πλοίο να διαφύγουν στην Αμερική, η οποία μέχρι τότε δεν είχε εμπλακεί στον πόλεμο. Στην πόλη υπάρχουν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Γερμανών. Η στάση της γαλλικής αστυνομίας και του αρχηγού της Louis Renault ( Rains ) είναι ουδέτερη και προσπαθούν να κρατήσουν την τάξη στην πόλη. Ο Renault είναι επίσης ο μόνος, ο οποίος μπορεί να υπογράψει άδειες εξόδου από την Casablanca. Η ταινία αρχίζει με τη δολοφονία δύο Γερμανών ταχυδρόμων από τον Ugarte ( Lorre ), οι οποίοι μετέφεραν δύο τέτοιες άδειες. Ο Renault θα υποδεχτεί στην πόλη τον Γερμανό ταγματάρχη Strasser, ενώ παράλληλα θα φτάσουν στην πόλη ο Victor Laszlo ( Henreid ), εξέχον μέλος της Αντίστασης κατά των Γερμανών, με τη γυναίκα του Ilsa Lund ( Bergman ). Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες θα συναντηθούν στο Rick's Café Américain, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Richard "Rick" Blaine ( Bogart ). Πρόκειται για έναν Αμερικανό, που τηρεί ουδέτερη στάση και αφοσιωμένο στην επιχείρησή του. Ανταγωνιστής του ο Signor Ferrari ( Greenstreet ), μέλος του υποκόσμου της πόλης και ιδιοκτήτης του Café Blue Parrot. O Ugarte θα καταφύγει στο Café του Rick και θα του εμπιστευτεί τις δύο άδειες εξόδου, προτού σκοτωθεί στην προσπάθεια των αστυνομικών του Renault να τον συλλάβουν. Ο Laszlo θα φτάσει μαζί με την Ilsa στο Café του Rick, προκειμένου να αγοράσει τις άδειες από τον Ugarte. Ο Laszlo ήταν αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχία, από όπου και κατάφερε να αποδράσει και ο Strasser εντοπίζοντας το πού πηγαίνει, έχει μεταβεί στην Casablanca, προκειμένου να τον εμποδίσει να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του Laszlo, η Ilsa τον νόμιζε για νεκρό και ερωτεύθηκε τον Rick, με τον οποίο γνωρίστηκε στο Παρίσι.Η σχέση τους διακόπηκε απότομα, όταν η Ilsa θα τον εγκαταλείψει τη μέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη. Έτσι, ξανασυναντιούνται για πρώτη φορά από τότε στο Café του Rick. Την επόμενη μέρα, o Laszlo και η Ilsa θα συναντηθούν με τον Ferrari, ο οποίος θα τους πει τις υποψίες του για το ότι ο Rick έχει τις άδειες. Ο Laszlo θα συναντηθεί με τον Rick και θα προσπαθήσει να τον πείσει να του πουλήσει τις άδειες. O Rick θα αρνηθεί και η Ilsa θα πάει, προκειμένου να τον μεταπείσει και να του εξηγήσει τι συνέβη τότε στο Παρίσι. Ο Rick, μετά από αυτή την επίσκεψη, καλείται να πάρει μια απόφαση : να μείνει αμέτοχος σε αυτή την υπόθεση ή να βοηθήσει τη γυναίκα που κάποτε αγάπησε πολύ, επιλέγοντας πλέον κάποια πλευρά να ταχθεί  στον πόλεμο που μαίνεται.

Την εποχή που προβλήθηκε η ταινία, απέσπασε αρκετά καλές κριτικές, χωρίς να σημειώσει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλή αντιναζιστική προπαγάνδα. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, η ταινία θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο διάσημη, φτάνοντας το 1977 να είναι η ταινία που προβαλλόταν πιο συχνά από την Αμερικανική τηλεόραση και το 2007 να επιλεχθεί ως 3η καλύτερη ταινία όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών, πίσω από τις ταινίες Citizen Kane ( 1941 ) και The Godfather ( 1972 ). Όσον αφορά τους ηθοποιούς της ταινίας : 
- Ο Humphrey Bogart επιλέχθηκε το 2007 ως ο καλύτερος ηθοποιός όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών. Προσωπικά, είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Το 1942 ήταν στο ξεκίνημα της μεγάλης του καριέρας, η οποία θα του απέφερε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The African Queen ( 1951 ) και άλλες δύο υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία. Μέχρι τότε είχε παίξει σε ταινίες όπως San Quentin ( 1937 ), Angels With Dirty Faces ( 1938 ),  The Roaring Twentys ( 1939 ), High Sierra ( 1941 ), The Maltese Falcon ( 1941 όπου συνεργάστηκε με τους Sydney Greenstreet και Peter Lorre )
- H Ingrid Bergman ( Σουηδικής καταγωγής ) θεωρείται μέχρι και σήμερα μια από τις ομορφότερες ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Το 1942, βρισκόταν κι αυτή μόλις στην αρχή μιας λαμπρής καριέρας, που θα της απέφερε 2 Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες Gaslight ( 1944 ) και Anastacia ( 1956 ) και άλλες 4 υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία, καθώς και ένα Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Murder on the Orient Express ( 1974 ). Μέχρι τότε είχε πρωταγωνιστήσει σε σουηδικές παραγωγές κυρίως.
- Ο Paul Henreid ( Αυστριακής καταγωγής ) δεν έκανε καριέρα ηθοποιού τόσο επιτυχημένη όσο των δύο συμπρωταγωνιστών του, ωστόσο έκανε μια πολύ καλή καριέρα ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση.
- Ο Claude Rains είχε μια πολύ καλή καριέρα, η οποία του απέφερε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.
- Ο Conrad Veidt ( Γερμανικής καταγωγής ) ήταν θερμός αντι-Ναζί και η Gestapo είχε διατάξει τη δολοφονία του. Κατάφερε να διαφύγει από τη Γερμανία. Όσον αφορά την ταινία, δεν ήταν ο πιο διάσημος ηθοποιός, ωστόσο ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος.
- Ο Sydney Greenstreet ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 62 ετών στην ταινία The Maltese Falcon ( 1941 ), για την οποία κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Ξανασυνεργάστηκε με τον Bogart σε άλλες δύο ταινίες : Passage to Marseille ( 1944 ) Conflict ( 1945 ).
- O Peter Lorre  είχε μια αξιόλογη καριέρα ως ηθοποιός τόσο στη μεγάλη οθόνη ( είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Fritz Lang και ο Alfred Hitchcock ) όσο και στην τηλεόραση.
Όσον αφορά το σκηνοθέτη Μichael Curtiz, μέχρι να γυρίσει αυτή την ταινία, είχε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, έχοντας γυρίσει ταινίες όπως The Adventures of Robin Hood (1938), Angels With Dirty Faces ( 1938 ), Yankee Doodle Dandy (1942), ενώ στη συνέχεια θα σκηνοθετούσε ταινίες όπως Passage to Marseille (1944), Mildred Pierce (1945), White Christmas (1954), We're No Angels (1955).
Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ :
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας ( Michael Curtiz )
- Καλύτερης Ταινίας
- Καλύτερου Σεναρίου
ενώ είχε άλλες 5 υποψηφιότητες :
- Α' Ανδρικού Ρόλου ( Humphrey Bogart ) ( το βραβείο κέρδισε ο Paul Lucas για την ταινία Watch on the Rhine)
- Β' Ανδρικού Ρόλου ( Claude Rains ) (  το βραβείο κέρδισε ο Charles Coburn για την ταινία The More The Merrier )
- Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Air Force )
- Καλύτερης Φωτογραφίας ( ασπρόμαυρη ) ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Song of Bernadette )
- Καλύτερου Soundtrack ( δράμα-κωμωδία ) ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Song of Bernadette )
Η ταινία κέρδισε άλλα 2 βραβεία και άλλες 6 υποψηφιότητες και έχει συμπεριληφθεί στις πρώτες θέσεις σε αρκετές λίστες με μεγάλες ταινίες του αιώνα που πέρασε από περιοδικά, εφημερίδες και sites.

Αν είστε λάτρης των παλιών κλασσικών ταινιών, τότε δε δικαιολογείται να μην έχετε δει την ταινία Casablanca. Για όσους πάλι δεν μπορείτε το ασπρόμαυρο σε μια ταινία, θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση, καθώς είναι σίγουρο ότι η ταινία αυτή δεν θα σας απογοητεύσει και θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος. Πέρα από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και το τραγούδι  As Time Goes By, που υπάρχει στο soundtrack της ταινίας, σε ερμηνεία ( κάποια χρόνια αργότερα ) του Frank Sinatra.

Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.




1 σχόλιο:

  1. Μια από τις πιο κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και μια από τις ωραιότερες ταινίες που έχω δει. Συγχαρητήρια για την επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή