Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

The Maltese Falcon (1941)



Πρώτη ταινία λοιπόν η μεταφορά του μυθιστορήματος του Dashiell Hammett στη μεγάλη οθόνη από τη Warner Bros. Πρωταγωνιστούν οι Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre και Sydney Greenstreet σε σκηνοθεσία του John Huston. Η ταινία αυτή είναι γυρισμένη στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η οποία έχει δώσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Είναι ακόμη η δεκαετία στην οποία άνθισε το είδος του film-noir, κατηγορία στην οποία εντάσσεται και η εν λόγω ταινία.

Υπόθεση : Ο Sam Spade ( Bogart ) διευθύνει μαζί με ένα συνάδελφό του ένα γραφείο ντετέκτιβ στο San Francisco. Η ιστορία αρχίζει όταν η Miss Wanderly ( Astor ) μπαίνει στο γραφείο και αναθέτει μια υπόθεσή της με διαφορετικά κίνητρα από αυτά που δηλώνει.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συνεργάτης του Spade και ένας άλλος άντρας ονόματι Floyd Thursby να δολοφονηθούν το ίδιο βράδυ.Ο Spade κατηγορείται από την αστυνομία και αρχίζει την προσπάθεια να ανακαλύψει ποιος πραγματικά σκότωσε το συνάδελφό του.Επισκέπτεται την πελάτισσα του, η οποία είχε δηλώσει ψεύτικο όνομα και φαίνεται να περιτριγυρίζεται από επικίνδυνους ανθρώπους: τον καιροσκόπο Joel Cairo ( Lorre ) και το συλλέκτη Kasper Gutman ( Greenstreet ). Όλοι αναζητούν το ίδιο πράγμα : Το γεράκι της Μάλτας, ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο μοναδικό στο είδος του και μεγάλης αξίας. Οι φόνοι δεν σταματούν εκεί και ο Spade προσπαθεί να βρει την άκρη και να "καθαρίσει" το όνομά του διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή.

Αυτή είναι η τρίτη και πιο διάσημη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος.Πρώτη φορά ήταν το 1931 με τον ίδιο τίτλο και δεύτερη το 1936 με τον τίτλο "Satan Met A Lady". H επιτυχία αυτής της ταινίας οφείλεται στο καλά επιλεγμένο καστ των ηθοποιών : Ο Humphrey Bogart στο δεύτερο πρωταγωνιστικό του ρόλο (μετά την ταινία High Sierra νωρίτερα το ίδιο έτος) ερμηνεύει καταπληκτικά το σκληρό και έξυπνο ντετέκτιβ Sam Spade, η Mary Astor στο ρόλο της femme fatale, ο Peter Lorre ερμηνεύει εκπληκτικά τον επικίνδυνο καιρoσκόπο Joel Cairo έχοντας εμπειρία σε τέτοιους ρόλους ( Μ σε σκηνοθεσία Fritz Lang το 1931, The Man Who Knew Too Much σε σκηνοθεσία Alfred Hitchcock το 1934) και ο Sydney Greenstreet στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, το οποίο του έδωσε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.Εκτός αυτού, η ταινία κέρδισε άλλες δύο υποψηφιότητες:Καλύτερης Ταινίας (το Όσκαρ πήρε η ταινία How Green Was My Valley) και Καλύτερου Σεναρίου ( Huston ) (το Όσκαρ πήρε η ταινία Here Comes Mr Jordan).Η ταινία αυτή προετοίμασε τους Βogart, Lorre και Greenstreet για την ταινία που θα έπαιρνε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας την επόμενη χρονιά και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ρομαντικές ταινίες την Casablanca.

Δυνατοί διάλογοι, πολλή ενέργεια, σύνθετοι χαρακτήρες και μια από τις καλύτερες ερμηνείες από τον ηθοποιό που ψηφίστηκε ως o καλύτερος ηθοποιός όλων των εποχών,τον Humphrey Bogart συνθέτουν αυτή την ταινία που θα ευχαριστήσει κάθε λάτρη αστυνομικών ιστοριών και του noir είδους.

Y.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτού του quiz.



2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ταινία, αλλά ο μέγας Huston έχει σίγουρα καλύτερες (κατ'εμέ anyway), όπως το Treasure of the Sierra Madre, και το προσωπικά αγαπημένο μου αυτού του τεράστιου σκηνοθέτη, The Asphalt Jungle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Κι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η ταινία The Asphalt Jungle και αξίζει να διαβάσεις και το αντίστοιχο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή