Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Gangs of New York (2002)



Από τις αρχές του 2000 και πιο συγκεκριμένα το 2002, επέλεξα αυτή τη φορά την ταινία Gangs of New York. Πρωταγωνιστούν οι Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis και Cameron Diaz σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2002 στο Ziegfeld Theatre στη Νέα Υόρκη.

Υπόθεση : Η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή του Εμφύλιου πολέμου στην Αμερική. Εκείνη την εποχή καταφθάνουν συνεχώς στη Νέα Υόρκη Ιρλανδοί μετανάστες. Στην περιοχή Five Points στο Manhattan  μαίνεται πόλεμος για τον έλεγχο της περιοχής μεταξύ δύο ομάδων : των Natives ( οι αυτόχθονες ) και των Dead Rabbits ( Ιρλανδοί μετανάστες ). Το 1846 οι αρχηγοί των δύο ομάδων William "Bill the Butcher" Cutting ( Day-Lewis ) και ο ιερέας Valon αποφασίζουν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο με μια τελευταία μάχη. Στη αιματηρή μάχη που ακολουθεί μεταξύ των συμμοριών, ο Bill θα σκοτώσει τον Valon μπροστά στα μάτια του μικρού του γιου Amsterdam. H μάχη θα τελειώσει εκεί, με τον Bill να κηρύσσει τους Dead Rabbits παράνομους, αλλά να τους επιτρέπει να θάψουν με τιμή τον αρχηγό τους. Ο Amsterdam θα οδηγηθεί σε ορφανοτροφείο. Μετά από 16 χρόνια, στο δεύτερο χρόνο του Εμφυλίου, θα επιστρέψει στην περιοχή ,ενήλικος πλέον ( DiCaprio ), αναζητώντας εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του. Θα καταφέρει να μπει στη συμμορία του Bill, στην οποία βρίσκονται αρκετά πρώην μέλη των Dead Rabbits και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Εκεί θα γνωρίσει την Jenny Everdeane ( Diaz ), η οποία είναι μια κλέφτρα υπό την προστασία του Bill. Οι δύο θα ερωτευτούν και ο Amsterdam θα αποφασίσει να δολοφονήσει τον Bill στην ετήσια επέτειο της μάχης των Five Points. Θα αποτύχει ωστόσο και μαζί με την Jenny θα κρυφτούν, αφού ο Bill τον θεωρεί ανάξιο για να πεθάνει από το χέρι του. Ο Amsterdam θα αποφασίσει να επαναφέρει τους Dead Rabbits. Ο δήμαρχος της περιοχής William Tweed θα τον πλησιάσει για τις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου να κερδίσει ψήφους και δημοσιότητα. Οι Dead Rabbits θα καταφέρουν να εκλέξουν Ιρλανδό σερίφη, τον οποίο ο Bill θα σκοτώσει. Μετά από αυτό, ο Amsterdam θα απευθύνει πρόκληση στον Bill, ο οποίος θα την αποδεχτεί. Την ημέρα της μάχης, ισχυρός στρατός καταφθάνει στην πόλη ώστε να επιβάλλει την τάξη, με οδομαχίες και κανονιοβολισμούς από το λιμάνι. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι δύο ήρωες θα ψάξουν να βρουν ο ένας τον άλλο, προκειμένου να λύσουν μια και καλή τις διαφορές τους.

Η ταινία αποτελούσε όνειρο του Scorsese για αρκετά χρόνια, μιας και έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και είναι η αγαπημένη του πόλη. Την εμπνεύστηκε από το ομώνυμο βιβλίο του Herbert Asbury και αρκετοί ιστορικοί θεωρούν ότι είναι ιστορικά ακριβής, όσον αφορά τα γεγονότα που καλύπτει και την αναπαράσταση της περιοχής Five Points και των ανθρώπων της. Τα γυρίσματά της έγιναν στο studio Cinecittà, στη Ρώμη. Ήταν έτοιμη από το 2001, ωστόσο μετά από ένα χρόνο αποφασίστηκε ποια θα είναι η τελική έκδοσή της. Όσον αφορά τους ηθοποιούς :
- Ο Daniel Day-Lewis είχε ήδη κερδίσει Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία My Left Foot : The Story of Christy Brown το 1989 και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στη ίδια κατηγορία για την ταινία In the Name of the Father to 1993. Η ταινία όμως που τον έκανε ευρέως γνωστό ήταν The Last of the Mohicans το 1992.
- Ο Leonardo DiCaprio είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία What's Eating Gilbert Grane το 1993. Είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Titanic ( 1997 ) και Τhe Beach ( 2000 ).
- Η Cameron Diaz είχε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα : Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία There's Something about Mary ( 1998 ) και Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Being John Malkovich ( 2000 ). Είχε παίξει σε ταινίες όπως Charlie'w Angels ( 2000 ), Shrek ( 2001 δάνεισε τη φωνή της στην πριγκίπισσα Fiona ) και Vanilla Sky ( 2001 ).
Στην ταινία εμφανίζονται ακόμη γνωστοί ηθοποιοί, όπως o Liam Neeson ( παίζει τον ιερέα Valon ), John C. Reilly και Jim Broadbent ( παίζει τον William Tweed ).
Ο Scorsese μέχρι τότε είχε γυρίσει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου : Taxi Driver ( 1976 ), Raging Bull ( 1980 ), The Last Temptation of Christ ( 1988 ) και Goodfellas ( 1990 ). Είχε ήδη 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τις τρεις τελευταίες ταινίες και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου για το Goodfellas.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία :
- Ο Scorsese ήθελε να γυρίσει την ταινία την δεκαετία του '70, θέλοντας ως πρωταγωνιστή για το ρόλο του Amsterdam έναν εκ των Robert De Niro και Malcolm McDowell.
- Όταν αποφάσισε να τη γυρίσει το 2001, για το ρόλο του Bill Cutting, ο Scorsese είχε σκεφτεί τους Robert De Niro και Willem Dafoe.
- Ο Scorsese αρχικά δεν ήθελε ο DiCaprio να παίξει το ρόλο του Amsterdam. Ο τελευταίος με την αφοσίωση του στο ρόλο κέρδισε την εμπιστοσύνη του Scorsese, με αποτέλεσμα να συνεργαστούν αρκετές φορές μετά από την ταινία αυτή.
- Η αρχική έκδοση της ταινίας , μετά το τέλος των γυρισμάτων το 2001, ήταν μεγαλύτερη κατά μια ώρα σε σύγκριση με αυτή που τελικά προβλήθηκε στους κινηματογράφους.
Όσον αφορά τα βραβεία, η ταινία απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ :
- A' Ανδρικού Ρόλου ( Daniel Day-Lewis ) (το βραβείο κέρδισε ο Adrien Brody για την ταινία The Pianist)
- Καλύτερων Σκηνικών (το βραβείο κέρδισε η ταινία Chicago)
- Καλύτερης Φωτογραφίας (το βραβείο κέρδισε η ταινία Road To Perdition)
- Καλύτερων Κοστουμιών (το βραβείο κέρδισε η ταινία Chicago)
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας (το βραβείο κέρδισε ο Roman Polanski για την ταινία The Pianist)
- Καλύτερου Μοντάζ ( το βραβείο κέρδισε η ταινία Chicago )
- Καλύτερου Τραγουδιού (The Hands That Built America - U2) (το βραβείο κέρδισε το τραγούδι Lose Yourself του Eminem  για την ταινία 8 Mile)
- Καλύτερης Ταινίας (το βραβείο κέρδισε η ταινία Chicago)
- Καλύτερου Ήχου (το βραβείο κέρδισε η ταινία Chicago)
- Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (το βραβείο κέρδισε o Pedro Almodovar για την ταινία Talk To Her).
Συνολικά η ταινία κέρδισε άλλα 32 βραβεία και 59 υποψηφιότητες, ενώ απέφερε κέρδη της τάξεως των 194 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Αν σας αρέσουν οι ιστορικές ταινίες, τότε το Gangs of New York είναι μια καλή επιλογή, καθώς διηγείται μια διαφορετική ιστορία από ό,τι οι άλλες ταινίες με θέμα τον Αμερικανικό Εμφύλιο, μεταφέροντας τον θεατή στην Νέα Υόρκη του 1860 και αφήνοντάς τον να βιώσει την ένταση και τις καταστάσεις που επικρατούσαν τότε. Εκτός από το συνηθισμένο trailer, παραθέτω και το τραγούδι The Hands That Built America των U2.




3 σχόλια:

  1. Αρκετά καλή ταινία,με πολλά κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία.Προσωπικά όταν είχε βγεί η ταινία πίστευα οτι θα υπήρχε και συνέχεια,όχι απαραίτητα με τους ίδιους χαρακτήρες και σχεδόν όμοια πλοκή-κάτι που ο σκορτσεζε δε θα έκανε εννοείτε- αλλά μία συνέχεια η οποία θα βασιζόταν σε επίσης ιστορικά στοιχεία για τη πορεία του ιρλανδικού λαού μέσα στις νεοσύνθετες αμερικάνικες μητροπόλεις και για τα όσα πέρασε...Αλλα όπως είπα πίστευα και ύλπιζα..
    Οπως και να έχει η ταινία είναι πάρα πολύ καλή και τη συστήνω και έγω όπως και εσύ σε όσους και όσες δεν την έχουν δεί!

    Υ.Γ.Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουρδιστό Νεράτζι ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ταινία για την πορεία του ιρλανδικού λαού, ωστόσο να σου προτείνω μια την οποία δεν έχω δει ολόκληρη αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Λέγεται In America, είναι του 2002 και είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή. Βασίζεται σε αληθινή ιστορία και ακολουθεί την ιστορία μιας ιρλανδικής οικογένειας που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αναζητώντας τα όνειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουρδιστό Νεράτζι ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ταινία για την πορεία του ιρλανδικού λαού, ωστόσο να σου προτείνω μια την οποία δεν έχω δει ολόκληρη αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Λέγεται In America, είναι του 2002 και είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή. Βασίζεται σε αληθινή ιστορία και ακολουθεί την ιστορία μιας ιρλανδικής οικογένειας που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αναζητώντας τα όνειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή