Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Groundhog Day (1993)



Τι θα κάνατε, αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο (εκτός του ότι είστε λίγο καθίκι) ξυπνάγατε ξανά και ξανά το ίδιο πρωινό και ζούσατε την ίδια μέρα, όντας το μόνο άτομο που το γνωρίζει; Αυτό ακριβώς συνέβη στον Bill Murray στην ταινία Groundhog Day (Η Μέρα της Μαρμότας -να και μια σωστή μετάφραση τίτλου-), η οποία πρωτοβγήκε στις αίθουσες των κινηματογράφων στις 12 Φεβρουαρίου 1993. Μαζί με τον Murray, πρωταγωνιστεί η Andie MacDowell. Η σκηνοθεσία και το σενάριο (μαζί με τον Danny Rubin) είναι του Harold Ramis.

Υπόθεση: Ο εγωιστής Phil Connors ( Murray ) εργάζεται ως παρουσιαστής του μετεωρολογικού δελτίου σε ένα (φανταστικό) τηλεοπτικό σταθμό στo Pittsburgh. Το κανάλι του θα του ζητήσει να καλύψει στις 2 Φεβρουαρίου την Μέρα της Μαρμότας στην μικρή πόλη Punxsutawney, μαζί με τη νεαρή παραγωγό Rita ( MacDowell ) και τον cameraman Larry (Chris Elliott). Είναι  η τέταρτη χρονιά που καλύπτει τη συγκεκριμένη ιστορία και το μόνο που θέλει είναι να τελειώνει όσο πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα σχέδιά του δεν θα πάνε όπως τα υπολόγιζε. Λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, θα αναγκαστεί να μείνει στην πόλη μέχρι το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου. Μόνο που θα ξυπνήσει ξανά στις 2 Φεβρουαρίου. Και ξανά και ξανά και ξανά, όντας ο μόνος που θυμάται. Αρχικά, θα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να καλοπεράσει. Σύντομα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο καλά όσο πίστευε στην αρχή. Θα καταλάβει ότι πρέπει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του, καταδικασμένος να ζει την ίδια μέρα. Πώς θα αντιδράσει; Θα μπορέσει να πείσει τη Rita να τον βοηθήσει ή θα μείνει να προσπαθεί μόνος του; 

H ταινία είχε τρομερή επιτυχία, κερδίζοντας το κοινό και αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Η ιδέα για την ιστορία της ήταν του Rubin και μαζί με τον Ramis γράψανε το σενάριο (με αρκετές διαφορές μεταξύ ιστορίας και σεναρίου). Ο Ramis πρωτογνωρίστηκε με τον Murray στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, την ταινία Caddyshack, ενώ συμπρωταγωνίστησαν στους Ghost Busters. Οι αρχικές σκέψεις του Ramis για το ρόλο του Phil περιελάμβαναν τους Tom Hanks, Chevy Chase, Steve Martin και John Travolta, τους οποίους ωστόσο απέρριψε, αφού έδειχναν πολύ "καλοί". Σαφώς και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, με τον Murray να δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Αρκετά καλή και η ερμηνεία της Andie MacDowell.

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Ο Rubin εμπνεύστηκε την ιστορία του από το βιβλίο The Gay Science του Friedrich Nietzsche.
- Δεν έχει προσδιορισθεί για πόσο καιρό ο Phil ζούσε την 2α Φεβρουαρίου. Ο ίδιος κρατά το μέτρημα, διαβάζοντας από μια σελίδα ενός βιβλίου κάθε μέρα (έξαντλησε όλα τα βιβλία της τοπικής βιβλιοθήκης).
- Στη συγκεκριμένη ταινία, έκανε το ντεμπούτο του ο Michael Shannon.

Η ταινία Groundhog Day είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας του '90. Η κεντρική της ιδέα ίσως είναι απλή, ίσως έχει προβλέψιμο τέλος, αλλά έχει απίστευτο ενδιαφέρον να παρακολουθείς το πώς κλιμακώνονται τα συναισθήματα του Phil, πώς αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και τι μαθαίνει για τον εαυτό του. Αν δεν την έχετε δει, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Υ.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2  Quiz 3  Quiz 4  Quiz 5







7 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζονται λόγια για αυτή τη ταινία. Eπίσης εκτός από τον Μπιλ Μάρει που δεν έχεις τι να πρωτοδιαλέξεις, είναι στα τοπ σκηνοθετικά του Ράμις, μαζί με το Ανάλυσε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Να προσθέσω μόνο, όσον αφορά τον Ramis, τις ταινίες Caddyshack (Το κλουβί με τις τρελές...) και Vacation (η πρώτη ταινία του Τρελού Θηριοτροφείου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερός Bill Murrey!!! (Αλλά και η ταινία εντελώς "φεύγα"...χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως κουράζει, ίσως όπως είπα και πιο πάνω είναι προβλέψιμο το τέλος, ωστόσο είναι καλή ταινία. Ο Bill Murray είναι απίστευτος και η ταινία δε θα ήταν η ίδια χωρίς αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι! Δεν το ξέρα πως το Vacation είναι του Ramis. Το Caddyshack παίζει να μην το χω δει και ποτέ. Εκτός αν το έχω πετύχει στην τι-βι κάνα μεσημέρι όταν έβαζαν ξένες κωμωδίες. Να το αναζητήσω? Είδα ότι είναι με Chase αλλά δεν μου λέει κάτι το εξώφυλλο και το τρέιλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ δεν το ήξερα. Το είδα στο imdb, όταν έγραψα το κείμενο. Το Caddyshack το είχε βάλει τις γιορτές μου φαίνεται. Δε συγκρίνεται με Vacation και Groundhog Day, αλλά έχει αρκετό χαβαλέ. Δες το και πες μου πώς σου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή