Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

50 Favorite Female Characters


Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την τελευταία ανάρτηση. Η εξεταστική τέλειωσε (αρκετά επιτυχημένα μπορώ να πω) και οι διακοπές είναι πλεόν πολύ κοντά. Πριν φύγω λοιπόν για λίγες μέρες, ετοίμασα μια καινούρια ανάρτηση. Είναι μια λίστα, η οποία περιέχει 50 αγαπημένους γυναικείους χαρακτήρες από ταινίες που έχω δει. Η λίστα αυτή είναι καθαρά προσωπική και δυσκολεύτηκα αρκετά, ώστε να καταλήξω στις παρακάτω επιλογές. Οι επιλογές είναι ταξινομημένες κατά χρονολογική σειρά και όχι σειρά προτίμησης (αν και κάπου λέω ποια από όλες θα ξεχώριζα ως πρώτη). Να πω από τώρα ότι το κείμενο βγήκε αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι περίμενα. Δεν περιμένω να το διαβάσετε όλο, αλλά τουλάχιστον ρίξτε μια ματιά στα ονόματα των χαρακτήρων. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας περάσουμε στη λίστα.

Μια από τις καλύτερες συζύγους που έχουν εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη. Αρκετά όμορφη για να σε συνοδεύει, αρκετά έξυπνη για να συζητήσεις μαζί της, αρκετά αστεία ώστε να περνάτε καλά και αρκετά τρελή ώστε να στηρίξει διάφορες παράλογες ιδέες που μπορεί να έχεις. Η αγάπη της είναι δεδομένη, όπως και η ανησυχία της για σένα. H Myrna Loy, μαζί με τον William Powell, συνθέτουν κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Από τις πιο αναγνωρίσιμες ηρωίδες, η Scarlett O'Hara είναι μια κοπέλα του Αμερικάνικου Νότου, δυναμική. κακομαθημένη και αυταρχική. Προσπαθεί να περνάει το δικό της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει πράγματα που δε θέλει, ώστε να επιτύχει το σκοπό της. Μια εκπληκτική ερμηνεία από την Vivien Leigh, η οποία της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, παρά τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν από τους παραγωγούς ότι ήταν πολύ "Αγγλίδα" για αυτόν το ρόλο.

Αγαπημένο παραμύθι με μια από τις αγαπημένες μου ηρωίδες. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, πρόκειται για μια ειλικρινή και γενναία κοπέλα, η οποία ξεπερνά την αρχική της έκπληξη μετά την προσγείωση του σπιτιού της στη μυστηριώδη περιοχή του Οζ και αρχίζει ένα μαγικό ταξίδι, προκειμένου να βρει τρόπο να γυρίσει πίσω στο Κάνσας. Η 16χρονη Judy Garland σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της.

Η ιδανική οικονόμος αν την έχεις στο πλευρό σου. Θα ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια και δε θα έχεις κανένα παράπονο από αυτήν. Αλίμονο όμως αν αρχίσει να σε συγκρίνει με το προηγούμενο αφεντικό της και δεν μπορείς με κανένα τρόπο να κερδίσεις την εκτίμησή της. Καλύτερα να απαλλαγείς από την παρουσία της, πριν είναι πολύ αργά. Τρομερή ερμηνεία από την Judith Anderson, σε έναν από τους καλυτερους γυναικείους χαρακτήρες που έχω συναντήσει είτε σε ταινία είτε σε βιβλίο.

5) Brigid O'Shaughnessy - Mary Astor   The Maltese Falcon (1941)
Μια πρώιμη "έκδοση" της femme fatale. Όμορφη, μυστηριώδης και πονηρή, η Brigid προσπαθεί να χειραγωγήσει τους γύρω της και κυρίως τον Sam Spade, προκειμένου να καταφέρει να πάρει στα χέρια της το πολύτιμο Γεράκι της Μάλτας, οτιδήποτε κι αν τους κοστίσει. Από τους καλύτερους ρόλους της Mary Astor.

6) Ilsa Lund - Ingrid Bergman   Casablanca (1942)
Μια πανέμορφη γυναίκα, ικανή να σε αγαπήσει και να σου δοθεί ολοκληρωτικά. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί άθελά της να σε πληγώσει απίστευτα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τη μισήσεις ή να ξεχάσεις το πώς ένιωσες γι αυτήν. Παρά τους επίσης επιτυχημένους ρόλους που ακολούθησαν, ο ρόλος αυτός ανέδειξε το ταλέντο της  Ingrid Bergman και την καθιέρωσε ως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του 1ου μισού του 20ου αιώνα.

Ο ορισμός της femme fatale. Αλίμονο αν πέσεις στα δίχτυα της. Αρκετά όμορφη, ώστε να σου τραβήξει την προσοχή και αρκετά πανούργα, ώστε να σε κάνει παιχνιδάκι της και να σε μπλέξει σε καταστάσεις που δε φανταζόσουν ότι θα έμπλεκες. Λόγω των στοιχείων του χαρακτήρα αυτού, η Barbara Stanwyck ήταν πολύ διστακτική στο να δεχτεί να τον ενσαρκώσει. Ωστόσο, αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες επιλογές στην καριέρα της, όπως η ίδια δήλωσε αργότερα.

8) Laura Hunt - Gene Tierney   Laura (1944)
Αν είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω μια από τις ηρωίδες ταινίων πριν το 1950, σίγουρα θα διάλεγα την Laura Hunt. Έξυπνη, όμορφη, ευγενική και επιτυχημένη, η Laura κερδίζει τους πάντες με τη συμπεριφορά της και το χαρακτήρα της. Η πανέμορφη Gene Tierney σε έναν από τους καλύτερους ρόλους σε ένα από τα καλύτερα film-noir.


9) Gilda Mundson Farrell - Rita Hayworth   Gilda (1946)
Μια ακόμη femme fatale, η Gilda βρίσκεται μπλεγμένη σε μια επικίνδυνη σχέση αγάπης-μίσους με ένα παλιό της εραστή, τον οποίο προσπαθεί να χειραγωγήσει όπως και τον άντρα της.H Rita Hayworth στον πιο γνωστό της ρόλο καταφέρνει να μαγέψει με το ταλέντο της και την ομορφιά της, σε μια ταινία με εξαιρετική φωτογραφία.

Ακόμη μια από τις καλύτερες συζύγους που έχουν εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη. Η Mary είναι αφοσιωμένη στον άντρα της και την οικογένειά της. Δε τη νοιάζει η πολυτελής ζωή, παρα μόνο η ευτυχία και η ενότητα της οικογένειας. Θα σταθεί στο πλευρό του άντρα της σε καλά και σε άσχημα και θα είναι αρκετά δυνατή και αποφασιστική, ώστε να τον στηρίξει σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρει. Η Donna Reed σε μια από τις πιο όμορφες ιστορίες που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

11) Vivian Rutledge - Lauren Bacall   The Big Sleep (1946)
Κυνική, αυθάδης και όμορφη, η Vivian Rutledge είναι η μεγαλύτερη από τις 2 κακομαθημένες κόρες του Στρατηγού Sternwood. Δεν είναι εύκολος χαρακτήρας προφανώς και ο Philip Marlowe τα βρίσκει σκούρα αρχικά απέναντί της. Η Lauren Bacall ενσαρκώνει έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον ρόλο σε ένα από τα καλύτερα film-noir, με συμπρωταγωνιστή τον μοναδικό Humphrey Bogart.

12) Elsa Bannister - Rita Hayworth   The Lady from Shanghai (1947)
Μια ακόμη περίπτωση femme fatale. Η Elsa Bannister ωστόσο είναι κάπως διαφορετική από τις προηγούμενες που έχω αναφέρει. Με την ομορφιά της, θα παρασύρει τον Michael O'Hara (τον οποίο ενσαρκώνει ο Orson Welles)  να δουλέψει ως καπετάνιος στο σκάφος του συζύγου της. Θα βρεθούν ωστόσο και οι δυο παγιδευμένοι σε μια συνομωσία δολοφονίας του συζύγου της Elsa. Ένα χρόνο μετά την ταινία Gilda, η Rita Hayworth ενσαρκώνει έναν ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρων χαρακτήρα με μεγάλη επιτυχία.

13) Leona Stevenson - Barbara Stanwyck    Sorry, Wrong Number (1948)
Στην ταινία αυτή, η Stanwyck ενσαρκώνει εξαιρετικά την κακομαθημένη και ψυχωτική κόρη ενός εκατομμυριούχου. Εξ'αιτίας των ψυχολογικών της προβλημάτων, μένει κλεισμένη στο σπίτι της, με το τηλέφωνο να είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας της με τον έξω κόσμο. Όταν κατά λάθος θα κρυφακούσει δύο άντρες να σχεδιάζουν το φόνο μια γυναίκας, θα πανικοβληθεί και θα προσπαθήσει να βρει την άκρη.

14) Norma Desmont - Gloria Swanson   Sunset Blvd. (1950)
Μια λέξη μου έρχεται στο μυαλό για τη συγκεκριμένη ηρωίδα: ντίβα. Ο ορισμός της ντίβας πιστεύω. Η Gloria Swanson σε ένα εξαιρετικό και διαχρονικό ρόλο, πολύ τολμηρό για την εποχή της, ο οποίος δείχνει την άλλη μεριά του Hollywood, αυτή που ήταν αθέατη σε όσους βρίσκονταν εκτός της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

15) Blanche DuBois - Vivien Leigh    A Streetcar Named Desire (1951)
Ένας ακόμη εξαιρετικός ρόλος στο ενεργητικό της Vivien Leigh. Η Blanche DuBois είναι μια κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα και εξάρτηση από το αλκοόλ. Όταν μετακομίζει στο σπίτι της αδερφής της, η τελευταία ανησυχεί για την υγεία της, αλλά και για το πώς αυτή η μετακόμιση θα επηρεάσει την σχέση της με το βίαιο σύζυγό της. Ένας πολύ δυνατός και τολμηρός χαρακτήρας για τα τότε δεδομένα του κινηματογράφου.

H Katharine Hepburn ενσαρκώνει τη δυναμική Rose Sayer. H Rose ζει με τον αδερφό της Samuel σε ένα χωριό της Κεντρικής Αφρικής, με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται. Όταν οι Ναζί θα επιτεθούν στο χωριό και σκοτώσουν τον αδερφό της, η Rose θα ακολουθήσει τον Charlie Allnut και θα προσπαθήσει να τον πείσει να τη βοηθήσει να εκδικηθούν το θάνατο του αδερφού της. 

17)  Princess Ann - Audrey Hepburn   Roman Holiday (1953)
Αν και ο ρόλος δεν είχε γραφτεί αρχικά γι αυτήν, η Audrey Hepburn τον κέρδισε και χάρη σε αυτόν έγινε ευρέως γνωστή. Η παρουσία της και η ερμηνεία της είναι εξαιρετικές και δεν μπορείς παρά να συμπαθήσεις και να αγαπήσεις την πριγκίπισσα Ann, με όλη τη βασιλική της ομορφιά και χάρη.

18) Lisa Carol Fremont - Grace Kelly   Rear Window (1954)
Παρά την ομορφιά της και το γεγονός ότι προέρχεται από πλούσια οικογένεια, η Lisa είναι μια προσγειωμένη, εργατική  και έξυπνη κοπέλα. Είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στον άντρα που αγαπάει και δείχνει με τον τρόπο της ότι μπορεί και θέλει να τον στηρίξει σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απόφασή του. Η μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό Grace Kelly σε έναν πολύ ωραίο ρόλο.

19) Sugar Kane Kowalczyk - Marilyn Monroe   Some Like It Hot (1959)
Δεν ξέρω αν η Marilyn Monroe ήταν υπερεκτιμηνένη ή όχι, πάντως ο συγκεκριμένος ρόλος ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της. Όταν οι Joe και Jerry μεταμφιεστούν σε γυναίκες, προκειμένου να ξεφύγουν από γκάνγκστερ που τους κυνηγάνε για να τους σκοτώσουν, θα γνωρίσουν και θα ερωτευτούν την εντυπωσιακή τραγουδίστρια Sugar Kane. Κρατώντας την μεταμφίεση τους, θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την αγάπη της.

20) Madeleine Elster / Judy Barton - Kim Novak   Vertigo (1959)
Σε μια από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου, η Kim Novak ενσκαρκώνει έναν εξαιρετικά ενδιαφέρων ρόλο, αυτόν της Madeleine / Judy. Η πρωταγωνίστρια εμπλέκεται σε ένα σχέδιο δολοφονίας, όπου αναγκάζεται να σκηνοθετήσει την αυτοκτονία της ως Madeleine και να ζει πλέον ως Judy, "στοιχειώνοντας" την μνήμη του Scottie, ο οποίος την είχε ερωτευτεί.

21) Holly Golightly - Audrey Hepburn   Breakfast at Tiffany's (1961)
Μια από τις ηρωίδες που θα ήθελα να γνωρίσω οπωσδήποτε. Όταν την άκουσα να τραγουδάει το Moon River, απλά μαγεύτηκα. Έστω ότι πας για πρωινό και απέναντί σου βλέπεις το εξής


Ειλικρινά, τι μπορείς να κάνεις όταν σε κοιτάζουν αυτά τα εκφραστικά μάτια; Είναι να μην τρελαθείς; Είναι να μην την ερωτευτείς; Προσωπικά, θα το έβρισκα πολυυυυύ δύσκολο.

Η Julie Andrews στον ένα από τους δύο καλύτερους ρόλους της (ο άλλος είναι στην ταινία The Sound of Music (1965)). Η Mary Poppins είναι η ιδανική νταντά. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κοντά σου και να βαρεθείς. Απλά, δεν υπάρχει περίπτωση.

Εκπληκτική και δυνατή ερμηνεία από την μοναδική Elizabeth Taylor, η οποία ενσαρκώνει την Martha, μια δυναμική γυναίκα, με εξάρτηση από το αλκοόλ, που συμπεριφέρεται παράλογα σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να τρελάνει τον οποιονδήποτε. Η ταινία λέγεται ότι δείχνει σε μεγάλο βαθμό πώς ήταν ο έγγαμος βίος της Taylor με τον Richard Burton.

Έστω ότι βρίσκεσαι στο νοσοκομείο και έχεις τη συγκεκριμένη νοσοκόμα. Σκλήρη και αδίστακτη, θέλει να κάνει τη δουλειά της χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση. Προσωπικά, δε θα της πήγαινα πολύ κόντρα, όταν ξέρω ότι αυτή ρυθμίζει τι φάρμακα θα πάρω και τι θα φάω. Φυσικά, δεν έμπλεξε με μένα, αλλά με τον Jack Nicholson... Για την εξαιρετική της ερμηνεία, η Louise Fletcher κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Ποτέ δεν ήμουν πειραχτήρι στο σχολείο. Ωστόσο, αν ήμουν και είχα μια συμμαθήτρια σαν την Carrie, θα πρόσεχα, ώστε να μην την πειράξω και θα προτιμούσα να την έχω φίλη. Βέβαια, αυτή θα ήταν η δική μου προσέγγιση. Οι συμμαθητές της δεν το αντιμετώπισαν έτσι ακριβώς και υποθέτω πως μάλλον το μετάνιωσαν.

26) Diana Christensen - Faye Dunaway    Network (1976)
Παρά την ελκυστική της εμφάνιση, η Diana Christensen είναι μια σκληρή, αδίστακτη γυναίκα, αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να επιτύχει στην καριέρα της. Ο μόνος έρωτας της ζωής της είναι η δουλειά της. Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για να τη μισήσεις, όμως ταυτόχρονα είναι αρκετά ρεαλιστικά και ικανά να σε κάνουν να λατρέψεις την ερμηνεία της Faye Dunaway.

Μια λέξη είναι αρκετή για να περιγράψει την Ellen Ripley: badass. Πανικοβάλλεται, όταν στο σκάφος της είναι ελεύθερο ένα εξωγήινο τέρας, ικανό να σκοτώσει τους πάντες; Εννοείται πως όχι. Αποφασίζει να το ανατινάξει και το σκοτώσει μια και καλή. Κι αν αυτό δεν πετύχει, είναι έτοιμη να θυσιαστεί, προκειμένου να το σκοτώσει.

Η θαυμάστρια που δε θα ήθελες να συναντήσεις ποτέ σου. Σίγουρα θα σου φερθεί σα να είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο, αν όμως για κάποιο λόγο προσπαθήσεις να φύγεις μακριά της, θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να σε κρατήσει κοντά της, ζωντανό ή νεκρό. Εξαιρετική και πάνω από όλα πειστική ερμηνεία από την Kathy Bates, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Ο τίτλος της ταινίας άμεσα παραπέμπει στον Hannibal Lecter, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Anthony Hopkins. Ωστόσο, η ερμηνεία του και μόνο δεν ήταν αυτή που έκανε την ταινία τόσο επιτυχημενή. Η εκπαιδευόμενη στο FBI Clarice Starling έρχεται και συμπληρώνει ιδανικά την ταινία, με την Jodie Foster σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πάρα πολλά για τη συγκεκριμένη ηρωίδα. Να πω απλώς ότι θεωρώ ιδανική την επιλογή της Michelle Pfeiffer για αυτό το ρόλο και δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποια άλλη να ενσαρκώνει. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο, αλλά μετά από μια συνάντηση, ο Tim Burton πείστηκε και της έδωσε το ρόλο.

31) Mathilda - Natalie Portman   Léon (1994)
Από τους πιο τολμηρούς ρόλους στη μεγάλη οθόνη. Η Natalie Portman ενσάρκωσε τη 12χρονη Mathilda, η οποία αν και νεαρή σε ηλικία, θα βρεθεί μπλεγμένη εξ'αιτίας του πατέρα της σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εμπόρων ναρκωτικών και στη συνέχεια, υπό την προστασία ενός πληρωμένου δολοφόνου. Εκπληκτική ερμηνεία, με συμπρωταγωνιστές της Portman τους Jean Reno και Gary Oldman.

32) Mia Wallace - Uma Thurman   Pulp Fiction (1994)
Αν και απίστευτα όμορφη, δε θες να μπλέξεις με τη Mia. Όχι λόγω χαρακτήρα, όχι λόγω της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά επειδή είναι παντρεμένη με γκάνγκστερ. Μια φορά πάντως δεν αδικείς τον Vincent (John Travolta) που ήθελε να χορέψει μαζί της. Ο ρόλος αυτός ήταν η αφορμή η Thurman να γνωριστεί με τον Quentin Tarantino και να γίνει ευρέως γνωστή.


Είτε ως νεαρή Celine στη Βιέννη είτε ως πιο ώριμη Celine στο Παρίσι, θα ήθελα να τη γνωρίσω. Είναι από τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες που έχω δει σε ταινία και σίγουρα θα ήθελα να ζήσω μια παρόμοια εμπειρία μαζί της. Αν και η Julie Delpy δεν είναι η κοπέλα που θα πρόσεχες άμεσα, μέσω του ρόλου αυτού βγάζει μια τρομερή γλυκύτητα, στην οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

34) Marla Singer - Helena Bonham Carter   Fight Club (1999)
Μια από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς σε έναν από τους καλύτερούς της ρόλους. Η Marla Singer είναι ένας δύσκολος και παράξενος χαρακτήρας και μόνο με ένα τέτοιο χαρακτήρα θα μπορούσε να ταιριάξει. Μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφική, μπορεί να τρελαθεί και να αρχίσει να φωνάζει. Δεν έχει σημασία. Τη συμπάθεια μου την έχει κερδίσει και με το παραπάνω.

35) Isabella Oliveira - Penélope Cruz   Woman on Top (2000)
Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο καλύτερος ρόλος της Penélope Cruz, ωστόσο είναι η πρώτη της ταινία που είδα. Εκφραστική και σαγηνευτική, είναι σίγουρα η γυναίκα που θα ήθελα να μου μαγειρεύει και όχι μόνο. Καλά κάνει ο πρωταγωνιστής και την κυνηγάει, για να την κερδίσει πίσω, αν και ήταν ηλίθιος που την έχασε έστω και για λίγο.

36) Jean GreyFamke Janssen   X-Men Trilogy
Οι άλλες δύο επιλογές μου ήταν η Mystique και η Rogue. Ωστόσο, έπρεπε να διαλέξω μόνο μια από τις τρεις και για να πω την αλήθεια, δε δυσκολεύτηκα. Μεταλλαγμένη ή όχι, θα διάλεγα την Jean πολύ εύκολα. Σίγουρα πάντως θα φρόντιζα να μην τσαντίσω, γιατί δεν θα εξελισσόταν πολύ καλά. Ιδανική η επιλογή της Famke Janssen για αυτό το ρόλο.

Η κοπέλα της διπλανής πόρτας. Γλυκιά και όμορφη, σίγουρα θα την πρόσεχες και θα ήθελες να τη γνωρίσεις, αν έμενε δίπλα σου. Θέλει και προσπαθεί να είναι ευχάριστη και να βελτιώσει τις ζωές των άλλων γύρω της. Υπερβολικό; Ίσως, αλλά αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Η Audrey Tautou στο ρόλο που την έκανε γνωστή.

Όπως και στην περίπτωση της Penélope Cruz, ο ρόλος αυτός δεν είναι ο καλύτερος της Mila Kunis. Είναι ο ρόλος, με τον οποίο την γνώρισα. Διαφορετικοί οι ρόλοι που ακολούθησαν, με τη Mila Kunis να υποδύεται συνήθως μια γλυκιά κοπέλα. Στο συγκεκριμένο ρόλο όμως, όπως πολύ σωστά σχολίασε ένας φίλος μου, το μάτι της γυάλιζε. Ήθελε να επιτύχει και ήθελε να το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο. 

Σαφώς ήταν το ίδιο καλή και στις επόμενες ταινίες και ο μόνος λόγος να τις δω, ωστόσο οι ταινίες δεν ήταν συνολικά καλές όπως η πρώτη. H Alice αποτελεί τον μόνο ζωντανό άνθρωπο, που έχει καταφέρει να δεθεί επιτυχώς με τον ιό Τ. "Προγραμματίστηκε", ώστε να φυλάει το μυστικό της Umbrella, ωστόσο στράφηκε εναντίον της, προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Στην ίδια κατηγορία με την Ellen Ripley. Πρώην πληρωμένη δολοφόνος, η Beatrix αποφασίζει να αφήσει πίσω τη ζωή αυτή και να παντρευτεί. Ωστόσο, οι πρώην συνεργάτες της δεν έχουν την ίδια γνώμη και αποφασίζουν να τη δολοφονήσουν. Δεν κατάφεραν να τελειώσουν τη δουλειά και αυτό είναι ένα λάθος, το οποίο θα μετανιώσουν πολύ πικρά.

Είσαι σε μια πόλη του εξωτερικού. Δεν έχεις κανέναν γνωστό και δεν ξέρεις τη γλώσσα. Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα πάνε στραβά, γνωρίζεις μια κοπέλα σαν την Charlotte. Έξυπνη, γλυκιά και όμορφη, βρίσκεται στην ίδια θέση με σένα κι αποφασίζετε να εξερεύνησετε μαζί την πόλη και τα μυστικά της. Τι άλλο να ζητήσεις;


Πάντα θαύμαζα και συμπαθούσα την Charlize Theron. Οι λόγοι πιστεύω είναι προφανείς. Όταν ωστόσο την είδα να ενσαρκώνει την Aileen, όταν την είδα να "τσαλακώνει" την εικόνα της "όμορφης" που είχε και έχει και να δίνει μια από τις πιο δυναμικές και πειστικές ερμηνείες της περασμένης δεκαετίας, τότε με κέρδισε ολοκληρωτικά. 

Είχα δει ταινίες της Kate Winslet, με πρώτη και καλύτερη τον Τιτανικό. Τη θεωρούσα καλή ηθοποιό και γενικά δεν με είχε απογοητεύσει σε όποια ταινία την κι αν είχα δει. Και τότε πριν από 5 χρόνια περίπου είδα τη συγκεκριμένη ταινία και ερωτεύτηκα. Με τον παράξενο χαρακτήρα, το πρωτότυπο όνομα και την εκκεντρική εμφάνιση της με τράβηξε άμεσα. Μπορεί να αγαπήσει πολύ δυνατά, όσο κι αν θέλει να δείχνει ανεξάρτητη και αν την καταφέρεις να σου ανοιχτεί, θα σου δοθεί ολοκληρωτικά. Αν έπρεπε να διαλέξω τον πρώτο από όλους αυτούς τους χαρακτήρες, θα διάλεγα σίγουρα αυτή.

44) Angela Dodson - Rachel Weisz   Constantine (2005)
Καλή ταινία το Constantine. Καλός και ο Keanu Reeves. Πάντα όμως τον θεωρούσα ολίγον τι κρυόκωλο και ανέκφραστο. Γι αυτό η ταινία δε θα είχε την επιτυχία που είχε, αν δε συμμετείχε η Rachel Weisz. Βάζει το απαραίτητο συναίσθημα, χωρίς υπερβολές, έτσι ώστε με την ερμηνεία της να δέσει ωραία ένα καλό σύνολο. Από τις καλύτερες ερμηνείες της κατα τη γνώμη μου.

45) Evey Hammond - Natalie Portman   V for Vendetta (2006)
Μια από τις πιο επαναστατικές ταινίες των τελευταίων ετών. Αν και φαινομενικά αδύναμη και κάπως άτολμη, η Evey αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατή από ό,τι γνωρίζει και η ίδια. Χωρίς αυτή, ο V δεν θα μπορούσε να πετύχει όλα αυτά που πέτυχε. Ένας ακόμη δυναμικός ρόλος στο πλούσιο ενεργητικό της Natalie Portman

46)  Juno MacGuff - Ellen Page   Juno (2007)
Ένας από τους αγαπήμενους μου χαρακτήρες των τελευταίων ετών. Αν και έφηβη, η Juno είναι αρκετά συνειδητοποιημένη και ώριμη. Όταν ανακαλύπτει την εγκυμοσύνη της, παρά τον αρχικό πανικό της και τις σκέψεις για έκτρωση, αποφασίζει να γεννήσει το παιδί και οργανώνει σχέδιο, προκειμένενου να βρει την κατάλληλη οικογένεια για να το υιοθετήσει. Η Ellen Page δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, θίγοντας ένα πολύ σημαντικό θέμα και υπόσχεται πάρα πολλά για το μέλλον.

Ένα ακόμη γοτθικό παραμύθι του Tim Burton, στο οποίο δίπλα στον μόνιμο πρωταγωνιστή του Johnny Depp, πρωταγωνιστεί και η αγαπημένη του Helena Bonham Carter. Πολύ καλή και πειστική ερμηνεία για ακόμη μια φορά. Προσωπικά, όσο λαχταριστές και να φαίνονταν οι πίτες της, δε θα αγόραζα.

Η Allison μπορεί άνετα να είναι η κοπέλα της διπλανήες πόρτας. Ενδιαφέρουσα, όμορφη, γεμάτη ζωντάνια, μπορείς να περάσεις υπέροχα μαζί της και να μην καταλάβεις πώς περνάνε οι ώρες. Αξίζει σίγουρα να την κυνηγήσεις και να την κρατήσεις κοντά σου. Η γλυκιά και όμορφη Zooey Deschanel σε μια πολύ ωραία ερμηνεία. 

49) Olive - Emma Stone   Easy A (2010)
Από όταν πρωτοείδα την Emma Stone στην ταινία Superbad, απλά έπαθα την πλάκα μου. Περίμενα με ενδιαφέρον να δω τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός ήταν ο ρόλος της Olive, μιας μαθήτριας Λυκείου. Βγάζει γέλιο, λέει αλήθειες, είναι αυθάδης και πολύ όμορφη. 'Ενας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της. Προσωπικά, πιστεύω και το έχω ξαναπεί, ότι μαζί με την Ellen Page, είναι δύο ηθοποιοί, οι οποίες υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

50) Mindy Macready / Hit-Girl - Chloe Grace Moretz   Kick-Ass (2010) 
H ταινία αυτή ήταν από τις καλύτερες που είδα πέρσι. Με αρκετό γέλιο και δράση, ήταν πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Από τις ερμηνείες, ωστόσο, ξεχώρισα αυτή της Chloe Moretz. Όσο γλυκιά και αθώα μπορεί να δείχνει η μικρή Mindy (αν και από την εκπαίδευση με τον πατέρα της καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένο κοριτσάκι), όταν γίνεται η Hit-Girl, δε θες να τα βάλεις μαζί της.

Αυτές λοιπόν είναι 50 αγαπημένοι γυναικείοι χαρακτήρες. Όπως προείπα, δεν είναι σε σειρά προτίμησης, καθώς ήδη ήταν δύσκολο να τους διαλέξω. Περιμένω τα δικά σας σχόλια και τους δικούς σας αγαπημένους χαρακτήρες.


6 σχόλια:

  1. Πολλοι χαρακτηρες που αναφερεις και εχεις ξεχωρισει ειναι και δικοι μου αγαπημενοι!! Θα προσεθετα στην λιστα και την Bette Davis για το All About Eve (1950).
    Στις νεωτερες πρωταγωνιστριες που εχεις ξεχωρισει, θα εβαζα και την Saoirse Ronan που ειναι ταλεντο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα στο μυαλό μου την Bette Davis, αλλά τελικά δεν μπήκε στη λίστα. Όπως λέω και πιο πάνω, ήταν αρκετά δύσκολο να καταλήξω. Σε καμία περίπτωση δε διαφωνώ για το πόσο καλή ήταν στη συγκεκριμένη ταινία και γενικότερα. Όσον αφορά την Saoirse Moran, μου άρεσαν οι ερμηνείες της και όντως είναι ταλέντο. Ήταν ένας πολύ ευχάριστος πονεκέφαλος να έχω να ξεχωρίσω αγαπημένες ερμηνείες από αρκέτες νέες πρωταγωνίστριες (αναδεικνύονται νέα πρόσωπα κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό). Δεν αποκλείεται να γίνει κάποιο συμπλήρωμα της λίστας κάποια στιγμή και να την συμπεριλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματι το να φτιαξεις μια λιστα γενικοτερα ειναι πονοκεφαλος! Υπαρχουν τοσοι φανταστικοι ρολοι και τοσες ερμηνευτριες που εχουν αφησει το στιγμα τους, που ειναι δυσκολο να διαλεξεις..
    Και φυσικα η λιστα με τον καιρο μπορει ν'αλλαξει γιατι αλλαζουν τα γουστα ή εχεις ανακαλυψει νεους ρολους και ηθοποιους ;) 

    Μου αρεσε πολυ που συμπεριελαβες γυναικειους χαρακτηρες που ανηκουν στο κλασσικο Hollywood!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα γούστα είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουν. Όταν σου έχει μείνει στο μυαλό μια ερμηνεία, δεν θα τη βγάλεις τόσο εύκολα. Το ότι μπορεί να προστεθούν στη λίστα νέες ερμηνείες είναι το μόνο σίγουρο. Δε γινόταν να μην συμπεριλάβω γυναικείου χαρακτήρες από το κλασικό Hollywood. Ο προφανής λόγος: πληρότητα, ώστε η λίστα να περιέχει χαρακτήρες από όσον το δυνατόν περισσότερες "εποχές" του κινηματογράφου. Ο άλλος λόγος είναι ότι πρόκειται για διαχρονικούς ρόλους. Οι ερμηνείες αυτές έχουν αντέξει μέσα από το χρόνο και πραγματικά τους αξίζει θέση όχι μόνο στη δικιά μου λίστα, αλλά και σε όλες τις παρόμοιες λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα γουστα τ'αναφερα, γιατι μου'χε συμβει να δω ερμηνεια και για χ,ψ λογο να μην της εχω δωσει προσοχη, να ημουν αρνητικα διατεθειμενη ή να μην πηγαινα ηθοποιο, και μετα απο καιρο να 'χω ξαναδει την ταινια και να χω ανακαλυψει κατι καινουργιο! χε χε! Η' το αντιθετο, σε καποια περιοδο της ζωης μου να εχω ενθουσιαστει με ερμηνεια και ρολο, και μετα οταν την ξαναειδα να μην μου αφησε τις ιδιες εντυπωσεις. Αλλα ναι, συνηθως ισχυει αυτο που λες ;)

    Και ναι ποσο δικιο εχεις οταν λες οτι εχουν αντεξει στον χρονο..Λεξη κλειδι "διαχρονικοτητα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες. Γενικά ποτέ μη λες ποτέ, αν και στο συγκεκριμένο θέμα, άμα δεν μου κολλάει μια ερμηνεία, δύσκολα θα την δω με άλλο μάτι. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, απλώς έτσι λειτουργώ. Αν έχει περάσει καιρός και θυμάσαι ακόμη μια ερμηνεία. η οποία σε είχε ενθουσιάσει και νιώθεις το ίδιο, τότε δε θες και πολύ για να καταλάβεις ότι σου άρεσε πραγματικά. Είναι ο πιο σωστός τρόπος, κατά τη γνώμη μου, για να δεις αν πραγματικά σου αρέσει κάποιος ρόλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή