Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

The Boat That Rocked (2009)



Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η μουσική μιας ταινίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή, στηρίζοντας την υπόθεση και τους πρωταγωνιστές. Τι γίνεται όμως, όταν η μουσική πρωταγωνιστεί; Μέσα από επόμενες αναρτήσεις, θα δούμε μερικές ταινίες, στις οποίες η μουσική έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η αρχή σε αυτή τη σειρά ταινίων θα γίνει με την ταινία The Boat That Rocked. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο Richard Curtis και πρωταγωνιστούν οι Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Rhys Ifans και Kenneth Branagh. Η ταινία έκανε πρεμιέρα την 1η Απριλίου 2009 στην Αγγλία και την Ιρλανδία.


Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1966. Η rock και η pop μουσική είναι στο άνθος τους, ωστόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός του BBC δεν έχει καμία εκπομπή αφιερωμένη σε αυτά τα είδη. Έτσι, λοιπόν, τα διεθνή ύδατα γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γεμάτα πλοία,  από τα οποία εκπέμπουν πειρατικοί σταθμοί όλο το 24ωρο rock και pop. Ο 17χρονος Carl αποβάλλεται από το σχολείο του και η μητέρα του τον στέλνει στο νονό του Quentin ( Nighy ), o οποίος διευθύνει έναν από τους πειρατικούς σταθμούς, τον Radio Rock. Εκεί ο Carl θα γνωρίσει τους DJs: The Count ( Hoffman ), "Doctor" Dave ( Frost ), "Simple" Simon, "Smooth" Bob, Mark, Angus και το υπόλοιπο προσωπικό του σταθμού, που σύντομα θα τον δεχτούν ως έναν από αυτούς. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, η Βρετανική κυβέρνηση, με υπεύθυνο τον υπουργό Alistair Dormandy ( Brannagh ), προσπαθεί να καταστήσει με κάποιο τρόπο παράνομους τους σταθμούς. Ο Quentin θα φέρει τον διάσημο DJ Gavin Kavanagh ( Ifans ), αυξάνοντας κι άλλο τη δημοτικότητα του σταθμού. Ωστόσο, ο Dormandy θα συνεχίσει να τους καταδιώκει, μισώντας την μουσική που παίζουν και τους ανθρώπους που σχετίζονται ή την ακούνε όσο τίποτα στον κόσμο. Θα επιτύχει στην προσπάθειά του να καταπνίξει την πειρατεία και την μουσική ή οι έξυπνοι πειρατές θα του ξεφύγουν;


Η ταινία αυτή αποτελεί ένα αφιέρωμα στη rock και pop μουσική. Η ιστορία της βασίζεται στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του '60 στην Αγγλία, με την διάδοση των δύο μουσικών ειδών και την κατάληψη των ερτζιανών από πειρατικούς σταθμούς. Τα γυρίσματα  ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές, κυρίως για την αρχική διάρκειά της (περίπου δυόμιση ώρες, οι οποίες μειώθηκαν στις δύο) και την μη ενασχόληση και προβολή των χαρακτήρων. Ίσως η ιστορία να μην είναι η καλύτερη δυνατή και κάπου να χάνει τη συνοχή της. Ωστόσο, κάνοντας μια ταινία για την μουσική, δεν μπορείς να της στερήσεις τα πρωτεία και αυτό είναι κάτι που η ταινία καταφέρνει, κρατώντας την πάντα στο προσκήνιο. Η συμμετοχή των χαρακτήρων είναι όση χρειάζεται. Ζουν και αναπνέουν για την μουσική και είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν τα πιστεύω τους. Ο Quentin είναι ο εκκεντρικός και πλέον κατάλληλος καπετάνιος για ένα τέτοιο πλοίο. Oι DJs, με μπροστάρηδες τους Count και Cavanagh δημιουργούν ένα μοναδικό πρόγραμμα και αναδεικνύονται σε αντικείμενα θαυμασμού για τα εκατομμύρια ακροατών. Οι ερμηνείες των ηθοποιών μπορεί να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο όλοι καταφέρνουν να ανταποκριθούν όπως χρειάζεται στο ρόλο τους, δημιουργώντας μια αστεία, αξιολάτρευτη και τρελή παρέα.


Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Ο Richard Curtis είναι ένας από τους πλεόν πετυχημένους σεναριογράφους στην Αγγλία. Είναι το μυαλό πίσω από την Μαύρη Οχιά (Blackadder) και τον Mr.Bean, αλλά και ταινίες όπως Four Weddings and a Funeral (1994) και Love Actually (2003).
- Αρκετοί από τους DJs βασίζονται σε πραγματικούς "πειρατές" DJs: Τhe Count - Emperor Rosko, Gavin Kavanagh - "Admiral" Robbie Dale, "Simple" Simon - Tony Blackburn.

Η ταινία The Boat That Rocked είναι ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα και ένα ταξίδι στη rock και pop μουσική. Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικοί και μέσα από την καθημερινότητά τους και το πρόγραμμά τους, μεταφέρουν το θεατή στην Αγγλία της δεκαετίας του '60 και την μουσική της εποχής εκείνης. Ανεξάρτητα από το εάν γνωρίζετε ή όχι την μουσική εκείνης της περιόδου, αξίζει να δείτε την ταινία αυτή, καθώς θα σας διασκεδάσει από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Υ.Γ. Έχω διαλέξει μερικά τραγούδια από το soundtrack. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε εδώ.











4 σχόλια:

  1. Δεν την ήξερα την ταινία πρέπει να ομολογήσω, αλλά φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα!Και η μουσική είναι πολύ καλή. Μόλις μου δωθεί η ευκαιρία θα τη δω.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μουσική είναι πάρα πολύ καλή και μπορώ να πω ότι η ταινία είναι ένα πάρτι κατά κάποιο τρόπο. Πολύ διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Δες την και περιμένω εντυπώσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το πω απλά. Άψογη ταινία με όλη τη σημασία της λέξης. Τρομερά διασκεδαστική και όχι μόνο. Πραγματικά ένα ακόμα άξιο προιόν της Βρετανικής βιομηχανίας ταινιών. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται ότι δε χρειάζεται κάτι παραπάνω.Φόρος τιμής στην μουσική των 60s και στη διάδοση της pop και της rock.

    ΑπάντησηΔιαγραφή