Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Paper Man (2009)



Τέλος άλλης μιας εξεταστικής και ελπίζω να με βρει "ελαφρύτερο" κατά μερικά μαθήματα. Πριν αρχίσω με την ταινία που επέλεξα, θέλω να ευχαριστήσω όσους παρακολουθούν ή σχολιάζουν στο blog. Χαίρομαι πολύ που τα κείμενά μου βρίσκουν ανταπόκριση και έτσι, συνεχίζω με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη τις αναρτήσεις. Υπάρχουν ιδέες για ταινίες, αφιερώματα σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες και κάποια άλλα αφιερώματα, τα οποία με τον καιρό θα ανεβάζω. Μετά από αυτόν τον πρόλογο, ας ξεκινήσουμε με την ταινία.

Τη συγκεκριμένη ταινία την παρακολούθησα πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Βλέποντας το poster, το οποίο απεικονίζει τον Ryan Reynolds (τον οποίο ζηλεύω για την τύχη του (...), αλλά παραδέχομαι ως ηθοποιό) ως υπερήρωα και μαθαίνοντας για τη συμμετοχή της Emma Stone (είμαι ερωτευμένος...), ήταν αρκετό για να μου τραβήξει το ενδιαφέρον και έτσι μετά από λίγο ψάξιμο, βρήκα την ταινία και την παρακολούθησα. Πρωταγωνιστές, εκτός του Reynolds και της Stone, είναι οι "βετεράνοι" Jeff Daniels και η Lisa Kudrow. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του ζεύγους Kieran και Michele Mulroney. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Los Angeles Film Festival στις 18 Ιουνίου 2009.

Υπόθεση: O Richard Dunn ( Daniels ) είναι ένας αποτυχημένος συγγραφέας, παντρεμένος με τη Claire ( Kudrow ), η οποία είναι χειρούργος. Πρόκειται για ένα κλειστό άνθρωπο με φοβίες, τις οποίες προσπαθεί να καταπολεμήσει με τη βοήθεια του φανταστικού του φίλου Captain Excellent ( Reynolds ). Προκειμένου να γράψει το δεύτερο βιβλίο του, μετά από την πίεση της Claire, θα μετακομίσει σε ένα προάστιο της περιοχής Long Island, στα νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης. Λόγω της δουλειάς της Claire, o Richard περνάει το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας μόνος του. Σε μια από τις βόλτες του, θα συναντήσει την Abby ( Stone ), μια έφηβη με τραυματική παιδική ηλικία, την οποία προσπαθεί να ξεπεράσει με τη βοήθεια του φανταστικού της φίλου Christopher. Θέλοντας απελπισμένα κάποιον να μιλάει, ο Richard θα την προσλάβει ως babysitter, παρόλο που δεν υπάρχει παιδί. Ξεπερνώντας τις αρχικές τους επιφυλάξεις, θα αρχίσουν να αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία. Θα μοιραστούν τις φοβίες τους και τα όνειρά τους για τη ζωή και θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο μέσα από μια σειρά καταστάσεων να κατανοήσουν ότι πρέπει να αφήσουν τους φανταστικούς τους φίλους στο παρελθόν και να αντιμετωπίσουν χωρίς φόβο το μέλλον.

Όπως είναι προφανές από την περίληψη, το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η φιλία. Η ταινία μας δείχνει ότι η φιλία μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη και σε άτομα, τα οποία φαινομενικά δεν έχουν καμία ομοιότητα. Αυτό το άτομο ή άτομα θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις φοβίες και προβλήματα και το ακόμη καλύτερο είναι ότι κι εσύ με τη σειρά σου θα βοηθήσεις τον άλλο ή τους άλλους να βελτιωθούν. Βγαίνεις λοιπόν διπλά κερδισμένος, καθώς γίνεσαι καλύτερος και βοηθάς και τους γύρω σου να νιώθουν καλύτεροι. Προσωπικά, πιστεύω ότι μετά το δεσμό της οικογένειας, αυτός της φιλίας είναι ο σημαντικότερος που μπορεί να έχει ένα άτομο στη ζωή του.

Η ταινία έλαβε ως επί το πλείστον κακές κριτικές, που την χαρακτηρίζουν ως άψυχη, χωρίς ρυθμό και ψεύτικη (προφανώς διαφωνώ). Ωστόσο, σε αυτό που συμφώνησαν οι κριτικοί είναι ότι οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές. Ας δούμε λοιπόν λίγα πράγματα για το σκηνοθετικό δίδυμο και τους ηθοποιούς της ταινίας.
Το ζεύγος Kieran - Michele Mulroney είναι παντρεμένο 17 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα. Ασχολούνται κυρίως με τη συγγραφή ή τη διόρθωση σεναρίων τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για την τηλεόραση.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς:
- Προσωπικά, όταν βλέπω τον Jeff Daniels, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό ο ρόλος του στην ταινία Dumb & Dumber (Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος) (1994) με συμπρωταγωνιστή τον Jim Carrey. Ωστόσο, δεν έχει παίξει μόνο κωμικούς ρόλους. Πρόκειται για ένα πολύ ταλαντούχο ηθοποιό, με ποικιλία στους ρόλους που έχει υποδυθεί στην τριακονταετή καριέρα του. Έχει προταθεί 3 φορές για Χρυσή Σφαίρα, έχει κερδίσει 7 βραβεία και έχει προταθεί για άλλα 10. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως 101 Dalmatians (1996), Pleasantville (1998), Cheaters (2000), The Squid and the Whale (2005), Good Night, and Good Luck (2005), The Lookout (2007), Sweet Nothing in My Ear (2008), State of Play (2009), The Answer Man (2009).
- Την Lisa Kudrow τη γνωρίσαμε και τη λατρέψαμε όλοι ως Phoebe στην πιο επιτυχημένη, κατά τη γνώμη μου, κωμική σειρά Friends. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ ταλαντούχα ηθοποιός, αν και υποτιμημένη. Έχει προταθεί μια φορά για Χρυσή Σφαίρα, έχει κερδίσει βραβείο Emmy για τη σειρά Friends (η πρώτη από τους πρωταγωνιστές της σειράς που κέρδισε) και έχει προταθεί για άλλα 5 και τέλος, έχει κερδίσει άλλα 11 βραβεία και 36 ακόμη υποψηφιότητες. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως The Opposite of Sex (1998)Analyze This (1999), Lucky Numbers (2000), Analyze That (2002), Happy Endings (2005), Kabluey (2007), P.S. I Love You (2007).
- Όσον αφορά τον Ryan Reynolds, αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν είναι μόνο εμφάνιση. Γνωρίζει τι θα πει υποκριτική και το έχει αποδείξει στις ταινίες του. Δε μιλάω για ταινίες όπως Blade: Trinity (2004) και X-Men Origins: Wolverine (2009), οι οποίες είναι ταινίες δράσης. Πέρα από αυτούς τους ρόλους, έχει υποδυθεί τόσο κωμικούς όσο και πιο σοβαρούς ρόλους. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Van Wilder (2002), Foolproof (2003), School of Life (2005), Just Friends (2005), The Amityville Horror (2005)Waiting... (2005), Smokin' Aces (2006), The Nines (2007), Chaos Theory (2008), Definitely, Maybe (2008). (Περιμένω τις ταινίες Buried, η οποία κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στις 7 Οκτωβρίου και Green Lantern, η οποία θα βγει στην Αμερική το καλοκαίρι του 2011)
- Τελευταία (και φυσικά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντική, μιας και η δική της ερμηνεία ξεχώρισε πιο πολύ από αυτές των συμπρωταγωνιστών της) έχουμε την Emma Stone. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2005. Έχει παίξει στην τηλεοπτική σειρά Drive και σε ταινίες όπως Superbad (2007), The Rocker (2008), Zombieland (2009). Όσον αφορά τη γνώμη μου για αυτή, πέρα αυτό που ανέφερα στην αρχή περί έρωτος, αν με ρωτήσεις να ξεχωρίσω δύο νεαρές πρωταγωνίστριες με ταλέντο και μέλλον, η μια από αυτές είναι σίγουρα η Emma Stone (η άλλη είναι η Ellen Page).

Συνοψίζοντας, παρά τις άσχημες κριτικές που έχει λάβει, πιστεύω ότι η ταινία Paper Man είναι μια πολύ καλή ταινία. Μου άρεσε το σενάριο, οι χαρακτήρες, οι ερμηνείες των ηθοποιών και το όλο στήσιμο της ταινίας. Αν ψάχνετε λοιπόν μια ταινία να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, η ταινία αυτή είναι μια καλή επιλογή, καθώς θα σας κάνει να γελάσετε, να προβληματιστείτε και να διαπιστώσετε ότι όσο μόνος/η ή προβληματισμένος/η κι αν νιώθει κάποιος/α, η φιλία μπορεί τον/την βοηθήσει να τα ξεπεράσει όλα αυτά και να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Υ.Γ.1 Αν θέλετε να δείτε την ταινία και δεν τη βρίσκετε, στείλτε μου ένα mail.

Υ.Γ.2 Πέρα από το trailer, παραθέτω και το τραγούδι Bluebird of Happiness των Mojave 3 από το soundtrack της ταινίας.





4 σχόλια:

  1. Τα λόγια είναι περιττά! Άλλη μια εξαιρετική ανάρτηση, δεν έχω δει την ταινία αλλά με κέρδισες και θα προσπαθήσω να τη δω το συντομότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Georgia. Περιμένω να τη δεις και να πεις τις εντυπώσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την κατεβάζω ήδη... Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένω να τη δεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου. Φιλιά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή