Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

(500) Days of Summer (2009)



Είδα την ταινία (500) Days of Summer πριν από δύο βδομάδες. Αυτό που μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή ήταν το γεγονός ότι δεν είναι μια συνηθισμένη ρομαντική κωμωδία. Είναι, όπως λέει και ο αφηγητής στην αρχή της ταινίας, "a story of boy meets girl. But you should know up front, this is not a love story." Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Mark Webb. Πρωταγωνιστούν ο Joseph Gordon-Levitt και η Zooey Deschanel. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival ( 15 - 25 Ιανουαρίου 2009 ).

Υπόθεση : Η ταινία παρακολουθεί 500 μέρες της σχέσης του Tom Hansen ( Gordon-Levitt ) και της Summer Finn ( Deschanel ). Ο Tom μεγάλωσε από μικρός, πιστεύοντας στην αγάπη τον έρωτα και το πεπρωμένο και ξέροντας ότι δεν θα είναι ευτυχισμένος μέχρι να βρει τη μια και μοναδική. Η Summer, αντίθετα, μετά τον χωρισμό των γονιών της, μεγάλωσε πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει έρωτας και πεπρωμένο. H ταινία αρχίζει περίπου στη μέση αυτού του διαστήματος των 500 ημερών, με τη Summer να χωρίζει τον Tom, ζητώντας του να μείνουν φίλοι και τον Tom διηγείται την ιστορία από την αρχή. Ο Tom, ο οποίος έχει σπουδάσει αρχιτέκτονας, δουλεύει σε μια εταιρεία συγγραφής ευχετήριων καρτών, όπου θα γνωρίσει τη Summer. Μετά από ένα καραόκε πάρτι, ένας φίλος του Tom θα πει στη Summer ότι αρέσει πολύ στον Tom. Από εκείνο το σημείο, θα αρχίσει η σχέση τους, με τη Summer να ξεκαθαρίζει ότι ότι δεν πιστεύει στην αγάπη και ότι δεν θέλει καμία δέσμευση. Η διήγηση δεν είναι γραμμική. Η ιστορία πηγαινοέρχεται συνεχώς πριν και μετά το σημείο που ο Tom ξεκίνησε να τη διηγείται. Βλέπουμε το διάστημα πριν την διακοπή της σχέσης τους και βλέπουμε στον Tom όλα αυτά που νιώθει κάποιος όταν είναι ερωτευμένος και ευτυχισμένος. Στο διάστημα μετά όμως, βλέπουμε όλα αυτά που νιώθει κάποιος μετά την απόρριψη και το χωρισμό και πώς τον επηρεάζουν στη ζωή του. Ωστόσο, ο Tom σκεπτόμενος όλα τα καλά, θα προσπαθήσει να κερδίσει τη Summer και να πείσει αυτή για την ύπαρξη της αληθινής αγάπης και τον εαυτό του για την ύπαρξη των όσων πιστεύει .

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή, της οποίας τα δικαιώματα διανομής ανέλαβε στη συνέχεια η Fox Searchlight Pictures. Χαρακτηρίστηκε ως ευχάριστη έκπληξη και μπήκε στην λίστα των καλύτερων ταινιών του 2009 σε εφημερίδες, περιοδικά και sites. Όσον αφορά τους δύο πρωταγωνιστές :
-  Ο Joseph Gordon-Levitt είναι ένα από τα πολλά υποσχόμενα ταλέντα του κινηματογράφου, με αρκετούς να τον χαρακτηρίζουν ως ένα ανερχόμενο Heath Ledger. Συμμετείχε στην επιτυχημένη κωμική σειρά  "3rd Rock from the Sun" ( 1996-2001 ) και έχει κερδίσει στην καριέρα 4 βραβεία και 12 άλλες υποψηφιότητες.
- Η Zooey Deschanel θεωρείται και αυτή ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του κινηματογράφου. Έχει κερδίσει ένα βραβείο και άλλες 3 υποψηφιότητες και τα τελευταία 2 χρόνια έχει παίξει σε ταινίες όπως The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007), The Happening (2008), Yes Man (2008).
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία :
- Όσον αφορά το σκηνοθέτη Marc Webb, αυτή είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίζει. Έχει γυρίσει πάρα πολλά μουσικά video clips, συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα όπως Green Day, P.O.D, 3 Doors Down, Disturbed, Carlos Santana, Puddle of Mudd, Evanescence, Fergie, Maroon 5, Timbaland.
- Το σενάριο της ταινίας είχε γραφτεί αρχικά, με τη σκέψη ότι θα γυριστεί στο San Francisco. Τελικά, τα γυρίσματα έγινα στο Los Angeles και το σενάριο ξαναγράφτηκε για να ταιριάξει με τις τοποθεσίες.
- Σύμφωνα με το σχολιασμό στο DVD της ταινίας που κυκλοφόρησε, ο σεναριογράφος εκτιμά ότι το 75% των γεγονότων της ταινίας συνέβησαν σε αυτόν στην πραγματικότητα.
Πέραν της αποδοχής από το κοινό, η ταινία κέρδισε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα : Καλύτερης Ταινίας - Μιούζικαλ-Κωμωδία ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Hangover ) και Α' Ανδρικού Ρόλου σε Μιούζικαλ-Κωμωδία ( Joseph Gordon-Levitt ) ( το βραβείο κέρδισε ο Robert Downing Jr για την ταινία Sherlock Holmes ). Συνολικά, κέρδισε 7 βραβεία και άλλες 16 υποψηφιότητες, ενώ απέφερε κέρδη της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Αν ψάχνετε μια διαφορετική κωμωδία για να περάσετε το βράδυ σας, τότε η ταινία (500) Days of Summer (2009) είναι ακριβώς ό,τι πρέπει. Θα γελάσετε, θα διαπιστώσετε ότι σε κάποιο σημείο της ζωής σας σίγουρα έχετε νιώσει κάποια από τα συναισθήματα που νιώθουν οι πρωταγωνιστές και ότι, τελικά, κρατώντας τα καλά και τα άσχημα από κάθε σχέση, μπορούμε να επιτύχουμε αυτά που θέλουμε από μόνοι μας και να βρούμε ό,τι θεωρεί ο καθένας προσωπικά αληθινή ευτυχία και αγάπη.




2 σχόλια:

  1. Μια πολύ ωραία και γλυκιά ταινία. Πολύ καλή επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεέ μου τι βαρετή ταινία....την είδα σε 3 ημέρες αποσπασματικά μόνο και μόνο για να δω τι γίνεται στο τέλος. Τι βαρετό τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή