Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Little Miss Sunshine (2006)



Την προηγούμενη βδομάδα, είδα την ταινία Little Miss Sunshine. Μου έκανε τρομερή εντύπωση και έτσι αποφάσισα να γράψω για αυτή. Είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, της οποίας τα δικαιώματα διανομής αγοράστηκαν στη συνέχεια από τη Fox Searchlight Pictures. Έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου το 2006 στο Sundance Film Festival  και είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Jonathan Dayton των Valerie Faris. Πρωταγωνιστούν οι Greg Kinnear, Toni Collette, Steve Carrell, Paul Dano, Alan Arkin και η δεκάχρονη (τότε) Abigail Breslin.

Υπόθεση : Η ιστορία μας αναφέρεται στην προβληματική οικογένεια των Hoover. Η οικογένεια στην πολιτεία του  New Mexico, στην Albuquerque. Αποτελείται από 5 μέλη : Τον πατέρα Richard ( Kinnear ), ένα επίμονο και φιλόδοξο άνθρωπο που ασπάζεται τη ιδέα ότι στη ζωή υπάρχουν μόνο νικητές και ηττημένοι, κάτι που διδάσκει σε σεμινάρια που διοργανώνει. Τη μητέρα Sheryl ( Collette ), η οποία δουλεύει σε παραπάνω από μια δουλειές και προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες στην οικογένεια. Το γιο της Sheryl από προηγούμενο γάμο της Dwayne ( Dano ), που διαβάζει βιβλία του Nietzsche και έχει πάρει όρκο σιωπής, μέχρι να εκπληρώσει το στόχο του  να γίνει πιλότος. Την κόρη του Richard και της Sheryl Olive ( Breslin ), που είναι η μόνη φυσιολογική στην οικογένεια και η μόνη για την οποία όλοι νοιάζονται.Τέλος, τον παππού Edwin ( Arkin ), πατέρα του Richard, ένα βετεράνο πολέμου, τον οποίο έδιωξαν πρόσφατα από ένα γηροκομείο επειδή σνίφαρε ηρωίνη. Σε αυτούς προστίθεται και ο αδερφός της Sheryl, Frank Ginsberg ( Carrell ), ο οποίος είναι πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, μελετητής του συγγραφέα Marcel Proust και ομοφυλόφιλος. Πρόσφατα επιχείρησε να αυτοκτονήσει και η αδερφή του τον πήρε σπίτι της υπό την εποπτεία της. Το μεσημέρι που η Sheryl θα φέρει τον Frank, η οικογένεια θα μάθει ότι η κόρη τους Olive κέρδισε ένα τοπικό διαγωνισμό ταλέντων και έγινε δεκτή στον εθνικό διαγωνισμό Little Miss Sunshine, που γίνεται στην California σε δύο μέρες. Ο Richard, η Sheryl και ο Edwin, που είναι ο προπονητής της Olive, αποφασίζουν να πάνε τη μικρή μέχρι εκεί.Επειδή ο  Frank και ο Dwayne δε γίνεται να μείνουν μόνοι, αποφασίζεται να έρθουν και αυτοί. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, η οικογένεια θα αποφασίσει να κάνει το ταξίδι οδικώς με το VW φορτηγάκι τους. Έτσι ξεκινούν ένα ταξίδι 1300 χιλιομέτρων περίπου, προκειμένου να φτάσουν στην California έγκαιρα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα αντιμετωπίσουν κωμικές καταστάσεις, δυσκολίες και απώλειες, ενώ θα φτάσουν με ελάχιστη καθυστέρηση στο διαγωνισμό, καταφέρνοντας οριακά να δηλώσουν την Olive για να συμμετάσχει. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του διαγωνισμού και του ταξιδιού τους, θα καταφέρουν να βγουν πιο δυνατοί και πιο δεμένοι σαν οικογένεια από όσο υπήρξαν ποτέ.

Αφού το σκηνοθετικό δίδυμο ξεπέρασε τα προβλήματα χρηματοδότησης, ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας στις 6 Ιουνίου του 2005. Διήρκησαν 30 μέρες και έγιναν στην Arizona και στη νότια California. Η επιλογή των ηθοποιών είχε γίνει αρκετά νωρίτερα και οι συντελεστές της ταινίας είχαν καταλήξει στους :
- Fred Kinnear : Είχε επιλεγεί εξαρχής για το ρόλο του Richard, δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία. Μέχρι την ταινία αυτή, ο Kinnear είχε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία As Good as It Gets ( 1997 ), ενώ είχε παίξει ταινίες όπως We Were Soldiers ( 2002 ), Godsend ( 2004 ), The Matador ( 2005 ).
- Toni Collette : Δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο της Sheryl, ωστόσο ήταν εξαιρετική στο ρόλο της μητέρας που προσπαθεί να κρατήσει την οικογένεια δεμένη. Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της μέχρι τότε η συμμέτοχη της στην ταινία Sixth Sense ( 1999 ), η οποία της απέφερε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.
- Steve Carrell : Για το ρόλο του Frank, τον οποίο υποδύθηκε ο Carrell, οι αρχικές επιλογές των σκηνοθετών ήταν ο Bill Murray και ο Robin Williams. Ωστόσο η συνάντηση με τον Carrell τους έπεισε για την καταλληλότητα του για το ρόλο. H ανησυχία που υπήρχε ήταν ότι ο Carrell μέχρι τότε ήταν άγνωστος στο Hollywood. Κατά τη διάρκεια όμως των γυρισμάτων το 2005 και της προβολής της ταινίας το 2006, θα βγει στους κινηματογράφους η ταινία The 40 Year Old Virgin, η οποία θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και ο Carrell θα πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύ επιτυχημένη σειρά The Office, που θα του χαρίσει και μια Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου για τηλεοπτική σειρά. Έτσι, σε διάστημα ενός χρόνου, ο Carrell θα γίνει πολύ δημοφιλής και θα συμβάλλει πολύ στην προώθηση αυτής της ταινίας.
- Paul Dano : Είχε εξασφαλίσει το ρόλο του Dwayne δύο χρόνια πριν αρχίσουν τα γυρίσματα και μάλιστα είχε εξασκηθεί για τον όρκο σιωπής του ρόλου του, παίρνοντας τον δικό του όρκο σιωπής
- Alan Arkin : Πολύ καλός στο ρόλο του παππού Edwin. Η καριέρα του πήρε τα πάνω της μετά τα μέσα της δεκαετίας του '70, χαρίζοντάς του δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες The Russian Are Coming The Russian Are Coming ( 1966 ) και The Heart Is a Lonely Hunter ( 1968 ). Είχε παίξει σε ταινίες όπως Edward Scissorhands (  1990 ), Gattaca ( 1997 ), America's Sweethearts ( 2001 ).
- Abigail Breslin : Εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο της μικρής Olive. Σε ηλικία 5 ετών έκανε το την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία Signs ( Οιωνός 2002 ). Θεωρείται ένα από τα μελλοντικά ταλέντα στο χώρο του κινηματογράφου.
Όσον αφορά τα άλλα κορίτσια που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, πρόκειται για κορίτσια που συμμετέχουν στην πραγματικότητα σε τέτοιους διαγωνισμούς από μικρή ηλικία ( τα συμπεράσματα δικά σας ).
Η ταινία κέρδισε δύο Όσκαρ : 
- Β' Ανδρικού Ρόλου ( Alan Arkin ) και
- Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου ( Michael Arndt )
ενώ είχε δύο ακόμη υποψηφιότητες  για Όσκαρ :
- Καλύτερης Ταινίας ( το βραβείο κέρδισε η ταινία The Departed ( Ο Πληροφοριοδότης )) και
- Β' Γυναικείου Ρόλου ( Abigail Breslin ) ( το βραβείο κέρδισε η Jennifer Hudson για την ταινία Dreamgirls ).
Συνολικά, η ταινία κέρδισε άλλα 41 βραβεία και 48 υποψηφιότητες. Έχοντας προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων δολαρίων, απέφερε κέρδη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Η ταινία Little Miss Sunshine αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας, καθώς θα σας κάνει να γελάσετε, να προβληματιστείτε και να διαπιστώσετε ότι όσα προβλήματα και να υπάρχουν, η οικογένεια ( βιολογική ή όχι ) είναι ένας από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους συναισθηματικούς δεσμούς, που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος.



3 σχόλια:

  1. Επιτέλους και μία κωμωδία.
    Η αλήθεια είναι ότι περίμενα αυτή την στιγμή, όχι τόσο για το πότε θα έρθει, αλλά για το ποιά ταινία θα επέλεγες.
    Αν και περάσαμε μία περίοδο που οι χαζοαμερικάνικες κωμωδίες έδιναν και έπαιρναν, τώρα τελευταία έχουν γίνει μερικές καλές παραγωγές, που σίγουρα δεν άφησαν αδιάφορους τους απανταχού cinefil... Συνήθεις ύποπτοι οι Ben Stiler, Steve Carell και 3-4 ακόμη, όχι παραπάνω..
    Όσον αφορά στην ταινία πρόκειται περί πολύ καλής επιλογής αφού για ένα διωράκι φροντίζει να δυναμώνει τους κοιλιακούς σου μύες...
    Όσοι δεν την έχετε δεν να σπεύσετε... Οι υπόλοιποι ή ξαναδείτε την, ή ρωτήστε για άλλες καλές παραγωγές...
    Έχω να υποβάλω και μία πρόταση στον φίλο Fingolfin...
    Τι θα έλεγες να δημιουργούσες μερικές σελίδες στο blog σου και εκεί σιγά σιγά να προσθέταμε ταινίες που έχουμε δει και μας άρεσαν;
    Σταδιακά θα φτιαχνόταν μια λίστα με καλές κωμωδίες, μια άλλη λίστα με καλά θρίλλερ και πάει λέγοντας...
    Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω μαζευτεί σπίτι με τα φιλαράκια μου και δεν ξέρουμε ποια ταινία να δούμε...
    Πιστεύω θα είναι μια καλή ιδέα...

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά την ιδέα σου, έχω σκεφτεί κι εγώ κάτι παρόμοιο, από όταν ξεκίνησα το blog. Ωστόσο κάτι τέτοιο θέλει ψάξιμο και χρόνο ώστε να φτιάξω σωστά τις σελίδες. Δεν υπάρχει τώρα χρόνος λόγω εξεταστικής, όμως σε δύο βδομάδες που τελειώνω θα ασχοληθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που την είδες με καλό μάτι...
    Καλή επιτυχία με την εξεταστική σου...
    Καλή επιτυχία σε όλους μας...

    Αλφρέδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή