Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

15 Favorite Summer Movies


Έχουμε πλέον μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, μια εποχή με την οποία έχει ασχοληθεί ο κινηματογράφος ούκω λίγες φορές. Από μικρός, πέρα από τα μπάνια και την ξεκούραση, είχα την ευκαιρία να απολαύσω ταινίες (σε MEGA και STAR ως επί το πλείστον) σχετικές με το καλοκαίρι, κάτι το οποίο συνεχίζεται και τώρα (στον υπολογιστή πλέον). Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές ταινίες. Οι επιλογές δεν είναι σε σειρά προτίμησης, αλλά σε χρονολογική σειρά. Οι ταινίες διαδραματίζονται το καλοκαίρι και δεν είναι ταινίες που έχω συσχετίσει με το καλοκαίρι (αυτό είναι ένα πιθανό επόμενο αφιέρωμα). Ας περάσουμε σε αυτές.

- M. Hulot's Holiday (1953) (IMDb - Wiki - poster)
O Mr Hulot αποφασίζει να πάει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Παρά τις καλές του προθέσεις, θα καταφέρει με τις γκάφες του να αναστατώσει τους υπόλοιπους παραθεριστές και προσφέρει στιγμές άπειρου γέλιου. 


- Rear Window (1954) (IMDb - Wiki - poster)
Ο φωτογράφος L.B. "Jeff" Jeffries είναι αναγκασμένος να περάσει μεγάλο μέρος του καλοκαιριού του στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, αφού έχει σπάσει το πόδι του. Με τη βοήθεια της φωτογραφικής του μηχανής και της φίλης του, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αν ένας από τους γείτονές του σκότωσε τη γυναίκα του. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.


- The Seven Year Itch (1955) (IMDb - Wiki - poster)
Ο Richard Sherman περνάει το καλοκαίρι του μόνος στη Νέα Υόρκη, αφού έχει στείλει τη γυναίκα του και το γιο τους σε διακοπές. Αποφασίζει να απολαύσει την μοναξιά αυτή, όταν η όμορφη ξανθιά γειτόνισσά του του τραβάει την προσοχή και αρχίζει να περνά όλο και περισσότερο χρόνο μαζί της.


- Jaws (1975) (IMDb - Wiki - poster)
Τι καλύτερο από το συνδυασμό καλοκαιριού και παραλίας; Το Amity Island είναι διάσημο για τις παραλίες του και χιλιάδες επισκέπτες το επισκέπτονται, ώστε να τις απολαύσουν. Όταν όμως ένας απρόσκλητος και επικίνδυνος επισκέπτης κάνει την εμφάνιση του στα νερά, η διασκέδαση μετατρέπεται σε τρόμο.


- Meatballs (1979) (IMDb - Wiki - poster)
Η κατασκήνωση North Star δεν είναι μια συνηθισμένη κατασκήνωση. Ο υπεύθυνος Tripper Harrison έχει μια παράξενη αίσθηση του χιούμορ, ωστόσο στόχος του είναι όλοι όσοι επιλέγουν την κατασκήνωση να περάσουν καλά, κάτι για το οποίο φροντίζει προσωπικά. Είναι μια από τις πρώτες κωμωδίες του Bill Murray και ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος.


- Caddyshack (1980) (IMDb - Wiki - poster)
To καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και ο Danny προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για το κολέγιο, δουλεύοντας ως βοηθός στη λέσχη γκολφ Bushwood Country. Ωστόσο, κάποια από τα μέλη της λέσχης είναι κάπως εκκεντρικά: ο γιος ενός εκ των ιδρυτών, ο οποίος παίζει για τη διασκέδασή του, χωρίς να κρατάει σκορ, ένας δικαστής και συνιδρυτής της λέσχης, άκρως ανταγωνιστικός και αυστηρός και ένας νεόπλουτος κτηματομεσίτης, που διασκεδάζει και πειράζει τους πάντες. Μέσα σε όλα αυτά, ένας από τους φροντιστές του γηπέδου προσπαθεί να ξεφορτωθεί ένα σκίουρο, που χαλάει το γήπεδο, με κάθε δυνατό τρόπο. 


- Friday The 13th (1980) (IMDb - Wiki - poster)
Η κατασκήνωση Crystal Lake είχε κλείσει το 1958, μετά τη δολοφονία ενός ζευγαριού. Ο δολοφόνος δεν πιάστηκε ποτέ. Οι υπεύθυνοί της αποφασίζουν 20 χρόνια μετά το γεγονός να ξανανοίξουν την κατασκήνωση και ετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Ωστόσο, κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος και το δείχνει με το χειρότερο τρόπο.


- National Lampoon's Vacation (1983) (IMDb - Wiki - poster)
Το καλοκαίρι έφθασε και ο Clark Griswold, προκειμένου να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, αποφασίζει να οργανώσει τις ιδανικές διακοπές: ένα οδικό ταξίδι από το Σικάγο στο Λος Άντζελες, όπου θα επισκεφθούν ένα πασίγνωστο θεματικό πάρκο. Ο ενθουσιασμός του Clark δεν κρύβεται, ωστόσο η οικογένειά του δεν είναι μια συνηθισμένη οικογένεια και όλα αυτά που θα συμβούν το αποδεικνύουν περίτρανα.


- Stand By Me (1986) (IMDb - Wiki - poster)
Μια από τις ωραιότερες καλοκαιρινές ταινίες που έχω δει. Μια παρέα 4 αγοριών αποφασίζει να αναζητήσει ένα αγόρι, το οποίο αγνοείται και πιστεύεται ότι είναι νεκρό. Καλούνται να αντιμετωπίσουν φόβους, δυσκολίες και μια αντίπαλη ομάδα παιδιών. Η αναζήτηση αυτή θα τους ωριμάσει και τους δέσει περισσότερο από ποτέ σαν παρέα.


- Summer School (1987) (IMDb - Wiki - poster)
Ο Freddy Shoop, γυμναστής ενός λυκείου, περιμένει πως και πως το καλοκαίρι και προγραμματίζει τις διακοπές του. Ωστόσο, θα αναγκαστεί να ακαυρώσει ό,τι έχει κανονίσει, όταν ο υποδιευθυντής τον υποχρεώνει να διδάξει μια καλοκαιρινή τάξη μετεξεταστέων μαθητών. Περιττό να πούμε ότι η όρεξη και η διάθεση ξεχειλίζουν και από τον Shoop και από τους μαθητές.


- The Great Outdoors (1988) (IMDb - Wiki - poster)
Ο οικογενειάρχης Chet πηγαίνει την οικογένειά του για διακοπές σε ένα θέτρο δίπλα σε μια λίμνη. Μπορεί η γυναίκα του και τα παιδιά του να μην είναι τόσο ενθουσιασμένοι, ωστόσο ο Chet περιμένει πως και πως να ξεκουραστεί. Μέχρι που εμφανίζεται ο κουνιάδος του με την παράξενη οικογένειά του.


- Weekend At Bernie's (1989) (IMDb - Wiki - poster)
Δύο νεαροί φίλοι προσπαθούν να κάνουν καριέρα σε μια μεγάλη εταιρεία (ο καθένας με το δικό του τρόπο). Όταν πηγαίνουν στον Bernie, τον πρόεδρο της εταιρείας, έχοντας ανακαλύψει ένα σοβαρό οικονομικό λάθος, ο τελευταίος δείχνει πολύ ευχαριστημένος και τους καλεί στο εξοχικό του σε μια παραλία. Όταν όμως θα φθάσουν εκεί, θα τον βρουν νεκρό. Προκειμένου να μην τους κατηγορήσει κανείς, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι είναι ακόμη ζωντανός, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.


- The Sandlot (1993) (IMDb - Wiki - poster)
Μια ακόμη εξαιρετική καλοκαιρινή ιστορία. Ο μικρός Scotty Smalls μετακομίζει σε νέα γειτονιά με την οικογένειά του. Θέλει να μάθει να παίζει μπέιζμπολ και σύντομα, εντάσσεται στην ομάδα της γειτονιάς του, η οποία αποτελείται από παιδιά της ηλικίας του. Μαζί θα ζήσουν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής τους, γεμάτο περιπέτειες, διασκέδαση και φιλία.


- Heavy Weights (1995) (IMDb - Wiki - poster)
Η κατασκήνωση Hope είναι μια κατασκήνωση για υπέρβαρα αγόρια. Οι ιδιοκτήτες της υπόσχονται στα παιδιά που συμμετέχουν ότι θα χάσουν κιλά και θα διασκεδάσουν. Ωστόσο, λόγω χρεοκοπίας, αναγκάζονται να πουλήσουν την κατασκήνωση σε ένα ψυχωτικό "γκουρού" της γυμναστικής, που είναι αποφασισμένος να κάνει κόλαση τη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά με τους παλιούς εργαζομένους αποφασίζουν να του αντισταθούν.


- Wet Hot American Summer (2001) (IMDb - Wiki - poster)
Η ιστορία διαδραματίζεται στην κατασκήνωση Firewood το 1981. Είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της κατασκήνωσης και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της διευθύντριας, προσπαθούν να κάνουν μέσα σε μια μέρα όσα δεν πρόλαβαν  τις μέρες που προηγήθηκαν. 


Σαφώς, οι παραπάνω ταινίες δεν είναι οι μόνες (απλώς τις θυμάμαι καλύτερα :) ). Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες καλοκαιρινές ταινίες;

Υ.Γ. Μια από τις ωραιότερες επιλογές για ταινία τώρα το καλοκαίρι είναι τα θερινά σινεμά, τα οποία είναι αρκετά στην Αθήνα, με μερικά να βρίσκονται σε πολύ ωραία σημεία. (και αυτό είναι ένα πιθανό επόμενο αφιέρωμα. Οποιεσδήποτε πληροφορίες, προκειμένου να φτιαχτεί ένα πλήρες τέτοιο αφιέρωμα είναι καλοδεχούμενες είτε με σχόλιο είτε με mail)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου