Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)



Οι κατασκοπικές ταινίες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη τη δεκαετία του 1930 και πήραν τα πάνω τους κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Από τότε, το είδος έχει εξελιχθεί αρκετά και μετράει πολλούς οπαδούς. Οι ταινίες αυτές μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται με βάση την απεικόνιση της δουλειάς ενός κατασκόπου ή πράκτορα: φανταστική (όπως οι ταινίες του James Bond) ή ρεαλιστική. Στη δεύτερη κατηγορία εμπίπτει η ταινία Tinker Tailor Soldier Spy, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John le Carré. Πρωταγωνιστούν οι Gary Oldman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth και Tom Hardy (εμφανίζεται και ο John Hurt) σε σκηνοθεσία του Tomas Alfredson. Η ταινία έκανε  πρεμιέρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.


Υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του '70, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Ο Control ( Hurt ), αρχηγός της βρετανικής αντικατασκοπείας στο Circus (ανώτατο κλιμάκιο της MI6) υποπτεύεται ότι ανάμεσα στους αμέσους συνεργάτες του (Percy Alleline, Bill Haydon ( Firth ), Roy Bland, Toby Esterhase και George Smiley ( Oldman ) ) βρίσκεται ένας διπλός πράκτορας για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης. Στην προσπάθειά του να τον ανακαλύψει, οργανώνει μια μυστική επιχείρηση στην Ουγγαρία, γνωστή μόνο σε αυτόν και τον πράκτορα Jim Prideaux, η οποία αποτυγχάνει και έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του τελευταίου. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Control και ο Smiley παίρνουν σύνταξη. Ο Alleline θα αναλάβει την αρχηγία του Circus, έχοντας προσκομίσει πληροφορίες για κινήσεις των Σοβιετικών, οι οποίες είχαν δημιουργήσει υποψίες στον Control και τον Smiley. Σύντομα, μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Control θα πεθάνει από πρόβλημα υγείας. Ο υπεύθυνος υφυπουργός για την αντικατασκοπεία θα επαναφέρει τον Smiley, χωρίς να το γνωρίζει κανείς στο Circus, εκτός από τον Peter Guillam ( Cumberbatch ), ο οποίος συνεργάζεται στενά μαζί του. Αιτία είναι ένα τηλεφώνημα από τον Ricki Tarr ( Hardy ), έναν πρώην πράκτορα ο οποίος όπως πίστευαν είχε αυτομολήσει. Στο τηλεφώνημά του, ανέφερε ότι είχε πληροφορίες για το διπλό πράκτορα. Ο Smiley θα βρει τον Tarr στο σπίτι του και ο τελευταίος θα του διηγηθεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία του αποστολή στην Τουρκία. Μετά από αυτή τη συζήτηση και πεπεισμένος για την αθωότητα του Tarr, ο Smiley θα αρχίσει να μελετά τα αρχεία του Control και να συγκεντρώνει πληροφορίες για την επιχείρηση στην Ουγγαρία. Το κυνηγητό και οι κινήσεις των δύο πλευρών εξελίσσονται αργά και μεθοδικά, όπως μια παρτίδα σκάκι. Θα καταφέρει ο Smiley να κάνει το ματ και να βρει το διπλό πράκτορα;


Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 2009. Πρώτοι επιλέχθηκαν οι Alfredson και Oldman και στη συνέχεια συμπληρώθηκε το υπόλοιπο καστ. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2010 και ολοκληρώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2010. Οι τοποθεσίες περιλαλμβάνουν το Λονδίνο, τη Βουδαπέστη και την Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερα και στην αρχή, η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Βενετία και έλαβε πολύ καλές κριτικές. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατασκοπική ιστορία. Ο ρεαλισμός της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία του le Carré, ο οποίος είχε δουλέψει στην MI6. Μπορεί ο ρυθμός να είναι κάπως αργός, ωστόσο με αυτό τον τρόπο ο θεατής μπορεί να μάθει και να κατανοήσει πολύ καλύτερα τις σκέψεις και την συμπεριφορά των πρωταγωνιστών. Ο Tomas Alfredson στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία συνεχίζει την ποιοτική του δουλειά, μετά την ταινία Let the Right One In (2008), που τον έκανε γνωστό εκτός των σκανδιναβικών συνόρων. Η επιλογή του Oldman ήταν η πλέον κατάλληλη. Σε ένα ρόλο πιο υποτονικό από αυτούς που μας έχει συνηθίσει, δείχνει για άλλη μια φορά πόσο μεγάλο ταλέντο έχει και πώς μπορεί να προσαρμοστεί και να αναδείξει τον εκάστοτε χαρακτήρα που υποδύεται. Για τον Firth δε χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού συνεχίζει την ανοδική του πορεία (και όχι άδικα). Τέλος, αξίζει η αναφορά στους Cumberbatch και Hardy. Ο πρώτος έγινε γνωστός ως ο νεός Sherlock Holmes στη σειρά του BBC, όπου μετέφερε με μεγάλη επιτυχία τις υποθέσεις του διάσημου ντετέκτιβ στην σύγχρονη εποχή. Ο δεύτερος είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς που πέρασε και περιμένουμε να δούμε παραπάνω από αυτόν. Το πολύ σημαντικό είναι ότι όλο το καστ έδεσε πολύ ωραία και φάνηκε στο τελικό αποτέλεσμα.


Η ταινία προτάθηκε για 3 Όσκαρ:
- Α' Ανδρικού ρόλου (Gary Oldman) (το βραβείο κέρδισε ο Jean Dujardin για την ταινία The Artist)
- Καλύτερου Soundtrack (το βραβείο κέρδισε η ταινία The Artist)
- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (το βραβείο κέρδισε η ταινία The Descendants)
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- H ιστορία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία της ανακάλυψης 5 διπλών πρακτόρων κατά τις δεκαετίες '50 και '60.
- Ο Michael Fassbender είχε επιλεχθεί αρχικά για το ρόλο του Ricki Tarr, ωστόσο λόγω των γυρισμάτων της ταινίας X-Men: First Class αποχώρησε.
- Προκειμένου να προετοιμαστεί για το ρόλο του, ο Gary Oldman επισκέφθηκε τον John le Carré και μελέτησε την ερμηνεία του Alec Guinness ως George Smiley στην τηλεοπτικη μεταφορά της ιστορίας το 1979.
- Πριν ο ρόλος του Smiley καταλήξει στον Oldman, υπήρχαν σκέψεις για τον John Hurt (ο οποίος πήρε τελικά το ρόλο του Control).
- Οι David Thewlis και Ralph Fiennes ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για κάποιο ρόλο.
- Η υποψηφιότητα του Oldman για Όσκαρ ήταν η πρώτη του (άργησε πάρα πολύ, ας ελπίσουμε να μην είναι και η τελευταία).
- Ο Oldman είναι ο πέμπτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Smiley μετά τους Rupert Davies, James Mason, Alec Guinness και Denholm Elliott.

Η ταινία Tinker Tailor Soldier Spy είναι από τις καλύτερες του είδους της και προσωπική μου αγαπημένη για το 2011 (δείτε εδώ και εδώ τις 20 αγαπημένες μου για τη χρονιά που πέρασε). Ακολουθώντας τα βήματα των Alec Leamas (Richard Burton) στην ταινία The Spy Who Came in from the Cold (1965) (άλλη μια εξαιρετική ιστορία του le Carré) και του Harry Palmer (Michael Caine), o Gary Oldman ως George Smiley μας ταξιδεύει στην εποχή του Ψυχρού πολέμου και στον μυστικό  πραγματικό κόσμο των πρακτόρων των δύο πλευρών, ένα κόσμο γεμάτο κινδύνους, δολοπλοκίες και προδοσία.

Υ.Γ. Εξαιρετικό το soundtrack της ταινίας από τον Alberto Iglesias. Παραθέτω δύο τραγούδια από αυτό μετά το trailer.








2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό review. Υπέροχη ταινία.
    Ο Oldman το άξιζε το Oscar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Η ταινία ήταν εξαιρετική και σίγουρα ο Oldman άξιζε περισσότερο το Oscar από τον Dujardin (όχι ότι έχω κάτι μαζί του, αλλά έτσι είναι!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή