Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα: Ennio Morricone


Ένα από τα στοιχεία, που μπορεί να κάνει μια ταινία καλύτερη, στηρίζοντας τις ερμηνείες των ηθοποιών ή να ξεχωρίσει σε μια μέτρια ταινία, είναι η μουσική ή soundtrack ή μουσική επένδυση ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Ούκω λίγοι έχουν ασχοληθεί με τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά λίγοι είναι αυτοί που έχουν ξεχωρίσει για τη διαχρονική δουλειά τους όπως ο κύριος στην κεντρική φωτογραφία. Ο Ennio Morricone έχει χαρίσει μερικές από τις πιο γνωστές μελωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου στα 50 και πλέον χρόνια παρουσίας του στο χώρο. Οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν σκηνοθέτες από την Ευρώπη, το Hollywood και πολλά είδη ταινιών, με γνωστότερη τη συνεργασία του με το Sergio Leone στα Spaghetti Westerns του τελευταίου. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας περάσουμε στο κυρίως κείμενο.

O Ennio Morricone γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1928 στη Ρώμη. Ο πατέρας του Mario Morricone ήταν γνώστος τρομπετίστας, έχοντας δουλέψει σε πολλές ορχήστρες της χώρας. Πέρα από αυτό, ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Ennio και η πρώτη του επιρροή. Σε ηλικία 6 έτων, έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις, δείχνοντας το ταλέντο του και την κλίση του στην μουσική. Οι γονείς του ενθάρρυναν αυτή την κλίση και σε ηλικία 9 ετών γράφτηκε στην Εθνική Ακαδημία Santa Cecilia, ένα από τα παλαιότερα μουσικά ιδρύματα του κόσμου. To 1940 γράφτηκε στο ωδείο, προκειμένου να σπουδάσει περαιτέρω. Είχε ως μέντορα και δάσκαλο το συνθέτη Goffredo Petrassi, με την καθοδήγηση του οποίου ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του εκεί νωρίτερα από το συνηθισμένο. O Β' Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε τον Morricone, κάτι που φάνηκε στα έργα του για τέτοιου είδους ταινίες. Το 1954 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τη σύνθεση. Η πρώτη του δουλειά ήταν η σύνθεση κλασσικών κομματιών για το ραδιόφωνο.


Πέρα από τη δουλειά του στο ραδιόφωνο, ξεκίνησε να γράφει συνθέσεις και τραγούδια για την ιταλική Ραδιοτηλεόραση (RAI), ενώ συμμετείχε παράλληλα σε μια μπάντα jazz. Στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με αρκετούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Ντέμης Ρούσσος. Την εποχή εκείνη, ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες του συνθέσεις για ταινίες. Το 1964 ήταν σταθμός για τον Morricone, καθώς ξεκίνησε η συνεργασία του με το Sergio Leone. Οι πρώτες 3 ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν αποτελούν την γνωστή και ως Dollars/Man with No Name trilogy: A Fistful of Dollars (1964)For A Few Dollars More (1965) και The Good, The Bad And The Ugly (1966). Ακολούθησαν ταινίες όπως Once Upon a Time in the West (1968), A Fistful of Dynamite (1971)My Name is Nobody (1973). Πέρα από τα spaghetti western του Leone, ο Morricone έγραψε μουσική και για αρκετά ακόμη. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτό το είδος ταινιών. Έγραψε μουσική για πολιτικές ταινίες, όπως The Hawks and the Sparrows (1966) του Pier Paolo Pasolini και Sacco e Vanzetti (1971). Όσον αφορά τις ταινίες τρόμου, συνεργάστηκε με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, το Dario Argento και τον John Carpenter (The Thing (1982)). Άλλες συνεργασίες του περιλαμβάνουν τους Terrence Malick (Days of  Heaven (1978)), Roland Joffé (The Mission (1986)), Brian De Palma (The Untouchables (1987)Mission to Mars (2000)). Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η συνεργασία του με τον Giuseppe Tornatore, με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε 9 ταινίες, με πιο γνωστές τις Cinema Paradiso (1989), The Legend of 1900 (1998) και Malèna (2000).

Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο πάντα διέκρινε τη δουλειά του Morricone, ήταν η προσαρμοστικότητά του στα μέσα που διέθετε ή του διέθεταν, προκειμένου να γράψει τις συνθέσεις του. Σε ταινίες με περιορισμένο budget, όπως για παράδειγμα η τριλογία του Leone, όπου δεν είχε στη διάθεση του πλήρη ορχήστρα, χρησιμοποίησε πυροβολισμούς, ήχους από μαστίγιο, σφυρίγματα, τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα, γράφοντας έτσι αρκετά κομμάτια διαχρονικά και πασίγνωστα στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτά τα γεγονότα δε δείχνουν μόνο προσαρμοστικότητα, αλλά εφευρετικότητα και ταλέντο. Κάτι που δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του με την avant-garde. Ήταν επί χρόνια μέλος του Gruppo di Improvvisazione  di Nuova Consonanza, μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών, η οποία από το 1964 μέχρι το 1980 κυκλοφόρησε 7 δίσκους, επηρεάζοντας σημαντικά τους κύκλους της avant-garde με την πρωτοποριακή τους δουλειά.


Soundtrack

- The Dollars/Man with No Name Trilogy
















- Ripley's Game (2002) (soundtrack)


Επέλεξα τα παραπάνω soundtrack, με βάση ποιες ταινίες έχω δει ή ποια από αυτά έχω ακούσει. Αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της δουλειάς του Morricone. Όσον αφορά τις βραβεύσεις του, αυτές περιλαμβάνουν 51 βραβεία (Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Grammy κ.ά.) και 33 ακόμη υποψηφιότητες. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου τον τίμησε το 2007 για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. Δε κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο στο διαγωνιστικό κομμάτι, αν και προτάθηκε 5 φορές:
- Days of  Heaven (1978) (το βραβείο κέρδισε ο Giorgio Moroder για την ταινία Midnight Express)
- The Mission (1986) (το βραβείο κέρδισε ο Herbie Hancock για την ταινία 'Round Midnight)
- The Untouchables (1987) (το βραβείο κέρδισε οι Ryûichi Sakamoto, David Byrne και Cong Su για την ταινία The Last Emperor)
- Bugsy (1991) (το βραβείο κέρδισε ο Alan Menken για την ταινία Beauty and the Beast)
- Malèna (2000) (το βραβείο κέρδισε ο Tan Dun για την ταινία Crouching Tiger, Hidden Dragon)
Ανεξαρτήτως βραβεύσεων και άλλων διακρίσεων, ο Ennio Morricone έχει σημαδέψει με τις συνθέσεις του μερικές από τις καλύτερες ταινίες του κινηματογράφου. Οι δίσκοι του έχουν πωλήσει εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο. Πέραν αυτού, το ταλέντο του, η εφευρετικότητά του και η εργατικότητά του παραμένουν αμείωτα και ο τρόπος δουλειάς του πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα τόσο για τους μουσικούς της βιομηχανίας του κινηματογράφου όσο και για αυτούς εκτός αυτής. Ο Ennio Morricone είναι και θα παραμείνει ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες στη βιομηχανία του κινηματογράφου και όχι μόνο.

Υ.Γ. Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Είχε γράψει το soundtrack για την ταινία The Bible: In the Beginning... (1966) του John Huston, το οποίο τελικά δε χρησιμοποιήθηκε λόγω διαφωνίας της δισκογραφικής εταιρείας με την οποία είχε συμβόλαιο τότε ο Morricone και των παραγωγών της ταινίας.
- Οι μουσικές του συνεργασίες περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Pet Shop Boys, ο Zucchero, o Andrea Bocelli και ο Sting.
- Το κομμάτι The Ecstacy of Gold είναι ένα από τα πιο γνωστά του. Με αυτό έκλειναν τις συναυλίες τους οι Ramones, ενώ με αυτό ανοίγουν τις συναυλίες τους από το 1983 οι Metallica.
- Έχει διευθύνει αρκετές ορχήστρες, παρουσιάζοντας ζωντάνα τη δουλειά του ούκω λίγες φορές. Στη χώρα μας εμφανίστηκε το 2005 και το 2008 στο Ηρώδειο.






Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Stephen King in Movies Part 4


Έστω και με καθυστέρηση, φτάσαμε στο 4ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Stephen King (1o μέρος2ο μέρος, 3ο μέρος). Με τις ζέστες να έχουν σφίξει επικίνδυνα, δεν είναι λίγες οι βραδιές που προτιμάμε (είτε μόνοι μας είτε με την παρέα μας) τη συντροφιά του air-condition και μια καλή ταινία. Μέσω του συγκεκριμένου αφιερώματος, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία ή σύντομες ιστορίες του Αμερικανού συγγραφέα (εκ πείρας, οι ταινίες τρόμου έχουν πάντα την μεγαλύτερη πλάκα για την παρέα).

Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και αυτό το μέρος αποτελείται από 10 ταινίες ή μίνι τηλεοπτικές σειρές. Η επιλογή είναι όπως πάντα καθαρά προσωπική. Άφησα εκτός διάφορα sequel, τα οποία βασίζονται απλώς στους χαρακτήρες, καθώς ο σκοπός είναι να παραθέσω μεταφορές αυτών καθ'αυτών των ιστοριών. Η σειρά που παρατίθενται είναι χρονολογική. Σχόλια για παραλείψεις, προσθήκες και περαιτέρω συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση λοιπόν, ας περάσουμε στο 4ο μέρος.

- The Green Mile (1999) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Η ιστορία πιστεύω είναι λίγο πολύ γνωστή. Ένας διαφορετικός κρατούμενος μεταφέρεται σε μια πτέρυγα θανατοποινιτών, κερδίζοντας τους πάντες με το χαρακτήρα του και το χάρισμά του. Από τις πιο ωραίες ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιβλίο του King, με τον ίδιο το συγγραφέα να δηλώνει ότι στο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σκεφτεί τον Hanks και να μένει ευχαριστημένος τόσο με την επιλογή των ηθοποιών όσο και με το συνολικό αποτέλεσμα.

- Hearts in Atlantis (2001) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια εξίσου όμορφη ιστορία βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του King. Ο 11χρονος Bobby και η παρέα του γνωρίζουν ένα ηλικιωμένο με τηλεπαθητικές δυνάμεις, ο οποίος προσπαθεί να κρυφτεί από μια ομάδα ανθρώπων που τον κυνηγούν.  Αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία μεταξύ των δύο, η οποία θα αλλάξει τη ζωή του Bobby και της μητέρας του. 

- Rose Red (2002) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια ομάδα ατόμων με ψυχικές δυνάμεις αποφασίζει να περάσει ένα βράδυ στην έπαυλη Rose Red, η οποία πιστεύεται ότι είναι στοιχειωμένη, ψάχνοντας για αποδείξεις ύπαρξης παραφυσικών φαινομένων. Ωστόσο, ανακαλύπτουν περισσότερα από απλές αποδείξεις. Μια κλασική ιστορία τρόμου από τον King, με αρκετά καλές ερμηνείες και ενδιαφέρον.

- Dreamcatcher (2003) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Η ετήσια εκδρομή 4 φίλων έξω από μια μικρή πόλη θα καταλήξει διαφορετικά αυτή τη χρονιά, καθώς θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται στην περιοχή. Δεν είναι από τις αγαπημένες μου μεταφορές, αλλά είχε αρκετό ενδιαφέρον και καλές ερμηνείες. 

- Riding the Bullet (2004) (IMDb - Wiki - trailer)


Ο Alan Parker μαθαίνει ότι η μητέρα του πεθαίνει και αποφασίζει να κάνει ωτοστόπ, ώστε να γυρίσει στην πόλη που μεγάλωσε και να τη δει. Στην πορεία ωστόσο αποδεικνύεται ότι ο οδηγός που τον πήρε κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Σίγουρα όχι μια από τις καλύτερες ιστορίες, αλλά η ώρα περνάει ευχάριστα βλέποντάς την.

- Salem's Lot (2004) (IMDb - Wiki - trailer)


Ένα remake της τηλεσειράς του 1979, το οποίο προσωπικά δε νομίζω ότι θα στενοχωρηθεί κάποιος αν δεν το δει. Οι ερμηνείες από μόνες τους δεν είναι τόσο κακές, ωστόσο το σύνολο δεν είναι τόσο πειστικό.

- Secret Window (2004) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Ένας επιτυχημένος συγγραφέας μυστηρίου θα κατηγορηθεί από ένα μυστηριώδη ξένο ότι του έκλεψε το σενάριο για ένα από τα βιβλία του. Στην αρχή θα το αντιμετωπίσει ψύχραιμα, αλλά σύντομα θα καταλάβει ότι διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από μια απλή μήνυση. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, με καλές ερμηνείες.

- Desperation (2006) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια οικογένεια συλλαμβάνεται από ένα διεφθαρμένο σερίφη έξω από την πόλη Desperation, η οποία για κάποιο παράξενο λόγο είναι γεμάτη πτώματα. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν απλό άνθρωπο. Αρκετά μέτρια ιστορία, αλλά ο Ron Perlman σε τέτοιους ρόλους είναι σταθερή αξία.

- 1408 (2007) (IMDb - Wiki - trailer)


Ένας συγγραφέας τρόμου, ο οποίος βασίζει τις ιστορίες του σε εξερευνήσεις στοιχειωμένων σπιτιών, αποφασίζει να επισκεφτεί το δωμάτιο 1408 ενός ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Ο διευθυντής προσπαθεί να τον αποτρέψει χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, η διαμονή του δε θα είναι τόσο ευχάριστη. Πολύ καλή ιστορία, με τον King να περιορίζει τον τρόμο σε ένα μόνο δωμάτιο.

- The Mist (2007) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια μικρή πόλη δίπλα σε μια λίμνη βιώνει μια παράξενη καταιγίδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να καλύφθει σιγά σιγά από μια ομίχλη. Ο τρόμος παραμονεύει μέσα στην ομίχλη και τότε κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη ταινία ανήκει άνετα στις top 3 αγαπημένες μου μεταφορές του King. O ίδιος ο King τη λάτρεψε και ειδικά το τέλος της, το οποίο έγραψε ο Frank Darabont για την μεταφορά της ιστορίας στην μεγάλη οθόνη.

Κάπου εδώ τελειώνει το αφιέρωμα για τις μεταφορές των ιστοριών του Stephen King στην μεγάλη και μικρή οθόνη. Περιμένω τα σχόλιά σας και τις δικές σας επιλογές. Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει προσφέρει πάρα πολλές ιστορίες και ελπίζω να συνεχίσει να προσφέρει, προσφέροντας έτσι υλικό για καλές ταινίες τρόμου, οι οποίες η αλήθεια είναι πως δεν είναι αρκετές πλέον.